ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
طرح توجیهی تولید پپتون و پروتیین سویا و روش تولید پپتون
در طرح توجیهی تولید پپتون و پروتیین سویا سعی شده است تا با معرفی این صنعت اطلاعات بیشتری در زمینه این طرح، میزان سرمایه گذاری، سودآوری، تسهیلات اعطایی و نرخ های بازده سرمایه گذاری آن ارایه شده و آن را به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری مناسب بررسی نماییم، امیدوارم این اطلاعات مفید فایده باشد و تا پایان مطلب همراه کانون مشاوران صنعتی ایران باشید.
پپتون ها در صنایعی نظیر واکسن سازی، داروهای نو ترکیب کارخانه های تولید مخمر و مایه خمیر، ، تولید محیط های کشت باکتریایی و سلولی، برخی صنایع غذایی نظیر کالباس، کنسرو و غذاهای آماده و بستنی سازی، صنایع پرورش دام و طیور صنایع چرم سازی و .... به مقدار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد.
در این طرح ابعاد مختلف فنی و اقتصادی تولید پروتیین سویا ، پپتون و محیط کشت آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می گیرد.
محصولات تولیدی این واحد به شرح زیر می باشد:
- پپتون درجه 1 با ظرفیت 20 تن در سال
- پپتون درجه 2 با ظرفیت 130 تن در سال
- پپتون درجه 3 با ظرفیت 700 تن در سال
- پپتون سویا درجه 1 با ظرفیت 150 تن در سال
پپتون
پپتون ( پپتون، peptone ) ترکیبی است با 3 الی 10 اسید آمینه که از هیدرولیز پروتیین ها حاصل می شود. لذا رنگ، طعم و بوی پپتون ها بستگی به منبع پروتیینی آنها دارد. فرمول عمومی پپتون ها بصورت n [R-CH(NH2)COOH] است.
که در این فرمول n می تواند بین 2 تا 15 متغیر باشد . همانطوری که ثابت شده است باکتری ها و سلولها جهت رشد و نمو خود نیاز به منبع کربن (C) و ازت (N) دارند که پپتون ها مهمترین و اصلی ترین منبع ازت جهت رشد و نمو آنها است. پپتون ها بصورت پودر و یا گرانول تهیه می گردد . بطوریکه در آب و اکثر حلال های آبی حل می شود.
این محصول مهمترین و اصلی ترین منبع ازت جهت رشد و نمو باکتری ها و سلولها است.
در این طرح جهت تولید پپتون ابتداء پروتیین ها از منابع مختلف استخراج و سپس مورد هضم آنزیمی قرار می گیرد. و پس از انجام آزمایشات كنترلی به بازار فروش عرضه می گردد.
در جدول زیر منابع محتلف پپتون و موارد استفاده آن نشان داده شده است.
منبع اولیه پروتیین : ضایعات کشتارگاه، پودر ماهی و گوشت
مصرف پروتیین استخراج شده : (پروتیین حیوانی) صنعت پرورش دام و طیور و پرورش ماهی
مصرف پپتون تولید شده : محیط های کشت باکتری ها و سلولها ( آزمایشگاه های تشخیصی)- موسسات تولید واکسن و داروهای نوترکیب -کارخانه های تولید مخمر و کود های بیولوژیک
منبع اولیه پروتیین : گوشت گوساله و ماهی
مصرف پروتیین استخراج شده : صنایع مواد غذایی
مصرف پپتون تولید شده : صنایع مواد غذایی
منبع اولیه پروتیین : سویا و کنجاله سویا
مصرف پروتیین استخراج شده : (پروتیین تکستوره – ایزوله سویا)صنعت پرورش دام و طیور و پرورش ماهی- صنایع مواد غذایی - پرورش اندام
مصرف پپتون تولید شده : محیط های کشت باکتری ها و سلولها ( آزمایشگاه های تشخیصی طبی)- موسسات تولید واکسن و داروهای نوترکیب - صنایع مواد غذایی کارخانه های تولید مخمر و کود های بیولوژیک
منبع اولیه پروتیین : شیر و مشتقات آن
