ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
رزماری گیاهی مقاوم به سرما و شرایط خشکی و همچنین مدیترانه ای است ، که علاوه بر کاربرد فراوان آن در آشپزی به عنوان یک گیاه شفابخش و درمان کننده انواع بیماری ها کاربرد دارد .
Rosemary نام لاتینی که از کلمه ros به معنی شبنم marinus به معنی دریا گرفته شده است . این جنس دارای گونه های درختچه ای ، برگ های باریک و معطر و حلقه های گل دو لبه ای است . پراکنش آن در جنوب اروپا و شمال آفریقاست .
رزماری در زمین های آهکی و سبک و آفتاب گیر به خوبی رشد می کند . گیاه رزماری غیربومی محسوب می شود تحمل خوبی به کم آبی و کم و بیش به شوری دارد .
رزماری به بسیاری از آفت ها و بیماری ها و به تشعشع زیاد خورشید مقاوم است . بنابراین در حاشیه سنگ فرش و آسفالت می توان این گیاه را به خوبی کشت کرد .
رزماری به آلودگی هوا تحمل خوبی نشان می دهد ، ولی آب ایستادگی پای بوته را تحمل نمی کند . از نظرسازگاری مشابه اسطوخدوس بوده اما تحمل به شوری آن بیشتر از اسطوخدوس است . رزماری در زیباسازی فضای سبز کاربرد دارد . این گیاه بسیار هرس پذیر است و به فرم های دلخواه قابل شکل دهی است .
خصوصیات گیاهشناسی رزماری :
رزماری گیاهی مدیترانه ای است ، که علاوه بر کاربرد فراوان آن در آشپزی به عنوان یک گیاه شفابخش و درمان کننده انواع بیماری ها کاربرد دارد .
به گزارش ایسنا ، گیاه معطر رزماری به عنوان چاشنی در غذاهای مختلف شامل انواع سوپ ها ، سس ها و خورش ها استفاده می شود .
گیاه Rosmarinus officin از خانواده نعناعیان ( Lamiaceae) است ، که حداقل دارای 1درصد ( حجم / وزن ) روغن فرار می باشد .
اکلیل کوهی با نام عمومی رزماری گیاهی است علفی ، پایا ، دارای ساقه ای چوبی به ارتفاع نیم تا یک متر با برگ های سبز ، دائمی و بسیار معطر ، متقابل با کناره برگشته ، باریک و دراز و نوك تیز؛ سطح فوقانی برگ آن به رنگ سبز و سطح تحتانی به علت وجود کرك ها سبز مایل به سفید است .
گل های این گیاه کوچک و به رنگ آبی روشن است که در کنار برگ ها می روید . قسمت مورد استفاده آن برگ و سرشاخه های گل دار آن است . اسانس آن از قسمت هوایی تهیه می شود .
از جمله خواص دارویی و غذایی رزماری عبارت اند از :
• ضد تپش قلب
• ضد آسم
• ادرارآور
• ضد ضعف عمومی بدن
• ضد روماتیسم
• ضد نقرس
• ضد سوءهاضمه
• ضد تشنج
• ضد صفرا
• ضد سیاه سرفه
• تقویت کننده دستگاه گوارش
• قاعده آور
• ضد سردردهای سرد
• ضد عفونی کننده و التیام بخش
• تقویت کننده اعصاب
• ضد ترشحات غیرطبیعی رحم
ترکیبات مهم رزماری :
مهم ترین ترکیب این گیاه 5 /2-1 درصد اسانس می باشد . مواد موجود در اسانس رزماری شامل بورنئول ، لیمونن ، کامفن ،1و 8 سینئول ، کامفر و آلفاپی نن است . ترکیبات اسانس نیز به محل و شرایط کشت ارتباط دارد . ترکیبات دیگر گیاه اسیدهای فنلی از جمله اسید روزماریک ، اسید کافئیک و اسید کلروژنیک هستند .
تحقیقات متعددی خاصیت ضد سرطان آن را اثبات کرده و اسید کارنوزیک موجود در آن دارای خاصیت قوی ضد ایدز ( HIV ) است .
همچنین سالیسیلات به مقدار زیاد ، فلاوونوئیدها ، ترکیبات تلخ دی ترپنی مانند کارنوزول و ترکیبات تری ترپتی ، اجزای تشکیل دهنده دیگر این گیاه هستند .
داروهای گیاهی تهیه شده از رزماری دو دسته هستند . در یک دسته از اسانس رزماری استفاده شده که شامل پماد ، لوسیون ، کرم و روغن های حمام و ماساژ و غیره هستند . در دسته دیگر از عصاره هیدروالکلی آن به صورت محلول های خوراکی به عنوان ضد نفخ و مقوی معده استفاده می شوند .
به علاوه رزماری کاربری های غذایی ، دارویی و زینتی دارد .
موارد استعمال رزماری :
از رزماری به صورت خوراکی در درمان اضطراب ، سردرد ، میگرن ، فشار خون ، نفخ و بی اشتهائی و به صورت موضعی به عنوان مسکن موضعی در درمان دردهای عضلانی و بیماری های روماتیسمی استفاده می شود .
همچنین به علت عطر و طعم مناسب در صنایع آرایشی ، بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد . روغن رزماری یک روغن محرك است و از نظر رایحه و اثر ، گرم و نافذ می باشد . اثر محرك رزماری روی سیستم اعصاب مرکزی بسیار برجسته است .
