طرح توجیهی کشت و پرورش شیرین بیان سال 1400 + pdf + word

Licorice

جهت تهیه طرح توجیهی کشت و پرورش شیرین بیان ، این صفحه را مطالعه نمایید .

 

شیرین بیان دارای کاربری های غذایی ، دارویی و زینتی بوده و از مواد مؤثره آن در صنایع دارویی ، نوشابه سازی و غذایی استفاده می شود .

از مواد حاصل از شیرین بیان به عنوان دارو جهت بیماری های معده واثنی عشر ، ریه و برونشیت بهره می گیرند .


نکاتی درباره محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش شیرین بیان


نام های گیاه شیرین بیان

نام های دیگر : ریشه مجو ، عرقسوس

شیرین بیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra تیره Fabaceae ( Leguminosae ) در فارسی مهک ، درغرب ایران بلک ، در کرمان نتکی ، در شمال ایران و در اصفهان میجو ، مژه یا به پژو معروف است .

شیرین بیان گیاهی علفی ، چند ساله ، درختچه ای ، دولپه ای ، میوه دارای غلاف ، ساقه های زیرزمینی ( ریشه ) گیاه را در سال سوم جهت استفاده های دارویی برداشت می کنند .

ارتفاع این گیاه متفاوت و بین 100 تا 200 سانتی متر است ؛ گیاه دارای شاخ و برگ های انبوه و فراوان است ؛ برگ ها مرکب و دارای چهار تا هفت جفت برگچه و یک برگچه انتهایی است ، رنگ برگچه ها سبز تیره است ؛

گل ها نامنظم و به رنگ زرد ، ارغوانی یا بنفش و به صورت مجتمع در انتهای ساقه های گل دهنده مشابه می شوند ؛ طول گل ها به بیش از یک سانتی متر می رسد ؛ گیاه اواخر بهار و اوایل تابستان ( خرداد – تیر ) به گل می رود ؛ معمولاً زمان گل دهی ، اردیبهشت تا خرداد است ، گل آذین خوشه ، گل ها دارای دمگلی بسیارکوتاه ، برگ ها مرکب شانه ای فرد ، کرکدار ، سرنیزه ای و لوزوی تخم مرغی ، واریته ویولاسه Violaceae شیرین بیان ایرانی که بیش تر مناطق ایران به صورت خودرو است .

هر سال رشد اندام های رویشی گیاه از اوایل فروردین شروع می شود . این اندام ها در پاییز از بین می روند ، ولی اندام زیرزمینی آن باقی می ماند دارای ریشه خیلی ضخیمی است .

میوه به طول دو تا سه سانتیمتر و خرمایی رنگ است ، طرفین میوه باریک و کم و بیش نوک تیز می شود ، داخل میوه سه تا پنج دانه لوبیایی شکل به رنگ قهوه ای وجود دارد ؛ پوسته دانه ضخیم و محکم و وزن هزار دانه 10 گرم است ؛

طول ریشه شیرین بیان متفاوت است و به نوع گیاه و شرایط اقلیمی محل رویش بستگی دارد و بین 30 تا60 سانتی متر است ، طول ریشه در مناطق خشک و خاک های سبک به200 سانتی متر هم می رسد .

گونه اسپانیایی

Var .glandulifera: این گیاه به شیرین بیان روسی معروف است و در جنوب روسیه گسترش زیادی دارد .

پیکر رویش آن کم و بیش چسبناک است . اندام های زیرزمینی فاقد ریشه رست است ، ولی ریشه های متعددی به ضخامت پنج سانتی متر تولید می کند ، پوست ریشۀ این گیاه فلس دار و قهوه ای رنگ است .

شیرینی آن ملایم و کم و بیش تندمزه است .

گونه روسی

Var .violacea :این گیاه به شیرین بیان ایرانی معروف است دارای ریشه بسیارضخیم است .

گونه ایرانی Var .pallida:

این گیاه به شیرین بیان آناتولی ( ترکیه ای ) معروف است . ضخامت ریشه به 8 سانتی متر می رسد .

محل رویش و پراکندگی گیاه شیرین بیان در اکثر مناطق جهان به ویژه میان دو عرض جغرافیایی 30 و 45 درجه در نیمکره شمالی زمین می روید . منشأ این گیاه نواحی مدیترانه ای است و در مناطق گرم و آفتاب گیر در کنار مزرعه ها و باغ ها می روید .