مصرف پروتیین استخراج شده : (کازیین و کازیینات) صنایع مواد غذایی و باشگاه های پرورش اندام
مصرف پپتون تولید شده : محیط های کشت باکتری ها و سلولها ( آزمایشگاه های تشخیصی طبی)- موسسات تولید واکسن و داروهای نوترکیب- صنایع مواد غذایی
پروتیین سویا
پروتیین سویا یک محصول خوراکی است که پروتیین آن خاصیت جایگزینی پروتیین حیوانی را دارد . پروتیین سویا در صنایع مختلف از جمله بیسکویت سازی ، شیرینی سازی و مصارف گوشتی مورد استفاده قرار می گیرد و روز به روز بر اهمیت و میزان مصرف آن افزوده می شود .بد نیست بدانید سرفصل های موجود در طرح توجیهی تولید پپتون و پروتیین سویا به شرح زیر است:
:: فصل اول
1-1-معرفی پروژه
1-2- پپتون
1-3- پروتیین سویا
1-3-1- ویژگیها
1-3-2- استاندارد های کنجاله سویا
1-3-3- توضیح موارد مصرف وکاربرد
1-3-4- آرد و گریتس سویا
1-3-5- پروتیین ایزوله سویا
1-3-6- پروتیین کنسانتره سویا
1-3-7- کاربردهای غیر تغذیه ای ( صنعتی)
1-3-8- بررسی کالای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول
1-3-9- اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
1-4- محیط کشت
1-4-1- تعریف کشت
1-4-2- تعریف محیط کشت
1-4-3- طرز تهیه انواع محیط های كشت
1-4-4- روش تولید محیط کشت
1-4-5- محیط های كشت باكتری
1-4-6- محتوای یک محیط کشت مناسب
1-5- کد آیسیک
1-6- تعرفه گمرکی
1-7- بررسی و ارایه استاندارد ( ملی )
1-7-1- استاندارد های محیط کشت
:: فصل دوم
2-1- دیاگرام تولید پپتون
2-1-1- فرآیند تولید پپتون گوشت گرید
2-2- شرح فرآیند تولید پروتیین سویا
2-2-1- ایزوله سویا
:: فصل سوم
3-1- وضعیت عرضه و تقاضا
3-1-1- بررسی ظرفیت بهره برداری و روند تولید در سال های اخیر
3-1-2- بررسی وضعیت طرحهای جدید و طرح های توسعه در دست اجرا
3-2- بررسی روند واردات محصول در سال های اخیر
3-3- بررسی روند صادرات در سال های اخیر
3-4- پیش بینی میزان تقاضای پروتیین سویا در سال های آینده
3-5- نتیجه گیری
3-6- محیط کشت
3-7- پپتون
:: فصل چهارم
4-1- شرایط عملیاتی طرح
4-2- برآورد هزینه های سرمایه گذاری
4-2-1- زمین محل اجرای طرح
4-2-2- هزینه های محوطه سازی و اجرای ساختمان
4-2-3- تأسیسات و تجهیزات
4-2-4- ماشین آلات و تجهیزات
4-2-5- وسایل نقلیه و وسایل حمل و نقل داخل و خارج كارخانه
4-2-6- تجهیزات اداری و كارگاهی
4-2-7- هزینه های قبل از بهره برداری
4-3- هزینه های ثابت طرح
4-4- برآورد هزینه های جاری طرح
4-4-1- مواد اولیه
4-4-2- بر آوردحقوق و دستمزد پرسنل
4-4-3- برآورد میزان انرژی و آب مصرفی
4-4-4- استهلاك و تعمیر و نگهداری
4-4-5- جدول هزینه های جاری طرح
4-5- جدول هزینه های ثابت و متغیر تولید
4-6- برآورد میزان سرمایه در گردش طرح
4-7- جدول سرمایه گذاری
4-8- هزینه تولید سالانه
4-9- پیش بینی فروش کالا
4-10- نتیجه گیری
پپتون، (peptone) ترکیبی است با 3 الی 10 اسید آمینه که از هیدرولیز پروتیین ها حاصل می شود. لذا رنگ، طعم و بوی پپتون ها بستگی به منبع پروتیینی آنها دارد. فرمول عمومی پپتون ها بصورت n [R-CH(NH2)COOH] است.که در این فرمولn می تواند بین 2 تا 15 متغیر باشد . همانطوریکه ثابت شده است باکتری ها و سلولها جهت رشد و نمو خود نیاز به منبع کربن (C) و ازت (N) دارند که پپتون ها مهمترین و اصلی ترین منبع ازت جهت رشد و نمو آنها است.
پپتون ها بصورت پودر و یا گرانول تهیه می گردد . بطوریکه در آب و اکثر حلال های آبی حل می شود.این محصول علاوه براینكه مهمترین و اصلی ترین منبع ازت جهت رشد و نمو باکتری ها و سلولها است. در صنایع مختلف نظیر موسسات تولید واکسن و داروهای نوترکیب کارخانه های تولید مخمر و مایه خمیر، ، تولید محیط های کشت باکتریایی و سلولی، برخی صنایع غذایی نظیر کالباس، کنسرو و غذاهای آماده و بستنی سازی، صنایع پرورش دام و طیور صنایع چرم سازی و .... به مقدار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد.
در این طرح جهت تولید پپتون ابتداء پروتیین ها از منابع مختلف استخراج و سپس مورد هضم آنزیمی قرار می گیرد. و پس از انجام آزمایشات كنترلی به بازار فروش عرضه می گردد.
پپتون ها مهمترین ماده تشکیل دهنده محیط های کشت تشخیص بالینی می باشند . و بطور متوسط بیش از 50 درصد اغلب محیط های کشت سلولی را تشکیل می دهند. در ارتباط با میزان مصرف این فرآورده بیولوژیک می توان گفت اگر ایران 1000 شهر داشته باشد و در هر شهر 5 آزمایشگاه تشخیص طبی وجود داشته باشد و هر آزمایشگاه بطور متوسط سالیانه 10 کیلو محیط کشت مصرف کند. می توان گفت که تنها بالغ بر 25 تن پپتون با کیفیت بالا در آزمایشگاه های تشخیص طبی مصرف می شود.
با توجه به مصرف این فرآورده در مراکز تولید دارو و واکسن و فرآوردهای بیولوژیک می توان حدس زد که سالیانه بالغ بر 150 تن پپتون با کیفیت بالا در ایران مصرف می گردد. محیط های کشت پایه به گونه ی توسعه و طراحی شده اند تا حداقل ترکیباتی را که برای رشد سلولها و باکتری ها نیاز هستند شامل شوند. همانطور که در بالا اشاره شد قسمت اعظم محیط های کشت از پپتون تشکیل شده است.
محیط های کشت پایه سلولی و باکتریی، مهمترین عامل در کشت سلولها و باکتری ها است و وظیفه آن ایجاد محیطی برای ابقاء و همچنین تهیه مواد مورد نیاز سلولها و باکتری ها است.
مصرف پپتون به آزمایشگاه های تشخیص طبی و تولید فرآورده های بیولوژیک ختم نمی شود بلکه امروزه مقادیر قابل توجهی از آن در صنایع موادغذایی ( ساخت سوسیس ، کالباس ، بستنی ، غذاهای آماده و ...) صنایع پرورش دام و طیور (مکمل غذایی و غذایی جوجه های 1تا 10 روزه) صنایع ساخت مواد آرایشی و کرم های نرم کننده پوست و دیگر صنایع کاربرد زیادی دارند.
پروتیین سویا
پروتیین سویا یک محصول خوراکی است که پروتیین آن خاصیت جایگزینی پروتیین حیوانی را دارد . پروتیین سویا در صنایع مختلف از جمله بیسکویت سازی ، شیرینی سازی و مصارف گوشتی مورد استفاده قرار می گیرد و روز به روز بر اهمیت و میزان مصرف آن افزوده می شود .
