ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
اسطوخودوس یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی می باشد ، که دارای خواصی ازقبیل اثر ضدعفونی کننده ، مقوی سیستم عصبی ، آرامبخش ، ضد تشنج ، خواب آور ، شل کننده عضلات ، ضد نفخ ، محرك جریان صفرا ، ادرارآور ، ترمیم کننده زخم ها ، ضدآفتاب سوختگی و مسکن نیش حشرات و .... می باشد .
اسطوخودوس فرانسوی ( L .Lavandula angustifolia ) یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی است ، که در طب سنتی و تولید فراورده های دارویی کاربرد زیادی دارد . از دیدگاه انجمن گیاهان دارویی آمریکا این گیاه با توجه خواص درمانی آن جزو ده گیاه دارویی برتر شناخته شده است .
این گیاه بومی مناطق خشک و نیمه خشک جنوب اروپا است و برای استفاده های دارویی و تزئینی درمزارع و شهرهای مختلف جهان و ازجمله ایران به طور گسترده ای کشت می شود ، که به دلیل نیاز به نور فراوان ، رطوبت کم ، هوای گرم و خاك سبک شنی ، با بسیاری از مناطق ایران سازگار است و قابل کاشت در مناطق دارای چنین ویژگی هایی می باشد .
با وجود خواص و کاربرد متعدد اسطوخودوس درصنایع مختلف ، این گیاه به صورت طبیعی در ایران وجود ندارد ، ولی با توجه به شباهت بسیاری از مناطق کشور با رویشگاه های طبیعی ، انتظار می رود کشت و توسعه کاربرد آن در این گونه مناطق افزایش یابد .
مزارع اسطوخودوس در ایران با سطح محدود وجود دارد ، که با توجه به بررسی های صورت گرفته ، امکان افزایش سطح زیرکشت آن بسیار بیشتر می باشد . اسطوخودوس به دلیل داشتن مواد مؤثره در صنایع غذایی ، تهیه داروها و صنایع بهداشتی - آرایشی کاربرد فراوان دارد . از گل و اندام رویشی آن اسانس استخراج می گردد ، که به صورت گسترده در صنایع مختلف استفاده می شود .
تنوع آب وهوایی ایران ، شرایط کاشت و پرورش گیاهان دارویی معطر را مناسب کرده است . در برخی شرایط رویشگاهی از جمله وجود تنش های محیطی غلظت متابولیت های ثانویه و مواد مؤثره در آن ها افزایش می یابد .
اسانس استخراج شده از این گیاهان با کمیت و کیفیت بالاتر نه تنها می تواند نیاز داخلی را تأمین نماید ، بلکه به دلیل کیفیت بالا امکان صادرات بیشتر را نیز فراهم می نماید .
اسطوخودوس فرانسوی با نام علمی L .Lavandula angustifolia از تیره نعناعیان (Labiatae) بوده و به خانواده Laminaceae تعلق دارد . اسطوخودوس در ایران دو گونه چندساله و خشبی به نام های L . stricta و L . sublepidota دارد ، که در مناطق جنوبی ایران می رویند ، که گونه L . sublepidot انحصاری ایران است .
اسطوخودوس فرانسوی یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی است ، که در طب سنتی و تولید فراورده های دارویی کاربرد زیادی دارد . این گیاه ، خشبی و چند ساله با ارتفاع حدود 60-40 سانتی متر و دارای سیستم ریشه ای طویل بوده و قادر است از عمق 4-3 متری زمین آب را جذب نماید . برگ های گیاه ، سبز تیره و نیزه ای ، دارای کرك و حفره های حاوی اسانس است . گل ها به صورت خوشه های مجتمع به رنگ آبی متمایل به بنفش یا سفید می باشد .
این گیاه بومی مناطق خشک و نیمه خشک جنوب اروپا و نواحی مدیترانه است ، که به مقدار زیاد در آن مناطق می روید . بیشترین میزان گیاه ، ازکشورهای فرانسه ، یوگسلاوی ، بلغارستان و اسپانیا به دیگر نقاط جهان صادر می گردد . برای استفاده های دارویی و تزیینی در مزارع و شهرهای مختلف جهان و از جمله ایران به طور گسترده ای کشت می شود .
