ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی احداث مزرعه یونجه کاری سال 1402 با نرم افزار کامفار به صورت فایل word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی کشت و پرورش یونجه را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.
یونجه ازجمله محصولات کشاورزی می باشد ، که به عنوان غذای دام ها ، غذای طیور و افزایش مواد مغذی زمین های کشاورزی ، مورد استفاده قرار می گیرد .
پودر و پلت یونجه در کلیه دام ها قابل مصرف بوده و میتوان آن را به صورت مستقیم در هر نوع وضعیت تغذیه ای در گاوهای گوشتی و شیری ، خوک ، اسب ، طیور، خرگوش ، گوزن ، گوسفند ، بز و حیوانات دستآموز استفاده نمود .
یونجه پلت شده موجب افزایش سرعت رشد و ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با سایر منابع پروتئینی میگردد .
یونجه پلت شده به علت کیفیت بالا ، میتواند جایگزین بخشی از دانه غلات و علوفه به صورت تواماً در جیرههای گاوهای شیری گردد .
به گونهای که تا 50 درصد ماده خشک علوفه مصرفی در جیرهها را میتوان با پلت یونجه جایگزین نمود ، ولی باید این مهم را مدنظر داشت ، که در این سطح میزان دانه غلات بر اساس ماده خشک ، نبایستی از 50 درصد جیره بیشتر باشد .
تحقیقات نشان میدهد که پروتئین موجود در پلت یونجه به نسبت پروتئین علوفه یونجه ، سیلوی یونجه و کنجاله سویا ، در شکمبه به میزان کمتری تجزیه میگردد .
این امر موجب گشته که یونجه پلت شده را بتوان به عنوان منبع پروتئین عبوری محسوب نمود .
مصرف پودر یونجه در طیور
پروتئین پودر یونجه نسبتا زیاد ( حدود 18 تا 20 درصد ) است . البته قابلیت هضم اسیدهای آمینه مانند لیزین ، معمولا تحت تاثیر حرارت حدود 10 درصد کمتر از مقدار مورد انتظار است .
این محصول عموما به عنوان منبع رنگیزه گزانتوفیل ، جهت زرد کردن رنگ پوست مرغ و زرده تخم مرغ و همچنین منبع مواد ناشناخته رشد ( Unknown Growth Factor ) به جیره طیور افزوده میشود .
برای اینکه زردی پوست و یا زرده تخم مرغ در پرندگان حداقل 10 واحد روش Roche )) باشد ، حداقل باید مقدار 5 درصد پودر یونجه به عنوان منبع گزانتوفیل به جیره آنها افزوده شود .
اگر یونجه دارای کپک باشد ، میزان هورمون استروژن پرنده بالا خواهد رفت و عملکرد دام را متاثر خواهد نمود .
افزودن مقدار کمی یونجه به جیرهها ، سبب تیره شدن رنگ آن ها شده که تغییر رنگ ظاهری حاصل از تغییر جیره را برای پرندگان غیر قابل تشخیص میکند و بنابراین استرس حاصل از تغییر جیرهها را به حداقل میرساند .
میزان ویتامین A فعال پودر یونجه باید حداقل 20000 واحد بین المللی باشد ، که قابلیت استفاده آن برای طیور تنها 70 درصد خواهد بود .
بعضی از متخصصان تغذیه معتقدند که سبزیهای تازه دارای مواد ناشناخته رشد برای پرندگان به ویژه بوقلمون میباشند ، که بیشتر این عوامل در مراحل حرارت دادن از بین میروند .
در هر حال بیشتر متخصصان هنوز هم اصرار به افزودن 1 تا 2 درصد پودر یونجه به جیرههای قبل از پیش دان Prestarter )) و پیش دان Starter)) جوجه بوقلمون دارند .
سایر مصارف: در برخی از کشورها از پودر یونجه در امر باغبانی ، به عنوان ماده ای جهت بهبود بافت خاک و تشکیل خاکی نرم استفاده می کنند .
همچنین این ماده باعث تامین مواد مغذی و آلی و معدنی ( ازت - فسفر - پتاسیم ) در خاک شده و در پرورش گل رز موجب بهبود گل دهی میگردد .