کشورهای تولیدکننده آن انگلستان ، ایران ، فرانسه ، آلمان ، چین ، ایتالیا ، یونان و ترکیه هستند . این گیاه در خاک های شنی عمیق که حاوی کلسیم است به خوبی رشد می کند .

شیرین بیان به صورت گسترده ای در ایران و عراق رشد می کند و در اروپا به نام شیرین بیان ایران مشهور است . در ایران در نواحی آذربایجان غربی و شرقی ، کردستان ، استان فارس و خراسان به صورت خودرو رشد می کند .

در تحقیقی که در ایران بر روی ریشه های شیرین بیان 12منطقه انجام شد که شامل کرمانشاه ، نجف آباد اصفهان ، سیرجان ، مهاباد ، اردبیل ، خرم آباد ، سرحد فارس ، استهبال فارس ، قصرالدشت فارس ، اکباتان ، گنج نامه همدان ، کرمان جمع آوری شد نشان داد که کرمانشاه ، سرحد فارس و کرمان دارای مرغوب ترین محصول بوده و از نظر صادرات نیز دارای ارزش فراوانی است .

شیرین بیان بصورت علف هرز مزارع ایران ، بخصوص در استان های فارس ، لرستان و حوزه سلسله جبال زاگرس به فراوانی وجود دارد و در اغلب اراضی زراعتی ، در سال آیش است روئیده می شود در غرب ایران ، بهره برداری از استان های مختلف کشور ، به صورت رایگان در زمان های آیش ، زمین های این منطقه را شخم می زنند ، تا شیرین بیان رشد کرده و در پایان فصل ، ریشه آن راجمع آوری کنند .

ایران بزرگ ترین صادرکننده شیرین بیان

شیرین بیان ایرانی بیشترین مقدار اسید گلیسیریک را دارد . لذا ایران باصادرات 7 هزار تن پودر و عصاره شیرین بیان در سال بزرگترین صادرکننده این محصول در جهان است .


فرایند کشت شیرین بیان ، جهت اجرای طرح توجیهی کشت و پرورش شیرین بیان


کشت بذر و نشاءها مطابق با استانداردهای روز دنیا به روش اصولی به دست دانش آموخته های رشته کشاورزی صورت می پذیرد .

مواد اولیه مورد نیاز ( کشت بذر ، تقسیم بوته یا نشاء ) از مزارع بابونه تامین می شود و بعد از آماده سازی زمین کشت ارگانیک در درجه اول کشت مستقیم بذور و یا با نشاءها آغاز می گردد . همچنین برای نیروی کار مورد نیاز برای مزرعه از افراد بومی منطقه استفاده می شود .

نیازهای اکولوژیکی ( بوم شناختی )

از آنجا که منشاء این گیاه نواحی مدیترانه است ، در طول رویش به هوای گرم و آفتاب کافی نیاز دارد . ریشه این گیاه در خاک های شنی با ضخامت زیاد گسترش زیادی یافته عملکرد آن نیز افزایش می یابد . شیرین بیان در دمای 6 تا 25 درجه سانتی گراد می روید .

شیرین بیان گیاهی نورپسند است . نور کافی سبب افزیش مواد موثره ریشه می شود . این گیاه به آب و مواد و عناصر غذایی کافی نیاز دارد . در مرحله گل دهی آب کافی باید در اختیار گیاه قرار گیرد . شیرین بیان معمولاً در مناطقی که مقدار بارندگی سالانه بین 400 تا1160میلی متر باشد می روید .

برای کاشت این گیاه باید از زمین های شنی با لایه های ضخیم خاک و غنی از ترکیبات کلسیم استفاده کرد .

Ph خاک برای شرین بیان بین 5\5 تا 2\8 مناسب است .

خواب شیرین بیان

خواب بذر عبارت است از حالت درونی در بذر که از جوانه زنی آن در شرایط نامناسب محیطی جلوگیری می کند . این توانایی بذر را زنده نگه داشته و به آن امکان می دهد ، که ماه ها و حتی سال ها تا زمانی که ممانعت شرایط محیطی در مقابل مکانیزم های فیزیولوژیکی بذر به حداقل مقدار خود برسند ، در داخل خاک زنده باقی بمانند . دما اصلی ترین پیام محیطی تنظیم کننده خواب در شیرین بیان است .

