جستجو در مجموعه ها
جستجو در تماس ها
جستجو در محتوا
جستجو در خبرخوان ها
جستجو در وب لینک ها
طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز سال 1400 + pdf + word - 4.4 out of 5 based on 7 votes
امتیاز کاربر:  / 7
ضعیفعالی 

Cumin

جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز سال 1400 با نرم افزار کامفار به صورت فایل  word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.

زیره سبز گیاهی دارویی می باشد ، که در مناطق خشک و نیمه خشک رشد کرده و در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربرد می باشد .


نکاتی درباره زیره سبز


زیره در مناطق خشک و نیمه خشک به خصوص در مناطقی که تفاوت دمای شب و روز زیاد است و بارندگی سالانه کمتر از 150 میلی متر است قادر به تولید محصول است . تحمل زیره به خشکی بسیار زیاد است به همین دلیل کشت آن اغلب به صورت دیم است . زیره دارای خواص دارویی فراوان از جمله هضم کننده غذا ، شیرافزا ، ضد تشنج ، رفع کننده دل پیچه و درد معده است و همچنین در درمان راشیتیسم مفید است .

زیره سبز گیاهی است یکساله می باشد ، که ارتفاع آن بر حسب شرایط محیطی 5 تا 10 سانتی متر متغیر است ، نام انگلیسی آن Cumin و درعربی به آن کمون می گویند . در برخی مناطق خراسان این گیاه کراویه نامیده می شود .

ریشه آن دراز ، باریک و سفید است و ساقه آن علفی ، راست ، منشعب با تقسیمات دوتایی و به ندرت سه تایی است که این انشعاب ها در نهایت به گل آذین چتر مرکب ختم می شود .

رنگ برگ ها تیره و ظاهر آن شفاف و بی کرك است ، برگ ها رشته ای شکل و فاقد گوشوارك نیز است . زیره سبز گیاهی عمدتاً خود گشن و دگر گشنی آن 2 تا 3 درصد است ( و گرده افشانی آن عمدتاً توسط باد صورت می گیرد تا حشرات .) گل ها کوچک و به رنگ های سفید ، قرمز صورتی و یا بنفش دیده می شود . کاسه گل شامل 5 کاسبرگ جدا نوك تیز و سبز و جام گل از 5 گلبرگ آزاد تشکیل شده است .

تعداد پرچم ها 5 عدد بوده و تخمدان آن 2 برچه ای است ، که در نهایت تولید میوه 2 فندقه شیزوکارپی می کند ، که به صورت دو بذر به هم چسبیده است . میوه زیره سبز به طول 5 تا 6 میلی متر قطر آن 5/1 تا 2 میلی متر ، کشیده و دوکی شکل است که در دو طرف باریک می شود .

میوه بسیار معطر و پوشیده از تارهای خشن است . رنگ بذر از سبز تا قهوه ای تغییر می کند . بذر سالم و رسیده زرد است ولی هرچه از عمر آن بگذرد رنگ آن تیره تر می شود و وزن هزار دانه حدود 3 گرم است .

بذر این گیاه قسمت مهم مورد استفاده این گیاه است ، میوه شامل ( 7% ) روغن ، ( 13% ) رزین ، ( 5/2 تا 4% ) اسانس و آلورون است . بوی مخصوص اسانس و میوه گیاه مربوط به کومینول است .

پراکنش زیره سبز

خراسان ، سبزوار ، علی آباد ، مشهد ، صالح آباد ، تهران ، بین تهران و سمنان در ناحیه ای بنام کیش لک در ارتفاعات900 متری به حالت خودرو و نیمه خودرو ، سمنان ، دامغان ، سرخه در 1100 متری ، پرورش آن در غالب نواحی مساعد صورت می گیرد .

پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه نشان می دهد ، که به ناحیه ایرانی - تورانی تعلق دارد .

امروزه بیشترین کشت زیره سبز به ترتیب در کشورهای ایران ، ازبکستان ، تاجیکستان ، ترکیه ، مراکش ، مصر ، هند ، سوریه ، مکزیک ، شیلی و چین است .


