ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
سولفوریک اسید موارد استفاده وسیعی در فرایندهای شیمیایی به عنوان عامل اسیدی ، كاتالیست و عامل دی هیدراسیون دارد . عمده ترین كاربرد اسید سولفوریك در تهیه كود شیمیایی فسفاته می باشد ، از دیگر موارد کاربرد آن می توان درصنایع معدنی شامل استخراج مس ، استخراج اورانیوم ، وانادیوم و شستشو و آماده سازی فلزی برای رنگ و پوشش است وهمچنین در تصفیه روغن موتور و تصفیه آب اشاره کرد .
اسید سولفوریك خالص (4H2SO ) دارای جرم مولكولی 08/98 مایعی بی رنگ ونسبتا ویسكوز می باشد . اسید سولفوریك به هر نسبتی در آب حل می شود . همچنین 3SO به هر نسبتی در اسید سولفوریك حل می شود و اولئوم تشكیل می شود . غلظت اولئوم بر حسب میزان 3SO حل شده در اسید سولفوریك بیان می شود . مشخصات فیزیكی اسید سولفوریك و اولئوم بستگی به میزان غلظت4H2SO ، 3SO و همچنین دما و فشار دارد .
در دمای ثابت دانسیته اسید سولفوریك با افزایش غلظت 4H2SO افزایش می یابد . اسید سولفوریك یك اسید قوی است كه دارای مقاومت شیمیایی بالایی است . این ماده به نامهای اسید سولفین ( Sulphin acid ) ، اسید باتری (battery acid ) و سولفات هیدروژن نیز شناخته می شود . این محصول موارد استفاده وسیعی در فرایندهای شیمیایی به عنوان عامل اسیدی ، كاتالیست و عامل دی هیدراسیون دارد .
به علت طیف گسترده مصرف اسید سولفوریك ، معمولا حجم مصرف این ماده در یك كشور می تواند به عنوان شاخص معتبری در محاسبه روند اقتصادی یك جامعه تولیدی صنعتی منظور گردد . عمده ترین كاربرد اسید سولفوریك در تهیه كود شیمیایی فسفاته میباشد .
تولید كودهای شیمیایی 60 درصد بازار مصرف اسید سولفوریك را به خود اختصاص داده است . صنایع معدنی و فلزی نیز درحدود 4 درصد بازار مصرف جهانی اسید سولفوریك را به خود اختصاص داده است . در ادامه موارد كاربرد اسید سولفوریك به تفكیك شرح داده شده است
• كودهای شیمیایی
نرخ رشد مصرف اسید سولفوریك در ساخت كودهای شیمیایی در آمریكا بین سالهای 1985 تا 1997حدود 2/2 درصد بوده است و این میزان در طی سالهای 1997 تا 2004 به حدود 9/3 درصد رسیده است . اسید سولفوریك در تولید اسید فسفریك ، كود سولفات آمونیوم و كود سوپر فسفات نرمال ( ساده ) به صورت مستقیم مصرف می گردد . اسید فسفریك خود ماده اولیه تولید كودهای مختلف فسفاته است .
الف) اسید فسفریك
بخش عمده اسید سولفوریك جهان جهت تولید اسید فسفریك از فرایند مرطوب ( Wet Process ) مورد استفاده قرار می گیرد . شایان ذكر است كه در تولید اسید فسفریك كوره ای از اسید سولفوریك به عنوان ماده اولیه استفاده نمی شود .
البته در سالهای اخیر حجم بالای تولید اسید فسفریك از فرایند مرطوب موجب شده است تا اسید فسفریك تولید شده از این فرایند خالص سازی شده و علاوه بر تولید كودهای شیمیایی در صنایع دیگر نیز بجای اسید فسفریك كوره ای نیز مورد استفاده قرار گیرد . با توجه به بالا بودن میزان تولید اسید فسفریك جهان از اسید سولفوریك ، بازار اسید سولفوریك بسیارتحت تأثیر بازار جهانی اسید فسفریك و كودهای شیمیایی تولیدی از آن قرار دارد .
ب ) كود سولفات آمونیوم
بخشی از اسید سولفوریك جهان در تولید كود سولفات آمونیوم مصرف می گردد . در این فرایند ازآمونیاك و اسید سولفوریك استفاده می شود .