استاندارد های قابل توجه ، جهت اجرای طرح توجیهی مزرعه یونجه کاری :
در حال حاضر در ایران استانداردی جهت یونجه و مشتقات ( پودر – پلت ) آن معرفی نشده است و تنها با آنالیز آن در آزمایشگاه های تغذیه ، می توان ترکیبات محصول را مشخص نمود و به عنوان شاخص ، به طور عمده از جداول NRC ( انجمن ملی تحقیقات آمریکا ) که شامل آنالیز کلیه مواد خوراکی دام می باشد ، استفاده میگردد .
بنابر آمار سازمان خوار و بار و کشاورزی سازمان ملل متحد در سال 2004 میلادی ، کشورهای عمده صادر کننده پودر و پلت یونجه ( بر اساس ارزش میزان صادرات ) عبارتند از : کانادا ، اسپانیا ، ایالات متحده امریکا ، فرانسه ، هلند و ... ، به طوریکه کانادا با صادرات 240449 تن پودر و پلت یونجه ، موفق به کسب بیش از 32 میلیون دلار ارز شده است .
همچنین کشورهای ژاپن ، بلژیک ، یونان ، آمریکا و فرانسه عمده ترین وارد کنندگان پودر و پلت یونجه محسوب میشوند . همانطور که ملاحظه میشود برخی از کشورها هم صادر کننده و هم وارد کننده این محصول هستند .
واردات پودر و پلت یونجه آزاد بوده و تنها نیاز به اخذ مجوز از سازمان دامپزشکی کشور و سازمان حفظ نباتات ، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و سازمان انرژی اتمی دارد . پس از اخذ مجوزهای ذکر شده ، امور ترخیص از مبادی ورودی صورت میگیرد ، این واردات می تواند توسط هر فرد حقیقی و حقوقی دارای کارت بازرگانی صورت پذیرد .
در حال حاضر صادرات علوفه ، پودر و پلت یونجه نیاز به هیچ گونه مجوزی نداشته و تنها میبایست مراحل گمرکی صادرات انجام گیرد .
با توجه به روند رو به افزایش جمعیت در دنیاو اهمیت و ارزش تامین پروتئین حیوانی و نیاز روز افزون به فرآورده های دامی ، توسعه صنعت دامپروری از اهمیت بالایی برخوردار است . در این رابطه تامین خوراک دام مسئله حیاتی است که باید به آن توجه کرد ، در این راستا یونجه یعنوان ملکه گیاهان علوفهای از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد .
یونجه با داشتن میزان عملکرد بالا در واحد سطح و خوش خوراکی بسیار مطلوب و به عنوان یک ماده تامین کننده پروتئین و مواد معدنی و ویتامین آ و عوامل ناشناخته رشد ، از جایگاه ویژه ایی در تغذیه دام و صنعت دامپروری برخوردار است .
با توجه به چگالی پایین علوفه یونجه ، به منظور افزایش این چگالی در جهت کاهش هزینه های انبارداری و حمل ونقل و همچنین بهبود کیفیت تغذیه ای آن ، امروزه اقدام به خشک کردن و تبدیل علوفه یونجه به پودر و پلت می گردد .
خشک کردن و عملآوری این ماده خام به صورت پودر و پلت ، موجب حفظ مواد مغذی موجود در آن میگردد . تحقیقات نشان داده است که خشک کردن یونجه ، موجب حفظ مواد مغذی و افزایش راندمان غذایی آن میگردد .
یونجه در مزرعه توسط دستگاه برش (دستگاه موور ، چاپر یا موور کاندیشنر ) قطع شده و در سطح مزرعه میماند ، تا در معرض نور خورشید و دمای محیط رطوبت خود را از دست بدهد .
برای خشک شدن یکنواخت از دستگاه ریک ( Rake ) استفاده کرده ، تا با زیر و رو کردن یونجه همه بخشهای یونجه ، خشک شود .
باید دقت نمود که برگها که بخش با کیفیت یونجه هستند ، بر روی زمین ریخته نشوند . در مناطقی که شرایط جوی مناسب نباشد ، باید به صورت مصنوعی اقدام به خشک کردن یونجه نمود .
بعد از این مرحله با استفاده از دستگاه بیلر ( Baler) یونجه از روی زمین جمعآوری شده و به شکل بستههای مکعب مستطیل یا گرد بسته بندی میشوند .
این بستهها به راحتی قابل حمل بوده و آن را با استفاده از کامیون یا تریلی تراکتور ، به دامداریها یا محل تولید پلت یونجه حمل میکنند .
برای تولید پلت یونجه ابتدا یونجه از بخش انبار مواد اولیه ، با استفاده از نقاله حمل وارد چاپر میشود .
