ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
محصولات مورد نظر طرح حاضر ، تولید قطعات صنعتی از چدن آلیاژی به طریق ریخته گری می باشد . چدن ها ( iron cost ) ، آلیاژی از آهن - کربن و سیلیسیم هستند ، که همواره محتوی عناصری در حد جزئی ( کمتر از 1,0 درصد ) و غالبا عناصر آلیاژی ( بیشتر از 1,0 درصد ) بوده و به حالت ریختگی یا پس از عملیات حرارتی به کار برده می شود . عناصر آلیاژی برای بهبود کیفیت چدن برای مصارف ویژه به آن افزوده می شود . آلیاژهای چدن در کارهای مهندسی که در آنها چدن معمولی ناپایدار است به کار می روند . اساسا خواص مکانیکی چدن به زمینه ساختاری آن بستگی دارد و مهمترین زمینه ساختار چدن ها عبارتند از : فریتی ، پرلیتی ، بینیتی و آستینتی . انتخاب نوع چدن و ترکیب آن براساس خواص و کاربردهای ویژه مربوطه تعیین می شود . چدن ها به دو گروه اصلی طبقه بندی می شوند ، آلیاژهایی برای مقاصد عمومی که موارد استعمال آنها در کاربردهای عمده مهندسی است و آلیاژهای با منظور و مقاصد ویژه از جمله ، چدن های سفید و آلیاژی که برای مقاومت در برابر سایش ، خوردگی و مقاوم در برابر حرارت بالا مورد استفاده قرار می گیرند . در طرح حاضر هدف تولید قطعات ریختگی از چدن آلیاژی است ، لذا مطالعات بر روی این دو نوع چدن متمرکز شده است .
معرفی چدن های آلیاژی کربن : چدن آلیاژی به صورت بلور سمانتیت کربید آهن می باشد ، که از سرد کردن سریع مذاب حاصل می شود و این چدن ها به آلیاژهای عاری از گرافیت و گرافیتدار تقسیم می شوند و به صورت های مقاوم به خوردگی ، دمای بالا ، سایش و فرسایش می باشند ·
چدن های بدون گرافیت : شامل سه نوع زیر می باشد :
چدن سفید پرلیتی : ساختار این چدن ها از کاربیدهای یکنواخت برجسته و توپر M3C در یک زمینه پرلیتی تشکیل شده است . این چدن ها مقاوم در برابر سایش هستند و هنوز هم کاربرد داشته ولی بی نهایت شکننده هستند ، لذا توسط آلیاژهای پرطاقت دیگری از چدن های سفید آلیاژی جایگزین گشته اند .
چدن سفید مارتنزیتی ( نیکل – سخت ) : نخستین چدن های آلیاژی که توسعه یافتند ، آلیاژهای نیکل - سخت بودند . این آلیاژها به طور نسبی قیمت تمام شده کمتری داشته و ذوب آنها در کوره کوپل تهیه شده و چدن های سفید مارتنزیتی دارای نیکل هستند . Ni به عنوان افزایش قابلیت سختی پذیری برای اطمینان از استحاله آستنیتی به مارتنزیتی در طی مرحله عملیات حرارتی به آن افزوده می شود . این چدن ها حاوی Cr نیز به دلیل افزایش سختی کاربید یوتکتیک هستند . این چدن ها دارای یک ساختار یوتکتیکی تقریبا نیمه منظمی با کاربیدهای یکنواخت برجسته و یکپارچه M3C هستند ، که بیشترین فاز را در یوتکتیک دارند و این چدن ها مقاوم در برابر سایش هستند .
کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی ریخته گری قطعات چدن آلیاژی :
موارد مصرف این قطعات در صنایع مختلف بسیار متنوع و متعدد است و در یک کلام می توان گفت که قطعات چدن آلیاژی مورد استفاده در صنعت که از روش های دیگرشکل دهی قابل تولید نمی باشند ، از طریق ریخته گری تولید و عرضه می گردند و لذا قابل نتیجه گیری است که تعداد ، تنوع و موارد کاربرد این قطعات بسیار بالا است .
استاندارد های قابل توجه ، جهت اجرای طرح توجیهی ریخته گری قطعات چدن آلیاژی :
این قطعات خود به عنوان یک محصول واسطه در تولید یا تعمیرات خودرو ، ماشین آلات صنعتی ، کشاورزی ، تجهیزات و غیره مورد استفاده دارد . از این رو ماهیت این قطعات طوری است ، که نمی توان استاندارد خاصی را برای آن تعیین کرد و لذا هیچگونه استاندارد ملی یا بین المللی برای این قطعات وجود ندارد . ولی باید گفت که تولید این قطعات تحت مشخصات فنی ارائه شده از طرف طراح قطعه صورت می گیرد ، که به نوعی نیز می توانیم مشخصات فوق را به عنوان الزامات و استانداردهای مورد نیاز در تولید تلقی نماییم . مشخصات فنی قطعات در قالب نقشه فنی ، برگ آنالیز مواد اولیه مصرفی و برگ مشخصات مکانیکی و متالوژیکی از طرف مهندس طراح ارائه می گردد ، که رعایت تک تک آنها از طرف سازندگان امری اجتناب ناپذیر است .
کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در طرح توجیهی ریخته گری قطعات چدن آلیاژی :
قطعات مورد مطالعه در کلیه حوزه های صنعت کشورها دارای کاربرد هستند ، از این رو می توان گفت که تولید و مصرف آنها در کلیه کشورهای جهان می توانند عمومیت داشته باشند . لیکن در برخی کشورها تولید و مصرف از حجم بالائی به نسبت سایر کشورهای جهان برخوردار است ، که در اینجا به کشورهای فوق اشاره شده است . کشورهای تراز اول تولیدکننده انواع خودرو صنعت خودرو به لحاظ برخورداری از تعداد تولید بالای انواع خودرو ، بزرگترین صنعت مصرف کننده قطعات صنعتی مورد مطالعه است . لذا کشورهای تراز اول در تولید خودرو را می توانیم به عنوان بزرگترین تولیدکننده و همچنین بزرگترین مصرف کننده قطعات مورد مطالعه معرفی نماییم : آمریکا ، کشورهای اروپایی ( بخصوص اتحادیه اروپا ) ، روسیه ، چین ، ژاپن ، هندوستان کشورهای عمده مصرف کننده و تولید کننده هستند .
شرایط واردات و صادرات محصول مورد بررسی در طرح توجیهی ریخته گری قطعات چدن آلیاژی :
با مراجعه به کتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی ، نتیجه گیری شده است که محدودیت خاصی برای واردات قطعات مورد مطالعه وجود ندارد . لذا با پرداخت حقوق گمرکی به شرح زیر ، امکان واردات وجود خواهد داشت .
در پاراگراف قبل ذکر شد که مطابق مقررات منتشر شده از سوی وزارت بازرگانی ، هیچگونه محدودیت قانونی برای واردسازی قطعات صنعتی وجود ندارد .
اهمیت استراتژیک محصول مورد بررسی در طرح توجیهی ریخته گری قطعات چدن آلیاژی :
قطعه سازی یکی از صنایع مادر و اساسی در هر کشور به شمار می آید . این قطعات خود به عنوان کالای واسطه ای برای تولید دیگر ماشین آلات ، تجهیزات و ادوات صنعتی مورد استفاده دارند . از این رو توسعه صنعت قطعه سازی به مفهوم توسعه صنعت ماشین سازی کشور است و لذا مجموعه قطعه سازی و ماشین سازی را می توان به عنوان یکی از محورهای توسعه کشورها تلقی کرد . یکی از موارد کاربرد مهم قطعات مورد مطالعه در صنعت خودرو است ، که در حال حاضر صد ها واحد صنعتی مشابه طرح حاضر در کشورمان مشغول قطعه سازی برای خودرو می باشند . ماشین آلات صنعتی و کشاورزی از دیگر موارد کاربرد قطعات طرح است و اهمیت این ماشین آلات نیز برای همگان روشن و شفاف می باشد . بنابراین در مجموع ملاحظه می گردد ، که قطعات تولیدی طرح به عنوان زیرساخت های صنعت کشور به شمار می آیند و از درجه اهمیت بالایی برخوردار می باشند .
تکنولوژی مورد استفاده در قطعه سازی از طریق ریخته گری در مورد کلیه واحدهای تولیدی آن یکسان است و تفاوت خاصی بین تکنولوژی ها وجود ندارد . لیکن آنچه که سبب ایجاد تمایز بین قطعات تولید شده کارخانجات مختلف نسبت به همدیگر می تواند بشود ، شامل موارد زیر خواهد بود:
توان مهندسی واحد تولیدی در انتخاب مواد ، آماده سازی آن ، اجرای دقیق سیکل ذوب و ریخته گری ، توان آلیاژسازی ، اجرای دقیق سیکل عملیات حرارتی ، دقت عمل و کیفیت قالب ها ، دقت عمل اپراتورها در هنگام ماشین کاری در فرایند تولید بر حسب وزن و تعداد مورد نیاز قطعه از قالب های ماسه ای یا دائمی استفاده می شود . همچنین در اینجا باید گفت که تکنولوژی تولید قطعات به روش ریخته گری علاوه بر ایران در سایر نقاط جهان نیز به همان شکلی انجام می گیرد ، که در فرایند بالا شرح داده شده است و لیکن همچنان کیفیت قطعات تولیدی نیز به مشابه مطالب ذکر شده در بالا ، تابع توان مهندسی ، دقت عمل اپراتورها و کنترل کیفیت و همچنین کیفیت قالب گیری و فرایند های مرتبط آن خواهد داشت . نگاهی به راندمان تولید ( درصد استفاده از ظرفیت اسمی ) در واحدهای تولیدی فعال قطعات مورد مطالعه ، محصولات واسطه ای هستند ، که در صنایع مختلف مانند خودروسازی ، ماشین سازی و غیره کاربرد دارند . بنابراین برنامه ریزی تولید واحدهای صنعتی قطعه ساز به طور کامل تابع سیاست های خریداران مانند خودروسازان ، بازار خدمات پس از فروش خودرو و ماشین سازان می باشد . در خصوص راندمان تولید می توان گفت که هر واحد صنعتی متناسب با توان رقابتی خود سهمی را از بازار کسب می نماید . راندمان تولید واحدهای موجود کشور ، مطابق مطالعات میدانی صورت گرفته 85 درصد بر آورد شده است .
ماشین آلات مورد نیاز ، جهت اجرای طرح توجیهی ریخته گری قطعات چدن آلیاژی :
• کوره ذوب پاتیلی با دمای 2000 درجه
• کوره عملیات حرارتی فولاد و چدن
• ماشین تراش
• ماشین فرز
• ماشین دریل
• ماشین برش زواید
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه ریخته گری قطعات چدن آلیاژی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش استیل | ریخته گری قطعات استیل
:: دانلود طرح توجیهی تیپ تیپ احداث کارخانه تولید شمش روی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش آلومینیوم
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش منیزیم از دولومیت و سیلیس
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش منیزیم از دولومیت
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش فولاد از قراضه