زیره سبز و نیازهای آن برای رشد و نمو


محیط رشد زیره سبز :

با توجه به منشاء اصلی شدن زیره سبز مناسب ترین منطقه رشد برای آن منطقه معتدله است ، مناسب ترین محدوده دمایی مورد نیاز این گیاه 26-9 درجه سانتی گراد است ، که این دما در اکثر مناطق زیره کاری در ماه های آخر زمستان و اوایل بهار تأمین می شود .

در کشور ما نیازهای محیطی زیره سبز در اکثر مناطق کشور قابل تأمین است و شاید عامل محدودکننده زراعت آن رطوبت نسبی بالا در مناطق شمالی کشور باشد ، این به این دلیل است که زیره سبز مورد حمله چندین قارچ قرار می گیرد و محدود شدن زراعت زیره سبز به حاشیه کویر نظیر استان های خراسان ، اصفهان و کرمان نیز شاید به همین دلیل باشد .

نیازهای حرارتی زیره سبز :

دمای آب و هوای مدیترانه یا برای رشد و نمو زیره سبز مناسب تر است . تجربیات نشان می دهد که بذر زیره سبز دردماهای نزدیک به صفر درجه جوانه نمی زند .

حداقل دمای رشد زیره سبز 9 درجه و حداکثر آن را 26 درجه سانتی گراد اعلام کرده اند و در مورد حداکثر دمای قابل تحمل گیاه گزارشی موجود نیست .

در تست های تعیین قوه نامیه محدود حرارتی 20-30 درجه سانتی گراد برای زیره سبز پیشنهاد شده است .

نیازهای رطوبتی زیره سبز :

مطالعه مناطق کاشت و زیستگاه های طبیعی این گیاه بیان گر این است ، که رطوبت نسبی بالا مناسب رشد گیاه نیست .

رطوبت نسبی بالا موجب ابتلای زیره به دو بیماری بلایت آلتراناری ایی و بوته میری می شود .

خاك مناسب زیره سبز :

گیاهچه زیره سبز بسیار ظریف و ضعیف است ، سبز شدن آن در خاك های سنگین خصوصاً در صورت تشکیل سله در لایه سطحی خاك بسیار مشکل است . لذا خاك های شنی- لومی برای زراعت زیره سبز پیشنهاد می شود ، همچنین وجود تهویه کافی و اکسیژن فراوان خاك برای زراعت موفق این گیاه توصیه می شود و pH خاك ها نیز باید در محدوده 4/5 تا 3/8 باشد .

نیاز نوری زیره سبز :

زیره سبز به دلیل دارا بودن برگ های رشته ای ، درصد کمی از نور رسیده به سطح زمین را دریافت می کند . لذا بحث سایه اندازی و رقابت بر سر جذب نور در این گیاه منتفی است ، روزهای آفتابی و خشک شرایط مطلوبی را برای فرار گیاه از ابتلا به بیماری های قارچی فراهم می کنند .

اجزای عملکرد زیره سبز

اجزای عملکرد زیره سبز عبارت اند از تعداد بوته در واحد سطح ، تعداد دانه در بوته و وزن دانه . با توجه به حساس بودن زیره سبز به عمق کاشت و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاك ، ایجاد تراکم مطلوب در این گیاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است .

پس از تعداد بوته تعداد چتر در بوته در درجه اهمیت بعدی قرار دارد ، که حدوداً از 1/16 تا 1/55 در گزارش های مختلف فرق می کند . متوسط تعداد دانه در چتر نیز 11 عدد ذکر شده که این عدد به عوامل مختلف زراعی وابسته است و بسته به شرایط تغییر می کند .

وزن دانه آخرین جزء عملکرد است که تابعیت آن از عوامل ژنتیکی بیشتر از عوامل محیطی است . وزن هزار دانه زیره سبز در گزارش های مختلف در حدود04/3 تا 20/5 گرم ذکر شده است .

تهیه بستر بذر:

هدف نهایی از تهیه زمین و بستر بذر ایجاد شرایط مناسب برای رشد گیاه است . تهیه زمین یا آماده نمودن خاك برای بذرکاری بدین منظور انجام می شود ، که بذر کاشته شده به سهولت در خاك جوانه زده ، سبز شده و محصول بدهد .

