ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
زیره سبز گیاهی دارویی می باشد ، که در مناطق خشک و نیمه خشک رشد کرده و در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربرد می باشد .
زیره در مناطق خشک و نیمه خشک به خصوص در مناطقی که تفاوت دمای شب و روز زیاد است و بارندگی سالانه کمتر از 150 میلی متر است قادر به تولید محصول است . تحمل زیره به خشکی بسیار زیاد است به همین دلیل کشت آن اغلب به صورت دیم است . زیره دارای خواص دارویی فراوان از جمله هضم کننده غذا ، شیرافزا ، ضد تشنج ، رفع کننده دل پیچه و درد معده است و همچنین در درمان راشیتیسم مفید است .
زیره سبز گیاهی است یکساله می باشد ، که ارتفاع آن بر حسب شرایط محیطی 5 تا 10 سانتی متر متغیر است ، نام انگلیسی آن Cumin و درعربی به آن کمون می گویند . در برخی مناطق خراسان این گیاه کراویه نامیده می شود .
ریشه آن دراز ، باریک و سفید است و ساقه آن علفی ، راست ، منشعب با تقسیمات دوتایی و به ندرت سه تایی است که این انشعاب ها در نهایت به گل آذین چتر مرکب ختم می شود .
رنگ برگ ها تیره و ظاهر آن شفاف و بی کرك است ، برگ ها رشته ای شکل و فاقد گوشوارك نیز است . زیره سبز گیاهی عمدتاً خود گشن و دگر گشنی آن 2 تا 3 درصد است ( و گرده افشانی آن عمدتاً توسط باد صورت می گیرد تا حشرات .) گل ها کوچک و به رنگ های سفید ، قرمز صورتی و یا بنفش دیده می شود . کاسه گل شامل 5 کاسبرگ جدا نوك تیز و سبز و جام گل از 5 گلبرگ آزاد تشکیل شده است .
تعداد پرچم ها 5 عدد بوده و تخمدان آن 2 برچه ای است ، که در نهایت تولید میوه 2 فندقه شیزوکارپی می کند ، که به صورت دو بذر به هم چسبیده است . میوه زیره سبز به طول 5 تا 6 میلی متر قطر آن 5/1 تا 2 میلی متر ، کشیده و دوکی شکل است که در دو طرف باریک می شود .
میوه بسیار معطر و پوشیده از تارهای خشن است . رنگ بذر از سبز تا قهوه ای تغییر می کند . بذر سالم و رسیده زرد است ولی هرچه از عمر آن بگذرد رنگ آن تیره تر می شود و وزن هزار دانه حدود 3 گرم است .
بذر این گیاه قسمت مهم مورد استفاده این گیاه است ، میوه شامل ( 7% ) روغن ، ( 13% ) رزین ، ( 5/2 تا 4% ) اسانس و آلورون است . بوی مخصوص اسانس و میوه گیاه مربوط به کومینول است .
پراکنش زیره سبز
خراسان ، سبزوار ، علی آباد ، مشهد ، صالح آباد ، تهران ، بین تهران و سمنان در ناحیه ای بنام کیش لک در ارتفاعات900 متری به حالت خودرو و نیمه خودرو ، سمنان ، دامغان ، سرخه در 1100 متری ، پرورش آن در غالب نواحی مساعد صورت می گیرد .
پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه نشان می دهد ، که به ناحیه ایرانی - تورانی تعلق دارد .
امروزه بیشترین کشت زیره سبز به ترتیب در کشورهای ایران ، ازبکستان ، تاجیکستان ، ترکیه ، مراکش ، مصر ، هند ، سوریه ، مکزیک ، شیلی و چین است .
زیره سبز و نیازهای آن برای رشد و نمو
محیط رشد زیره سبز :
با توجه به منشاء اصلی شدن زیره سبز مناسب ترین منطقه رشد برای آن منطقه معتدله است ، مناسب ترین محدوده دمایی مورد نیاز این گیاه 26-9 درجه سانتی گراد است ، که این دما در اکثر مناطق زیره کاری در ماه های آخر زمستان و اوایل بهار تأمین می شود .