در فلور رنگی ایران ، حضور این گیاه در نواحی جنوب شرقی مانند بندرعباس ، ارتفاعات گنو ، کنگان و ایسن در نزدیکی بندرعباس ذکر شده است . البته در سایر مناطق کشور نیز به صورت زراعی وجود دارد . با توجه به شرایط اکولوژیکی رویشگاه های طبیعی اسطوخودوس و شباهت آن با بسیاری از مناطق ایران و همچنین وجود مزارع آن در بخش هایی از کشور ، امکان کشت آن در بسیاری از مناطق ایران با آب وهوای گرم یا معتدل وجود دارد .
نیازهای اکولوژیک این گیاه عبارت اند از : نیاز به نور فراوان ، رطوبت کم ، هوای گرم و خاك سبک شنی دارای ترکیبات کلسیمی فراوان و غنی ازموادغذایی و دامنه وسیع تحمل اسیدیته خاك ( در حدود 2/8- 6/ 4) با بسیاری از مناطق ایران متناسب است .
گیاه اسطوخودوس طبیعتی گرم و خشک دارد . در دیدگاه حکمای طب سنتی اسلامی ، اسطوخودوس گیاهی محلل ( تحلیل برنده خلط ) ، ملطف ( لطافت بخش و رقیق کننده خلط ) ، مفتح سدد ( بازکننده گرفتگی مجراه ا) ، جالی ( جلادهنده ) تمام اندام های درونی و بلکه تمام جسم است .
همچنین دارای قوه قابضه ، منضج ( نضج دهنده و رساننده ) ، نفاذ ، مقطع (قطعه قطعه کننده اخلاط ) ، مطفی ( فرونشاننده تیزی اخلاط ) ، مجفف ، مسخن ( گرم کننده ) ، مسهل و مفرح ( شادی آور ) است و طعمی تند توام با اندکی تلخی دارد . از آن به عنوان آرامبخش با شدت اثر متوسط و رفع کننده مشکلات بدخوابی استفاده می شود .
این گیاه صفرا آور و دارای خاصیت ضد اضطراب است . در منابع جدید ، اثر ضد دیابت نیز برای آن قائل شده اند . از محلول دمکرده و یا جوشانده گیاه ، به منظورشستوشو در درمان زخم ها استفاده می شود . همچنین ضماد پخته آن جهت درد مفاصل و نقرس و نیز خیسانده و پخته آن ، برای استسقا و ورم سرد کبد و پاكسازی کلیه و طحال و بیماری های مقعد مفید است .
بنابراین اسطوخودوس پاك کننده مغز از کلیه فضولات خبیث بلغمی و مقوی تمام قوا و تحلیل برنده کلیه بخارات و بادهای فاسد و لطیف کننده ارواح می باشد ، که در طب ایرانی از آن به عنوان ضد درد ، ضد آلزایمر ، ضد آریتمی ، ضد میکروب ، ضد تشنج ، ضد التهاب ، ضد روماتیسم ، ضدعفونی کننده ، ضد ویروس ، ضد اسپاسم ، ضد نفخ ، مقوی معده و ادرارآور استفاده می شود .
بوعلی سینا به گیاه اسطوخودوس لقب « جاروی دماغ » داده است . اسطوخودوس در درمان بیماری های عصبی ، استرس ها ، خستگی های روحی و سردردها مفید بوده و در درمان تیک عصبی به کار می رود . از جمله خواص دیگر آن ضدعفونی کنندگی است . به همراه گیاه مرزنجوش یا بومادران به صورت بخور در درمان زکام ، سرماخوردگی ، بیماری های ریوی و سینوزیت کاربرد دارد .
برای بخور یک مشت از هر کدام با دو لیوان آب جوش استفاده می شود . برای رفع بی خوابی در قدیم یک مشت از برگ این گیاه را زیر بالش می گذاشتند .
اسطوخودوس از جمله گیاهان اسانسدار است که مواد تشکیل دهنده اسانس آن عبارت است از: « لینالیل استات » ، « لینالول » ، « کامفور » ، « گرانیول » ، « کومارین » ، « فلاونوئید » و « استرول » . تقریباً از هر 160 کیلوگرم آن یک کیلوگرم اسانس زردرنگ استخراج می شود که بوی کافور می دهد . بر اساس تحقیقاتی که در دانشکده داروسازی دانشگاه تهران روی اسانس اسطوخودوس انجام شد ، مهم ترین مواد تشکیل دهنده آن و میزان آن شامل :
28 درصد Limonene ،5/3درصد Phellandrene ،35 درصد Cineol ، 5/1 درصد Linalool ، 5/12درصدCamphor ، 28/5 درصد Borneol و 2 درصد Delta Cadinol بود . میزان اسانس به دست آمده از گیاه تازه که دراردیبهشت ماه برداشت شده بود ، 8/1 درصد به دست آمد که نشان داد ، کمیت و کیفیت این اسانس در مقایسه با دیگر نقاط جهان مطلوب می باشد .
