ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید پودر گوجه فرنگی سال 1402 با نرم افزار کامفار به صورت فایل word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی تولید پودر گوجه فرنگی را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.
پودر گوجه فرنگي مي تواند به عنوان يک منبع خوب پروتئين ، علاوه برغذاي انسان مورد مصرف در خوراک دام و طيور قرار گيرد .
تجزيه شيميايي اين محصول نشان داده است که پروتئين خام آن حدود 20 درصد و ليزين موجود در گوجه فرنگي 13درصد بيشتر از سويا مي باشد ، همچنين دارای ويتامين C فراوان می باشد .
گوجه فرنگي ، ميوهاي غني از ويتامينA وC می باشد ، 30 گرم از گوجه فرنگي حاوي 850 واحد ويتامين A و 7 ميلي گرم ويتامين C است . هنگام فرآوري آن چه به صورت کنسرو يا يخ زده و تبديل آن به آب يا رب گوجه فرنگي بايد اين مولفه در نظر گرفته شود .
پودر گوجه فرنگي از انواع گوجه فرنگي تازه تهيه مي گردد گوجه فرنگي به علت داشتن رطوبت بسيار زياد در حدود 70 تا 80% مي باشد قابل نگهداري به صورت خيس نبوده و در مدت کمتر از 72 ساعت دچار کپک زدگي و فساد ميشود و در نتيجه به هيچ عنوان امکان خشک کردن آن به صورت سنتي وجود ندارد و مصرف کنندگاني که به صورت آفتاب خشک به مصرف آن اقدام نمودند در دراز مدت بيمار شده و دليل آن وجود قارچهاي سمي به علت خشک کردن غير اصولي اين مواد بوده است .
گوجه فرنگي بايد ار طريق سيستم هاي مجهز و بصورت بهداشتي و بلافاصله پس از حمل خشک شود و دادن حرارت به اين محصول قابليت جذب مواد و عناصر موجود در آن را افزايش مي دهد و اين امکان را فراهم مي سازد که بتوان آن را تا يک سال در انبار نگهداري کرد .
پودر گوجه فرنگي مي تواند به عنوان يک منبع خوب پروتئين علاوه برغذاي انسان مورد مصرف در خوراک دام و طيور قرار گيرد . تجزيه شيميايي اين محصول نشان داده است که پروتئين خام آن حدود 20 درصد و ليزين موجود در گوجه فرنگي 13درصد بيشتر از سويا مي باشد همچنين ويتامين C فراوان دارد و اين منبع غذايي داراي ويتامين B و A قابل توجهي مي باشد و مقدار گزانتوفيل موجود در آن 200 تا 340 ميلي گرم در گرم است .
پماک و ليکوپن مواد آنتي اکسيداني و ضد سرطان هستند که در پودر گوجه فرنگي به فراواني يافت می شود و باعث بالا رفتن کيفيت محصوالت توليدي از آن مي شود . مصرف اين محصول از بروز اختلالات
گوارشي جلوگيري مي نمايد . آزمايشات نشان ميدهد که مصرف گوجه فرنگي موجب کاهش ابتلا به بيماري اسهال و ساير مشکلات گوارشي ميشود .
پودر گوجه فرنگي داراي 10 تا 12 درصد روغن می باشد که حداقل 90 درصد آن قابل جذب است . از اينرو انرژي موجود در پودر گوجه فرنگي در حدود 3000 کالري می باشد . پروتئين خام آن حدود 20 درصد ، پروتئين قابل هضم اين پودر حدود 15درصد و الياف آن بين 25 تا 30 درصد می باشد . وجود PH اسيدي آن کمک قابل توجهي به هضم غذا مي نمايد و موجب جذب بهتر مواد غذايي به ويژه کلسيم و فسفر می گردد .
بنابر محاسن گفته شده اين ماده غذايي يکي از مفيدترين موادي است که توليد آن موجب افزايش کيفيت محصولات غذايي مورد استفاده مردم و در نتيجه افزايش سلامت جامعه می گردد .
در چهل سال گذشته توسعه و پیشرفتهای در کاشت گوجه فرنگی و تولید رقمهای جدید که برای گسترش سریع صنعت تبدیل گوجه فرنگی مناسب است صورت گرفته است که بازده زیاد و مقاومت بیشتر ازعوامل اساسی توسعه این سبزی است .
تحولات فوق باعث شده که تدارک گوجه فرنگی با هزینه کمتری در مقایسه با انواع قبلی به دست آید و در نتیجه جریان تولید محصول از مزارع به کارخانجات مداومت بیشتری داشته باشد . در سالهای اخیر تقاضای جهانی برای مصرف گوجه فرنگی رو به افزایش بوده است و از کل مقدار تولید شده حدود 60 درصد در صنایع تبدیلی مصرف شده است .