مصرف رزماری چون موجب سهولت ترشح و دفع صفرا می شود ، از این جهت از آن در بیماری های یرقان و نارسائی اعمال کبد استفاده به عمل می آورند . مصرف رومارن در موارد ضعف عمومی ، خستگی مفرط و بی حالی بیمار در دوران نقاهت مفید تشخیص داده شده است .
کشت :
از طریق کاشت دانه های رسیده ، قلمه زدن و خوابانیدن تکثیر می شود . بهترین روش تکثیر این گیاه قلمه است . بدین طریق که در بهار یا پائیز سر شاخه های این گیاه را در ماسه کاشته و در محل مناسبی نگهداری می کنند ، که پس از 2 الی 3 ماه قلمه ها ریشه دار شده و سپس آنها را به محل اصلی منتقل می کنند .
معمولاً فاصله کاشت بوته ها 70 الی 100 سانتی متر است و تراکم کشت آن در هکتار 10000 الی 12000 بوته در هکتار است .
برای کاشت این گیاه در زمین در پائیز شخم عمیقی زده می شود و کود حیوانی و شیمیایی بر حسب نیاز با توجه به توصیه آزمایشگاه داده می شود . روی این گیاه آفت و یا بیماری خاصی مشاهده نمی شود و حتی در زمین های آلوده به نماتد به خوبی رشد می کند و محصول می دهد ( همچنین اسطوخودوس .)
کوددهی :
در پائیز هر سال با استفاده از کودهای حیوانی به میزان 10 الی 15 تن در هکتار انجام می شود ، که بین ردیف های کشت کودها به خاك داده می شود و در فصل رشد تنها از کودهای ازتی و یا کود کامل ( تمام عناصر ) جهت تکمیل عناصر غذایی مورد نیاز گیاه در 2 الی 3 نوبت استفاده می شود .
معمولاً مزارع اسطوخودوس و رزماری به صورت جوی و پشته می باشد که معمولاً بوته ها روی پشته ها کاشته می شود . برای آبیاری در جوی ها آب می اندازند که به بوته ها آب نرسد . ماکزیمم نقطه آب را در جوی ها داغ آب گویند . کود شیمیایی و حیوانی را در جوی ها می ریزند .
بهره برداری از این گیاه معمولاً از سال دوم آغاز می شود و هنگامی برداشت انجام می شود ، که گیاه در حال گل دادن است . بایستی توجه داشت که سیستم هرس رزماری مانند اسطوخودوس است تا ساقه های زیادی تولید شده و موجب پر پشت شدن گیاه شود .
معمولاً برگ ها را پس از چیدن در سایه خشک می کنند و اگر بخواهند از برگ ها اسانس بگیرند ، بایستی محصول برداشت شده را بلافاصله به محل تقطیر یا کارخانه فرآوری حمل نمود . معمولاً از هر 100 کیلو گرم سرشاخه گلدار 100 الی 200 گرم اسانس استخراج می شود ، که از این اسانس در عطر سازی ، تهیه صابون ، ادکلن و فرآورده های زیبایی استفاده می شود .
اهدف کلان :
تولید اقتصادی رزماری و ایجاد اشتغال و درآمدزایی کمک به بازار داخلی و محلی .
هدف های خرد :
• کشت یک هکتار محصول رزماری
• تامین نیاز محلی از محصول با کیفیت رزماری ، ارائه محصول در بسته بندی مطلوب و مورد نیاز بازار مصرف؛
• همکاری با شرکت ها و موسسه های سرمایه گذار برای فرآوری و عرضه به بازار ؛
• افزایش میزان سطح زیرکشت محصول و ایجاد واحد بسته بندی به طور موازی ؛
• صادرات رزماری به سایر شهرهای مصرف کننده همجوار و در اهداف بلندمدت به کشورهای همسایه
• اشتغالزایی ؛
• بکارگیری روش های جدید آبیاری در مزرعه و افزایش کارآیی ؛
• اهداف بلندمدت جهت توسعه سطح زیرکشت ؛
• تولید محصول با کیفیت بهتر و استاندارد بالاتر .
• افزایش سطح زیرکشت و اشتغال زایی بیشتر در منطقه موردنظر ؛
• نیاز بازار کشورهای حوزه خلیج فارس با توجه به خواص دارویی و مصرف غذایی ؛
• کمک به توسعه فرهنگ مصرف دارویی و غذایی رزماری ؛
• ایجاد کارگاه تولید فرآورده های گیاهی .
پرورش دهندگان عمده رزماری در دنیا در کشورهای شمال آفریقا به خصوص مراکش و کشورهای جنوب اروپاست مثل فرانسه و ایتالیا و . . . می باشد .
رزماری بومی مناطق مدیترانه ایی نیز می باشد و در این منطقه به صورت خودرو رشد می کند و پرورش آن در ایران در بیشتر نواحی انجام می شود . گیاهی است مقاوم به سرما و شرایط خشکی و این خصوصیت ها سبب شده است ، که در اکثر مناطق قابل کشت باشد .
لینک دانلود طرح توجیهی مزرعه کاشت و پرورش رزماری ، از طریق این صفحه ، در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد . لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 98 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد . درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .