ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
گل گاو زبان گیاهی به رنگ تیره می باشد ، که دارای خواص دارویی بوده و در طب سنتی و صنعت داروسازی دارای کاربرد می باشد .
مشخصات گل گاوزبان ایرانی گیاه عبارتند از :
نام علمی : Echium amoenum و نام انگلیسی : Borago Oxtongue flower و به رنگ تیره : Boraginaceae گل گاو زبان گیاهی دو یا چند ساله به ارتفاع تقریبی20 تا80 سانتی متر و ساقه گل دهنده 60 تا80 سانتی متری است . این گیاه دارای کرك های نسبتا نرم است که بر روی برگ ها به حالت خوابیده و در سایر قسمت ها به صورت افراشته و مخلوط با کرك های کوتاه و متراکم است .
ساقه گیاه تا حدودی ساده و خمیده به سمت بالا است . برگ های قاعده ای به طول حدود 20 سانتی متر و عرض 5 سانتی متر به صورت سر نیزه ای و در قسمت دمبرگ باریک شده و نوك تیزاند .
گل آذین با گل های قیفی شکل به رنگ قرمز ارغوانی به طول 25 تا 40 میلی متر میله های پرچم نامساوی ، میوه فندقه ، ایستاده ، با سطح ناهموار و غده دار و در هر جامگل 2 تا 4 عدد می باشد . که پس از خشک شدن به رنگ آبی یا بنفش در می آیند . در هر سنبله تعداد زیادی گل وجود دارد ، که به تدریج از پایین به بالا باز می شوند و این گل ها از نظر دارویی مهم هستند .
قسمت های مورد استفاده جام های به رنگ بنفش تا ارغوانی مورد مصرف است . که دارای قسمت لوله ای است و به تدریج به طرف بالا شیپوری شکل می شود . این جام ها بعد از خشک شدن به رنگ آبی تا بنفش در می آیند . ریشه اصلی گیاه طویل و چوبی است که در گیاهان چند ساله به قطر بیش از 10 سانتی متر می رسد .
وزن خشک هر بوته گل گاوزبان در پایان سال سوم حدود 650 گرم و وزن هزاردانه 9 تا 12 گرم است .
خواص دارویی گل گاو زبان :
گاو زبان از نظر طب قدیم ایران سرد است .
گل ، سرشاخه و برگ گیاه گاوزبان دارای شوره ، مواد لعابی و یک ماده تلخ است و به همین جهت عرق و ادرار را زیاد می کند .
سنگ های کلیه و مثانه را خرد کرده و از بین می برد .
گیاه گاوزبان دارای اسیدهای چرب امگا 6 مانند لینولنیک اسید می باشد ، که برای روماتوئید مفید است .
گاوزبان حواس پنجگانه را تقویت می کند . دم کرده آن نشاط آور بوده و رنگ رخسار را باز می کند . سینه را نرم می کند . تنگی نفس و درد گلو را شفا می دهد . دلهره و وحشت را از بین می برد . غم و غصه را کم کرده و برای کسانی که با خود حرف می زنند بسیارخوب است . از برگ های تازه آن برای درمان جوش های چرکی دهان و درمان برفک استفاده می شود .
ترکیبات شیمیایی
این گیاه حاوی مواد موسیلاژ ، قندی ، تانن و ترکیبات فنلی و نیز مقدار کمی آلکالوئید می باشد . گاو زبان به علت داشتن آلکالوئید برای زنان باردار و کودکان مضر است .
تکثیر : تکثیر گاو زبان ایرانی با استفاده از بذر انجام می شود . و آن را در فصول بهار و پائیز می توان کشت کرد . این گیاه به صورت مستقیم در زمین اصلی و همچنین از راه خزانه گیری و نشا کاری نیز قابل کشت است . که بهترین روش ، روش نشاء کاری است .
نشاء ها را در مرحله 4 تا 6 برگی و گاهی تا 8 برگی به زمین اصلی انتقال داده و بافاصله 50 در 50 سانتی متر آن ها را کشت می کنند . کشت این گیاه به صورت دیم در مناطقی با بارندگی بیش از 300 میلی متر و پراکنش خوب نیز میسر است . بذر لازم برای کشت این گیاه به میزان 10 تا 15 کیلو گرم در هکتار است .
شرایط آب و هوایی کوهستانی سردسیر و نیمه مرطوب که در طول بهار و تابستان دارای باران های متناوب می باشند ، برای کشت دیم مفید است .
کاشت بذر گل گاوزبان در فصل های پائیز و بهار امکان دارد . تاریخ کاشت بذر از اواخر اسفند تا خرداد ماه است چنانچه منطقه دارای زمستان خیلی سرد نباشد ، انجام عملیات کاشت را می توان در پاییز از اوایل مهر تا اواخر آبان انجام داد ، که در این صورت گیاهان سبز شده در پاییز ، در اردیبهشت ماه سال بعد به گل می روند .