راه های شکستن خواب در شیرین بیان : روش اسید سولفوریک غلیظ ، روش ورما ، روش آبدروخ مانوف

اثر دما بر درصد جوانه زنی بذور شیرین بیان

دما اثر کاملاً معنی داری بر درصد جوانه زنی بذور شیرین بیان دارد . بیشترین درصد جوانه زنی نهایی در بذور کرمانشاه و فارس در دامنه دماهای 15 تا 35 درجه سانتی گراد و کمترین درصد در دمای صفر درجه دیده می شود .

آماده سازی خاک

چون شیرین بیان ریشه طویلی دارد ، برای کاشت آن از زمین هایی که از ضخامت زیادی برخوردارند باید استفاده کرد . فصل پاییز پس از افزودن کود حیوانی مورد نیاز گیاهان شخم عمیق ( به عمق40 تا70 سانتی متر) زده می شود . پس از اضافه کردن کود فسفره مورد نیاز زمین را تسطیح کرده و بستر را برای کشت گیاه باید آماده نمود .

تاریخ و فواصل کاشت

اوایل بهار ( فروردین ) زمان مناسبی برای کشت مستقیم بذر در زمین اصلی است . فاصله ردیف های کاشت از یکدیگر 60 سانتی متر و عمق بذر موقع کاشت 2 تا 3 سانتی متر مناسب می باشد . بذر مورد نیز برای هر هکتار زمین 12 تا 15 کیلو است .

اوایل بهار ( فروردین – اردیبهشت ) نیز زمان مناسبی برای کاشت بذر در خزانه هوایی آزاد کشت ( غیرمستقیم ) می باشد . فاصله ردیف ها از یکدیگر در خزانه 30 تا 40 سانتی متر مناسب است . عمق بذر شیرین بیان موقع کاشت باید 2 سانتی متر باشد .

در کشت غیر مستقیم مقدار بذر مورد نیاز برای هر هکتار زمین 5\. تا 1کیلوگرم است . اواسط پاییز ( آبان ) هنگامی که ارتفاع نشاءها به 20 تا 25 سانتی متر رسید آن ها را باید در ردیف هایی به فاصله60 تا80 سانتی متر در زمین اصلی کشت کرد . فاصله دو بوته روی ردیف کاشت 40 تا 50 سانتی متر مناسب است .

زمان مناسب برای تکثیر رویشی شیرین بیان اواسط پاییز ( آبان ) است . فاصله ردیف ها از یکدیگر60 تا80 سانتی متر و فاصله دو بوته در طول ردیف 30 تا 40 سانتی متر مناسب است . عمق مطلوب برای کاشت قطعات ریشه ای متفاوت و به بافت خاک و رطوبت محیط بستگی دارد . به طوری که این عمق در خاک های سبک 15تا20 سانتی متر و در خاک های سنگین 10 تا 12 سانتی متر توصیه می شود .

روش های کاشت گیاه دارویی شیرین بیان :

شیرین بیان را می توان توسط بذر و یا از طریق رویشی تکثیر کرد . از آنجا که بذر شیرین بیان پوسته ضخیمی دارد و این پوسته قوه رویشی آن را کاهش می دهد ، قبل از کاشت باید خراش های مناسبی در سطح پوست ایجاد کرد . تکثیر توسط بذر به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام می گیرد .

کشت مستقیم :

شیرین بیان را در زمان مناسب به صورت ردیفی با فواصل ذکرشده کشت می کنند . پس از کاشت زمین را باید به مقدار کافی آبیاری کرد .

کشت غیرمستقیم :

در زمان مناسب بذرها را در خزانه هوای آزاد که بستر آن به همین منظور آماده شده است کشت می کنند . پس از کاشت به منظور ایجاد تراکم در بستر سطحی خاک غلتک مناسبی باید زده شود .

آبیاری منظم و مبارزه با علف های هرز در طول رویش گیاهان نقش عمده ای در سرعت رشد شیرین بیان دارد و در اواسط پاییز اقدام به انتقال نشاءها به زمین اصلی می شود .

برای هر هکتار زمین به30هزار نشاء نیاز داریم .

تکثیر رویشی از طریق تقسیم ریشه انجام می گیرد . گیاهان سه تا چهارساله را از خاک خارج کرده . پس از تمیز کردن ریشه ، قطعاتی به طول 15تا 25 سانتی متر از آن جدا و در عمق مناسب کشت می شوند . در هر هکتار زمین به 40 تا70 هزار قلمه ریشه ای نیاز است .

