ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
مصرف نخود فرنگی متناسب با سلیقه و ذائقه های مختلف صورت می گیرد ، اما مصارف عمده آن در تهیه سالاد الویه ، سوپ ها ، خورشت ها و همچنین پیش غذاها می باشد .
صنعت كنسرو سازی ، یكی از اكتشافات بسیار مهم بشر می باشد كه بواسطه آن امكان نگهداری مواد غذائی برای بلند مدت فراهم گردیده است .
در اصطلاح فنی كنسرواسیون به مفهوم نگهداری غذا است كه از طرق مختلف مانند قوطی كردن ، خشك كردن ، انجماد ، نگهداری در شربت نمك و یا شكر و .... انجام می گیرد .
در كشور ما كلمه كنسرو صرف نظر از مفهوم عام آن ، بصورت مترادف با قوطی كردن Canning مورد استفاده قرار می گیرد كه در آن ماده غذائی در شربت شكر یا نمك به مدت طولانی نگهداری می گردد . فلسفه وجودی پیدایش كنسرواسیون در صنعت غذا ، حفظ و نگهداری آن برای فصول مختلف سال می باشد .
نخود سبز ، ذرت شیرین و سایر محصولات كشاورزی تنها در مقطع خاصی از سال تولید شده ولی تقاضای بازار در كلیه فصول و ایام سال برای آنها وجود دارد و لذا با كنسرو كردن محصولات فوق ، امكان نگهداری و عرضه آنها در كلیه ایام سال فراهم می گردد .
این كنسروها ، نخود فرنگی و ذرت شیرین نگهداری شده در آب نمك می باشد كه در قوطی های فلزی 500 گرمی تولید و عرضه می گردد . مصرف این محصولات بعنوان ماده كمكی و همراه غذا بوده و كلیه گروه های جامعه مصرف كننده آن محسوب می گردند .
محصولات مورد مطالعه ، در فهرست مواد غذائی منتج از محصولات كشاورزی قرا ر دارند . این محصولات بصورت مستقیم دارای مصارف غذائی برای انسان ها را دارند كه در ادامه جزئیات آن ارائه شده است .
• كنسرو نخود فرنگی
مصرف این ماده غذائی متناسب با سلیقه و ذائقه های مختلف صورت می گیرد ولی مصارف عمده آنرا می توان به صورت زیر ارائه كرد .
مصرف در تهیه سالاد الویه
مصرف در تهیه سوپ ها
تهیه خورشت ها
تهیه پیش غذاها
با مراجعه به فهرست استانداردها ی ملی موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ، شماره استاندارد ملی 400 تدوین شده در سال 1372 برای كنسرو نخود فرنگی و 2789 تدوین شده در سال 1386 برای ذرت شیرین استخراج شده است .
کشورهای عمده تولید کننده محصول
آمریكا ، چین ، فرانسه ، هند ، انگلستان ، بلژیك ، روسیه ، ایتالیا ، مجارستان ، مصر
• شرایط واردات محصول
با مراجعه به كتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی ، نتیجه گیری شده است كه محدودیت خاصی برای واردات محصول مورد مطالعه وجود ندارد .
حقوق گمركی در واردات این محصولا ت 45 درصد برای كنسرو نخود فرنگی و 55 درصد برای ذرت شیرین می باشد .
• شرایط صادرات محصول
ازنقطه نظر مقررات وزارت بازرگانی ، برا ی صادرات محصولات تولیدی طرح هیچگونه شرایط و محدودیتی وجود ندارد . لیكن از آنجایی كه این محصولات ، یك كالای غذائی محسوب می گردند ، از اینرو ورود به بازارهای جهانی مستلزم برخورداری تولید كننده از شرایطی می باشد كه در زیر به شرایط فوق اشاره شده است .
برخورداری از مزیت رقابتی به لحاظ قیمت
یكی از معیارهای مهم در صادرات ، برخورداری از قیمت های رقابتی جهانی می باشد كه این مورد نیز به شرایط اقتصاد كلان كشور در مقایسه با كشورهای مقصد صادرات باز می گردد . محصولات مورد مطالعه در نقاط مختلف جهان از قیمت های متفاوتی برخوردار است كه لازم است هر صادر كننده قبل از ورود به بازار از این قیمت ها بطور كامل اطلاع داشته باشند .
