ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید قطعات و صفحات گچی سال 1402 با نرم افزار کامفار به صورت فایل word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی تولید قطعات و صفحات گچی را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید
قطعات و صفحات گچی با استفاده از یک هسته گچی پوشش داده شده با ورق های مقاوم تولید می شوند .
این محصولات به عنوان سقف های کاذب ، دیوار های پوششی و ... ، در انواع ساختمان های مسکونی ، ساختمان های اداری ، هتل ها و ... مورد استفاده قرار می گیرند.
قطعات و صفحات گچی محصولاتی می باشند ، که از یک هسته گچی که با ورقه های مقاوم پوشش داده شده و به خوبی به آن چسبیده است ، تشکیل شده اند ، بدین طرق صفحه ای مسطح و مستطیل شکل به وجود می آید .
نوع سطوح با توجه به نوع استفاده خاص از صفحه تغییر می کند و هسته گچی نیز ممکن است دارای مواد افزودنی ، برای به وجود آوردن خصوصیات اضافی مورد نظر باشد .
سنگ گچ از ته نشین رسوبات گچی در کف دریا تشکیل شده است ، که پس از چین خوردگی پوسته زمین به نقاطی که امروزه معدن گچ نام دارند ، جابه جا شده اند .
تشکیل گچ دویست میلیون سال به طول انجامیده است و امروزه لایه های گچی از حداکثر یکصد متری زیر زمین استخراج می شوند .
پودر گچ از پختن سنگ گچ در دمای پایین بدست می آید , نوع خالص آن بیرنگ است .
اگر زغال داشته باشد ، خاکستری ، اگر اکسید آبدار آهن داشته باشد ، زرد روشن و اگر Fe0 داشته باشد کبود رنگ است , سنگ گچ سرخ رنگ دارای FeO می باشد .
پانل ها و قطعات ساخته شده از گچ دارای موارد مصرف متنوعی در انواع ساختمان ها از جمله ساختمان های مسکونی ، اداری ، هتل ها و . . . . می باشند .
از جمله آن ها می توان به دیوارهای جدا کننده ، دیوارهای پوششی ، سقف های کاذب و سیستم های حفاظت حریق تیر و ستون اشاره کرد .
سیستم های ساخت و ساز خشک که شامل قطعات گچی نیز می شوند ، از سرعت و دقت اجرایی بسپار بالاتری نسبت به روش های قدیمی ساخت ( بنایی ) ، برخوردار می باشند .
به دلیل سبک بودن و نوع بسته بندی محصولات ، حجم حمل و نقل مصالح را به کارگاه کاهش داده و در مصرف انرژی و هزینه های ساخت صرفه جویی قابل ملاحظه ای را امکان پذیر ساخته اند .
انتخاب این سیستم ساخت در مرحله طراحی و محاسبات سازه ای ، باعث کاهش جرم کلی ساختمان و کم شدن ابعاد تیرها و ستون ها خواهد شد و در حین بهره برداری ضمن عدم تأثیر منفی بر سازه های اصلی ، در برابر زمین لرزه های با شدت بالا مقاوم خواهند بود .
ساختارهای ایجاد شده با این سیستم عایق حرارتی و صوتی مناسب و مقاوم در برابر رطوبت می باشند .
از دیگر قابلیت های این سیستم ، سهولت در انجام هرگونه تعمیرات جزئي ، تغییرات با توجه به نیازها یا کاربری بتا و دسترسی به تأسیسات می باشد .
با استفاده از ساختارهای مقاوم در برابر حریق ، می توان سازه با فضاهای مورد نظر ساختمان را در مقابل آتش مستقیم تا دو ساعت مقاوم نمود .
پانل های گچی استفاده بهینه از انرژی و منابع طبیعی ، صرفه اقتصادی ، سرعت ، کیفیت و تطابق با نیازهای متعدد جامعه امروزی را ممکن می کنند .