تهیه زمین شامل عملیات تهیه فیزیکی و شیمیایی خاك است . برای تهیه بستر بهتر است در اوایل پائیز پس از افزودن کودهای حیوانی ، زمین شخم مناسبی بخورد .

خاکی که این گیاه در آن کشت می شود ، باید کاملاً نرم و بسترعاری از کلوخ باشد که القای بذر با خاك زیاد شود ، تا جوانه زنی بهتر صورت گیرد ، زیرا جوانه های زیره سبز بسیار ضعیف بوده و به سله و فشردگی زیاد خاك حساسیت دارد .

باید توجه داشت فشردگی خاك در لایه سطحی زمین برای گیاهان دانه ریز به علت حفظ رطوبت خاك مناسب بوده و باعث استقرار بهتر گیاه می شود . بنابراین احتمال می رود برای داشتن تحمل پذیری خوب و کاهش مقدار بذر مصرفی و حفظ رطوبت خاك بایستی تمهیداتی صورت گیرد که سطح خاك فشرده شود .


ویژگی ها و مزایای قابل توجه زیره سبز ، پس از اجرای طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز


1 . فصل رشد نسبتاً کوتاه زیره سبز ( 100 تا 120 روز ) باعث می شود ، پس از برداشت محصول زمین را زیر کشت محصولاتی نظیر ذرت علوفه ای ، سویا ، هویج ، ارزن ، کنجد و برد و یا اقدامات اصلاحی روی خاك انجام داد .

2 . زیره سبز نیاز آبی کمی دارد . علاوه بر آن ، قسمت عمده آب مورد نیاز خود را از نزولات جوی تأمین می کند .

3 . فصل کاری زیره سبز در مناطق کشت با فصل کاری محصولات دیگرتلاقی نداشته و تعادلی در توزیع زمانی کار زارعان و ماشین آلات کشاورزی ایجاد می کند .

4 . زیره سبز در مقایسه با سایر محصولات زراعی از توجیه اقتصادی بالایی برخوردار است ، خصوصاً در مناطقی که آب عامل محدود کننده است .

5 . از آنجا که زیره سبز گیاهی صادراتی است ، قیمت آن کمتر دچار نوسانات شده و موجب اطمینان خاطر کشاورز از فروش محصول خود به قیمت مناسب می شود .

6 . زیره یکی از محصولاتی است که نسبت به خشکی ، سرما و شوری خاك تا حدود زیادی مقاوم است .


اهمیت اقتصادی محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز


زیره سبز به عنوان مهمترین گیاه داروئی اهلی در کشور ما شناخته شده است .

این گیاه در حال حاضر در کشور در استان های خراسان ، آذربایجان شرقی ، یزد ، سمنان ، اصفهان و بخش هایی از استان گلستان و کرمان کشت می گردد .

زیره سبز برخلاف عملکرد نسبتاً کم دارای ارزش اقتصادی بالایی می باشد به طوری که بهای هر کیلوگرم زیره سبز در سال 1380 در کشور مبلغ 000/15 بوده که حداقل معادل 10 کیلوگرم می باشد . نرخ جهانی زیره سبز در سال 1380 نیز 2/1 دلار به ازای هر کیلوگرم بوده است ، لذا ارزش متوسط صادرات زیره سبز در سال 1380 در کشور مبلغ 4/6 میلون دلار می باشد .

اهمیت این محصول تنها در ارزآوری آن برای اقتصاد کشور نمی باشد ، بلکه ازجهت اشتغال زایی نیز قابل توجه است ؛ زیرا حدوداً یک هکتار زیره کاری 35 نفرکارگر در روز نیاز دارد .

طرح توجیه اقتصادی کشت و پرورش زیره سبز را میتوانید از انتهای صفحه دانلود نمایید .


صادرات محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز


زیره سبز با توجه به شرایط خاص اکولوژیکی مورد نیاز برای کشت آن در مناطق محدودی از جهان تولید می شود .

کشورهای هندوستان ، ایران ، اندونزی و لبنان صادرکنندگان اصلی زیره سبز بوده ، ولی کشورهای دیگری مانند ترکیه ، مصر ، سوریه ، چین ، قبرس ، آرژانتین و مکزیک نیز صادرکننده زیره سبز هستند . صادرات زیره سبز ایران از سال ها پیش شروع شده و میزان صادرات آن در سال 1337 بالغ بر 8799 تن بوده است .