برخورداری از مزیت رقابتی به لحاظ كیفیت
كیفیت در این محصولات شامل كیفیت درانتخاب مواد اولیه ، كیفیت فرآوری ، كیفیت بسته بندی و ارسال كالا تا مقصد صادراتی می شود .
برخورداری از توان مالی مناسب
دوره وصول مطالبات در صادرات عموما بالا است از اینرو لازم است صادر كننده از توان مالی مناسب برخوردار باشد .
آشنایی كامل با امور تجارت جهانی
فعالیت در بازارهای جهانی مستلزم آگاهی كامل صادر كننده از مقررات و الزامات تجارت جهانی می باشد .
رعایت كامل استاندارد های جهانی
این استانداردها شامل مرغوبیت مواد اولیه ، رعایت بهداشت تولید و محصول ، فرمولاسیون دقیق ، كنترل كیفیت مطابق استاندارد كشور مقصد صادرات ، بسته بندی صحیح و ..... می باشد .
طبیعی بودن مواد اولیه
یكی از مباحث مهم در بازارهای جهانی بخصوص كشورهای پیشرفته ، عدم استفاده از مواد ژنریك در كشاورزی می باشد كه البته این موضوع در مورد كشور ما وجود ندارد ولی در هر صورت طبیعی بودن سبزی مورد استفاده تولید ، یكی از موارد مزیت دار در بازار جهانی محسوب می گردد كه محصولات كشور ما از این مزیت برخوردار است .
اهمیت استراتژیک محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید کنسرو نخود فرنگی :
محصولات مورد مطالعه طرح حاضر ، هر چند در كلیه خانوارها و اقشار مختلف جامعه بعنوان ماده غذائی مصرفی دارای كاربرد است ، ولی از نگاه كلان می توان گفت كه این محصولات اهمیت استراتژیك خاصی در داخل كشور و بازارهای جهانی ندارند و تنها از نگاه یك محصول مصرفی می توان این محصولات را مورد مطالعه و بررسی قرار داد .
1. غلاف گیری نخود خوشه ذرت
2. شستشو
3. پخت اولیه
4. بخار دهی قوطی
5. آماده سازی
6. پر کردن سبزی در قوطی
7. پخت نهایی
8. استرلیزه کردن قوطی
9. لیبل زنی قوطی ها
10. بسته بندی شیرینگ
غلاف گیری – خوشه گیری
نخود سبز تازه بعنوان ماده اولیه تولید كنسرو نخود فرنگی ، بصورت دانه های نخود در داخل غلاف آن می باشد . همچنین ذرت شیرین نیز بصورت دانه های چسبیده به خوشه آن از كشاورزان خریداری و به محل كارخانه حمل می گردد . از اینرو لازم است این سبزی ها دانه شده و جهت تولید كنسرو آماده گردند . عملیات دانه كردن توسط ماشین مخصوص انجام می گیرد .
شستشوی دانه ها
نخود و ذرت پس از دانه شدن ، برای زدودن بقایای اجرام خارجی مانده از مزرعه مانند بقایای سموم استفاده شده ، حشرات ، خاك و غیره شستشو و تمیز می گردند كه این امر بوسیله آب انجام می گیرد .
پخت اولیه ( بلنچینگ )
كنسرو یك ماده غذائی است كه در حالت پخته شده تحویل بازار می گردد . بنابر این پخت آن در كارخانجات كنسرو سازی در دو مرحله صورت می گیرد . در مرحله اول سبزی در مخازن تحت خلاء پیش پخت گردیده و در مرحله دوم كه سبزی در داخل قوطی ریخته می شود پخت تكمیل می شود . در پخت اولیه سبزی بصورت پاتیلی تحت خلا پخته می شود .