در بین فرآورده های گوجه فرنگی ، رب گوجه فرنگی رواج کاربردش بیشتر بوده است . اما اخیراً پودر گوجه فرنگی به عنوان محصول اصلی ، عمدتاً در فرآورده های غذایی فرموله شده از قبیل سوپهای خشک ، غذاهای آماده ، انواع سسها و غیره مصرف می شود .
این محصول کاملاً بهداشتی و عاری از هر گونه میکروب و باکتری تهیه میشوند و همچنین استفاده آنها در خطوط تولید بسیار آسان میباشد . استفاده از این محصول موجب عدم نیاز به خرید روزانه گوجه فرنگی و نیز رفع معضل ضایعات آن در کارخانجات صنایع غذایی می شود . در نتیجه باعث کاهش هزینه شده و صرفه اقتصادی بسیار مطلوبی دارد .
این محصول به علت ارزش غذایی بالا و غنی سازی محصولات غذایی ، از لحاظ وجود ویتامین C که موجب مقاومسازی بدن می شود ، در صنایع غذایی کاربرد فراوان دارند و موارد فوق دلایل اهمیت استفاده از پودر گوجه فرنگی را نشان میدهد .
از آنجا که مصرف این محصول سهل و بهداشتی بوده و در بسیاری از غذاهای آماده قابل استفاده میباشد تولید آن حائز اهمیت بسیار است .
کشورهای عمده تولید کننده پودر گوجه فرنگی
امریکا ، کانادا ، پرتغال ، تانزانیا ، فرانسه ، ایتالیا
کشورهای عمده مصرف کننده پودر گوجه فرنگی
انگلستان ، آلمان ، امریکا ، کانادا
شرایط واردات پودر گوجه فرنگی
با مراجعه به کتاب مقررات بازرگانی خارجی کشور، محدودیت خاصی برای واردات پودر گوجه فرنگی دیده نشده است .
شرایط صادرات پودر گوجه فرنگی
کشور ما به سبب برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب و متنوع ، وجود ذخایرعظیم و نیروی کار ارزان و موقعیت ترانزیتی عالی ، از موقعیتی خاص در بخش صادرات غیر نفتی به ویژه صنایع غذایی برخوردار است .
بر اساس آمار ، ایران به بیش از 124 کشور محصولات صنایع غیر نفتی از جمله محصولات صنایع غذایی صادر کرده است که در بین این مناطق کشور آلمان ، آذربایجان ، ایتالیا ، ترکیه ، ترکمنستان ، ازبکستان ، هند ، ژاپن و اکراین معادل 62 درصد کالای صادراتی غیر نفتی کشور شامل انواع محصولات فرآوری شده غذایی را به خود جذب کرده اند .
پس از بررسی و مطالعه مقررات واردات و صادرات ، شرایط خاصی برای صادرات محصولات صنایع غذایی یافت نشد و آیین و مقرارات متداول در این خصوص استفاده می شود .
استاندارد های قابل توجه ، جهت اجرای طرح توجیهی تولید پودر گوجه فرنگی
6156 : رب گوجه فرنگی ، ویژگی ها و روش های آزمون پودر
5639 : گوجه فرنگی خشک شده ، ویژگی ها و روش های آزمون
با روند تحولات اقتصادی در سطح جهان و کشورمان ، بازنگری در زمینه های صنعتی و اقتصادی ، ضروریست .
با توجه به کاهش وابستگی به انرژیهای فسیلی در دنیای امروز که حتی انتظار می رود روزی مصرف آنها متوقف شود ، بنابراین برای رهایی از اقتصاد تک محصولی و صدور نفت توجه به صنعت فرآورده های کشاورزی اهمیت بیشتری مییابد .
از جمله محصولات کشاورزی که تولید و فرآورده های آن گسترش و توسعه زیادی یافته ، گوجه فرنگی است .
این محصول و فرآورده های آن به لحاظ کاربردهای فراوان و مصرف آن در اکثر منازل ، رستورانها ، بیمارستانها و دیگر مراکز جا دارد مورد توجه بیشتر از جانب برنامه ریزان کشاورزی کشور باشد .
فرآیند تولید پودر گوجه فرنگی :
دریافت گوجه فرنگی از مزارع
گوجه فرنگی در جعبه های ویژهای که بین 10 تا 25 کیلوگرم گنجایش دارد ، حمل ونقل میگردد . به دلیل اینکه هزینه حمل ونقل با جعبه های کوچک زیاد است سعی در استفاده از جعبه های پالتی شده است که گنجایش بیشتری دارند .