ویژگیهای فیزیکی
شکل ظاهری : انواع پروتیین سویا به اشکال گرانول درشت و ریز پودر عرضه می شود .
رنگ : رنگ پروتیین سویا از کرم شیری تا کرم نخودی متغیر است .
بو : پروتیین سویا باید دارای بوی طبیعی مخصوص بخود بوده و عاری از هر گونه بوی غیر طبیعی بخصوص تندشدگی ناشی از اکسیداسیون باشد .
ویژگیهای شیمیایی
ویژگیهای شیمیایی انواع پروتیین سویا باید بشرح جدول زیر باشد :
توضیح : اعداد بیان شده در جدول بر حسب درصد می باشند .
ویژگیهای بهداشتی
- پروتیین سویا باید طوری تهیه , بسته بندی , نگهداری و توزیع شود که عاری از آلودگی به حشرات و کنه های زنده در هر یک از مراحل رشد باشد .
- عاری از کپک زدگی ظاهری باشد .
- عملا عاری از آلودگی به آفلاتوکسین بوده و در صورت وجود مقدار آن از 25 میکروگرم در کیلوگرم بیشتر نباشد .
- ویژگیهای میکروبی باید طبق استاندارد ملی ایران شماره " 2393 " حد مجاز آلودگیهای میکروبی در انواع آرد , رشته و ماکارونی " باشد .
بسته بندی
پروتیین سویا را میتوان در کیسه یا ظروف پلاستیکی , پاکتهای چند لایه کاغذی ترجیحأ با لفاف داخلی پلاستیکی , کیسه های دو لایه کنفی وپلاستیکی و یا قوطیهای فلزی متناسب با وزن کالا بسته بندی نمود.
- در صورتیکه پروتیین سویا در کیسه بسته بندی گردد دهانه کیسه ها باید بصورت دو ردیفه دوخته شود .
- لوازمی که برای بسته بندی پروتیین سویا بکار برده می شود باید سالم , تمیز , خشک و بدون بو باشد .
- روش بسته بندی باید طوری باشد که در نظر گرفتن رطوبت کالا و مشخصات لوازم بسته بندی حفاظت کامل علیه هرگونه فساد و آسیب ناشی از عملیات معمولی حمل و نقل تامین گردد .
- حداکثر وزن هر بسته نباید از 50 کیلوگرم بیشتر باشد .
- بسته های موجود در هر بهر باید از نظر شکل , اندازه , وزن و نوع فرآورده یکنواخت باشد .
نشانه گذاری
بر روی هر بسته مشخصات زیر باید به زبان فارسی و در صورت صدور به زبان انگلیسی و یا بزبان کشور خریدار نوشته و یا برچسب شود :
1) نام ( پروتیین سویا بافت دارد , پروتیین سویا کنسانتره و یا پروتیین سویا ایزوله )
2) نوع ( برحسب شکل ظاهری , پودر , گرانول و غیره )
3) وزن خالص
4) نام و آدرس تولید کننده
5) شماره پروانه ساخت
6) دستورالعمل نگهداری و روش استفاده
7) تاریخ تولید
8) درصد مواد متشکله
همانگونه که ذکر شد ارزش تغذیه ای محصولات پروتیینی سویا در کنار خصوصیات بسیار مهم کاربردی این محصولات باعث می گردد مصارف خوراکی و مصارف صنعتی زیادی برای این محصولات شناسایی شود.
بیشترین حجم مصرف انواع پروتیین های سویا مربوط به مصارف خوراکی و تغذیه ای آن است بطوریکه تمامی مصرف آرد سویا بافت دار و آرد سویا با چربی کامل و حدود 94 درصد مصرف آرد سویای بدون چربی ، مصارف خوراکی و تغذیه ای است . این سهم در مورد کنسانتره به 89 درصد و در مورد ایزوله سویا به 72 درصد کاهش می یابد که گرچه نشان دهنده قابلیت مصرف این دو محصول در کاربردهای صنعتی و سایر کاربردها است لیکن همچنان مصارف تغذیه ای و خوراکی نیز در مورد این محصولات نیز بیشترین حجم را بخود اختصاص داده است و در مجموع می توان اظهار داشت که بیش از 90 درصد مجموع مصارف انواع پروتیین های سویا مربوط به مصارف خوراکی و تغذیه ای ا ست . بطور کلی محصولات پروتیینی پروسس شده سویا را می توان براساس مقدار پروتیین به سه دسته کلی تقسیم بندی نمود :"آرد وگریتس سویا" ، "کنسانتره سویا" و "ایزوله سویا" . دسته بندی مذکور از پروتیین های سویا براساس درصد پروتیین و نیز استفاده از هر یک بعنوان ماده اولیه در تولید سایر محصولات بر پایه سویا بدست آمده است ، گرچه ممکن است قبل از استفاده از این مواد پروسس های بیشتری نیز روی آنها انجام گیرد .
بطور کلی سه دسته محصولات پروتیینی ذکر شده در بالا ( بجز آرد سویا با چربی کامل) از فلیک های بدون چربی سویا تهیه می شوند .
پروتیین ایزوله سویا
ایزوله سویا باقیمانده پروتیینی حاصل از فلیک های بدون چربی سویا است و تنها محصولی از سویا است که بصورت تجاری با بالاترین درصد پروتیین تولید می گردد . ایزوله سویا بصورت ماده خشک حاوی حدود 90 درصد پروتیین بوده و در واقع بیشترین مقدار پروتیین در تمامی محصولات سویا را دارا است .
این ماده بالاترین منبع غذایی جهت تأمین اسیدهای آمینه بوده و بدلیل طعم ملایم ، آن را می توان بدون واهمه از تغییر مزه و خصوصیات ظاهری به مواد غذایی اضافه نمود . این ماده همچنین منبع تأمین پروتیین در جانشین های شیر است و بدلیل دارا بودن بالاترین درصد پروتیین برای تمامی افراد نیازمند به پروتیین زیاد قابل استفاده است .
پروتیین کنسانتره سویا
کنسانتره سویا حاصل انجام برخی فرآیندها بر روی فلیک های بدون چربی سویا است که تحت فرآیندهای مذکور بیشتر اجزاء غیر پروتیینی محلول در آب از آن خارج می شود و محصول به صورت ماده خشک دارای حدود 70 درصد پروتیین حاصل می گردد . کنسانتره سویا بسیار مغذی بوده و برای کودکان در سن رشد ، دوران حاملگی و شیردهی بانوان ، افراد پیر و ضعیف ، افراد بیمار و بطور کلی در هر جایی که کمبود پروتیینی بشدت احساس می شود ، قابل مصرف است .
بر اساس آمار و اطلاعات سازمان صنایع و معادن ایران کد شناسایی کالا ( کد آیسیک ) مربوط به این محصولات به صورت زیر می باشد :
تعرفه گمرکی پروتیین سویا و پپتون
انواع محصولات مرتبط با کد تعرفه گمرکی آنها در جدول زیر آمده است :
بررسی و ارایه استاندارد ( ملی ) تولید پروتیین سویا و پپتون
کلیه موارد ذکر شده در خصوص استانداردها ، مطابق با موارد اعلام شده از طرف " موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران " به صورت زیر می باشد:
این استاندارد در مورد انواع پروتیین سویا مورد مصرف در مواد غذایی و صنایع کاربرد دارد .
در این استاندارد واژه ها و اصطلاحات با تعاریف زیر بکار برده میشود :
پروتیین سویا : پروتیین سویا فرآورده ای است که از طریق کاهش یا حذف مواد غیر پروتیینی دانه سویا از قبیل آب , روغن و کربوهیدراتها بدست می آید . این فرآورده بر حسب مقدار پروتیین موجود در آن به پروتیین سویا , پروتیین سویا کنسانتره و پروتیین سویا ایزوله طبقه بندی می گردد .
پروتیین سویا : فرآورده ای است که پروتیین آن 50 تا 65 درصد باشد .
کنسانتره سویا : فرآورده ای است که پروتیین آن بیش از 65 تا 90 درصد باشد .
