ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
تیوب آلومینیوم ظرفی استوانه ای یا مخروطی شکل از جنس آلومینیوم نسبتا نرم می باشد ، که بر اثر فشار بر دیواره های آن ، مقدار موردنیاز مواد داخل آن بدون ایجاد آلودگی های ثانوی ناشی از تماس با هوا و رطوبت خارج می گردد .
تیوب آلومینیوم ظرفی استوانه ای یا مخروطی شکل از جنس آلومینیوم نسبتا نرم می باشد ، که بر اثر فشار بر دیواره های آن مقدار موردنیاز مواد داخل آن بدون ایجاد آلودگی های ثانوی ناشی از تماس با هوا و رطوبت خارج می گردد .
اصطلاحات لازم درمعرفی کامل انواع تیوب نرم کاری : نرم کاری عمل حرارتی است ، که به منظور نرم کردن و همگن نمودن فلز همراه با عمل نفوذی ، آزاد کردن تنش باقیمانده که در نتیجه کار سرد یا کارهای جوشکاری و یا بلوری شدن مجدد دانه های فلز بوجود می آید انجام می گیرد . میزان حرارت و مدت زمان مورد نیاز بستگی به نوع فلز و خواص آن دارد .
دهانه : دهانه قسمتی از تیوب آلومینیومی است ، که محصول را هنگام مصرف خارج و کلاهک به منظور دربندی بر روی آن قرار داده می شود .
پرده دهانه : پرده ای است که به منظور عدم نفوذ مواد به داخل و یا خارج تا زمان اولین مصرف مواد محتوی روی دهانه را پوشانده است
کلاهک : کلاهک در پیچی است که بر روی دهانه به منظور مسدود کردن دهانه تیوب قرار می گیرد .
سرشانه : سر شانه عبارتست از حد فاصل بین دو دیواره و دهانه تیوب آلومینیوم .
ویژگی های آلومینیوم مصرفی : جنس تیوب برای مصارف دارویی و بهداشتی از نوع آلومینیوم با حد درجه خلوص 7/99 درصد و نوع آلیاژ آن 1070 می باشد . در مواردی که تاثیر محتوی بر روی فلز کم باشد ، از آلومینیوم با درجه خلوص حداقل 5/99 درصد نیز می توان استفاده نمود . مشروط بر اینکه خواص متالوژیکی و مکانیکی آلیاژ بکار رفته مناسب تولید تیوب باشد .
کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید تیوپ آلومینیومی نگهداری دارو :
برای مصارف دارویی و بهداشتی از نوع آلومینیوم با حد درجه خلوص 7/99 درصد و نوع آلیاژ آن 1070 می باشد .
خط تولید تیوب آلومینیوم که بر حسب مدل دارای طول حدود 40 متر است ، از مراحل مختلفی تشکیل شده که به طور مختصر معرفی می گردد:
پیش تولید :
ماده اولیه تولید تیوب ، قرص هایی از جنس آلومینیوم هستند ، که دارای ضخامت و قطر مشخص برای هر سری تولید هستند . در مرحله ی پیش تولید این پولک ها ، با پودر زینک استئارات آغشته می شوند . این پولک ها در کارخانه تولید پولک دارای خط و خش هایی می شوند ، که پودر زینک را بر روی سطح خود نگه دارند .
پرس :
پودر زینک در دستگاه پرس هر پولک در قالب هم اندازه خود قرار گرفته و با یک ضربه ک باعث می شود ، که ورود پولک به قالب و خروج تیوب خام از قالب به روانی انجام پذیرد و همچنین تیوب به درستی و یکنواخت شکل بگیرد . در این مرحله تیوب ها به علت تنش مولکولی ایجاد شده در هنگام ضربه ، بدنه فنری و انعطاف ناپذیری دارند .
دستگاه تراش ( Trimming ) :
در این قسمت تیوب ها از انتها بر حسب ابعاد موردنظر مشتری هم اندازه شده و رزوه ی موردنظردر سر تیوب ایجاد می شود .
کوره آنیل :
در این کوره تیوب ها با قرار گرفتن در دمای بالا ، تنش ایجاد شده در سطح خود را از دست داده و نرمی مورد نظر را به دست می آورند . همچنین این دمای بالا موجب تصعید ( تبدیل جامد به گاز ) پودر زینک استئارات شده وکلیه ی مواد خارجی احتمالی در سطح تیوبها جدا می شود .
خنک کن:
در این قسمت دمای تیوب ها پایین آمده و آماده ورود به مرحله بعد می شوند .
دستگاه لاک داخل :
در این قسمت داخل تیوب ها در چند مرحله و با چند نازل لاک داخل پاشیده می شود ، تا تمام سطوح مختلف داخل تیوب پوشانده شوند .
کوره ی پخت لاک :
در این قسمت لاک داخل تیوب ها در مجاورت گرما پلیمریزه شده و تشکیل زنجیره ی محافظ می دهند .
دستگاه پوشش خارجی تیوب :در این قسمت سطح بیرونی تیوب ها با ماده ای جهت آماده سازی برای چاپ پوشاند به رنگ سفید یکدست اجرا می شوند . این لایه که معمولا می شود با ضخامت بالای خود ، از بدنه تیوب نیز محافظت می کند . در مورد تیوب های مورد نیاز صنایع آرایشی بهداشتی ، این پوشش ها به صورت بیرنگ اجرا می شود .
کوره پخت لاک خارج :
در این قسمت پوشش روی تیوب ها در مجاورت گرما ، خشک شده تثبیت می گردند .
دستگاه چاپ :
در این مرحله طرح مورد نظر خریدار بر روی تیوب چاپ می شوند . این دستگاه چاپ دوار به سیستم افست، می تواند تا 4 رنگ مجزا را بر روی تیوب چاپ کند . از نظر تنوع رنگ در هرکدام از این 4 محدودیتی وجود ندارد .
کوره پخت چاپ :
در این مرحله مرکب اجرا شده روی تیوب ها در مجاورت حرارت خشک شده و تثبیت می شوند .
کپ بندی:
در این مرحله تیوب ها همانند سایر مراحل پیش به صورت کامل خودکار دربندی می شوند .
دستگاه پاشش لاتکس :
در این مرحله در انتهای تیوب ها یک سانت مایع آببندی پاشیده می شوند . در کارخانه ی دریافت کننده ی تیوب ، تیوب ها بعد از پر شدن ، از انتهای تیوب تا می شوند . این مایع آببندی مانع از نفوذ مواد از انتهای تیوب های تاشده به بیرون می شود . مایع آب بندی یه صورت هوا خشک بوده و در عرض حداکثر یک روز به حد خشک شدگی مورد نظر می رسند .
بسته بندی :
در این مرحله تیوبها در اتاق های ایزوله بازبینی شده و تیوب های سالم بسته بندی می شوند . کارتن های حاوی تیوب برحسب نظر مشتری ، می توانند با یک لایه پلاستیکی شرینک شوند .
پس از این مرحله و انجام تست های رندوم (علاوه بر تست هایی که اپراتور های هر دستگاه در حین تولید انجام می دهند ) تیوب ها پس از کسب گواهی کیفیت مورد نظر ، به انبار کالاهای آماده ی ارسال فرستاده می شوند .
گزارش مطالعات امکان سنجی طرح تست های مختلفی که بر روی هر تیوب انجام می شوند ( چه در مرحله ی تولید و چه در انبار قرنطینه ) به طور پایه در استاندارد شماره 2149 سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی شرح داده شده است .
لیکن تیوب ها به لحاظ نوع مصرف و در خواست مشتری ، تست های بیشتری از این استاندارد را از جهات مختلف باید سپری کنند ، که زمان این تست ها بعضا تا بیش از 24 ساعت است . بنابراین بین زمان اتمام تولید تا زمانی که تیوب ها وارد انبار کالاها شوند و آماده ی ارسال شوند ، یک تاخیر یک روزه تا چند روزه وجود دارد .
• پرس اکستروژن
• ماشین تراش تیوب
• کوزه آنیل کردن
• ماشین لاک داخل
• کوزه خشک کن لاک داخل
• انباری لوله
• ماشین لاک خارج
• ماشین چاپ افست
• کوره پخت چاپ و لاک خارج
• ماشین کپ بندی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید تیوپ آلومینیومی نگهداری دارو
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید فویل های آلومینیومی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید لفافه های آلومینیومی