استاندارد ملی ایران در مورد ویژگی های صفحات روکش دار گچی دارای شماره ۷۸۳۰ می باشد .
کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده قطعات و صفحات گچی :
ایالات متحده آمریکا و آلمان عمده ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان گچ و فرآورده های آن در جهان هستند .
هم اکنون در بیش از ۹۰ درصد کارهای ساختمانی کشورهای توسعه یافته از سیستم های خشک ساخت و ساز استفاده می شود .
شرایط واردات و صادرات قطعات و صفحات گچی :
برخی از مشکلات پیش روی صادرات عبارتند از :
عدم عضویت در سازمان تجارت جهانی و موافقت های تجارت آزاد دو جانبه و چند جانبه ، که در عرصه های منطقه ای و بین المللی ، صادر کنندگان را با تعرفه های تبعیضی در قیاس با رقبا قرار داده و امکان صادرات و توفیق نفوذ و حضور پایدار در بازارهای بین المللی را از محصولات سلب کرده است .
تثبیت نرخ برابری ارزهای خارجی و ریال حاشیه سود صادر کنندگان را کاهش داده و در بیشتر موارد خساراتی را متوجه آنان کرده است .
قیمت تمام شده محصولات به خاطر بالا بودن نرخ سود تسهیلات ، افزایش سالانه قیمت مواد اولیه ، نهاده ها و خدمات دولتی ، افزایش حقوق و دستمزد نیروی کار ، وجود تورم دو رقمی و بالاخره پایین بودن بهره وری عوامل تولید ، بالا می باشد .
بر همین پایه ، قدرت رقابت و چانه زنی تولید کنندگان در مقام مقایسه با محصولات سایر کشورهای رقیب کمتر است .
اهمیت استراتژیک قطعات و صفحات گچی :
پانل ها و قطعات گچی تأثیر قابل ملاحظه ای در کاهش هزینه های ساخت و افزایش دوام و کارایی ساختمان ها دارند ، اما کالای اهمیت استرتژیک محسوب نمی شوند .
فرایند تولید قطعات و صفحات گچیی به پنج مرحله کلی تقسیم می شود :
توزین گچ :
در این مرحله گچ به صورت پودر به میزان مورد نیاز ( مثلا ۲۰ کیلوگرم ) برای هر بلوک توسط باسکول وزن می شود . در هر مرحله توزین مواد اولیه ۲۴ بلوک برای هر مخلوط کن توزین می گردد .
مخلوط کردن :
در این مرحله به میزان ۸۳ درصد وزن گچ به آن آب اضافه شده و توسط مخلوط کن دو محوره عملیات تهیه دوغاب در طی ۳ تا ۵ دقیقه صورت می گیرد .
قالب زنی ( شکل گیری یا ریخته گری ) :
پس از آماده شدن دوغاب گچ ، با مکانیزم جک هیدرولیکی آن را درون قالب های ۲۴ عددی تولید بلوک گچی می ریزند ، پس از سپری شدن ۴ دقیقه ، توسط سیلندر هیدرولیکی بلوک ها از قالب تخلیه می شوند ، البته به طور همزمان درگیر کردن چنگک های جرثقیل برای انتقال بلوک ها بر روی واگن ها صورت می گیرد .
خشک کردن :
پس از ریخته گری قطعات پیش ساخته ، آنها را جهت خشک کردن و تبخیر آب اضافی به مقدار ۷۵ درصد آب ترکیب شده ، به گوره خشک کن ارسال می کنند . بلوک ها در طی ۵۰ تا ۵۵ دقیقه ، پنج منطقه کوره را بر روی واگن ها طی می کنند ، تا فرایند خشک کردن آن ها صورت گیرد .
بسته بندی :
در نهایت بسته بندی ۲۴ بلوک توسط دستگاه بسته بندی ، با استفاده از تسمه پلاستیکی برای حمل و نقل و جابجایی محصول صورت می گیرد .
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید قطعات و صفحات گچی