در کشور ما نیازهای محیطی زیره سبز در اکثر مناطق کشور قابل تأمین است و شاید عامل محدودکننده زراعت آن رطوبت نسبی بالا در مناطق شمالی کشور باشد ، این به این دلیل است که زیره سبز مورد حمله چندین قارچ قرار می گیرد و محدود شدن زراعت زیره سبز به حاشیه کویر نظیر استان های خراسان ، اصفهان و کرمان نیز شاید به همین دلیل باشد .
نیازهای حرارتی زیره سبز :
دمای آب و هوای مدیترانه یا برای رشد و نمو زیره سبز مناسب تر است . تجربیات نشان می دهد که بذر زیره سبز دردماهای نزدیک به صفر درجه جوانه نمی زند .
حداقل دمای رشد زیره سبز 9 درجه و حداکثر آن را 26 درجه سانتی گراد اعلام کرده اند و در مورد حداکثر دمای قابل تحمل گیاه گزارشی موجود نیست .
در تست های تعیین قوه نامیه محدود حرارتی 20-30 درجه سانتی گراد برای زیره سبز پیشنهاد شده است .
نیازهای رطوبتی زیره سبز :
مطالعه مناطق کاشت و زیستگاه های طبیعی این گیاه بیان گر این است ، که رطوبت نسبی بالا مناسب رشد گیاه نیست .
رطوبت نسبی بالا موجب ابتلای زیره به دو بیماری بلایت آلتراناری ایی و بوته میری می شود .
خاك مناسب زیره سبز :
گیاهچه زیره سبز بسیار ظریف و ضعیف است ، سبز شدن آن در خاك های سنگین خصوصاً در صورت تشکیل سله در لایه سطحی خاك بسیار مشکل است . لذا خاك های شنی- لومی برای زراعت زیره سبز پیشنهاد می شود ، همچنین وجود تهویه کافی و اکسیژن فراوان خاك برای زراعت موفق این گیاه توصیه می شود و pH خاك ها نیز باید در محدوده 4/5 تا 3/8 باشد .
نیاز نوری زیره سبز :
زیره سبز به دلیل دارا بودن برگ های رشته ای ، درصد کمی از نور رسیده به سطح زمین را دریافت می کند . لذا بحث سایه اندازی و رقابت بر سر جذب نور در این گیاه منتفی است ، روزهای آفتابی و خشک شرایط مطلوبی را برای فرار گیاه از ابتلا به بیماری های قارچی فراهم می کنند .
اجزای عملکرد زیره سبز
اجزای عملکرد زیره سبز عبارت اند از تعداد بوته در واحد سطح ، تعداد دانه در بوته و وزن دانه . با توجه به حساس بودن زیره سبز به عمق کاشت و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاك ، ایجاد تراکم مطلوب در این گیاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
پس از تعداد بوته تعداد چتر در بوته در درجه اهمیت بعدی قرار دارد ، که حدوداً از 1/16 تا 1/55 در گزارش های مختلف فرق می کند . متوسط تعداد دانه در چتر نیز 11 عدد ذکر شده که این عدد به عوامل مختلف زراعی وابسته است و بسته به شرایط تغییر می کند .
وزن دانه آخرین جزء عملکرد است که تابعیت آن از عوامل ژنتیکی بیشتر از عوامل محیطی است . وزن هزار دانه زیره سبز در گزارش های مختلف در حدود04/3 تا 20/5 گرم ذکر شده است .
تهیه بستر بذر:
هدف نهایی از تهیه زمین و بستر بذر ایجاد شرایط مناسب برای رشد گیاه است . تهیه زمین یا آماده نمودن خاك برای بذرکاری بدین منظور انجام می شود ، که بذر کاشته شده به سهولت در خاك جوانه زده ، سبز شده و محصول بدهد .
تهیه زمین شامل عملیات تهیه فیزیکی و شیمیایی خاك است . برای تهیه بستر بهتر است در اوایل پائیز پس از افزودن کودهای حیوانی ، زمین شخم مناسبی بخورد .
خاکی که این گیاه در آن کشت می شود ، باید کاملاً نرم و بسترعاری از کلوخ باشد که القای بذر با خاك زیاد شود ، تا جوانه زنی بهتر صورت گیرد ، زیرا جوانه های زیره سبز بسیار ضعیف بوده و به سله و فشردگی زیاد خاك حساسیت دارد .
باید توجه داشت فشردگی خاك در لایه سطحی زمین برای گیاهان دانه ریز به علت حفظ رطوبت خاك مناسب بوده و باعث استقرار بهتر گیاه می شود . بنابراین احتمال می رود برای داشتن تحمل پذیری خوب و کاهش مقدار بذر مصرفی و حفظ رطوبت خاك بایستی تمهیداتی صورت گیرد که سطح خاك فشرده شود .
1 . فصل رشد نسبتاً کوتاه زیره سبز ( 100 تا 120 روز ) باعث می شود ، پس از برداشت محصول زمین را زیر کشت محصولاتی نظیر ذرت علوفه ای ، سویا ، هویج ، ارزن ، کنجد و برد و یا اقدامات اصلاحی روی خاك انجام داد .
2 . زیره سبز نیاز آبی کمی دارد . علاوه بر آن ، قسمت عمده آب مورد نیاز خود را از نزولات جوی تأمین می کند .
3 . فصل کاری زیره سبز در مناطق کشت با فصل کاری محصولات دیگرتلاقی نداشته و تعادلی در توزیع زمانی کار زارعان و ماشین آلات کشاورزی ایجاد می کند .
4 . زیره سبز در مقایسه با سایر محصولات زراعی از توجیه اقتصادی بالایی برخوردار است ، خصوصاً در مناطقی که آب عامل محدود کننده است .
5 . از آنجا که زیره سبز گیاهی صادراتی است ، قیمت آن کمتر دچار نوسانات شده و موجب اطمینان خاطر کشاورز از فروش محصول خود به قیمت مناسب می شود .
6 . زیره یکی از محصولاتی است که نسبت به خشکی ، سرما و شوری خاك تا حدود زیادی مقاوم است .
زیره سبز به عنوان مهمترین گیاه داروئی اهلی در کشور ما شناخته شده است .
این گیاه در حال حاضر در کشور در استان های خراسان ، آذربایجان شرقی ، یزد ، سمنان ، اصفهان و بخش هایی از استان گلستان و کرمان کشت می گردد .
زیره سبز برخلاف عملکرد نسبتاً کم دارای ارزش اقتصادی بالایی می باشد به طوری که بهای هر کیلوگرم زیره سبز در سال 1380 در کشور مبلغ 000/15 بوده که حداقل معادل 10 کیلوگرم می باشد . نرخ جهانی زیره سبز در سال 1380 نیز 2/1 دلار به ازای هر کیلوگرم بوده است ، لذا ارزش متوسط صادرات زیره سبز در سال 1380 در کشور مبلغ 4/6 میلون دلار می باشد .
اهمیت این محصول تنها در ارزآوری آن برای اقتصاد کشور نمی باشد ، بلکه ازجهت اشتغال زایی نیز قابل توجه است ؛ زیرا حدوداً یک هکتار زیره کاری 35 نفرکارگر در روز نیاز دارد .
طرح توجیه اقتصادی کشت و پرورش زیره سبز را میتوانید از انتهای صفحه دانلود نمایید .
زیره سبز با توجه به شرایط خاص اکولوژیکی مورد نیاز برای کشت آن در مناطق محدودی از جهان تولید می شود .
کشورهای هندوستان ، ایران ، اندونزی و لبنان صادرکنندگان اصلی زیره سبز بوده ، ولی کشورهای دیگری مانند ترکیه ، مصر ، سوریه ، چین ، قبرس ، آرژانتین و مکزیک نیز صادرکننده زیره سبز هستند . صادرات زیره سبز ایران از سال ها پیش شروع شده و میزان صادرات آن در سال 1337 بالغ بر 8799 تن بوده است .