مراقبت و نگهداری

رشد شیرین بیان در سال اول رویش کند و بطیء است . از این رو علف های هرز می توانند بدون رقابت و به سرعت توسعه یابند ، لذا کنترل علف های هرز قبل از کاشت و نیز تهیه بستر فاقد علف های هرز ضرورت دارد .

در سال اول رویش علف های هرز را به طور مکانیکی با دست یا کولتیواتور باید وجین کرد .

در فصل بهار به منظور توسعه ریشه ، قبل از ریزش برگ ها ساقه های شیرین بیان را از فاصله 10سانتی متری سطح زمین باید قطع و از زمین خارج کرد .

برداشت محصول

چنانچه شیرین بیان به روش رویشی تکثیرشده باشد ، سه تا چهار سال ولی اگر تکثیر توسط بذر انجام گرفته باشد ، پنج تا شش سال پس از کاشت می توان ریشه را برداشت کرد .

زمان مناسب برای برداشت ریشه فصل پاییز پس از خشک شدن اندام های هوایی بر اثر سرماست .

ریشه را در سطوح کوچک کشت با دست ولی در مقیاس وسیع با ماشین های مخصوص ، برداشت می کنند . از آنجا که مواد موثره ریشه شیرین بیان در آب حل می شود ، از این رو ریشه ها را خیلی سریع با آب جاری باید شست .

پس از تمیز کردن ، پوست ریشه ها را باید جدا کرد ، سپس آنها را با قطعات 10 تا 15سانتی متری تقسیم و خشک نمود .

برای خشک کردن ریشه نباید از نور مستقیم یا درجه حرات بالا استفاده کرد .

چنانکه از خشکن های الکتریکی استفاده کرد دمای مناسب 40 درجه سانتی گراد می باشد و ریشه های خشک شده ترک خورده و شکاف بر می دارند .

شیرین بیان در اکثر مناطق جهان به خصوص میان دو عرض جغرافیایی 30 و 45 درجه در نیمکره شمالی زمین می روید .

این گیاه در کشورمان نیز پراکنش بسیار وسیعی دارد و در استان هایی چون خراسان ( شمالی و رضوی ) ، آذربایجان شرقی و غربی ، زنجان ، گلستان ، کردستان ، فارس ، اصفهان ، تهران و . . . مشاهده می شود .

شیرین بیان به طور کلی گیاهی نورپسند است ، که در طول رویش به هوای گرم و رطوبت متوسط نیاز دارد .

خواص محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش شیرین بیان

  • درمان زخم معده و سرطان معده
  • تقویت عمومی بدن ، جلوگیری از پیری زودرس ، نرم کردن سینه موثر
  • درمان زخم ها و تاول های پوست
  • درمان سوء هاضمه و از بین بردن نفخ شکم
  • برطرف کردن زخم و التهاب دهان
  • برطرف ورم معده و تسکین تنگی نفس
  • تقویت چشم و رفع سردرد
  • اگر شیرین بیان را قبل از غذا مصرف کنید ، برای لاغری موثر است .
  • درمان موخوره
  • در طب سنتی از این گیاه برای درمان اسپاسم عضلات و تورم ، برونشیت ، روماتیسم و ورم مفاصل استفاده می شود .
  • سرفه را برطرف می کند و امروزه نیز عصاره شیرین بیان یکی از اجزاء ترکیبی شربت سرفه است .
  • شیرین بیان همچنین مدر ( ادرارآور ) است و می توان از آن به عنوان عامل ضد ویروس موضعی برای زخم و التهاب زونا ، چشم ، دهان و دستگاه تناسلی استفاده کرد .
  • مقابله با پوسیدگی دندان مفید ، خاصیت ضد میکروبی

فرآورده های محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش شیرین بیان


بابلیان در حدود 4000 سال پیش شیرین بیان را به عنوان تقویت کننده بدن می شناخته اند .

همچنین مصریان عهد باستان از ریشه آن عصاره تهیه می کرده اند ؛ چنانکه در سال 1923 میلادی از مقبره توتانخامون ریشه این گیاه یافت شد .

پزشکان مصر قدیم عصاره شیرین بیان را جهت کاستن از تلخی داروهای تلخ مزه و معالجه امراض کبد و دستگاه گوارش به کار می برده اند .