جهت جلوگیری از آلودگی و حفظ بهداشت کارخانه یکی از نکات بسیار مهم تمیز بودن جعبه ها است که از رشد کپک جلوگیری میکند .
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه شود ، فاصله مزرعه تا کارخانه است ، هر چه این فاصله کوتاهتر باشد ، آلودگی و کپک کاهش می یابد و در نهایت محصولی بهتر از نظر طعم ، رنگ و مواد مغذی عرضه می گردد.
جعبه ها پس ازتوزین در سکوی بارگیری قرار می گیرد و کالای توزین شده و با کنترل تعداد جعبه یا سبد تحویل گرفته می شود .
شستشو
قبل از اینکه گوجه فرنگی سورت شود باید کاملاً تمیز گردد . در محل سکوی بارگیری یک حوضچه سیمانی قرار دارد که کف آن از صفحات مشبک پوشانده شده و هوا توسط یک پنکه به داخل آن وزیده می شود .
حوضچه پر از آب است گوجه ها از سبد در آب حوضچه تخلیه می شود . البته کف حوضچه دارای شیب مناسب میباشد بطوریکه با باز کردن دریچه خروج گوجه ها به راحتی همراه آب در کانال مربوطه جاری شده و ضمن شستشوی اولیه به سمت خط تولید هدایت میشوند و در ابتدای خط تولید وارد مخزن اولیه شستشو میشوند .
این مخزن که ظرفیت آن حدود یک پنجم ظرفیت میز سورتینگ خط تولید بعد از آن بوده و مجهز به لوله های هوا میباشد . هوای دمیده شده از این لوله ها سبب به غلیان در آمدن گوجه ها و در نتیجه شستشوی بهتر گوجه ها می شود .
سورتینگ و لکه گیری
عملیات سورتینگ روی نوار نقاله صورت میگیرد ، جنس لوله های غلتکی از آلومینیوم است . گوجه ها برای شستشوی نهایی از زیر دوشهای آب رد شده و روی میز سورتینگ قرار میگیرد گوجه فرنگیها در حین عبور از روی نوار سورتینگ توسط کارگرانی که در دو طرف میز قرار دارند مورد بازرسی قرار میگیرند و گوجه های نامناسب و کال و لهیده و یا چیزهای دیگری مثل چوپ و غیره که احتمالاً همراه گوجه ها باشند از گوجه ها جدا میگردد .
خرد کردن و پالپ کردن گوجه فرنگی
گوجه فرنگیها پس از عبور از زیر دوش آب که شستشوی نهایی را انجام میدهد وارد خردکن می شود و در آن که از یکسری تیغه های ثابت و یکسری تیغه های متحرک تشکیل شده است سبب خرد شدن گوجه ها می شود .
گوجه های خرد شده وارد مخزنی در زیر خردکن موسوم به بالانس تانک می شود .
حرارت دادن اولیه
در تمام پیشگرمکنها از بخار به عنوان محیط حرارتی استفاده می شود . گوجه های خرد شده توسط منو پمپ وارد پریهیتر میشوند .
پریهیتر یک دستگاه افقی استوانهای است که درون آن لوله های استیل با قطر کمتر قرار دارد و اطراف لوله ها بخار میباشد بطوریکه گوجه های خرد شده با عبور از داخل این لوله ها به حرارت حدود 90-85 درجه سانتیگراد میرسند .
حرارت داده شده در پری هیتر اولاً سبب می شود تا راندمان آبدهی در مرحله فیلتراسیون افزایش یابد ثانیاً آنزیم پکتیناز از بین برود و در نتیجه محصول تولیدی از کیفیت بهتری برخوردار باشد ثالثاً بار میکروبی کاهش یافته و به راندمان سالم سازی در مراحل بعدی کمک میکند و به علت متلاشی و نرم شدن بافت گوجه ها ضمن آسانتر کردن عمل آبگیری استهلاک صافی ها را نیز کاهش میدهد .
صاف کردن و فیلتراسیون
آب و گوشت گوجه فرنگی خردشده که گرم شده است به داخل 2 یا 3 دستگاه سیکلون یا صافی پمپ می شود تا پوست و بذر آن جدا گردد و معمولاً به اولین دستگاه صافی ، پالپر گفته می شود . شکل دستگاه بصورت استوانه ای است .
در داخل آن یک صافی نسبتاً درشت وجود دارد ، آب گوجه فرنگی توسط خرد کننده ای دوار، با فشار، از داخل توری عبور میکند ، قسمت خرد کننده فشار آن قابل تنظیم است .
