طرح توجیهی احداث کارگاه سبزی خشک کنی سال 1400 + pdf + word

A vegetable dryer workshop

جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی احداث کارگاه سبزی خشک کنی سال 1400 با نرم افزار کامفار به صورت فایل  word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی تولید و بسته بندی سبزی خشک را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.

انواع مختلف سبزیجات برگی ، غده ای ، معطر ، میوه ای و گل و ... چه به صورت تازه و خام و چه به صورت خشک شده ، از دیر باز در سبد غذایی کلیه خانواده های روستایی و شهری ایرانی ، به عنوان ماده اولیه اصلی و یا کمکی ، طعم دهنده ، چاشنی و ... ، جایگاه ویژه ای داشته و دارد .


نکاتی درباره محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید و بسته بندی سبزیجات خشک


محصولی که در این طرح امکان سنجی مقدماتی مورد مطالعه قرار می گیرد سبزیجات برگی و غده ای خشک شده است سبزیجات به گیاهان علفی یکساله ای گفته می شود ، که از همه قسمت های آنها بدون تغییر و تحول به صورت خام استفاده میشود براساس تعریف ذکر شده در استاندارد ملی ایران ، سبزی عبارت است از برگ و بعضاً قسمتی از برگ یا ساقه های جوان و ظریف و غیرخشبی گیاهان ویژه ای که مصرف خوراکی دارند .

سبزیجات به گروه سبزیجات میوه ای مانند حبوبات گوجه فرنگی کدو هندوانه خیار سبزیجات گل مثل گل کلم آرتیشو و سبزیجات ساقه ای سبزیجات غده ای و پیازی سبزیجات برگی و معطر تقسیم بندی میشود که انواع عمده و متداول آن برای خشک کردن به شرح زیر میباشد :

1- سبزی های برگی که کلا برگ آن ها و بعضا قسمتی از دم برگ و یا ساقه های جوان و ظریف وخشبی آنها مصرف غذایی دارند به عنوان مثال :

• تره : برگ ها
• جعفری : برگ ها و دم برگ و بعضا ساقه های خشبی نشده آن
• گشنیز : برگ ها و ساقه های جوان
• شمبلیله : برگ ها و ساقه های جوان
• اسفناج : برگ ها
• شوید : برگ ها و ساقه های خشبی نشده ی آن

2- سبزی های غده ای منظور سبزی هایی هستند که قسمت های متورم زیر زمینی آنها مصرف غذایی دارند مانند :

• سیر : قطعات متورم ومحصور غشا های نازک و ظریف آن خوراکی است .
• پیاز : پیاز زیر زمینی آن خوراکی است .
• هویج : ریشه زیر زمینی آن خوراکی است .
• سیب زمینی : ساقه زیر زمینی آن به مصرف خوراکی میرسد .

3- سبزی های معطر آندسته از سبزی هایی هستند که به مقادیر کم و به عنوان چاشنی و بوی افزا مورد مصرف قرار میگیرند نظیر :

• ترخون : برگ و ساقه های خشبی نشده آن
• نعناع : برگ ظریف و خشبی نشده آن
• مرزه : برگ و سرشاخه های گلدار و ساقه های ظریف آن
• کاکوتی : برگ ظریف و خشبی نشده آن
• آویشن : برگ و سرشاخه گلدار آن

سبزی خشک :

عبارت است از سبزی که کلیه مراحل آماده سازی ضدعفونی شستشو خردکن و خشک کردن را گذرانیده و پس از طی مراحل مراحل ذکر شده رطوبت آن به حدود 5/ 5 درصد وزن کل سبزی رسیده باشد .

سبزی های برگی خشک شده بصورت جداگانه و غیر مخلوط ( شوید و نعناع و ترخون و گشنیز و شنبلیله و مرزه و اسفناج و ریحان ) ویا مخلوط با فرمول متناسب با ذائقه ها مصارف مختلف ( سبزی مخلوط برای قورمه سبزی و آش و کوکو و پلو ) و سبزیجات غده ای خشک شده به اشکال مختلف قطعه قطعه خلال گرانول و پودر شده ( موسیر ورق شده سیردانه ای خشک شده پودر سیر ورق خلال پیاز پودر پیاز ) برحسب نحوه مصرف عرضه میگردد .


کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی احداث کارگاه سبزی خشک کنی


انواع مختلف سبزیجات برگی ، غده ای ، معطر ، میوه ای و گل و ... چه به صورت تازه و خام و چه به صورت خشک شده از دیر باز در سبد غذایی کلیه خانواده های روستایی و شهری ایرانی به عنوان ماده اولیه اصلی و یا کمکی ، طعم دهنده ، چاشنی و ... جایگاه ویژه ای داشته و دارد .

این محصولات تقریباً در تهیه تمام غذاهای خانگی و یا غذاهای تهیه شده در رستورانها ، غذاخوریهای هتلها ، بیمارستانها ، دانشگاه ها ، پادگانها و سایر مراکز تهیه غذا ، نظیر آش ، قورمه سبزی ، کوکو ، پلو و ... به اشکال مختلف به صورت انفرادی و یا مخلوط استفاده می شود .

اهمیت و کاربرد فراوان سبزیجات در ترکیب غذاهای مختلف باعث گردیده است برای مقابله با مشکلات ناشی از نگهداری بلند مدت آنها به شکل تازه و قابلیت دسترسی در تمام فصول سال و سهولت آماده سازی و استفاده از آن ، تولید صنعتی سبزیجات خشک در حجم انبوه مورد توجه قرار گیرد .


استاندارد های قابل توجه ، جهت اجرای طرح توجیهی تولید و بسته بندی سبزی خشک


4890-1 : استاندارد واژه نامه سبزیها – قسمت اول
4890-2 : استاندارد واژه نامه سبزیها – قسمت دوم
2902 : آیین کار آماده سازی برای خشک کردن و بسته بندی سبزیها
5852 : بسته بندی سبزیجات خشک – ویژگی ها
5939 : سبزیجات خشک – ویژگیهای میکروبیولوژی و روش آزمون
7136 : میوه و سبزیها ، خشک کردن سبزیها ، آیین کار بهداشتی


کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در طرح توجیهی احداث کارگاه سبزی خشک کنی


سبزیجات به عنوان یکی از با ارزشترین محصولات کشاورزی در نوع خود از تنوع بسیار گسترده ای برخوردارند و بر حسب نوع و گونه در فصول معینی از سال کاشته می شود و معمولاً در همه جای دنیا به طور فصلی در دسترس می باشند .

ذکر این نکته ضروری است که آب و هوای مناطق مختلف جهان برای کشت و پرورش گونه های متفاوتی از سبزیجات مناسب است ولی بررسی ها نشان داده است مناطق آب و هوایی معتدل برای کاشت گونه های متنوع از این محصولات بسیار مناسب ترند .

هر چند امروزه با پیشرفتهای تکنولوژی در عرصه کشاورزی و صنعتی ، امکان کاشت این محصولات در شرایط مصنوعی نظیر گلخانه های مدرن فراهم شده و دیگر محدودیتی برای کاشت این محصولات از لحاظ شرایط آب و هوایی وجود نداشته باشد .

مسلماً عمده تولید کنندگان سبزیجات تازه به دلیل دسترسی به ماده اولیه ، خود از عمده تولید کنندگان محصولات فرآوری شده آنها نظیر سبزیجات خشک شده و سبزیجات فریز شده نیز محسوب می شوند . از لحاظ مصرفی با توجه به کاربردهای ذکر شده برای محصولات تازه و فرآوری شده آن ، کلیه کشورهای جهان مصرف کننده این محصول می باشند .


