ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
صنعت تولید نشا و نهال به عنوان یک حرفه کاملا تخصصی است که پتانسیل خوبی برای اشتغال زایی و سودآوری دارد. استفاده از تکنیک تولید نشا و نهال دارای مزایای فراوانی از جمله: مصرف کمتر بذر، برداشت زود هنگام، امکان کنترل بهتر شرایط محیطی در مراحل مختلف تولید، و کنترل مناسب تر آفات و بیماری ها می باشد.
A- تولید خوب
اولین مورد مربوط به کشت گلخانه ای، تولید محصولات بیشتر با مزیت های تجاری است. کشت گلخانه ای شرایط بهینه و رشد خوب محصول را تضمین می کند و همانطور که می توان تصور کرد، گیاهی که خوب رشد می کند، گیاهی است که میوه خوبی به بار می آورد که می توان آن را با قیمت مناسب در بازار به فروش رساند.
B- کاشت ایمن
هنگامی که یک کشاورز کشت در گلخانه را انتخاب می کند، می تواند مشکلات احتمالی مانند افزایش ناگهانی دما یا دوره های خشکسالی که می تواند محصولات را تحت فشار قرار بگیرد را کاهش دهد. به هر حال، طبیعت بسیار غیرقابل پیش بینی است، اما در یک گلخانه شما شرایط را تعیین می کنید.
C- بهره وری
بسیاری از مواقع وقتی در مورد بهره وری صحبت می کنیم، کاملاً مشخص نیست که منظورمان چیست. اکثر مردم فکر می کنند که اساساً در مورد ایجاد بهترین چیز ممکن است. اما نه، بهرهوری به همین جا ختم نمیشود، بلکه استفاده از منابع به مقدار مناسب و به روش صحیح برای استفاده از پتانسیل کامل آنها و گرفتن بهترین نتایج است.
در حال حاضر روش تولید نهال گلخانه ای نسبت به سایر روش ها در بین پرورش دهندگان نهال رایج است و با موفقیت مورد استفاده قرار می گیرد .
• تولید سریعتر و سازگارتر
• مدیریت بهتر آبیاری و تغذیه
• قابلیت نگهداری نهال در گلخانه تا زمان مورد نیاز
• بهره برداری بهینه و فضای یکنواخت گلخانه به دلیل استفاده کشت کانتینری
• توانایی تولید بوته های سالم و ضخیم با ارتفاع مناسب
• امکان استقرار نهال حاصل بهتر از نهال در زمین باز
• زودرسی نسبت به نهال در زمین باز
• روش تولید نهال در گلخانه با استفاده از سینی های کروی است. از اصلی ترین و مقرون به صرفه ترین روش های تولید نهال گلخانه ای است .
امروزه تمایل زیادی به تولید سبزیجات و گیاهان زینتی در کاسه های کروی شکل وجود دارد. در این روش تولید بذر، بذرها به صورت جداگانه و در سلول های کوچک سینی بذر کاشته می شوند.
با این روش تولید نهال ضربه کمتری به گیاه وارد می شود زیرا در زمان کاشت ریشه ها سالم و دست نخورده باقی می مانند.
به همین ترتیب این روش میزان نیروی کار لازم برای اختلاط و استریل کردن خاک، پر کردن سینی ها، پرورش نهال و ... را نیز کاهش می دهد .
از طرفی فرصتی برای افزایش استفاده از مکانیزاسیون در آن وجود دارد. به دلیل جدا شدن سلول ها در این روش تولید بذر، رقابت بین گیاهان کاهش یافته و یکنواختی بیشتری در گیاهان مشاهده می شود.
با این روش ریشه ها هنگام بیرون کشیدن از سلول ها آسیبی نمی بینند و بهتر می توانند در مزرعه مستقر شوند.
بسترهای كاشت
بسترهای خاكی :
در تولید مکانیزه این روش توصیه نمی گردد.
بسترهای غیرخاكی :
این شامل ترکیبی از کوکوپیت، پرلیت، پیت ماس اسفاگنوم، ورمتی کولیت، پشم سنگ و تای شیمیوستات است.
استفاده از محیط کشت استریل عاری از حشرات، بیماری ها، نماتدها و بذر علف های هرز دوتریوم است.
آب كشت :
تولید نهال هیدروپونیک به صورت تجاری برای تولید سبزیجات و میوه هایی مانند تنباکو استفاده می شود.
ظروف کاشت
ظروف کاشت مورد استفاده در تولید نهال بسته به تکنولوژی تولید و عوامل اقتصادی منطقه می تواند متفاوت باشد.
مواد مورد استفاده برای ساخت سینی های نهال بسیار متفاوت است و می تواند از خاک رس تا فوم و پلاستیک باشد.
کیفیت هر یک از آنها به قدرت مورد نیاز تولید کننده بستگی دارد.
همیشه باید تلاش کرد تا بهترین بذر را برای تولید نهال به دست آورد، زیرا استفاده از بذر ارزان ارزش چندانی ندارد.
