ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
عرقیات گیاهی فرآورده های می باشند ، که از جوشانیدن یک گیاه و یا مخلوطی از گیاهان مختلف در برابر بخار آب و سرد کردن بخارات حاصله به دست می آیند . این محصولات به عنوان طعم دهنده به مواد غذائی ، نوشیدنی و دارو مورد مصرف قرار گرفته و در پاره ای از موارد اسانس آن پس از تخلیص در ساخت شیرینی جات به کار برده می شود .
عرقیات گیاهی فرآورده ای است ، که از جوشانیدن یک گیاه و یا مخلوطی از گیاهان مختلف در برابر بخار آب و سرد کردن بخارات حاصله به دست می آید . به عبارت دیگر عرقیات گیاهی به فرآورده هایی گفته می شود ، که از تقطیر مواد فرار موجود در اندام های مختلف گیاهان همراه با بخار آب به دست می آیند . این اندام ها با بخار آب به دست می آیند .
این اندام ها معمولا ماگول بوده و به شکل تازه نظیر بیدمشک ، نسترن و گل محمدی و یا خشک نظیر نعناع ، آویشن و غیره می باشند . این محصول به عنوان طعم دهنده به مواد غذائی ، نوشیدنی و دارو مورد مصرف قرار گرفته و در پاره ای از موارد اسانس آن پس از تخلیص در ساخت شیرینی جات به کار برده می شود .
عرقیات محصولی است که از تقطیر مواد به دست می آید . لذا می بایستی دارای رنگ کاملا روشن بدون کدورت ، لرد و رسوب همراه باشد ، وجود هر کدام از مشخصات ظاهری گفته شده می تواند نشان دهنده وجود یک عامل منفی در عرقیات باشد ، عرقیات دارای بوی ویژه بوده و عمدتا از روی بوی عرقیات به نوع آنها پی می برند .
عرقیات به دو دسته از نظر خلوص طبقه بندی می گردند . عرقیات سنگین و عرقیات سبک . مقدار اسانس و مواد معطر و موثر موجود در عرقیات درجه خلوص آن را نشان می دهد .
مقدار اسانس موجود در عرقیات از ۱۵ تا ۳۰ درصد متغیر بوده و تغییرات آن نشان دهنده عرقیات درجه یک و درجه دو میباشد . با توجه به آنکه عرقیات در اغلب استان های کشور ناشناخته بوده و عمدتا در منطقه استان فارس شناخت نسبتا کاملی از آن وجود دارد ، لذا متخصصین این فن بیشتر در استان فارس وجود داشته و مصرف آن بیشتر در این استان است .
ناگفته نماند که اخیرا با انجام مطالعات و بالا رفتن آگاهی مردم در مورد مصرف گیاهان داروئی ضمن آن که مصرف عرقیات می رود ، که در استان های دیگر نیز افزایش پاید .
شرکت هائی در استان های مازندران ، اصفهان و شهرستان کاشان بوجود آمده اند ، که اقدام به تولید اسانس برای مصارف داروئی و صنایع غذایی نموده و امید است ، که از این طریق مصرف عرقیات نیز که حاصل دست دوم تولید اسانس اینگونه واحدها می باشد ، بتواند جای خود را در بازار باز کند .
انواع عرقیات استفاده از گیاهان جوشیده از قدیم الایام و نیز شناخته شدن اثرات مثبت درمانی آنها و همچنین استفاده از ، عرقیات معطر در ساخت مواد غذایی موجب گردیده است ، که به تدریج انواع گیاهان مصرفی و نهایتا عرقیات و اسانس آنها شناخته شده و تعدادی از افرادی که اغلب به صورت توارثی این تولید را ارائه می کنند ، به امر تولید عرقیابت بپردازند .
در حال حاضر بیش از ۴۰ نوع عرق شناخته شده وجود دارد که از میان آنها ۱۲ نوع عرقیات بیش از همه مصرف داشته و مصرف کنندگان نسبت به خصوصیات آنها آشنایی دارند .
عمده این عرقیات عبارتند از :
١- عرق گل محمدی با گلاب
۲- عرق بیدمشک
۳- عرق نسترن
۴- عرق بهار نارنج
5-عرق نعناع
۶- عرق آویشن
۷- عرق خاشتر
۸- عرق شاطره
9-عرق کاسنی
۱۰- عرق گاوزبان
11- عرق الزالک یا گیالک
۱۲- عرق طارونه
در میان عرقیات گفته شده عرق خارشتر بیشتر به مصرف داروئی خصوصا در مورد سنگ کلیه ، عرق نعناع و آویشن برای درمان دردهای معده و سوء هاضمه به کار برده می شود و عرقیات دیگری نظیر عرق شوید و بعد نیز تولید می گردد ، که حجم آن ها زیاد مورد توجه نبوده و جزء لیست بالا نیامده است .