همه ساله درصدی از تولیدات زیره سبز ایران به کشورهای امارات ، پاکستان ، ژاپن ، کامبوج ، کویت ، آلمان ، فرانسه ، هلند ، جمهوری چک ، عربستان سعودی ، قطر ، مجارستان ، سنگاپور ، بلژیک و انگلستان صادر می شود . ایران تاسال 1960 بزرگترین صادرکننده زیره سبز در جهان بود ، اما در سال 1970 به مقام چهارم تنزل پیدا کرد .

در سال 1375 کشورهای اوکراین ، امارات ، روسیه و پاکستان عمده ترین بازار هدف صادرات زیره سبز ایران بوده اند به طوری که هر یک به ترتیب 55 ، 73 ، 7 و 12% بازار صادراتی ایران را از آن خود کرده اند .

کشورهای واردکننده زیره سبز صادراتی از 19 کشور در سال 75 به 15 کشور در سال 76 کاهش یافته است . این در حالی است که در این سال کشوراوکراین به تنهایی 73% بازار مصرف زیره صادراتی ایران را از آن خود نموده است .

در سال 79 کشورهای عمده وارد کننده زیره سبز ایران به ترتیب پاکستان ، امارات ، اوکراین ، ژاپن ، انگلستان و آلمان می باشند ، که به ترتیب 58/37 ، 75/32 ، 76/12 ، 56/3 ، 32/3 و 25/2 درصد از صادرات زیره سبز ایران را از آن خود کرده اند .

بررسی ها حاکی است که سهم ایران از بازار اتحادیه اروپا 3/32 درصد است ، که می توان با رفع محدودیت مجوز صادراتی و پیمان ارزی آن را تا حدود 45 درصد افزایش داد ، از جمله علل رکود زیره سبز صادراتی ایران در چند ساله اخیرمی توان به موارد زیر اشاره کرد .

1 . عدم توازن نرخ صادراتی در مقایسه با تورم و قیمت تمام شده تولید داخلی

2 . عدم کنترل و نظارت دقیق از طرف موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی بر کیفیت زیره سبز

3 . عدم تهیه و بسته بندی زیره سبز به صورت صحیح و مطابق اصول طبقه بندی بین المللی رعایت نکردن بهداشت و لحاظ نکردن سلیقه مصرف کنندگان

4 . عدم وجود تبلیغات وسیع و موثر برای تشویق و حمایت تولیدکنندگان و صادرکنندگان ؛

5 . فاصله زیاد ایران از پیشرفت علوم و فنون در رابطه با فرآیند تولید وفرآوری زیره و پایین بودن امکانات در کشور ؛

6 . پیدایش رقبای جدید که اغلب پیشرفته تر از کشورمان عمل می کنند .

7 . حضور صادرکنندگانی که با مسائل صادرات آشنایی اندکی دارند .


فرایند کشت زیره ، جهت اجرای طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز

وزن هزار دانه :

3-2 گرم و مقدار بذر مورد نیاز جهت تولید نشاء برای یک هکتار زمین : در کشت دستی معمولاً 25-15 کیلوگرم در هکتار ودر کشت مکانیزه 12– 8 کیلوگرم در هکتار می باشد و فواصل کاشت ( بر حسب سانتی متر : ) 50×4 - 25×20

سیستم کاشت (آبیاری) : فارو یا کرتی

دور آبیاری :

بسته به منطقه و نوع کاشت 6-1 نوبت آبیاری می شود ، ولی معمولاً سه نوبت آبیاری ، یکی در هنگام کاشت و دو نوبت در بهار صورت می گیرد .

در استان خراسان بیشتر به صورت دیم کشت می شود .

نیازهای اصلی غذایی :

170-120 کیلوگرم در هکتار کود ازت ، 200-150 کیلوگرم در هکتار کود فسفاته و2015 تن در هکتار کود حیوانی کاملاً پوسیده مورد نیاز است .