در دستگاه چاپر اندازه قطعات یونجه به قطعات ریزتری خرد میشود ، تا اندازه آن مناسب برای آسیاب کردن باشد .
بعد از خروج مواد از چاپر ، یونجه خرد شده از طریق نقاله حمل به آسیاب میرسد و به حالت پودری تبدیل میشود .
پودر یونجه از طریق خط الواتور به دستگاه میکسر میرسد . ملاس نیز از تانک ملاس توسط الواتور به میکسر میرسد .
در میکسر ملاس و پودر یونجه با هم مخلوط میشوند و تولید مخلوط یکنواختی میکنند . میتوان خاک رس کلوئیدی را نیز در میکسر به پودر یونجه افزود ، تا با هم مخلوط شوند .
مخلوط حاصله وارد دستگاه کاندیشنر شده و با بخار تولید شده در دیگ بخار به خوبی مخلوط میشود ، تا به رطوبت و دمای مناسب پلت کردن برسد .
البته در برخی از خطوط نیز طراحی طوری صورت میگیرد ، که ملاس در کاندیشنر به پودر یونجه افزوده میشود .
پس از این مرحله ، مخلوط حاصله که دما و رطوبت کافی نیز دارد ، به دستگاه پلت میرسد و تحت فشار از سوراخهای دستگاه پلت ( دای ) عبور میکند و به شکل استوانههایی به قطر دای ( که معمولا برای پلت یونجه 12 تا 20 میلی متر مناسب میباشد ) ، خارج میشود .
پلت خارج شده از طریق دستگاه انتقال دهنده به کولر میرسد ، تا دمای آن سریعا کاهش یافته و مواد غذایی پلت از بین نروند .
پلت سرد شده با استفاده از نقاله و سپس از طریق الواتور به مخازن نگهداری میرسد ، تا به مدت کوتاه نگهداری شده و سپس تحویل خریدار شده و یا به مخازن نگهداری طولانی مدتتر منتقل میشود .
رنگ پلت یونجه سبز تا سبز خاکستری ( gray green ) بوده و بسته به سازنده دارای طول و قطر مختلف میباشد .
پلت یونجه نباید شامل نسبت بالایی از قسمت هایی از علوفه ، که دارای میزان زیادی از فیبرخام است ، همچون ساقهها باشد ، زیرا میزان ( درصد ) فیبر خام بالا موجب کاهش قابلیت هضم میگردد .
هرچقدر علوفه یونجه زودتر برداشت گردد ، ارزش غذایی آن به علت دارا بودن میزان پروتئین بالا ، بیشتر است .
البته در این حالت میزان علوفه برداشت شده کمتر میباشد .
بدین معنی که در اوائل دوره رشد ، یونجه دارای کیفیت بالا و مقدار کم و در اواخر دوره رشد دارای کیفیت پایین و عملکرد بالا میباشد .
بنابراین یونجه در مرحلهای از رشد که اصطلاحا اوائل گلدهی نامیده میشود ، برداشت میگردد .
در این حالت یونجه در عین داشتن عملکرد مناسب ، دارای کیفیت مطلوبی نیز میباشد .
علوفه یونجه در زمان برداشت جهت بهتر خشک شدن ، به اندازههای 2.5-10cm خرد میگردند ، سپس یونجه باید خشک گردد و به گونهای ، که رطوبت آن در حدود 10-12% باشد .
پس از آن یونجه خرد شده توسط آسیاب ( چکشی ) به صورت کامل آسیاب میگردد .
جهت سایز نمودن یونجه خرد شده ، از الک های 1.8 اینچ استفاده میگردد ، تا اندازه مناسب پلت کردن بدست آید .
در حین آسیاب نمودن ، استفاده از بخار با حرارت بالا ، روغن گیاهی یا اسپری آب میتواند توان و خاصیت به هم پیوستگی علوفه را افزایش دهد و سپس این محصول در دستگاه پلت تبدیل به پلت یونجه میگردد .
در صورت عدم خرد کردن یونجه در مزرعه ، در کارخانه تولید پلت ، یونجه خشک شده ابتدا با استفاده از دستگاه چاپر به قطعات ریزتر خرد شده ، سپس یونجه خرد شده وارد آسیاب شده و به ذرات ریز آسیاب میشود .
در صورتی که خواهان افزودن مایعات از قبیل ملاس یا چربی باشیم ، با استفاده از دستگاه ملاسور ، ملاس یا چربی مورد نظر با یونجه مخلوط شود .