فرآیند اجرای این طرح توجیهی احداث کارگاه سبزی خشک کنی

فرآیند تولید محصول مورد نظر

1. مواد اولیه
2. عملیات آماده سازی ، پاک کردن و جداسازی
3. شستشوی اولیه
4. شستشوی ثانویه
5. شستشوی نهایی
6. آبگیری
7. بازرسی
8. پوست گیری ( برای محصولات غده ای )
9. خرد کردن
10. بلانچینگ
11. خشک کردن
12. بوجاری
13. کنترل نهایی
14. بسته بندی

روش های مختلف برای خشک کردن وجود دارد که از جمله آن ها میتوان خشک کردن در آفتاب خشک کردن با هوای داغ خشک کردن تحت خلاء خشک کردن سریع انجمادی یا تصعیدی را نام برد در این طرح با توجه به میزان سرمایه گذاری پیش بینی شده در غالب طرح های کوچک زود بازده و سیستم خشک کن با هوای داغ پیش بینی شده است خشک کردن سبزیجات شرایط و اصول خاص خود را دارد فرایند تولید با توجه به تنوع سبزیجات به طور خلاصه از مراحل مختلف پاک کردن جداسازی و آماده سازی و شستشو و پوست گیری خرد کردن بلانچینگ خشک کردن و بوجاری و بسته بندی و کنترل کیفی تشکیل شده است سبزیجات تازه پس از ورود به کارخانه بر روی نوار نقاله کنترل و سورت به منظور انجام عملیات آماده سازی و پاک کردن و جداسازی پهن میشود .

در مورد سبزیجات غده ای یک مرحله بازبینی نیز بعد از خروج از انبار از نظر وجود فساد و گندیدگی در مودت نگهداری انجام گرفته و غده های فاسد و گندیده با دست تفکیک میشود .

پاک کردن جداسازی و آماده سازی

در این مرحله :

- قسمتهای مناسب سبزی ها جهت خشک کردن جدا میشود .
- مواد خارجی و علف های هرز و خاک و هرگونه ماده غیر از سبزی از محموله ی سبزی جدا میشود .
- سبزی های غیر از سبزی های مورد نظر جدا میشود .
- گل ولای از سبزی جدا میشود .
- ریشه سبزی هایی که با ریشه برداشت شده اند قطع میگردد .

شستشو

شستشو با آب متداول ترین روش تمیزکردن سبزیجات است و آبی که برای این منظور به کار میرود باید دارای خصوصیات ویژه باشد . معمولا برای شستشوی سبزیجات ، ابتدا آن را در حوض یا استخر و یا وان می خیسانند .

در صنعت ، عموما خیساندن در یک استخر باعرض کم و طول زیاد صورت میگردد بدین ترتیب که سبزیجات از یک طرف وارد استخر شده و پس از طی کردن طول آن از طرف دیگر خارج میشود . در برخی مورد سبزی های برگی نظیر اسفناج و... آنها را داخل تانک هایی به طول 10 -5 متر که کف آنها توری میباشد شستشو میدهند .

محصول با فشار آبفشانها به جلو رانده میشود . کثافات آن شسته شده و سنگ و ریگ و غیره از توری میگذرد . قسمتی از آب تانک ممکن است دوباره استفاده شود . محصول پس از خروج از تانک با یکسری آبفشانها آبکشی میگردد . روش دیگر استفاده از دستگاه های شستشودهنده است .

دستگاه های شستشو با آب انواع مختلفی دارند ولی همگی آنها عملیات خیس کردن سبزیجات ( مخلوط شدن سبزی با آب به کمک هوا ویا به وسیله پمپ ) پاشیدن آب و در مورد برخی از سبزیجات عمل سایش به کمک برسهای مخصوص را انجام میدهند . در کلیه این عملیات اثر پاک کنندگی باید حداکثر بوده وضمن صدمه نرساندن به محصول ، مصرف آب آن نیز حداقل باشد .

در یک شستشوی کامل همه سطوح باید کاملاً با آب در تماس باشند لذا در بعضی از دستگاه ها آبفشانها در دو ردیف زیرو بالای نوار نقاله قرار دارند و محصول از دو طرف با فشار آب شسته می شود . از دستگاه های شستشوی دوار و مختلخل که یک نوع از دستگاه های شستشوی سبزیجات می باشند عموماً برای شستشوی سبزیجات برگی به دلیل حساس بودن و احتمال صدمه دیدگی محصول استفاده نمی شوند .

به طور کلی عملیات شستشو در سه مرحله شستشوی اولیه ، شستشوی ثانویه و شستشوی نهایی صورت می گیرد .