همه ساله درصدی از تولیدات زیره سبز ایران به کشورهای امارات ، پاکستان ، ژاپن ، کامبوج ، کویت ، آلمان ، فرانسه ، هلند ، جمهوری چک ، عربستان سعودی ، قطر ، مجارستان ، سنگاپور ، بلژیک و انگلستان صادر می شود . ایران تاسال 1960 بزرگترین صادرکننده زیره سبز در جهان بود ، اما در سال 1970 به مقام چهارم تنزل پیدا کرد .
در سال 1375 کشورهای اوکراین ، امارات ، روسیه و پاکستان عمده ترین بازار هدف صادرات زیره سبز ایران بوده اند به طوری که هر یک به ترتیب 55 ، 73 ، 7 و 12% بازار صادراتی ایران را از آن خود کرده اند .
کشورهای واردکننده زیره سبز صادراتی از 19 کشور در سال 75 به 15 کشور در سال 76 کاهش یافته است . این در حالی است که در این سال کشوراوکراین به تنهایی 73% بازار مصرف زیره صادراتی ایران را از آن خود نموده است .
در سال 79 کشورهای عمده وارد کننده زیره سبز ایران به ترتیب پاکستان ، امارات ، اوکراین ، ژاپن ، انگلستان و آلمان می باشند ، که به ترتیب 58/37 ، 75/32 ، 76/12 ، 56/3 ، 32/3 و 25/2 درصد از صادرات زیره سبز ایران را از آن خود کرده اند .
بررسی ها حاکی است که سهم ایران از بازار اتحادیه اروپا 3/32 درصد است ، که می توان با رفع محدودیت مجوز صادراتی و پیمان ارزی آن را تا حدود 45 درصد افزایش داد ، از جمله علل رکود زیره سبز صادراتی ایران در چند ساله اخیرمی توان به موارد زیر اشاره کرد .
1 . عدم توازن نرخ صادراتی در مقایسه با تورم و قیمت تمام شده تولید داخلی
2 . عدم کنترل و نظارت دقیق از طرف موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی بر کیفیت زیره سبز
3 . عدم تهیه و بسته بندی زیره سبز به صورت صحیح و مطابق اصول طبقه بندی بین المللی رعایت نکردن بهداشت و لحاظ نکردن سلیقه مصرف کنندگان
4 . عدم وجود تبلیغات وسیع و موثر برای تشویق و حمایت تولیدکنندگان و صادرکنندگان ؛
5 . فاصله زیاد ایران از پیشرفت علوم و فنون در رابطه با فرآیند تولید وفرآوری زیره و پایین بودن امکانات در کشور ؛
6 . پیدایش رقبای جدید که اغلب پیشرفته تر از کشورمان عمل می کنند .
7 . حضور صادرکنندگانی که با مسائل صادرات آشنایی اندکی دارند .
وزن هزار دانه :
3-2 گرم و مقدار بذر مورد نیاز جهت تولید نشاء برای یک هکتار زمین : در کشت دستی معمولاً 25-15 کیلوگرم در هکتار ودر کشت مکانیزه 12– 8 کیلوگرم در هکتار می باشد و فواصل کاشت ( بر حسب سانتی متر : ) 50×4 - 25×20
سیستم کاشت (آبیاری) : فارو یا کرتی
دور آبیاری :
بسته به منطقه و نوع کاشت 6-1 نوبت آبیاری می شود ، ولی معمولاً سه نوبت آبیاری ، یکی در هنگام کاشت و دو نوبت در بهار صورت می گیرد .
در استان خراسان بیشتر به صورت دیم کشت می شود .
نیازهای اصلی غذایی :
170-120 کیلوگرم در هکتار کود ازت ، 200-150 کیلوگرم در هکتار کود فسفاته و2015 تن در هکتار کود حیوانی کاملاً پوسیده مورد نیاز است .