ایزولات سویا : فرآورده ای است که پروتیین آن بیش از 90 درصد باشد .
دیاگرام تولید پپتون
(وسایل مورد نیاز بدون در نظر گرفتن شیر آلات و شلنگ های ار تباطی)
A: چرخ گوشت صنعتی استیل
B: راکتور پخت
C: فیلترپرس
D: مخزن ذخیره و نگهداری مواد
E: اسپری درایر
P: پمپ
شرح فرآیند تولید پروتیین سویا
برای تولید هر کدام از انواع پروتیین های سویا روشهای مختلفی وجود دارد که در اینجا به اجمال ذکر می گردد .
تولید کنسانتره سویا :
سه نوع فرآیند برای تولید پروتیین سویا کنسانتره وجود دارد که به اختصار ذکر می شود .
فرایند شستشو با الکل آبی :
این فرایند براساس قابلیت محلولهای آبکی با الکلهای حاوی الیفاتیک کمتر ( متانول ، اتانول و ایزو پروفیل الکل ) بمنظور استخراج مواد قندی محلول در آرد سویای بدون چربی است. این فرایند شامل مراحل زیر می باشد.
1) استخراج مایع از جامد .
2) انتقال و بازیافت حلال از مایع استخراج شده .
3) انتقال و بازیافت از فلیکهای استخراج شده .
فرایند اسید شویی :
این فرایند براساس ارتباط PH با حلالیت پروتیینهای سویا می باشد اکثر پروتیینهای سویا مینیمم حلالیتی در حدودPH < 4/5> 2/4 دارند ( ناحیه ایزوالکتریک ) بنابراین امکان استخراج مواد قندی محلول بدون حل شدن اکثریت پروتیینها وجود دارد. حلال مورد استفاده در این فرایند آب بوده بطوریکه با اضافه شدن اسید به آن PH در ناحیه ایزوالکتریک ثابت نگه داشته می شود .
فرایند شستشوی با آب همراه با گرمای دناتورا سیون :
در این فرایند ابتدا پروتیینهای بلغور سویای بدون چربی بوسیله گرمای دناتوراسیون و با استفاده از گرمای مرطوب نامحلول می شوند در این عملیات حرارتی ، موا قندی محلول توسط آب گرم استخراج می شوند. از آنجاییکه این فرایند بر اساس استخراج مایع از جامد با استفاده از آب بعنوان حلال است لذا کلیه عملیات ، روشها و تجهیزات مورد استفاده در این فرایند درست شبیه به فرایند اسید شویی است .
تولید ایزوله سویا
با توجه به اینکه بلغور سویا یا آرد سویا بدون چربی ماده اولیه مناسب برای تولید ایزوله سویا می باشد لذا یکی از فاکتورهای مهم و مؤثر در کیفیت نهایی محصول ایزوله پروتیین سویا ، انتخاب نوع مخصوصی از واریته دانه سویا در فرآیند تولید بلغور سویا یا آرد سویا بدون چربی می باشد .
بطور کلی فرآیند تولید ایزوله پروتیین سویا را می توان به سه مرحله اساسی به شرح زیر تقسیم کرد:
1) استخراج پروتیین از آرد یا بلغور سویا
2) تشکیل رسوب یا لخته پروتیین
3) خشک کردن
لازم بذکر است بهینه یابی متغیرهای مربوط به هر مرحله و کنترل دقیق آنها موجب حداکثر شدن بازده و خلوص فرآورده نهایی می شود .
تولید پروتیین سویا ( حاوی 50 % پروتیین ) (تکنولوژی داخلی ) :
روش تولید :
ابتدا کنجاله بوجاری وپاك شده سپس آسیاب می گردد و از ترکیب آن با آب و طعم دهنده های مختلف خمیر درست می شود ، سپس ازطریق پخت به طریقه " حرارت خیلی زیاد در زمان کوتاه خمیربه گرانول تبدیل شده که پس از خشک و سرد کردن در کیسه های مخصوص جهت حمل به بازار بسته بندی می گردد .