شستشوی اولیه : سبزیها متناسب با ظرفیت دستگاه هایی که جهت شستشو بکار گرفته شده است توسط آب چندین مرتبه شسته شده و گل و لای از سبزی جدا گردد .

شستشوی ثانویه : سبزیها توسط آب حاوی ماده گندزدای مجاز شستشو داده می شود . جهت کاهش خطر انگلی در این مرحله از آب توأم با فشار استفاده می شود .

شستشوی نهایی : در این مرحله سبزیها توسط آب معمولی و بصورت پاششی شستشو داده می شود .

آبگیری

سبزیهای شسته شده پس از خروج از دستگاه شستشوی نهایی روی نوار نقاله مشبک بخش میشوند تا آب اضافی آن گرفته شود . معمولا در ابتدا و انتهای خط نوار نقاله یک سیستم ویبراسیون برای تسریع در آبگیری و کمک به خشک کردن سبزیها تعبیه میشود . در برخی از سیستمها برای آبگیری از سیستم سانتریفوژ ( گریز از مرکز ) نیز استفاده می نمایند .

بازرسی پس از آبگیری

در این مرحله مجددأ سبزیها از نظر وجود مواد خارجی ، برگهای زرد شده و علفهای هرز و ریشه و ساقه مورد بازرسی قرار گرفته و تفکیک میگردند .

پوست گیری

در مورد سبزیهای غده ای مانند هویج و سیب زمینی قبل از مرحله شستشو می بایست مرحله پوست گیری انجام پذیرد . ارقام مناسب هویج و سیب زمینی پس از شستشو وارد دستگاه پوست کنی که حاوی محلول سود سوزآور است ( حدود ۵۰ کیلوگرم در متر مکعب ) میشود .

این دستگاه مجهز به پروانه و قابل گرم کردن بوده و پوست هویج و سیب زمینی در آن بر اثر حرکت پره ها و تماس با محلول سود گرم گرفته می شود .

خرد کردن

خرد کردن سبزیجات در کارخانجات بزرگ توسط گیوتین های غلطکی شکل اتوماتیک انجام میگیرد . روش دیگر خرد کردن به صورت دستی و با استفاده از گیوتین های دستی است که به علت پایین بودن سرعت بهتر است از این روش استفاده نگردد زیرا خرد کردن سبزی با این روش باعث فعال شدن آنزیم های موجود در سیزیجات شده در نتیجه محصول نهایی دارای رنگ تیره تری خواهد بود .

بلانچینگ

بلانچینگ یکی از مهمترین مراحل در فرایند تهیه سیزیهای خشک می باشد . هدف از بلانچینگ غیرفعال کردن آنزیمهای تغییر دهنده رنگ می باشد و بدینوسیله میتوان در این مرحله رنگ سبزیها را تثبیت نمود .

در این مرحله به کمک بخار ( در مورد سبز بهای غده ای آب جوش ) هوای بین بافت سبزی خارج شده و در نتیجه کیفیت مناسب جهت خشک کردن و بازگشت به مرحله اولیه از خشک به تازه ( استفاده مجدد ) به سبزی میدهد .

در این مرحله بهتر است از ترکیباتی نظیر کربنات سدیم جهت قلیایی نمودن محیط استفاده نمود زیرا محیط قلیایی رنگ کلروفیل را تثبیت نموده و از تبدیل آن به فتوفيتین جلوگیری مینماید . همچنین بهتر است از ترکیبات سولفاته جهت کاهش بار میکروبی و تثبیت رنگ استفاده نمود

خشک کردن

عملیات خشک کردن در واقع مهمترین بخش در فرآیند تولید سبزی خشک است . بعد شستشو و ضد عفونی سبزیجات و انجام آزمونهای کیفی مربوطه محصولات برای خشک شدن به سمت سیستم خشک کن هدایت میشود . مهمترین خشک کنهای سیستم هوای داغ که در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از :

خشک کن با بستر ثابت :

برای خشک کردن سبزیجات پهن برگ مناسب است . از مخازن سیلویی استیل به عمق ۲ متر یا بیشتر می باشند که کف آنها مشبک بوده و هوای خشک گرم با دمای 50 - 65درجه سانتیگراد با سرعتی مناسب از پایین وارد مخزن شده و از بین سبزیجات عبور می نماید . عبور هوای گرم باعث خشک کردن محصولات شده و سبزی خشک شده پس از تکمیل عملیات از ته سیلو و از طریق دریچه مخصوص تخلیه میگردد .