اندام دارویی این گیاه شامل سرشاخه های گلدار آن می باشد ، که به صورت اسانس ، روغن ، تنتور ، دمکرده ، بخور و مرهم سینه استعمال می گردد .
برخی از خواص درمانی گیاه اسطوخودوس عبارت اند از : اثر ضدعفونی کننده ، مقوی سیستم عصبی ، آرامبخش ، ضد تشنج ، خواب آور ، شل کننده عضلات ، ضد نفخ ، محرك جریان صفرا ، ادرارآور ، ترمیم کننده زخم ها ، ضدآفتاب سوختگی و مسکن نیش حشرات .
درباره افراد صفراوی مزاج ، مضر وعطش آور است و در افراد گرم مزاج موجب تهوع می شود . مصرف بیش از 10 گرم در روز باعث تپش قلب و صدمه به دستگاه تنفسی می شود . مصرف فراورده های گیاه در زنان باردار ممنوع است .
از مواد مؤثره اسطوخودوس در تهیه برخی فراورده های دارویی از جمله « پودر آلتیب » ، « لوسیون گالیکس » ، « کرم لاژکس » ، « کپسول نرم تاویپک » ، « ژل آکنه هرب » ، « محلول استاپ اسنورینگ » ، « قطره لامیژکس » و « لاون تریپ » استفاده می گردد .
رهایی از گرفتگی بینی ، بوی بد دهان ، درمان اضطراب ، بیخوابی و ضد سوختگی ، سینوزیت ، گرفتگی و خشونت ، سردردهای با منشأ عصبی ، گرفتگی صدا ، سرفه های خلط دار و عوارض تنفسی سیگار ، درمان آکنه ، برطرف کننده خارجی خروپف عصبی .
کاشت اسطوخودوس به دو روش کشت بذری و کشت قلمه ( رویشی ) صورت می گیرد . البته روش دوم متداول تر از کشت بذری است . بر همین اساس ، این گیاه به دو صورت جنسی ( با بذر ) ، و غیرجنسی و رویشی ( با قلمه ) تکثیر می شود .
فصل پاییز ( آذر ) یا نیمه دوم اسفند ( اوایل بهار ) زمان مناسبی برای کشت بذر در خزانه هوای آزاد است . برای هر هکتار زمین به 9-7 کیلوگرم بذر و بیست هزار بوته نیاز است . اواخر شهریور تا اوایل مهرماه سال بعد ، زمان مناسبی برای انتقال نشاءها به زمین اصلی است .
در تکثیر به روش غیرجنسی ، قلمه از ساقه های سبز و جوان یا ساقه های خشبی در اوایل شهریور تهیه می شود و پس از ریشه دار شدن ، در بهار یا پاییز سال بعد به زمین اصلی منتقل می گردد .
در مرحله داشت ، کنترل علف های هرز در مزرعه ضروری است . همچنین هرس اندام هوایی در سال اول و دوم سبب تولید شاخه های متعدد ، پرپشت گیاه و رشد یکسان ساقه های گلدهنده می شود . برای سهولت تهویه هوا درخاك ، هر چهار یا شش سال ، باید خاك بین ردیف ها تا عمق 60 سانتی متری برگردان شود .
از آفات مهم اسطوخودوس حشره ای به نام سوفورونیا هیومرلا است ، که لارو این حشره سبب نابودی پایه های اسطوخودوس می شود و برای مبارزه با آن باید از صابون های نیکوتیندار استفاده کرد .
بهترین زمان برداشت هنگام گل دهی گیاه است ؛ یعنی زمانی که گیاه بیشترین اسانس را دارد . از این رو از سال دوم و از بدو بازشدن گل ها برداشت محصول شروع می شود . در هنگام برداشت ، تنها گل و پیکر رویشی گیاه برداشت می گردد . در یک مزرعه اسطوخودوس می توان به مدت ده تا پانزده سال از گیاه کاشته شده بهره برداری کرد .
مقدار محصول گل خشک از سال دوم به بعد 60-40 کیلوگرم در هکتار و محصول برگ خشک تا 2000 کیلوگرم در هکتار خواهد بود . همچنین بهترین زمان برداشت بذر ، هنگامی است که رنگ آن قهوه ای تیره شده است .
برنامه اجرایی تولید
به دلیل ویژگی های اکولوژیکی گیاه اسطوخودوس و مقاوم بودن به خشکی و سایر عوامل محدودکننده رشد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک و از طرفی ضرورت کاهش مصرف آب و سایر نهاده های کشاورزی ، کشت نهال به صورت دیم یا با استفاده از حداقل آبیاری امکان پذیر است .
در اجرای این پروژه با رعایت نکات زیست محیطی و حداقل خاك ورزی و کم آبیاری ، نهال های یکساله به صورت گلدانی و در ردیف هایی با فاصله 1 متر و فاصله بوته ها با فاصله 5/0 متر ( بیست هزار پایه در هکتار ) پس از ناخن زنی( Ripper ) با عمق60 سانتیمتر کاشته خواهد شد .
در مزرعه ، سامانه های سطوح آبگیر برای جمع آوری آب باران تعبیه گردیده و درصورت لزوم مواد اصلاح کننده خاك و کود حیوانی افزوده خواهد شد . به منظور تولید شاخه های متعدد و پرپشت گیاه و رشد یکسان ساقه های گل دهنده عملیات هرس بوته ها در هر سال صورت می گیرد و عملیات اصلاحی و حذف علف های هرز نیز سالیانه در فاصله اردیبهشت تا تیرماه به دفعات صورت خواهد گرفت .
عملیات کف بر کردن بوته ها برای جوانسازی و تولید محصول بیشتر و بهتر ، هر پنج سال یکبار صورت خواهد گرفت . برنامه زمانبندی در چارچوب سه مرحله « آماده سازی و تسطیح زمین و کشت اصولی و ارگانیک نهال » ، « داشت و برداشت محصول » و « بازاریابی و تبلیغات » .
کشت و پرورش گیاه دارویی اسطوخودوس از مشاغل تولیدی است و تولید اقتصادی و ارگانیک اسانس و اندام های گیاه به صورت خشک و تازه وعرضه آن به بازارهای داخلی و خارجی ، موجب سودآوری مناسب این کسب و کار می شود .
با توجه به امکان کشت زراعی اسطوخودوس در مزارع با هدف کاربری دارویی و در مواردی کاربری تزیینی ( استفاده در فضای سبز شهری ) از نوع مشاغل توسعه ای به شمار می آید .
زیرا ، هدف از این حرفه تولید محصول با فناوری روز می باشد ، به نحوی که از نظر کیفیت و نحوه عرضه نیز واجد نوآوری باشد . گرایش مردم به استفاده دارویی وسیع از این گیاهان ، زمینه های اختصاصی بهره برداری از اسطوخودوس ، استفاده شرکت های فعال و طرف قرارداد شهرداری ها از این گیاه برای زیباسازی فضای سبزی شهری به ویژه درپارك ها و بلوارها ، جذابیت و سودآوری درازمدت این کسب و کار را به دنبال دارد .
در فرایند تولید و توسعه کمی و کیفی آن ، امکان بهره مندی از فرصت های متنوعی ، از آن جمله توسعه بازارهای هدف به خصوص دستیابی به بازارهای خلیج فارس ، فرآوری و تولیدات محصولات دارویی ، آرایشی و بهداشتی ، بسته بندی های متنوع ، مواد ترکیبی متنوع و . . . برای پیشرفت این کسب و کار وجود دارد .
برای بهره مندی از این فرصت ها خشک کردن سرشاخه ها و گل های برداشت شده در سایه و زیر و روکردن آرام آن ها حداقل یکبار در روز برای جلوگیری از کپک زدگی ضروری است . حداکثر دما برای خشک کردن درخشک کن های صنعتی 40 درجه سانتیگراد است . دمای بیش از این مقدارباعث پایین آمدن کیفیت ماده مؤثره می گردد .
از طرفی ، برای اطمینان ازخشک شدن کامل گیاه و انبارداری صحیح ، ریختن در کیسه های پارچه ای20 یا50 کیلوگرمی و قراردادن آن ها در محلی سرپوشیده ، دور از رطوبت و عاری ازح شرات و جانوران موذی ضروری است .
همچنین بخش دیگری از این فرصت ها در اثر تولید اسانس و عصاره گیری اسطوخودوس محقق می شود . برای این منظور با بهره گیری از نمونه های گیاهی تازه ، اسانس و عصاره با روش تقطیر استخراج می شود . نمونه های گیاهی را در داخل دیگ تقطیر ریخته و به میزان نصف وزن نمونه ها آب اضافه کرده و با استفاده از بخار آب ، تقطیر می کنیم .
در این روش از یک کیلوگرم نمونه اسطوخدوس تر ، حدود چهار لیتر عرق اسطوخودوس استخراج میشود وهم زمان اسانس در دستگاه جمع آوری اسانس ( مککویل ) جمع می شود . در روش استفاده از نمونه های گیاهی خشک ، مشابه روش قبلی عمل م یشود با این تفاوت که میزان آب استفاده شده ، هم وزن نمونه خشک خواهد بود .
پیامد تولید اسطوخودوس در مزرعه به دلیل حداقل خاك ورزی و حداقل استفاده از آب ، کمترین میزان دخالت و تخریب منابع را خواهد داشت . به طورکلی با توجه به تغییرات آب و هوایی و خشکسالی های پی در پی ، کشت و پرورش گیاهان با نیاز آبی کمتر ، می تواند راهکار مؤثری برای جایگزینی کشت های رایج ، که آب فراوانی نیاز دارند و یا دستخوش تغییرات و تنش های ناشی از آن عملکرد پایینی دارند ، باشد .
همچنین هدف این طرح توجیهی کشت و پرورش اسطوخودوس ، کشت محصول به صورت طبیعی و بدون استفاده از کودها و سموم شیمیایی است . محصول ارگانیک به خصوص با هدف تولید فراورده های دارویی و غذایی ویژگی منحصر به فردی است ، که این طرح را از طرح های مشابه ، متمایز می نماید ؛ زیرا وجود باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی ، ضمن وارد کردن خسارت به محیط زیست ؛ برای مصرف کنندگان نیزصدمه و مسمومیت را به همراه خواهد داشت .
وجود کارگران و دست اندرکاران علاقه مند و کارا در مراحل تولید و برداشت محصول در قالب این طرح ، به محصولی مرغوب و مناسب منجر خواهد شد و به دلیل نزدیکی محل تولید به مراکز مصرف نیز محصولی تازه را به طور مداوم تأمین خواهد کرد .
بهره مندی از تسهیلات بانکی ، فرایند ایجاد و راه اندازی این شغل را تسهیل و تسریع می کند که برای دریافت تسهیلات ، ضروری است ، مجوزهای لازم از مدیریت جهاد کشاورزی منطقه اخذ گردد و مزرعه تولیدی تحت نظارت مهندس گیاهان دارویی قرار داشته باشد .
لینک دانلود طرح توجیهی کشت و پرورش اسطوخودوس ، از طریق این صفحه ، در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد . لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 98 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد . درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .
کانال یوتیوب ما را سابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم تا در حد امکان ، کاملترین فیلم های آموزشی کسب و کار ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب و همینطور در آپارات ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار گیرد .
ایده های زیر نیز میتواند برای شما جذاب باشند . جهت آشنایی با طرح توجیهی این پروژه های تجهیزاتی نو و بکر روی نام آنها کلیک نمایید
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شربت گیاهی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید اسانس های گیاهی
:: این مطالب هم ممکن است برای شما جذاب باشند :
:: نگارش طرح توجیهی بانکی با کامفار
:: دانلود هزاران طرح توجیهی تیپ صنعتی و معدنی
:: دانلود طرح های توجیهی سال 96 و 97 و 98
:: دانلود طرح های توجیهی تیپ کشاورزی و دامپروری
:: دانلود طرح های توجیهی گردشگری و بوم گردی و خدماتی
:: تعریف ساده از طرح توجیهی و طرح امکان سنجی !
:: آشنایی با سامانه ی کارا و وام روستایی
:: آشنایی با نرم افزار کامفار جهت تدوین طرح توجیهی
:: برگزاری تور آموزشی گردشگری برای واردات از چین