استانداردهای ملی و جهانی همان گونه که گفته شد ، متاسفانه به علت غیر رایج بودن عرقیات تا کنون به استثناء گلاب اقدام به تدوین استاندارد مدونی خاص هر کدام از عرقیات نگردیده . عرقیات معطر | شیمیایی و فراوری آن تحت شماره ۷۳۷ تهیه گردیده و مورد مصرف صاحبان این صنعت قرار می گیرد .
اصولا مواد اولیه ای که برای تولید عرقیات و گلاب مورد استفاده قرار می گیرد ، می بایستی از نظر کیفیت از مجرای صحیحی عبور نموده تا تولید کننده آن بتواند در رابطه با مواد اولیه از جنس مصرفی مطمئن باشد .
لیکن از آن جا که برای عرقیات استانداردی غیر از آنچه گفته شد نوشته نشده است ، لذا شناخت مواد اولیه با کیفیت تقریبا به طور عموم از طریقی استادکاران این رشته انجام پذیرفته و به کارگاه های تولید ترقیات توصیه می شود .
ناگفته نماند که در میان مواد اولیه تنها در مورد آب مصرفی استاندارد لازم ، تهیه گردیده است ، که ویژگی آن مطابق با ویژگی های آب آشامیدنی بوده و تحت شماره های ، ۵۳ ۱۰ و ۱۰۱۱ می باشد .
بقیه مواد دارای استاندارد خاص مواد اولیه نمی باشند ، در مورد استانداردهای جهانی باید گفت که اصولا مصرف این کالا برای کشورهای خارجی ناشناخته بوده و این کشورها به جای آن از گیاهان داخلی و اسانس های آن ها از ترکیب های مختلف استفاده می نماید .
تنها در میان رقبات گفته شده گلاب مورد مصرف کشورهای غربی بوده که به عنوان معطر کننده مورد استفاده قرار گرفته و تحت تعرفه گمرکی22.02 صادر می شود . ورود این گونه عرقیات از سوی وزارت بازرگانی بلامانع است .
محصول مورد نظر کالای رقیب با جانشینی ندارد و شاید بتوان به عنوان تنها کالای جانشین از نوشابه های گازدار نام بود ، که کاملا مشخص است استفاده از عرقیات به جای نوشابه گازدار علاوه بر آن که هیچ گونه و ضرری برای بدن ندارد ، خواص معالجه ای نیز در مورد پاره ای دارد .
لذا از نظر فروش محصولی است شناخته شده و قیمت آن در بازار خصوصا گلاب در بازار کشورهای مجاور دارای نوسانات شدید بوده و با توجه به غلظت و درصد مواد مؤثر آن قیمت ها متغیر است در بازار داخلی نیز قیمت فروش محصولات تولیدی متفاوت بوده و بستگی به نوع تولید و درجه آن دارد .
امروزه عرقیات معطر به طور عموم و گلاب به طور اخص علاوه بر این که در بازار داخلی به طور گسترده ای به فروش می رسد ، جنبه صادراتی نیز پیدا نموده و به اغلب نقاط دنیا صادر می گردد . در میان عرقیات گفته شده گلاب از نظر صادراتی از اهمیت ویژه و قیمت مشخصی برخوردار بوده و قیمت برای سایر عرقیات به دلیل تازه بودن آن ها در بازارهای دنیا هنوز مشخص نیست .
ارزیابی روش های مختلف تولید و گزینش روش بهینه تولید عرقیات و گلاب به سه روش عمده صورت می گردد . این روش ها عبارتند از : الف - تقطیر مواد موجود در گل و گیاهان توسط آب ، ب - تقطیر مواد موجود در گل و گیاهان توسط آب و بخار ، ج - تقطیر مواد موجود در گل و گیاهان توسط بخار یا روش صنعتی .
الف - تقطیر مواد موجود در گل و گیاهان توسط آب این روش که از قدیم الایام مرسوم بوده و روشی است سنتی ، امروزه در پاره ای از کارگاه های کوچک بکار برده می شود .
در این روش گیاه و با گل در دیگ هایی که به همین منظور ساخته شده اند ریخته شده توسط مشعل هایی که معمولا سوخت آنها گازوئیل است حرارت دیده و پس از حمل مواد موجود در گل در آب بخار وارد لوله هایی که از میان استخر آب سرد عبور می نماید شده و در اطاق تقطیر به صورت قطرات قرقی به داخل ظرف ریخته می شود .