خشک کن کابینی یا کابینتی سینی دار :

لایه ای از سبزیجات به ضخامت ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر روی سینی ها پہن میشود . مقدار سبزی داخل خشک کنها باید متناسب با ظرفیت خشک کن باشد و دمای خشک کن و نوسانات دمایی متناسب با نوع سبزی انتخاب میشود .

در داخل خشک کن ها در صورتیکه از سینی های ثابت استفاده شود . سینی ها داخل قفسه ها جابجا میگردند . مهمترین محدودیت این خشک کنها زمان طولانی خشک کردن است و بیشتر برای ظرفیتهای کم و تولید نیمه صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد .

خشک کن تونلی و نواری :

متداولترین خشک کن های هوای داغ مورد استفاده در سبزی خشک کنی باحجم انبوه ، خشک کنهای تونلی و یا نواری است . اساس کار این خشک کنها غیر از تفاوتی که در ساختمان آنها وجود دارد مانند خشک کنتهای کابینی است .

سیستم خشک کنها تونلی نیمه مداوم بوده و محصول در داخل سینی توسط واگنهایی به سمت خشک کن هدایت میشوند و هنگامی که واگنهای محصول خشک ، از خشک کن خارج میشود باید واگنهای مواد اولیه تر وارد خشک کن گردد ، ورود و خروج واگنها بطور دائم صورت میگیرد .

هوا توسط هواکشهای قوی از روی گرم کننده بطور افقی با سرعتی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ متر در دقیقه در داخل خشک کن جریان می باید ، در خشک کن های نواری بچاری واگن حاوی سینی محصولات ، از نوار نقاله استفاده شده است . محصول تر به جای اینکه در سینی پخش شده و با واگن منتقل شود روی تسمه یا توار خشک کن مداوم گسترده شده و از تونل خشک کن عبور داده میشود .

مواد با عبور از خشک کن پس از مدتی رطویت خود را از دست داده و تبدیل به سیزی خشک میشود . استفاده از درجه حرارت پائین (۷۰- ۶۰ ) درجه سانتیگراد در خشک کن مداوم باعث میشود کیفیت سبزی خشک بسیار خوب بوده و به خواص سرشار سبزی مثل ویتامین ها ، مواد معدنی و ... و حتی رنگ محصول لطمه ای وارد نشود .

سرعت خشک کردن در این نوع سیستمها زیاد است زیرا سطح تماس محصول با هوای گرم مورد استفاده در خشک کن بیشتر می باشد . در این نوع خشک کنها برای دستیابی به یک بازده مطلوب ، غالبا محصول را ابتدا به رطوبت ۱۵-۱۰ درصد رسانده و سپس به روش دیگری رطوبت آنرا به حد دلخواه می رسانند .

این نوع خشک کنها برای میوه جات و سبزیجات ریز یا خرد شده مورد استفاده قرار میگیرد و نسبتا هزینه بالایی دارد . در سیستم خشک کن سیزیجات از جریان هوای هم جهت با محصول استفاده میشود در این حالت درجه حرارت اولیه زیاد و در انتهای خشک کن کمتر است . در این روش از سخت شدن سطحی محصول و مرطوب ماندن قسمت مرکزی محصول جلوگیری بعمل آيد .

بوجاری

پس از خشک شدن سبزی ها ، عملیات بوجاری و جدا کردن برگ ها از قسمت های زائد احتمالی باقیمانده دیگر صورت می گیرد . این مرحله معمولا به وسیله الک هایی با مشهای متفاوت انجام میشود .

انتقال سبزی های خشک شده به محل بسته بندی

جهت انتقال سبزیهای خشک شده از وسایل مناسب حمل تظیر نوار نقاله ای لاستیکی با استیل استفاده می نمایند . بطوریکه حداقل ضربه و صدمه مکانیکی به سبزی وارد میشود .