پ) كود سوپر فسفات نرمال ( ساده )
كود سوپر فسفات نرمال (NSP) از اضافه كردن اسید سولفوریك به سنگ فسفات تولید میشود . دراین فرایند فسفات موجود در سنگ ، به منوكلسیم فسفات منوهیدرات (Gypsum ) تبدیل می شود . این ماده سبب میشود كه كود سوپر فسفات نرمال كمترین میزان ٥P٢O را در بین كودهای فسفاته دارا باشد و لذ ا مصرف آن محدود می باشد.
ت ) استفاده مستقیم از اسید سولفوریك
بخش اندكی از اسید سولفوریك مورد استفاده در صنایع كود شیمیایی نیز بطور مستقیم در مخلوط كودهای مایع مورد استفاده قرار می گیرد .
• صنایع معدنی و فلزی
موارد كاربرد اسید سولفوریك در صنایع معدنی شامل استخراج مس ، استخراج اورانیوم ، وانادیوم و شستشو و آماده سازی فلزی برای رنگ و پوشش است .
الف) استخراج فلزات مس ، سرب و روی
استخراج و تغلیظ سنگ معدن حاوی مس ، روی یا سرب غالبا با استفاده از اسید سولفوریك انجام می گردد .
ب ) استخراج اورانیوم و وانادیوم
در اوایل دهه ١٩٨٠ حجم زیادی از اسید سولفوریك جهان صرف استخراج اورانیوم و محصول جانبی آن وانادیوم گردید. بعد ازآن به علت اینكه فعالیتهای هستهای محدود به قوانین سازمان ملل گردید ، میزان استفاده از اسید سولفوریك نیز در این زمینه رو به كاهش گذارد .
پ) صنایع فولاد و آهن
اسید سولفوریك به دو منظور در صنایع فولاد مورد استفاده قرار میگیرد . یكی بازیافت گازهای محتوی آمونیاك بوسیله اسید سولفوریك كه منجر به تولید سولفات آمونیوم به عنوان محصول جانبی صنعت فولاد می گردد و دیگری رسوب زدایی توسط اسید( Pickling ) كه در این عملیات اكسیدهای فلزات ، چربیها و نمكها و حتی زنگ آهن از روی سطح فولاد زدوده می شود .
ت ) سایر صنایع معدنی
اسید سولفوریك میتواند برای تصفیه سایر مواد معدنی نظیر سنگهای طلا و مس - نقره نیز مورد استفاده قرار گیرد . همچنین این اسید در تولید سولفات مس ( كات كبود) ، سولفات منگنز، سولفات نیكل ، انواع سولفاتهای آهن ( زاج سبز و زاج سفید) ، سولفات سدیم و سولفات روی كاربرد دارد . در تولید سولفات آلومینیوم از بوكسیت نیز اسید سولفوریك به میزان ٥,٠ كیلوگرم به ازای تولید یك كیلوگرم محصول مصرف می گردد .
• سایر موارد مصرف
سایر موارد مصرف اسید سولفوریك در ادامه شرح داده شده است .
الف) سنتز مواد شیمیایی
در فرایند تولید مواد شیمیایی مختلفی از اسید سولفوریك استفاده می شود . این مواد عبارتند از:
• تولید متیل متاكریلات از روش استو سیانو هیدرین
• تولید كاپرولاكتام و تولید محصول جانبی سولفات آمونیوم
• اسید فلوریك از سنگ معدن فلوراسپار
• دی اكسید تیتانیوم از فرایند سولفات
• اكریلونیتریل از پروپیلن
• مواد منفجره مانند نیتروگلیسرین، نیتروسلولز و نیتروبنزن
• تولید اسید كلریدریك از اسید سولفوریك و نمك طعام
• اسید كرومیك و بی كرومات ها
• اسید سیتریك از اسید سولفوریك و سیترات كلسیم
• اسید بوریك از اسید سولفوریك و بورات سدیم
• رزورسینول از بنزن
• فورفورال از پنتوسن و اسید سولفوریك
• ایزوپروپیل الكل و اتانول از اولفین ها
• فنل از كومن و اسید سولفوریك
ب ) تصفیه روغن موتور
در فرایند تولید روغن موتور و تصفیه دوم روغنهای موتور كار كرده و همچنین در فرایند تولید گریس ازاسید سولفوریك استفاده می شود.
تولید باطریهای اتومبیل و آب باتری اسید سولفوریك به عنوان الكترولیت در باطریهای اسیدی مورد استفاده قرار میگیرد. مورد مصرف این باطری ها در اتومبیل ها میباشد . اگرچه مقدار و غلظت اسید مورد نیاز برای هر باطری میتواند متفاوت باشد . اما نسبت میزان مصرف اسید به مصرف سرب در هر باطری ثابت و برابر ٢/٠ واحد به ازای یك واحد سرب می باشد .