کشت مستقیم در مناطق سرداواسط مهر تا اواسط آبان و در مناطق معتدل در اواخر آبان کشت می شود . عمق کاشت 3 تا 6 سانتی متر فاصله بین ردیف ها 40 تا 70 سانتی متر است .
کشت غیرمستقیم در فصل پاییز یا اوایل بهار بذر در خزانه در هوای آزاد کشت شده و پس از سبز شدن و در مرحله 6 -8 برگی به مزرعه منتقل می شود ، کشاورزان به طور معمول در مزرعه گیاهچه هایی که از ریخته شدن بذر در اطراف بوته ها سبزشده اند برای توسعه کشت آن استفاده می نمایند ، ضمن این که با انجام این کار از تراکم بیش از حد گیاه در طول دوره رویش در سال های بهره برداری کاسته می شود و تراکم مطلوب گیاه در مزرعه حفظ خواهد شد .
پرورش دهندگان پس از 5 تا 7 سال مزارع گل گاوزبان را شخم زده و بذور ریخته شده دوباره سبز می شوند ، که بهتر است برای کاهش خسارت بیماری ها و علف های هرز از تناوب استفاده شده و گیاه دیگری به مدت یک یا دو سال کشت شود .
تاثیر دور آبیاری بر عملکرد گیاه گاو زبان ایرانی
طبق تحقیقات به عمل آمده در منطقه الموت قزوین میزان دور آبیاری 7 تا 14 روز یکبار و به میزان 3000 متر مکعب در هکتار بیشترین عملکرد را دارد . که میزان عملکرد محصول با این مقدار آبیاری نسبت به کشت های دیم 2 تا 3 برابر بوده است .
کشت در شرایط دیم طول دوره گلدهی گیاه کاهش می یابد و از سال سوم به بعدعملکرد آن به شدت کاهش می یابد که میزان کاهش به میزان نزولات جوی بستگی دارد .
کود مورد نیاز
در کشت گل گاوزبان باید از زمین های حاصلخیز استفاده شود ، از آنجا که این گیاه 5 تا 7 سال در یک مکان باقی می ماند . از این رو تمام نیازهای غذایی آن در این مدت باید تامین شود . بنابراین ، 30 تن کودهای دامی به طور کاملا پوسیده در فصل پاییز به زمین اضافه شده و شخم زده می شود .
60 تا 80 کیلوگرم در هکتار کود اکسید فسفر و 60 کیلوگرم نیتروژن به شکل اوره استفاده می شود ، تمام کود فسفره قبل از کاشت ولی نصف نیتروژن به صورت سرك یک ماه پس از کاشت به صورت ردیفی در داخل شیارها قرارداده و با خاك پوشانده می شود .
پس از افزودن کود دامی و کودهای فسفره و پتاس در اوایل پائیز به مزرعه بایستی توسط شخم مناسب با خاك مخلوط شود . پس از یک ماه در اواسط فصل پائیز شخم سطحی ، دیسک ، تسطیح و جوی و پشته ( فارو ) مزرعه برای کاشت آماده می شود .
خاك
گل گاوزبان در هر خاکی قابل رویش است ، ولی خاك با بافت متوسط ( بافت لومی ) نسبتاً غنی و مرطوب با زهکشی خوب و دارای مواد آلی برای تولید آن مناسب است .
در اراضی رها شده در دیم زارهای کم بازده با کشت گل گاوزبان علاوه بر افزایش درآمد تولیدکنندگان ، از فرسایش خاك به علت چند ساله بودن نیز جلوگیری می شود .
گاوزبان به شوری خاك مقاومت متوسط دارد . در آزمایش که در مورد تاثیر سطح شوری بر جوانه زنی بذر این گیاه انجام شد ، مشخص گردید که بذور تا 100 میلی مول شوری ( کلرید سدیم ) را تحمل نموده و 50 درصد بذور قادر به جوانه زنی هستند .
گاوزبان در خاك هایی با محدوده 2/8 -5/4= pH قادر به رشد است . متوسط pH مناسب برای رشد گاوزبان 6/6 گزارش شده است .
این گیاه تا حدی به شوری مقاوم است و پتانسیل بالایی در جذب عناصر سدیم و کلر دارد . در نتیجه ، برای اصلاح خاك های شور و قلیایی استفاده می شود . گاوزبان تحمل شرایط ماندابی را ندارد .
نور مورد نیاز
نور کافی در افزایش رشد و عملکرد گیاه گل گاوزبان حایز اهمیت است .
مبارزه با علف های هرز
باتوجه به فاصله کاشت زیاد بوته ها در سال های اول و دوم پس از کاشت وجین علف های هرز در2 نوبت و درسال های بعد یک بار ضروری است . پس از برداشت گل های هر شاخه می توان آن ها را هرس نمود ، که این عمل نیز سبب پرشدن بوته ها می شود . ضروری است که از سال سوم به بعد در اوایل بهار با پنجه غازی ضمن مبارزه با علف های هرز به پای بوته ها خاك دهی و عمل تهویه انجام پذیرد .