ترقبانی که بدین ترتیب بدست می آید بنا به درخواست بازار یا آب مقطر مخلوط گردیده به صورت فله با بسته بندی در بطری به بازار عرضه می شود ، یکی از اشکالاتی که در این روش وجود دارد مواد موجود در دیگ ها از حرارت مستقیم برای پخت گیاهان بهره گرفته و به همین دلیل ضمن سوخته شدن مقداری از مواد موثر گیاهان ، کیفیت آن پایین می اید در بعضی از کارگاه های سنتی در این روش سیستمی را بعد از مرحله تقطیر اضافه می نمایند ، که به آن سیستم قلبانی می گویند .
در این سیستم که در مورد گلاب بیشتر استفاده می شود مواد تقطیر شده از دستگاهی شبیه قلبان عبور نموده و کمی از اسانس آن گرفته می شود . این سیستم بیشتر در مورد گلاب مصرف دارد و در مورد سایر گیاهان به دلیل پایین بودن نسبت کاربرد آنها به کار برده نمی شود .
ب- تقطیر مواد موجود در گل و گیاهان توسط آب و بخار ، این روش شبیه روش اول بوده و از نوع سنتی می باشد . معمولا برای تقطیر مواد موجود در گیاهان خشک و گیاهانی که در اثر حجمہوشیدن آب فاسد می شود به کار می برند .
در این طریق ابتدا گیاهان را در آب ریخته و مدتی حدود ۱/۲ - ۱ ساعت نگه داشته تا آمادگی لازم برای آنها بوجود آید . سپس بخار آب را به داخل دیگ فرستاده و بخارات ضمن عبور از داخل دیگ و تماس با گیاه مواد موجود در آنها را در خود حل نموده از طرف دیگر خارج شده و با روش نوع اول خنک شده به صورت قطرات قرقی در اطاق معرفی گیری در ظروف گردیده و از آنجا ضمن رعایت نسبت های لازم و در صورت نیاز رقیق نمودن آنها با آب مقطر به صورت فله یا در بطری به بازار عرضه می گردد .
ج- روش صنعتی در این روش که تقطیر به وسیله استفاده از بخار صورت می گیرد .
گل و گیاهان با آب به نسبت مورد نیاز جهت تولید صنعتی که متعاقبا این نسبت ها ذکر خواهد شد در دیگ پخت دو جداره ریخته می شود و جریان بخار در جداره دوم دیگ پخت از طریفی بویلر وارد شده باعث گرم و تبخیر شدن آب شده که این بخار بر روی گل و گیاهان تاثیر گذاشته و اسانس مواد معطر آنها را از خارج و یا خود حمل می نماید ، که سپس وارد کندانسور شده و سرد می شود.
کندانس حاصل در مخزن جمع آوری گردیده و توسط دستگاه پرکن بطری در بطری هایی که برای این منظور در نظر گرفته شده است ، بسته بندی شده پس از پاستوریزه شدن در کارتن قرار گرفته و به بازار عرضه می شود .
با توجه به آنچه که گفته شد در حال حاضر به منظور داشتن کیفیت بالا و راندمان مناسب روش صنعتی بهترین طریقه تولیدی بوده که به شرح آن می پردازیم ، زیرا استفاده از این روش از ضایعات جلوگیری نموده ، از سوخته شدن مواد اولیه جلوگیری و موجبات ارتقاء سطح کمی و کیفی تولید را فراهم می سازند .
تشریح دقیق فرایند منتخب و ترسیم نمودار تولید برای تولید عرقیات به روش صنعتی ایتدا گل و گیاه به میزان لازم که متناسب با حجم دستگاه است توزین می گردد . مقدار وزن شده برای هر مرحله استفاده متفاوت و به طور تقریب حدود ۲۰۰ کیلوگرم است .
البته در مورد اغلب مواد اولیه باید گفت که مواد مورد بازبینی و بازرسی قرار گرفته تا از هر گونه مواد خارجی عاری باشد . سپس گل در سبد های مخصوص که در داخل مخزن اصلی دستگاه جاسازی شده است ریخته شده و در داخل آب موجود در مخزن قرارمی گیرد .
• اکسترکسیون
• پرکن
• پاستوریزاتور
• دربند
• مخازن نگهداری
• بشکه های نگهداری پلاستیکی
• پمپ خط تولید جهت انتقال عرقیات
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه اسانس گیری از گیاهان دارویی
:: دانلود طرح توجیهی گلاب گیری و عرق گیری از گیاهان معطر
تذکر مهم : لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 98 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد .درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .