ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
زعفران دارای مصارف متعدد مخصوصا در صنایع غذایی می باشد و جایگاه ویژه ای در تغذیه دارد . از ویژگی ها و خواص اصلی زعفران می توان به ، بوی قوی ، طعم تلخ ، خون ساز ، آسان نمودن گردش خون و تحریك اعصاب اشاره نمود .
زعفران با نام علمی ( L Sativus Crocus ) از خانواده زنبقیان ( Iridaceae ) گیاهی علفی ، چند ساله ، بدون ساقه و پیازدار است . پیاز زعفران از نوع توپر و تقریبا كروی شكل با قطر 3 تا 5 سانتی متر و پوششی قهوه ای رنگ می باشد ، در كه زیر خاك قرار می گیرد .
هر پیاز 6 تا 9 برگ باریك ، نظیر برگ علف های چمنی تولید می نماید . ریشه های زعفران ازنوع افشان هستند ، كه از قاعده پیازها و از روی دایره محیطی آن می رویند . گل زعفران اولین اندامی است ، كه در اوایل پاییز ظاهر می شود .
در سال اول كشت ، به علت ضعف پیازها و عدم استقرار كامل آنها در خاك و كشت عمقی ، جوانه های گل توان كافی برای رویش ندارند و حتی برگ ها در سال اول دیرتر از معمول ظاهر می شوند . پوشش گل از سه كاسبرگ و سه گلبرگ همرنگ بنفش تشكیل می شود ، به طوری كه تشخیص كاسبرگ ها از گلبرگ ها مشكل می باشد .
تعداد پرچم ها سه و طول میله پرچم دو برابر بساك است . بساك زعفران زرد رنگ می باشد . مادگی در مركز گل قرار گرفته و دارای یك تخمدان است و از قسمت تخمدان خامه باریكی خارج می گردد . خامه طویل و كشیده بوده به رنگ زرد كمرنگ است ، كه به یك كلاله شفاف قرمز نارنجی سه شاخه ای به طول 2-3 سانتی متر ختم می شود ، سه كلاله همراه باخامه پس ازخشك كردن ، زعفران تجارتی راتشكیل می دهند .
تكثیر زعفران از طریق ایجاد پیازچه های جدید ، كه از پیاز مادر تولید می شود صورت می گیرد . پیاز زعفران در ماه های تابستان به صورت غیرفعال و راكد در زمین باقی می ماند و رشد دوباره خود را در حدود پایان تابستان شروع می نماید . در ایران معمولاً زعفران تولیدی به چند شكل تقسیم بندی می شود .
یكی از اصطلاحاتی كه از دیرباز در این زمینه مورد استفاده قرار می گرفته ، زعفران دخترپیچ است . این نوع زعفران شامل قسمت كلاله و خامه ، قسمت سرخ و قسمت سفید زردرنگ زعفران می باشد ، كه در فارسی به آن زعفران دسته ای نیز گفته می شود ، در خارج از كشور آن را به عنوان زعفران Bunch ) دسته ای ) یا ( Red & White ) سرخ و سفید می شناسند .
در واقع قسمت قرمز در این نوع زعفران باید بین 70-75 % باشد و قسمت ریشه یا كنج آن حدود 25-30 % است . از نام های جدیدتری كه بعداً مرسوم شد ، زعفران سرگل یا به اصطلاح عامیانه زعفران سرقلم بود ، كه از زعفران دسته ای تولید گردید ، بدین نحو كه قسمت های زرد آن را با قیچی كردن و سپس با استفاده از روش الكتریسیته ساكن جدا نمودند و زعفرانی تمیزتر و كاملاً قرمز به دست آوردند ، كه در زبان انگلیسی به آن Red-All ) كاملا سرخ ) گویند و مشابه زعفرانی است كه كوپه Coupé ) قطع شده یا بریده ) خوانده می شود .
بعدها زعفران هایی را كه برای تهیه آنها مستقیماً قسمت قرمز( تنها شامل مقدار بسیار كمی از زردی ) را از گل جدا می كنند پوشالی نامیدند ، شاید به این دلیل كه این نوع یك حالت حجیم و پوشال مانند پیدا می كند .
هر كدام از این زعفران ها ممكن است درجه یك یا دو و مرغوب یا نامرغوب باشند و هیچ یك را نمی توان به دیگری ترجیح داد . آنچه كه مسلم است قدرت رنگدهی و كیفیت زعفران دسته ، به مراتب پایین تر از انواع دیگر زعفران است ، همینطور از نظر روش خشك كردن چون با تاخیر خشك می شود و در واقع بخشی از قدرت رنگدهیش را در طول فرآیند خشك كردن از دست می دهد .
برخلاف نتایج بررسی های علمی و آنالیزهای انجام شده برخی تصور می كنند زعفران دسته ای و حتی ریشه یا كنج دارای عطر بیشتری است . این كاملاً اشتباه است ، زیرا منشا مواد موثره زعفران كروسین، پیكرو كروسین و سافرانال ، مخصوصاً كروسین موجود در قسمت زردی ( كنج ) زعفران ، كلاله آن است و مواد مذكور در اثر حركت در بافت گیاهی از كلاله به آنجا انتقال پیدا كرده اند ، خود زردی ( كنج ) نه تنها دارای مقدار قابل توجهی از آنها نیست ( در مقایسه باكلاله ) بلكه كروسین موجود در آن صفر است .
از نظر عطر نیز تنها به این علت كه به سبب نوع بافت گیاهیش امكان جذب رطوبت بیشتری از كلاله دارد ، معطرتر به نظرمی رسد . وقتی زعفران سرگل را از زعفران دسته ای جدا می كنیم ، قسمت ریشه یا سفید كه در فارسی به آن كنج یا سفید زعفران و در اروپا به آن white ) سفید ) یا style ) خامه ) گفته می شود ، جدا می شود و در واقع نمی توانیم آن را زعفران تلقی كنیم .
این ماده كنج زعفران نامیده می شود . از تقسیم بندی های دیگری كه وجود دارد ، تقسیم بندی است كه توسط بعضی از شركت ها مورد استفاده قرار گرفته و در آن زعفران برمبنای كیفیت به درجه هایی تحت عناوین 1و2و 3و4و همینطور حروف انگلیسی مثل A،B و C درجه بندی شده اند . اینها استانداردهای كارخانه ای هستند .
زعفران دارای مصارف متعدد بوده و جایگاه ویژه ای را در تغذیه دارد :
• دارای بوی قوی و طعم تلخ است .
• خون ساز است و گردش خون را آسان می كند .
• باعث تحریك اعصاب می شود .
• مصرف زعفران خونریزیهای بعداززایمان راازبین می برد .
• كبد را تصفیه و قوی می سازد .
• سرفه را رفع و اثر مفید روی درمان برونشیت دارد .
• كلیه و مثانه را پاك می كند .
• خوردن چای زعفران باعث هضم غذا می شود .
• آرام بخش و خواب آور است .
• گاز معده را برطرف می كند .
مهمترین خواص زعفران كه از قدیم الایام بوده درمان افسردگی می باشد . زغفران خاصیت كاهش چربی و كلسترول خون و افزایش نفوذ اكسیژن در پلاسما دارد . در طب عوام نقاط مختلف جهان ، زعفران به عنوان آرام بخش ، ضد اسپاسم ، اشتها آور و مقوی معده استفاده می شود .
در كشور آلمان زعفران به عنوان آرام بخش ، درمان درد معده و شكم و آسم مصرف می شود ، نتایج حاصل از اجرای مرحله آزمایشگاهی طرح جستجو و استخراج آنتوسیانین از گلبرگ زعفران و بررسی پایداری آن در یك نوشابه مدل نشان داد ، كه از گلبرگ زعفران كه در حال حاضر به عنوان ضایعات دفع می شود ، می توان رنگ خوراكی طبیعی تولید كرد .
نتایج حاصل از اجرای مرحله نیمه صنعتی این طرح نیز نشان داد كه ، با توجه به وجود ماده اولیه كافی و مشخص بودن مراحل استخراج و تصفیه ، تولید رنگ خوراكی كاملا امكان پذیر بوده است .
• زعفران : 0259
• نمونه برداری از زعفران : 569
• زعفران-روشهای آزمون : 259
كشور یونان با تولید سالیانه 7/5 تن ، مراكش 2/3 تن ، كشمیر 2/3 تن ، اسپانیا حدود 1 تن و ایتالیا 0/1 تن پس از ایران به ترتیب مقام های دوم تا ششم تولید زعفران جهان را دارند . از حدود 200 تن تولید سالانه زعفران ایران نزدیك به 150 تن آن به 43 كشور از جمله اسپانیا ، ایتالیا ، آلمان ، فرانسه ، امارات و ژاپن صادر می شود و حدود 50 تن آن به مصرف داخلی می رسد .
بر اساس قانون صادرات و واردات ، محدودیتی برای واردات زعفران و فرآورده های آن وجود ندارد و هنگام ورود با استانداردهای ملی ایران تطبیق داده می شوند .
پس از بررسی و مطالعه مقررات واردات و صادرات ، شرایط خاصی برای صادرات زعفران یافت نشد و آیین و مقرارات متداول در این خصوص استفاده می شود . كشور ما به سبب برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب و متنوع ، وجود ذخایر عظیم و نیروی كار ارزان و موقعیت ترانزیتی عالی ، از موقعیتی خاص در بخش صادرات غیر نفتی به ویژه صنایع غذایی برخوردار است .
ولی به علت عدم وجود صنایع تبدیلی مناسب ، به نحوه مطلوبی از آن بهره برداری نمی شود . در خصوص زعفران با برنامه ریزی اصولی می توان گام های اساسی در جهت ایجاد ارزش افزوده بسیار بالاتر از وضع حاضر برداشت ، تا كشور و به ویژه كشاورزان زعفرانكار بیشتر از گذشته از حاصل دسترنج خود بهره ببرند .
براساس بند د ماده 33 قانون برنامه چهارم توسعه برقراری هرگونه مالیات و عوارض برای صادرات كالاهای غیرنفتی و خدمات در طول برنامه ممنوع است . البته این بند دولت را مجاز دانسته است به منظور صیانت از منابع و استفاده بهینه از آنها ، عوارض ویژهای را برای صادرات مواد اولیه فرآوری نشده وضع و دریافت كند .
قانون یادشده تشخیص چنین مواردی را برعهده شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی گذاشته است . براساس بند ه- همان ماده، صادرات كالاها و خدمات از اخذ هرگونه مجوز به استثنای استانداردهای اجباری و گواهی های مرسوم در تجارت بین الملل ( مورد درخواست خریداران ) معاف هستند . همانطور كه میدانیم صادرات غیرنفتی از اهمیت بالایی برای كشور برخوردار است .
در این بین ، مزیت های خدادادی به ویژه در ارتباط با محصولات كشاورزی جایگاه خاصی را برای كشور ما ایجاد كرده است ، به طوری كه علاوه بر ارزش اقتصادی ، به عنوان نشان ملی كشور ما نیز محسوب می شوند ، كه زعفران ، به عنوان طلای سرخ نمونه ای از این قبیل كالاها است . تلاش برای رسیدن به اهداف چشم انداز 20 ساله و ایجاد ظرفیت های جدید در راستای توسعه صادرات غیرنفتی همواره از جمله راهبردهای درازمدت كشور در عرصه اقتصاد بوده است و در این میان گروه كالاهای كشاورزی در صادرات غیرنفتی دارای اهمیت ویژه ی بوده ، كه در این بین ، زعفران به عنوان با ارزش ترین محصول كشاورزی و گران ترین ادویه جهان در تاریخ صادرات كشورمان ، همیشه از جایگاه خاصی برخوردار بوده است .
اقلام عمده كالاهای بخش كشاورزی شامل پسته و مغز پسته ، كشمش و انواع آن ، زعفران ، پوست و انواع سالامبور و انواع ماهی بوده است . 1.68 درصد از صادرات بخش كشاورزی به پنج قلم اشاره شده اختصاص داشته است . در حالی كه بیشترین حجم تولید و صادرات زعفران در جهان متعلق به ایران است ، متأسفانه ایران به عنوان بزرگترین تولیدكننده و صادركننده در جهان شناخته شده نیست و هنوز قسمت اعظم زعفران ایران به صورت فله به دیگر كشورها صادر و پس از بسته بندی دوباره صادر می شود .
اسپانیا ، فرانسه، ایتالیا و امارات متحده عربی عمده كشورهایی هستند ، كه زعفران را به صورت فله از ایران خریداری و پس از بسته بندی ، دوباره صادر می كنند .
زعفران به جهت طعم ، بو و رنگ زرد خاصی كه دارد ، به وفور در غذاها و به ویژه همراه با برنج ، صنایع شرینی سازی ، داروسازی و صنایع دیگر به مصرف می رسد . براساس تحقیقات انجام شده ؛ زعفران خواص ضد سرطانی داشته و به عنوان یكی از مفیدترین داروهای ضد تومور و جمع كننده رادیكال های آزاد عمل می کنند .
زعفران ماده ای شادی بخش ، آرام كننده ، تقویت كننده حافظه ، افزایش دهنده تمركز و ضد افسردگی است . همچنین زعفران در درمان آلزایمر ، پاركینسون ، كم خوابی ، سرفه و آسم بسیار كمك كننده می باشد . زعفران به عنوان مسكن به ویژه در درمان دردهای لثه نیز تاثیرگذار است و به هضم طبیعی غذا و تقویت معده كمك می كند و اگر به صورت استعمال خارجی مصرف شود ، در درمان كوفتگی و رماتیسم بسیار اثر گذار است .
نتایج تحقیقی با عنوان اثرات ضد افسردگی زعفران و مواد موثره آن بر روی موش نشان می دهد ، كه این گیاه دارای اثرات ضد افسردگی است . با توجه به اینكه افسردگی یكی از بیماری های شایع در ایران بویژه در بین زنان می باشد ، استفاده از زعفران در غذا و نوشیدن حداقل یك فنجان چای زعفران برای تمدد اعصاب به مردم توصیه می شود .
زعفران پس از دریافت در قرنطینه آزمایشگاه قرار می گیرد و تا حصول نتایج محموله باید در قرنطینه آزمایشگاه بماند . سپس نمونه برداری از تمام نقاط محموله ( بالا ، پایین ، وسط ، كنارهای كیسه ) توسط مسئول كنترل كیفیت انجام می شود . بعد از نمونه برداری آزمایشات فیزیكی ، شیمیایی و میكروبی بر روی نمونه انجام می شود . آزمایشاتی كه انجام می گیرد شامل :
قدرت رنگی زعفران ، سافرانال ، پیكروكروسی ( تلخی ، رطوبت و رنگ مصنوعی ) است . در اوایل فصل زعفران آزمایشات میكروبی هم صورت می گیرد ، چون میزان آلودگی زعفران در اوایل فصل بالاست .
بعد از این آزمایشات و تائید زعفران به بخش تولید اجازه داده می شود ، از آن زعفران استفاده شود . سپس ایستگاه بازرسی وجود دارد ، كه در آن زعفران دستچین شده و ضایعات آن را بر می دارند و هم وزن آن زعفران جایگزین می كنند . بعد از طی این مرحله زعفران برای بسته بندی به ماشین های كپسوله انتقال داده می شود . این ماشین ها زعفران را بر اساس وزن تعیین شده كپسوله می كنند .
• خط كامل تولید (تمام اتوماتیك) شامل ماشین آلات آسیاب و بسته بندی
• تجهیزات آزمایشگاه
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه بسته بندی زعفران به صورت کپسول
:: دانلود فایل طرح توجیهی تیپ بسته بندی زعفران با فریز درایر