روش کاشت : مستقیم

زمان مناسب برای کاشت مستقیم :

بر حسب آب وهوا متفاوت است و معمولاً از نیمه آذر ماه تا اوایل اسفند متغییر است . تیمارهای مورد نیاز جهت برطرف کردن دوره خواب بذر : اگر به مدت 36-24 ساعت در آب خیسانده شوند قوه رویشی بذرها افزایش می یابد .

طول مدت جوانه زنی بذر: 15-10روز .

بافت خاك مناسب برای رشد گیاه: خاك لومی شنی یا آهکی با زهکشی مناسب .

PH اپتیمم مورد نیاز: 3 /8-5/4 .

اندام مورد استفاده : میوه .

زمان برداشت :

اواخر بهار وقتی که بذرها قهوه ای شدند . زیره سبز پس ازکاشت به حدود 120روز برای رسیدن بذر و برداشت نیاز دارد .

عملیات پس از برداشت :

خشک کردن و بوجاری بذرها تا از سایر اندام ها جدا شوند و بعد با استفاده از جریان هوا آنها را تمیز و بسته بندی می کنند .

دقت های لازم در عملیات برداشت :

باید برداشت قبل از رسیدگی کامل بذور و ریزش انجام می شود .

مراقبت های ویژه در زمان برداشت :

این گیاه به بیماری های قارچی بسیار حساس است ، به همین منظور نباید آن را با گیاهان تیره چتریان به تناوب کشت نمود . علف های هرز را نیز 2 تا 3 بار وجین کرد و عملکرد : 1- 8/0 تن در هکتار بذر تولید می کند و توجیه اقتصادی فعالیت تولیدی مورد مطالعه در هکتار است .


عمده خریداران محصول مورد بررسی در طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز

عمده ترین خریداران گیاهان دارویی ایران : کشورهای اروپای غربی به خصوص آلمان ، انگلستان ، فرانسه و آمریکا ، هندوستان ، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس .

ایران برای رقابت در این بازار جهانی و کسب جایگاه مناسب نیازمند توجه به موارد زیر می باشد:

فرهنگ سازی برای اعتماد به گیاهان دارویی هم در عرصه تولید و هممصرف گیاهان دارویی .

تحقیقات علمی و بازاری چه در مرحله شناخت و انتخاب گیاه هدف ، تولید و فرآوری ، بازاریابی و صادرات ، شناخت بازارهای جهانی و . . . .

تلاش در جهت حذف دلال گری و رانت و . . . در تمامی مراحل به منظور توزیع عادلانه سود بین ارکان این شبکه تولید و مصرف .

افزایش سطح زیر کشت به منظور تولید انبوه برای تامین نیاز داخلی وصادرات .

افزایش سطح کمی و کیفی در تمامی مراحل تولید و عملیات بازاریابی شامل انبارداری ، حمل و نقل ، درجه بندی ، بسته بندی و تبدیل ( به دلیل حساسیت خاص گیاهان دارویی از نظر فساد پذیری ، تولید فصلی ، حجیم بودن و . . . .)

این طرح در صورتی که در زمان و مکان مناسب اجرا شود و مجری و مدیریت کارآمدی داشته باشد ، توجیه اقتصادی خوبی خواهد داشت .

لینک دانلود طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز ، از طریق این صفحه ، در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد . لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 98 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد .

درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .

  • در صورتی که برای اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، نیاز به تدوین طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز ، کاملا به روز ، اختصاصی و بانکیبل ، با پشتیبانی تا زمان اخذ وام دارید از طریق شماره های موجود در همان صفحه با ما تماس بگیرید تا از مشاوره کارشناسان ما ، در مورد شرایط تدوین طرح توجیهی بهره مند شوید . همینطور در صورت انعقاد قرارداد طرح توجیهی با ما ، میتوانید از کارشناس مربوطه خود ، مشاوره های لازم در مورد روشهای اخذ وام و اخذ مجوز را نیز دریافت نمایید .

کانال یوتیوب ما  را سابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم تا در حد امکان ، کاملترین فیلم های آموزشی کسب و کار  ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب و همینطور در آپارات ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار گیرد .


Go to top

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت نزد کانون مشاوران سرمایه گذاری ایران محفوظ می باشد :: 1389-1388 :: طراحی و اجرا با کانون مشاوران سرمایه گذاری ایران

Free Page Rank Tool