د) تصفیه آب ( Water treatment )
اسید سولفوریك در تصفیه آب و پساب ، در كنترلPH ، احیای رزین مبدل یونی جهت رسوب دهی یونها و درنهایت تولید آب عاری از یون مورد استفاده قرار میگیرد . از اسید سولفوریك جهت افزایشPH آب تا ٦ و رسوب املاح آب استفاده می گردد . پالایشگاهها ، پتروشیمی ها و نیروگاهها بزرگترین مراكز مصرف كننده آب بدون املاح هستند. لذا مصرف اسید سولفوریك آنها نیز قابل توجه است .
ه) سایر موارد كاربرد
• اسید سولفوریك در صنایع مختلف دیگری نیز كاربرد دارد كه عبارتند از :
• در كارخانجات سالامبور سازی جهت خیساندن پوست و زدودن چربی
• در صنعت چرمسازی برای زدودن چربی از چرم خام
• در واحدهای آماده سازی و ریسندگی و رنگ آمیزی پشم
• در صنعت لاستیك سازی جهت شستشو و كنترل PH
• در صنعت نساجی برای تثبیت رنگ پارچه و نخ و خنثی سازی
• در كارخ انجات روغن نباتی جهت زدودن چربی از ماشین آلات و مهیا سازی تفاله دانه برای خوراك دام و طیور
• در برخی از واحدهای پودر و مایع شوینده جهت سولفوناسیون و تولید محلول چربی گیر و باز كننده لوله فاضلاب و شستشوی كاشی
• در صنعت كاغذ جهت كنترل PH و تصفیه كاغذ و زدودن ناخالصی های معدنی
• در صنعت تولید كلر در سلهای دیافراگمی جهت خشك كردن و آب گیری گاز كلر
اسامی برخی از استانداردهای بین المللی موجود برای اسید سولفوریك در زیر ارائه شده است.
استاندارد ویژگیها : 1011 – 96 -ASTM - E
استاندارد روشهای آزمون : ٧٧-BS - 3903
استانداردهای ملی تدوین شده در موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برای اسید سولفوریك در زیر ارائه شده است .
تعیین ویژگیهای اسید سولفوریك برای مصارف صنعتی : ISIR -1069
تعیین میزان ازت موجود در اسید سولفوریك با مصارف صنعتی : ISIRI -1063
ویژگی ها و روشهای آزمون اسید سولفوریك غلیظ : ISIRI -210
• کشور های عمده تولید کننده سولفوریک اسید از گوگرد
آمریكا – كانادا – مكزیك – برزیل - بلژیك – فنلاند - فرانسه - آلمان - یونان - ایتالیا – هلند - اسپانیا - سوئد - انگلستان - بلغارستان - جمهوری چك – لهستان - رومانی - یوگسلاوی سابق - آذربایجان - بلاروس - قزاقستان - روسیه – تركمنستان - اكراین – ازبكستان - مراكش - سنگال - افریقای جنوبی – تونس - ایران – اسرائیل - اردن – تركیه – استرالیا – نیوزلند
• کشورهای مصرف کننده سولفوریک اسید از گوگرد
كشورهای آسیایی نظیر چین ، ژاپن و كره و نیز كشورهای آمریكا از جمله مصرف كنندگان عمده اسید سولفوریك هستند .
شرایط واردات سولفوریک اسید از گوگرد :
حقوق پایه طبق ماده (2) قانون اصلاح موادی از قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ، شامل حقوق گمركی ، مالیات ، حق ثبت سفارش كالا ، انواع عوارض و سایر وجوه دریافتی از كالاهای وارداتی میباشد و معادل 4% ارزش گمركی كالاها تعیین میشود . به مجموع این دریافتی و سود بازرگانی كه طبق قوانین مربوطه توسط هیات وزیران تعیین میشود ، حقوق ورودی اطلاق میشود . حقوق ورودی برای اسید سولفوریك 10% می باشد .
عمده كاربرد اسید سولفوریك در تولید كودهای فسفاته است . اهمیت استراتژیك اسید سولفوریك نیز در همین راستاست . با رشد روزافزون جمعیت جهان و محدودیت زمین های كشاورزی ، میزان بهره وری و راندمان تولید محصول از خاك به ازای هر واحد ، ضرورتا باید افزوده شود تا بتواند پاسخگوی رشد فزاینده جمعیت باشد . امروزه این كار دیگر با كودهای حیوانی انجام نمی شود .