پر كردن سبزی در قوطی های فلزی
سبزی پس از پخت اولیه بوسیله ماشین های پركن ، در داخل قوطی های فلزی پر می شود . البته باید گفت كه قوطی ها قبل از پر شدن ، بوسیله فشار بخار تمیز می گردند . میزان سبزی پر شده در هر قوطی بوسیله تنظیم ماشین پركن ، بطور دقیق كنترل می گردد .
افزودن آب نمك و سایر افزودنی ها به سبزی داخل قوطی
كنسرو نخود فرنگی و ذرت شیرین ، كنسرو سبزی نگهداری شده در نمك است . از طرف دیگر برخی افزودنی ها نیز همانند اسید سیتریك ، بن زوات سدیم و غیره نیز بعنوان نگهدارنده ( ضد كپك و فساد شیمیائی و میكروبی ) به محتویات كنسرو افزوده می شود . لذا این مواد در مرحله پس از قوطی پركنی اضافه می شود . لازم به ذكر است كه كلیه مواد فوق بصورت گرم در قوطی پر می شوند .
درب بندی
پس از پر شدن قوطی از سبزی و افزودنی های آن ، درب قوطی بوسیله ماشین درب بند بسته و درز كوبی می گردد .
پخت نهائی
پخت نهائی اكثرا در مورد ذرت شیرین انجام می گیرد كه علت آن نیز دیر پز بودن این سبزی است . شیوه عمل بدین صورت است كه قوطی كنسرو در داخل آب داغ قرار داده شده و بصورت حرارت غیر مستقیم پخته می شود .
عملیات حرارتی ( استریلیزاسیون )
كلیه مواد غذائی كنسروی لازم است پس از قوطی شدن ، تحت دما و زمان مشخصی استر یلیزه گردند . این عمل سبب از بین رفتن كامل میكروارگانیسم های محتوی غذا شده و آنرا برای نگهداری بلند مدت آماده می سازد . در مورد كنسروهای مورد مطالعه دمای استر یلیزاسیون حدود 90 درجه سانتی گراد و زمان حدود 20 دقیقه است .
لیبل زنی قوطی های فلزی
قوطی های فلزی كنسروها معمولا به دو صورت تولید می گردند . در حالت اول مشخصات محصول و تولید كننده آن بصورت مستقیم روی قوطی چاپ می شود و در حالت دوم این اطلاعات روی كاغذ چاپ و در پایان تولید بوسیله چسب روی قوطی چسبانده می شود . عملیات لیبل چسبانی بوسیله ماشین انجام می گیرد .
بسته بندی شرینگ
بسته بندی معمول در صنعت كنسرو ، شرینگ است كه در اینحالت قوطی ها بصورت 12 عددی توسط پلاستیك روشن و تحت حرارت حاصل از هوای داغ ، شرینگ می گردد .
قرنطینه محصول به مدت معین
محصولات غذائی پس از تولید لازم است به مدت معینی در انبار محصول قرنطینه شده و در صورت عدم مشاهده هر گونه آلودگی میكروبی ، راهی بازار مصرف گردند . وجود آلودگی های میكروبی در قوطی ها بص ورت باد كردگی قوطی ها ، سوراخ بودن آنها و موارد دیگر قابل مشاهده و كشف است . در مورد محصول مورد مطالعه زمان قرنطینه حدود دو هفته می باشد .
ارسال محصول آماده فروش به انبار محصول
پس از پایان دوران قرنطینه ، محصول برای فروش به انبار محصول تحویل می شود .
• كانوایر سورت اولیه سبزی
• ماشین غلاف گیری نخود سبز
• تانك های شستشوی نخود سبز و ذرت
• تانك میكس مواد افزودنی كنسرو
• مخزن پخت اولیه نخود و ذرت به همراه همزن ( تحت خلاء )
• ماشین پركن قوطی برای نخود و ذرت
• ماشین درب بند قوطی فلزی
• كانوایر انتقال قوطی ها به اتو كلاو
• اتو كلاو استرلیزاسیون با استفاده از آب داغ
• ماشین لیبل زن قوطی
• ماشین شرینگ پك
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید کنسرو نخود فرنگی