در اروپا آب نبات هایی با طعم تند از شیرین بیان تهیه می شود ، که طرفدار زیادی هم دارد .

البته باید گفت که طعم اغلب این گونه تنقلات با روغن تخمانیسون ( بادیان رومی ) تأمین می شود و مقدار واقعی شیرین بیان در آنها بسیارکم است .

از چاشنی شیرین بیان در تهیه نوشیدنی های غیرالکلی استفاده می شود و این ماده عنصر اصلی نوشابه غیرالکلی بسیار معروف مصری موسوم به عرقسوس است .

مردم ایتالیا دوست دارند که شیرین بیان را به شکل طبیعی استفاده کنند ، به این نحو که ریشه این گیاه را پس از شستن ، به عنوان خوشبوکننده دهان می جوند .

در آشپزی چینی شیرین بیان همچون چاشنی در پخت غذاهای مطبوع استفاده می شود و اغلب برای خوش طعم کردن سوپ ها و غذاهایی که در سس سویا جوشانده می شود ، به کار می رود .

شیرین بیان در سوریه نیز بسیار خواهان دارد و به صورت نوشیدنی در بازارعرضه می شود .

کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش شیرین بیان

امروزه عرق شیرین بیان و قرص آن به نام د-رگلیس توسط شرکت های مختلف تولید شده و در دسترس عموم قرار دارد . رگلیس را به سقزهای جویدنی ، شکلات و تنباکوی سیگار و توتون مخصوص جویدن اضافه می کند .

در صورتی که رگلیس به نوشابه های غیرالکلی افزوده شود ، قدرت کف کنندگی آن ها افزایش می دهد و طعم آن ها را بهتر می کند ، همچنین ریشه شیرین بیان به عنوان طعم دهنده سیگارهای برگ نیز استفاده می شود .

داروهای ساخته شده از گیاه شیرین بیان

از گیاه شیرین بیان به صورت تک در ساخت داروی د-رگلیس و به صورت ترکیبی در ساخت داروهای التادین D-Reglis (رگلیس) Rasin (رازین) Enoxolon eglis Moattar ( رگلیسیدین) Reglisidin ( شیرینوش) Althadin ( انوکسولون) .(منتازین) Menthazin Masumint (ماسومنت) Masumint (معطرو)

آماده سازی و کاربردهای تجاری

ریشه گیاه شیرین بیان به صورت پودر ، عصاره خشک و مایع در تجارت جایگاه ویژه ای دارد . عصاره ریشه شیرین بیان دارای مقادیری گلوکز ، ساکاروز ، آسپاراژین ، مواد آلبومیدی ، رزین و اسانس است .

مواد مؤثره این گیاه در صنایع داروسازی ، نوشابه سازی ، شیرینی سازی و دخانیات مصارف متعددی دارد .

عصاره شیرین بیان تقریباً دارای انرژی به میزان 100 کالری در هر اونس (28/35) است و با جوشاندن ریشه گیاه و تبخیر بخش عمده آب آن ، ماده ای سیاه رنگ ( مایل به قهوه ای ) به دست می آید .

این ماده به دو صورت جامد و شیره عرضه می شود . لیکوریک ، ریشه خشک شده گیاه شیرین بیان است . ریشۀ گیاه شیرین بیان دارای مواد شیمیایی با ارزشی است .

مهمترین شاخص در تعیین کیفیت ریشه شیرین بیان درصد اسید گلیسیریزیک و میزان عصاره محلول در آب آن درصد اسید است به طوری که برطبق فارماکوپه USP در صد گلیسیریزیک باید حداقل 5/2 درصد باشد .

طرح توجیه اقتصادی کشت و پرورش شیرین بیان را میتوانید از انتهای صفحه دانلود نمایید .

تجارت گیاه شیرین بیان

سطح زیر کشت گیاهان دارویی مختلف در کشور حدود 66 هزار هکتار است که از این مقدار ، سهم شیرین بیان صفر است . در حالی که بالاترین حجم صادرات گیاهان دارویی مربوط به گیاه شیرین بیان است . سالیانه صدها تن از ریشۀ گیاه شیرین بیان جهت استخراج مواد با ارزش شیمیایی و دارویی به صورت خام از کشور خارج می شود و فرآورده های آن به کشور وارد می شود .