روش کاشت : مستقیم
زمان مناسب برای کاشت مستقیم :
بر حسب آب وهوا متفاوت است و معمولاً از نیمه آذر ماه تا اوایل اسفند متغییر است . تیمارهای مورد نیاز جهت برطرف کردن دوره خواب بذر : اگر به مدت 36-24 ساعت در آب خیسانده شوند قوه رویشی بذرها افزایش می یابد .
طول مدت جوانه زنی بذر: 15-10روز .
بافت خاك مناسب برای رشد گیاه: خاك لومی شنی یا آهکی با زهکشی مناسب .
PH اپتیمم مورد نیاز: 3 /8-5/4 .
اندام مورد استفاده : میوه .
زمان برداشت :
اواخر بهار وقتی که بذرها قهوه ای شدند . زیره سبز پس ازکاشت به حدود 120روز برای رسیدن بذر و برداشت نیاز دارد .
عملیات پس از برداشت :
خشک کردن و بوجاری بذرها تا از سایر اندام ها جدا شوند و بعد با استفاده از جریان هوا آنها را تمیز و بسته بندی می کنند .
دقت های لازم در عملیات برداشت :
باید برداشت قبل از رسیدگی کامل بذور و ریزش انجام می شود .
مراقبت های ویژه در زمان برداشت :
این گیاه به بیماری های قارچی بسیار حساس است ، به همین منظور نباید آن را با گیاهان تیره چتریان به تناوب کشت نمود . علف های هرز را نیز 2 تا 3 بار وجین کرد و عملکرد : 1- 8/0 تن در هکتار بذر تولید می کند و توجیه اقتصادی فعالیت تولیدی مورد مطالعه در هکتار است .
عمده ترین خریداران گیاهان دارویی ایران : کشورهای اروپای غربی به خصوص آلمان ، انگلستان ، فرانسه و آمریکا ، هندوستان ، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس .
ایران برای رقابت در این بازار جهانی و کسب جایگاه مناسب نیازمند توجه به موارد زیر می باشد:
فرهنگ سازی برای اعتماد به گیاهان دارویی هم در عرصه تولید و هممصرف گیاهان دارویی .
تحقیقات علمی و بازاری چه در مرحله شناخت و انتخاب گیاه هدف ، تولید و فرآوری ، بازاریابی و صادرات ، شناخت بازارهای جهانی و . . . .
تلاش در جهت حذف دلال گری و رانت و . . . در تمامی مراحل به منظور توزیع عادلانه سود بین ارکان این شبکه تولید و مصرف .
افزایش سطح زیر کشت به منظور تولید انبوه برای تامین نیاز داخلی وصادرات .
افزایش سطح کمی و کیفی در تمامی مراحل تولید و عملیات بازاریابی شامل انبارداری ، حمل و نقل ، درجه بندی ، بسته بندی و تبدیل ( به دلیل حساسیت خاص گیاهان دارویی از نظر فساد پذیری ، تولید فصلی ، حجیم بودن و . . . .)
این طرح در صورتی که در زمان و مکان مناسب اجرا شود و مجری و مدیریت کارآمدی داشته باشد ، توجیه اقتصادی خوبی خواهد داشت .
لینک دانلود طرح توجیهی کشت و پرورش زیره سبز ، از طریق این صفحه ، در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد . لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 98 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد .
درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .
کانال یوتیوب ما را سابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم تا در حد امکان ، کاملترین فیلم های آموزشی کسب و کار ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب و همینطور در آپارات ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار گیرد .
:: این مطالب هم ممکن است برای شما جذاب باشند :
:: نگارش طرح توجیهی بانکی با کامفار
:: دانلود هزاران طرح توجیهی تیپ صنعتی و معدنی
:: دانلود طرح های توجیهی سال 96 و 97 و 98
:: دانلود طرح های توجیهی تیپ کشاورزی و دامپروری
:: دانلود طرح های توجیهی گردشگری و بوم گردی و خدماتی