جام های گل گاو زبان را همزمان با گلدهی گیاه یعنی از اول اردیببهشت تا خرداد ماه با دست جمع آوری می شود . هر نفر کارگر با 8 ساعت کار روزانه حدود 5 تا 10 کیلوگرم گل تازه که حدود نیم تا یک کیلو گل خشک است جمع آوری می نمایند . برای بالارفتن کیفیت اندام دارویی آن را باید در سایه با دمای ملایم و در سطح وسیع ، برای جلوگیری از رشد قارچ ها و از بین رفتن گل ها ، خشک نمود .
در گاوزبان ایرانی فقط گل برداشت می شود . در سال اول گیاه به صورت رزت بوده و از سال دوم گل می دهد ، که تا 5 الی 7 سال رشد و نمو گیاه می تواند ادامه داشته باشد . بیشترین بازده این گیاه در سال های چهارم و پنجم رشد آن است ، که بیشترین میزان گل را تولید می کند . گلدهی از نیمه اردیبهشت آغاز می شود و تا تیرماه ادامه دارد .
بعد از شکفته شدن گل ها باید آن ها را برداشت نمود ، که در غیر این صورت بعد از دو تا سه روز گل ها شروع به ریزش می کنند . گل های جمع آوری شده را روی پارچه تمیز ریخته و در سایه عمل خشک کردن انجام می شود .
گل های گل گاوزبان را باید در سایه و در گرمای 30 تا 35 درجه سانتی گراد خشک نمود ، که به طور معمول پس از یک یا دو روز خشک می شوند و در گونی های کتانی نگهداری شوند . باید به این نکته توجه داشت که به علت وجود شهد زیاد در گل های این گیاه باید مواظب مورچه ها بود . چون شهد این گیاه جاذب مورچه ها است .
میزان عملکرد در شرایط آبیاری کافی حدود 3000 تا 6000 کیلوگرم گل تازه است که از این میزان حدود 300 تا600 کیلوگرم گل خشک بدست می آید . گل های تازه به رنگ ارغوانی هستند و در صورتی که در شرایط مطلوب خشک شوند به رنگ بنفش در خواهند آمد .
نتایج تحقیقات درمورد زمان برداشت و روش خشک کردن گل های گل گاوزبان نشان داده که مناسب ترین ساعت برداشت 11 تا 17 و با استفاده از خشک کن کابینتی و با کمک جریان هوای گرم با حرارت 40 تا 50 درجه سانتی گراد تا رسیدن به رطوبت 8 درصد و نگهداری در پوشش های پلی پروپیلن تیره که با استفاده از نیتروژن بسته بندی شده اند . دارای بهترین رنگ و بالا ترین ماندگاری و کمترین آلودگی میکروبی بودند .
تعداد نیروی کار لازم برای برداشت هر هکتار گل گاو زبان 70 تا 80 کارگر در روز است . بنابراین ، محصول از نظر اشتغال زایی مهم است . از هر هکتار زمین حدود 400 تا 700 کیلوگرم به طور میانگین 600 کیلو گرم گل خشک به دست می آید .
از این گیاه نیز می توان عسل مرغوبی به دست آورد ، چون گل های این گیاه شهد زیادی تولید می کنند و عسل مرغوبی از آن به دست می آید . بنابراین ، می توان در کنار تولید گاوزبان به زنبورداری نیز پرداخت .
طرح توجیه اقتصادی کشت و پرورش گل گاو زبان را میتوانید از انتهای صفحه دانلود نمایید .
گل گاو زبان :
ترکیه ، قبرس ، ایتالیا ، اسلونی و اسپانیا از این گیاه علاوه بر محصول تر و خشک ترکیبات مؤثر دارویی و روغن نیز تولید می کنند ، همچنین کشورهای مصرف کننده کشورهای حوزه خلیج فارس ، پاکستان و عراق می باشند .
صادرات گل گاوزبان :
این محصول به استان های تهران ، خراسان جنوبی و رضوی ، فارس ، قزوین و همدان ارسال می شود . علاوه بر بازار فروش داخلی در کشورهای خارجی حاشیه خلیج فارس و عراق بازار خوبی دارد .
این طرح در صورتی که در زمان و مکان مناسب اجرا شود و مجری و مدیریت کارآمدی داشته باشد ، توجیه اقتصادی خوبی خواهد داشت .
لینک دانلود طرح توجیهی کشت و پرورش گل گاو زبان ، از طریق این صفحه ، در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد . لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 98 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد . درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .
کانال یوتیوب ما را سابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم تا در حد امکان ، کاملترین فیلم های آموزشی کسب و کار ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب و همینطور در آپارات ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار گیرد .
:: این مطالب هم ممکن است برای شما جذاب باشند :
:: نگارش طرح توجیهی بانکی با کامفار
:: دانلود هزاران طرح توجیهی تیپ صنعتی و معدنی
:: دانلود طرح های توجیهی سال 96 و 97 و 98
:: دانلود طرح های توجیهی تیپ کشاورزی و دامپروری
:: دانلود طرح های توجیهی گردشگری و بوم گردی و خدماتی