از آن در کشورهای پیشرفته دنیا 500 نوع فرآورده تولید می شود . تنها بخش بسیار اندکی از عصاره تولید شده در داخل کشور ، در صنعت داروسازی استفاده می شود . به صورت عصاره شیرین بیان با نام لیکوریس ( Licorice ) پودر ، جامد و مایع به کشورهای حوزه خلیج فارس ، ژاپن ، آلمان ، ایتالیا ، هندوستان ، فرانسه ، بلژیک و استرالیا صادر می شود . چهار استان فارس ، کرمان ، کهکیلویه و بویراحمد و کرمانشاه تولیدکننده این محصول هستند .

از این میان استان فارس قطب تولید شیرین بیان در کشور است و به طور متوسط سالانه 6 هزار تن عصاره شیرین بیان در 7 کارخانه استان فارس تولید می شود . در استان کرمانشاه نیز به طور کلی سالیانه 10تن در هکتار از مزارع برداشت می شود .

جایگاه شیرین بیان در ایران و جهان

گیاه دارویی شیرین بیان از لحاظ خاصیت دارویی در کشورهای خارجی اهمیت فراوان دارد . در نتایج به دست آمده که در ایران بر روی ریشه های شیرین بیان در 12 منطقه انجام شد نشان داد که کرمانشاه ، سرحدفارس و کرمان دارای مرغوب ترین محصول بوده و از نظر صادرات نیز دارای ارزش فراوانی است .

شیرین بیان ایرانی ، در مقایسه با شیرین بیان کشورهای دیگر ، بیشترین مقدار گلیسیریک را دارد ؛ زیرا وضیعت اقلیمی کشور ما ، برای رشد این گیاه مناسب است .

سالانه بیش از 7هزار تن پودر و عصاره این گیاه از ایران به کشور اروپا صادر می شود و با توجه به افزایش روز افزون تقاضای بازار نسبت به این گیاه و خطر تخریب رویشگاه طبیعی که از بین رفتن ذخایر ژنتیکی این گیاه را به دنبال دارد ، به نظر می رسد که از ساده ترین راه برای ایجاد کشت این گیاه بررسی استفاده از کشت هیدروپونیک و کشت فشرده و توام با گیاهان وجینی زود بازده می باشد ، که در صورت موفقیت این طرح ها اقدام به ترویج آن در سطح گسترده پرداخته می شود .

شناسایی ترکیبات شیمیایی آن از لحاظ فارم اکولوژیکی و فارماکنوزی آن ، کاربرد در صنایع آمریکا (عرق و قرص و نوشابه های غیرالکلی) ، داروهای ساخته شده از گیاه شیرین بیان در جهان .

این طرح در صورتی که در زمان و مکان مناسب اجرا شود و مجری و مدیریت کارآمدی داشته باشد ، توجیه اقتصادی خوبی خواهد داشت .

لینک دانلود طرح توجیهی کشت و پرورش شیرین بیان و تولید عصاره و پودر شیرین بیان

سخن مدیر با کاربران

از سال 83 تا امروز کنار شما کارآفرینان و سرمایه گذاران عزیز کشورمان بوده ایم و تمامی تلاش خود را کرده ایم تا در شرایط خوب و بد اقتصادی ، بتوانیم باری از دوش شما برداریم و مسیرتان را هموار سازیم.

بیش از 1100 فقره طرح توجیهی را با نهایت دقت و کیفیت و به سفارش شما کارآفرینان ایران زمین تدوین نمودیم و امروز نیز همچنان با نهایت توان در خدمت شما هستیم و خواهیم بود.

آنچه که باعث دلگرمی ما در این مسیر شده موج تقدیرها و لطف شماست که برخی از این تقدیرنامه ها را جهت مشاهده در صفحه درباره ما کانون مشاوران صنعتی ایران قرار داده ایم.

ما در این مسیر همچنان با شما خواهیم بود و به کار خود میبالیم.

لینک های مفید

دانلود رایگان طرح توجیهی

آدرس و اطلاعات تماس

تهران ، تهرانپارس، خیابان فرجام شرقی (جهت دریافت لوکیشن به ما در واتساپ پیام دهید)

iranicc.ir@gmail.com

021-77869979

09126277388 (ایمان حبیبی)

09127975250 (امیر حبیبی)

09360555304 (ایمان حبیبی واتساپ)

شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید
© 1383, 1403 تمامی حقوق این سایت محفوظ است.