هزینه بذر درصد کمی از کل هزینه تولید است.
از بذر تولید شده از محصول قبلی استفاده نکنید زیرا احتمال آلودگی آن به بیماری زیاد است.
به حداقل رساندن شیوع بیماری ها در نهال ها قبل از کاشت شروع می شود.
استفاده از باکتری های سترون و خاک های استریل شده، کنترل علف های هرز برای شکستن چرخه زندگی آفات و گرم کردن و مرطوب کردن و ضد عفونی کردن ابزار مورد استفاده قبل از شروع کشت.
بذر مهمترین نهاده در تولید نهال محسوب می شود.
یکی از راه های کاهش احتمال بروز بیماری در نیمه اول درخت میوه استفاده از بذر سالم است.
استفاده از بذر سالم و گواهی و ضد عفونی شده توصیه می شود.
بذرپاشی صفحه مکنده با قابلیت کاشت 20000 دانه در ساعت، این نوع بذرپاش برای بذر سرپوشیده و همچنین استفاده در سطوح کوچک مناسب است.
بذرکار سوزنی با قابلیت کاشت 50 تا 80000 بذر در ساعت مناسب برای انواع بذر (تک یا روکش دار) و قابل استفاده در سطوح متوسط تا بزرگ.
بذرپاش استوانه ای با قابلیت کاشت بیش از 25000 بذر در ساعت. این دستگاه برای بذرهای روکش دار مناسب بوده و در سطوح متوسط تا پهن قابل استفاده است (دانه ها باید روکش دار باشند).
آبیاری و تغذیه
آبیاری و کوددهی مناسب به تولید نهال های خوب و سالم و به دنبال آن استقرار آن در مزرعه کمک می کند.
مقدار زیادی آب و کود باعث نرم شدن بافت های گیاهی و افزایش حساسیت آنها به عوامل بیماری زا می شود.
استفاده از کلسیم و فسفر در مراحل تولید نهال برای تقویت سیستم ریشه بسیار مهم است.
اولین عامل دماست که واکنش سبزیجات مختلف به دما متفاوت است.
سبزیجات فصل گرم (گوجه فرنگی، فلفل، بادمجان) در برابر دمای سرد مقاومت بیشتری دارند.
دومین عامل رشد غیر یکنواخت است.
رشد نابرابر در درجه اول به دلیل تفاوت در آبیاری و جریان هوا بین سلول های داخل یک سینی است.
معمولاً پیوندهای سلول های بیرونی سینی خشک تر بوده و رشد کمتری دارند.
این مشکل زمانی تشدید می شود که نهال های بزرگتر روی محیط کشت سایه اندازی کرده وسبب کمتر شدن تبخیر از بستر کشت میشوند.
یکسری نکاتی كه باید برای انتقال نشاء مد نظر قرار گیرند، سن نشاء (بسته به نوع گیاه دارد که سه برگی یا 5 برگی) و دیگری سرعت جایگزینی ریشه ها و قدرت جذب آب بستگی دارد.
روش های مختلف نگهداری نهال را می توان در مواردی خلاصه کرد:
• نگهداری نهال در فضای باز
• استفاده از انبار بدون سیستم سردخانه یا محیط گلخانه
• انبارهای مجهز به سیستم تبری.
نگهداری نهال در فضای باز یک روش سنتی و اصولی است و فقط برای مدت کوتاه 1-3 روزه می توان نهال را به این روش نگهداری کرد.
قرار دادن نهال های ریشه برهنه در مکانی خنک، سایه دار و سرپوشیده با تهویه مناسب و پوشاندن ریشه، ساقه و برگ های آنها با کیسه ای مرطوب یکی از روش های جلوگیری از کم آبی است.
اما فروشگاه های بذر و نهال در کشورهای توسعه یافته به طور کلی نهال ها را در گلدان ها یا سینی های کوچک برای رشد نهال در فضای باز، دور از نور مستقیم خورشید و در پناه باد ارائه می دهند.
در این حالت ته سینی و گلدان های کوچک باید از سطح زمین فاصله داشته باشد تا ریشه ها از ته گلدان خارج نشوند. اگر احتمال یخ زدگی وجود دارد، باید آنها را در داخل خانه (گلخانه، انبار و...) آورد.
تقاضای بازار
صادرات محصولات صیفی و جالیزی نقش ویژه ای در ایران دارند.
بر اساس آمار گمرک، در بین محصولات کشاورزی، انواع سبزیجات در بین صادرات محصولات کشاورزی ایران در سال 1397 به ارزش 1.208 میلیارد دلار و 26 درصد رتبه دوم را به خود اختصاص داده اند.
استان خراسان رضوی به عنوان قطب تولید فرآورده های فرآوری شده و مواد غذایی کشور در سال های اخیر رشد چشمگیری در صادرات این محصولات داشته است.
یکی از عمده ترین محصولات گلخانه ای ایران خیار است که به عراق ، امارات متحده عربی و روسیه صادر می شود.