چرا كه كودهای حیوانی تنها فیزیك خاك را تغییر می دهند و خاك را برای رشد آماده می كنند ، اما از نظر مواد مغذی برای گیاه بسیار فقیر هستند . برای بالا بردن بهره وری خاك ، استفاده از كودهای شیمیایی ضرورت شناخته شده ای است . اسید سولفوریك در تولید كودهای پر مصرف از جمله كودهای فسفاته و نیز كود سولفات آمونیوم مورد استفاده قرار می گیرد و در این كاربردها نیز قابل جایگزینی با ماده دیگری نیست . لذا از این نظر بسیار حائز اهمیت است .
• فرایند تولید سولفوریک اسید از گوگرد
در حال حاضر مهمترین روش تولید اسید سولفوریك ، فرایند اول یعنی تولید از گوگرد عنصری است . دی اكسید گوگرد ممكن است از اكسیداسیون گوگرد خام و یا اكسیداسیون سولفیدهای فلزی گوگرد نظیرسولفید مس ، سولفید سرب ، سولفید نیكل ، سولفیدهای آهن ، سولفید روی و یا سولفید مولیبدیم تولید شود . اكسیداسیون سولفید هیدروژن (H٢S) نیز منجر به تولید دی اكسید گوگرد می شود .
تبدیل دی اكسید گوگرد به تری اكسید گوگرد در فرایند اكسیداسیون كاتالیستی با كاتالیست سزیم و یا پنتا اكسید وانادیم اصلاح یافته انجام می شود . در نهایت از هیدراسیون تری اكسید گوگرد اسید سولفوریك تولید می شود . اصلی ترین روش تولید تجاری اسید سولفوریك به این صورت است كه ابتدا دی اكسید گوگرد از گوگرد تهیه می شود . سپس دی اكسید گوگرد در فرایند اكسیداسیون كاتالیستی به تری اكسید گوگرد تبدیل می شود و سپس از واكنش تری اكسید گوگرد با آب اسید سولفوریك غلیظ تولید می شود .
• فرآیند تولید اسید سولفوریك از دی اكسید گوگرد حاصل از سولفید های فلزی
دی اكسید گوگرد به عنوان یك محصول فرعی در اكثر فرایندهای تولید مس و برخی دیگر از فلزات محسوب می شود . دی اكسید گوگرد تولید شده با هوا رقیق می شود . اكسیژن و دی اكسید گوگرد وارد راكتور كاتالیستی شده و واكنش اكسیداسیون انجام می گردد . در این راكتور دی اكسید گوگرد به تری اكسید گوگرد تبدیل می شود . تری اكسید گوگرد بوسیله اسید سولفوریك جذب شده و اسید با غلظت بالا (٥,٩٨ درصد وزنی ) تشكیل می شود .
• فرآیند تولید اسید سولفوریك از فسفو ژیپسوم ( گچ فسفردار)
در فرایند تولید اسید فسفریك از اسید سولفوریك ، فسفو ژیپسوم به عنوان محصول جانبی تولید می شود . از تركیب فسفوژیپسوم ، كك نفتی ، پیریت های آهن و خاك رس و دی اكسید گوگرد تولید می شود. تولید اسید سولفوریك از دی اكسید گوگرد نظیر آنچه كه در فرایند قبلی توضیح داده شد ، می باشد .
• راكتور
• برج
• تانك های نگهداری مواد
• كمپرسورها و مبدل ها
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید سولفوریک اسید از گوگرد
تذکر مهم : لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 1400 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 1400 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد . درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .
در صورتی که برای اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، نیاز به تدوین طرح توجیهی تولید سولفوریک اسید از گوگرد ، کاملا به روز ، اختصاصی و بانکیبل ، با پشتیبانی تا زمان اخذ وام دارید از طریق شماره های موجود در همان صفحه با ما تماس بگیرید تا از مشاوره کارشناسان ما ، در مورد شرایط تدوین طرح توجیهی بهره مند شوید . همینطور در صورت انعقاد قرارداد طرح توجیهی با ما ، میتوانید از کارشناس مربوطه خود ، مشاوره های لازم در مورد روشهای اخذ وام و اخذ مجوز را نیز دریافت نمایید .