قطـــر سوراخهای توری حدود 1 میلیمتر میباشد ، پوست و بذر از داخل توری به درون یک کانال هدایت می شود .
دومین و سومین دستگاه ، کار دستگاه اول را کامل کرده و ذرات رنگین تیره تر را جدا کرده و رشته های سلولزی موجود در گوشت را خرد میکند و نتیجه آن تولید گوشتی با بافت نرم و یکنواخت میباشد .
دو دستگاه آخر را که صافی های نرم کننده مینامند ، دارای منافذ 7,0 میلیمتر ( دستگاه دوم ) و 4,0 میلیمتر ( دستگاه سوم ) هستند .
تنظیم صافی بر این اساس است که بخش خردکننده صافی طوری تنظیم شود که تفاله خارج شده کاملاً خشک شود .
تغلیظ پالپ گوجه فرنگی
بعد از صاف کردن آب گوجه فرنگی به داخل دستگاه های تغلیظ هدایت می شود . در این مرحله با تبخیر آب ، بر مقدار مواد جامد آن افزوده می شود تا اینکه به غلظت مورد نظر برسد .
آب گوجه فرنگی میتواند دریک یا دو یا چند مرحله تغلیظ شود تا به محصول نهایی تبدیل گردد اینکار در کارخانجات بزرگ معمولاً در دو مرحله به صورت بچ و یا در یک سیستم مداوم و بصورت سیرکولاسیون انجام می شود.
در کارگاه های کوچک میتوان از دیگهای تحت خلاء یک مرحله ای و یا از دو دیگ مشابه هم و در طی دو مرحله استفاده نمود .
در هر حال آب گوجه فرنگی در دیگ تغلیظ تحت خلاء و بصورت غیرمستقیم تماس با بخار حرارت میبیند و آب خود را از دست میدهد و به غلظت مورد نظر میرسد .
تغلیظ آب گوجه فرنگی تحت خلاء سبب حفظ کیفیت رنگ و ویتامینها از یک طرف و افزایش سرعت عمل و صرفه جویی در انرژی از طرف دیگر میگردد . چون در خلاء ، تبخیر آب در دمای پایینتر صورت میگیرد ، در نتیجه محصول تولید شده رنگ و کیفیت بهتری خواهد داشت .
پاستوریزاسیون
دمای گوجه فرنگی تغلیظ شده باید به حدود 90 درجه سانتیگراد رسانده شود تا میکروب های فاسد کننده منهدم شود . گوجه از مخزن ذخیره با عبور از دستگاهی مشابهه پری هیتر پاستوریزه شده و در درجه حرارت حدود 09-85 درجه سانتیگراد حرارت میبیند .
خشک کردن
بعد از پاستوریزاسیون محصول توسط پمپ با فشار زیاد به خشک کن وارد می شود . معمولاً شیوه برگزیده برای خشک کردن یک محصول بستگی به ماده غذایی ، میزان کیفیت دلخواه و هزینه های تمام شده دارد .
با توجه به ماهیت گوجه فرنگی و حساسیت آن به حرارت مناسبترین خشک کن که برای این محصول استفاده می شود خشک کن پاششی : Spray Dryer میباشد .
این دستگاه های خشک کننده ازنظر گروه ، جزو خشک کننده هایی است که با جابجایی هوا کار میکند . ملحقات این سیستم از یک ذره کننده ( Collector ) ، بادبزن ( Fan ) تشکیل می شود .
هر چه اندازه ذرات خارج شده از داخل نازل خشک کن یکنواخت تر باشد سرعت خشک شدن محصول بیشتر می شود . عدم یکنواختی ذرات به تولید پودر نامرغوب منجر می شود .
عصاره تغلیظ شده در خشک کن با هوای گرم تبدیل به پودر می شود ، وقتی پودر از خشک کن خارج می شود رطوبت آن به 3 درصد میرسد
بسته بندی
معمولاً پودر گوجه فرنگی را در کیسه های چند لایه یا کیسه های مضاعف بسته بندی کرده و سپس در یک ظرف قرار میدهند .
معمولا برای جذب رطوبت ظرف از مواد دسیکانت استفاده میکنند و همچنین از گازهای خنثی مثل ازت استفاده می شود .
پودر گوجه فرنگی را میتوان در بسته های 52-20 کیلوگرمی و یا بسته های 100 الی 500 گرمی بسته بندی نمود وسپس محصول بسته بندی شده وارد انبار محصول و جهت فروش آماده می گردد .
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید پودر گوجه فرنگی