بسته بندی

قبل از بسته بندی سبزیهای خشک از نظر میزان رطوبت و مطابقت با ویژگیهای میکربی حد مجاز استاندارد و عدم وجود تخم انگل تحت آزمون کیفی قرار می گیرد .عملیات بسته بندی بر مبنای وزن صورت می گیرد .

سبزیهای خشک شده پس از توزین به صورت جداگانه و یا مخلوط ( پس از فرموله کردن آن به نسبتهای مختلف متناسب با خوراکی که از آنها تهیه خواهد نظیر سبزی پلو ، قورمه ، آش ، کوکو و ... ) در بسته های مناسب مواد غذایی و ساخته شده از مواد ایمن و مقاوم به نور و رطوبت و اکسیژن بسته بندی می شوند .

معمولاً دستگاه های بسته بندی استفاده شده برای سبزیجات خشک ، دستگاه های بسته بندی عمودی توزین دار اتوماتیک است که محصول خشک شده را داخل لفافهای چند لایه از سلوفان پر کرده و بسته به وزن و اندازه تنظیم شده بسته بندی می کند .

بعد از بسته بندی سبزی های خشک در داخل سلوفان ، بسته ها در داخل جعبه مقوایی قرار گرفته و یا بعضاً به همان صورت در داخل کارتنها چیده شده و به انبار محصول آماده منتقل می شود . ممکن است به نسبت تقاضای بازار ، بسته ها به محض چیده شدن در کارتن مستقیماً جهت بارگیری فرستاده شود و احتیاج به انبار کردن آن نباشد .


ماشین آلات مورد نیاز ، جهت اجرای طرح توجیهی احداث کارگاه سبزی خشک کنی

• نوار نقاله های کنترلی و سورت و انتقال 5 متری
• ماشین قطع ریشه سبزیجات با میز مربوطه
• شستشوی سبزیجات برگی
• شستشوی سبزیجات غده ای با سیستم سایش
• پوست گیری سبزیجات غده ای
• ماشین خرد کنسیستم خشک کن تونلی پیوسته
• بلانچر برای برخی از سبزیجات
• آسیاب برای پودر سبزیجات
• مخازن نگهداری سبزیجات خرد شده و پودر شده 5 متر مکعبی
• میکسر برای اختلاط سبزیجات مخلوط
• ماشین بسته بندی توزین دار از 3 تا 100 گرم
• ماشین بسته بندی نیمه اتوماتیک از 2 تا 5 کیلوگرم
• ماشین پرکن ، دربندی و لیبل زن شیشه برای سبزیجات پودری تا 50 گرم
• جعبه گذار اتوماتیک
• میزهای بسته بندی
• ماشین جت پرینتر

:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارگاه سبزی خشک کنی

سخن مدیر با کاربران

از سال 83 تا امروز کنار شما کارآفرینان و سرمایه گذاران عزیز کشورمان بوده ایم و تمامی تلاش خود را کرده ایم تا در شرایط خوب و بد اقتصادی ، بتوانیم باری از دوش شما برداریم و مسیرتان را هموار سازیم.

بیش از 1100 فقره طرح توجیهی را با نهایت دقت و کیفیت و به سفارش شما کارآفرینان ایران زمین تدوین نمودیم و امروز نیز همچنان با نهایت توان در خدمت شما هستیم و خواهیم بود.

آنچه که باعث دلگرمی ما در این مسیر شده موج تقدیرها و لطف شماست که برخی از این تقدیرنامه ها را جهت مشاهده در صفحه درباره ما کانون مشاوران صنعتی ایران قرار داده ایم.

ما در این مسیر همچنان با شما خواهیم بود و به کار خود میبالیم.

لینک های مفید

دانلود رایگان طرح توجیهی

آدرس و اطلاعات تماس

تهران ، تهرانپارس، خیابان فرجام شرقی (جهت دریافت لوکیشن به ما در واتساپ پیام دهید)

iranicc.ir@gmail.com

021-77869979

09126277388 (ایمان حبیبی)

09127975250 (امیر حبیبی)

09360555304 (ایمان حبیبی واتساپ)

شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید
© 1383, 1403 تمامی حقوق این سایت محفوظ است.