ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
استفاده از پلی استایرن انبساطی ( EPS ) به عنوان عایق حرارتی ، از همان بدو پیدایش به دلیل چگالی پایین و سهولت نصب ، هدایت حرارتی پایین ، قدرت بالای جذب صوت ، عدم تصاعد گازهای سمی در حین اشتعال ، قیمت پایین ، عدم جذب صوت ، عدم تصاعد گازهای سمی در حین اشتعال ، قیمت پایین ، عدم جذب آب و داشتن ضریب نفوذپذیری اندك مطرح بوده است .
برای اولین بار پلی استایرن توسط یک شرکت آلمانی در سال 1940 برای عایق در صنایع الکتریکی ساخته شد . در جریان جنگ جهانی دوم جهت ساخت لاستیک مصنوعی از آن استفاده شد .
استفاده از پلی استایرن انبساطی( EPS ) به عنوان عایق حرارتی ، از همان بدو پیدایش به دلیل چگالی پایین وسهولت نصب ، هدایت حرارتی پایین ، قدرت بالای جذب صوت ، عدم تصاعد گازهای سمی در حین اشتعال ، قیمت پایین ، عدم جذب صوت ، عدم تصاعد گازهای سمی در حین اشتعال ، قیمت پایین ، عدم جذب آب وداشتن ضریب نفوذپذیری اندك مطرح بوده است .
همچنین با استناد به آزمایش های انجام شده با بلوك های پلی استایرن می توان از اتلاف انرژی کلی 15درصدی درساختمان جلوگیری کرد . لذا با عنایت به رقم ذکرشده می توان گفت که باجداره نمودن دیوارهای ساختمان و استفاده از یک لایه نازك پلی استایرن درداخل دیوار ، گام موثری درجهت بهینه سازی مصرف انرژی برداشته می شود .
پلی استایرن چه به صورت فوم و چه به صورت معمولی استفاده فراوانی در ساختمان ، هواپیما ، خودرو و دیگر صنایع دارد و بزرگترین نقص آن آتشگیری و ایجاد گازهای سمی می باشد . هم اکنون در کشور های پیشرفته این نقص با اصلاح ساختار و ترکیب پلیمر رفع گردیده است .
از آنجائی که مواد پلیمری با مصارف عمومی از مقاومت پائینی در مقابل آتشگیری برخوردار هستند و سوختن این پلیمرها سبب ایجاد مواد سمی و مضر ، که برای محیط زیست و سلامتی انسان خطرناك است ، می شوند و باعث محدودیت استفاده از این مواد در بسیاری از زمینه ها خواهد شد . در این میان پلیمر های بر پایه استایرن و پلی اتیلن دارای مشخصه های حرارتی نامناسب از قبیل آتش گرفتن آسان ، سوختن سریع و آزاد کردن مقدار زیادی حرارت و دود و ... می باشند .
برای جلوگیری از این مواد معمولا دو نوع پلیمر بر پایه استایرن و پلی اتیلن به صورت خود خاموش شونده ( Extinguishing Self ) و تاخیر دهنده شعله FlameRetardant ساخته می شوند . بدین منظور از مواد اصلاح کننده در پلیمر استفاده می شود ، که معمولا حاوی ترکیبات فسفر ، نیتروژن ، و یا هالوژن می باشند .
این مواد با مکانیزم خاصی ( فیزیکی – شیمیایی ) باعث به تاخیر افتادن آتشگیری و یا حتی خاموش شدن خود به خود پلیمر می شوند . مناسب ترین تاخیر دهنده شعله برای پلیمرهای مذکور ترکیبات هالوژن دار می باشد .
نحوه عملکرد این مواد بدین صورت است ، که در دماهای بالا این مواد براحتی تشکیل هالید هالوژن و هالوژن را می دهند ، که این مواد به صورت یک لایه جامد بین سطح مواد پلیمری و اکسیژن قرار می گیرند و از اکسیداسیون و سوختن پلیمر جلوگیری می کند .
از طرف دیگر چون محصولات حاصل از تجزیه و سوختن مواد پلیمری به صورت گاز می باشند ، در ای نحالت که هالید و هیدروژن نقش اصلی را بازی می کند ، رادیکال های آزاد H OH که از واکنش سوختن حاصل می شوند را بی اثر کرده و تشکیل رادیکال های آزاد هالوژن با انرژی کمتر را می دهد و در نتیجه از واکنش اکسیداسیون و سوختن جلوگیری می کند .
در این طرح سعی بر این است ، که ضمن ساخت ترکیبات هالوژن دار ( تترا برمو بیس فنل A و پلی استایرن برمینه شده ) و استفاده از خاصیت تقویت کنندگی ( Synergism ) با اکسید فلزی ( تری اکسید آنتیموان ) و در آوردن این دو افزودنی به صورت مستربچ پلی اتیلن و پلی استایرن به پلیمرها ، اضافه کرده و پس از آن مشخصه های آتشگیری پلیمر حاصله از قبیل شاخص اکسیژن ( Index Oxygen ) تست آتشگیری بر اساس استاندارد ۶۳۵ ASTM و تست های ۱۹۴ U مورد بررسی قرار گیرد و اثر این اصلاح کننده ها بر روی خواص فیزیکی - مکانیکی از قبیل استحکام ضربه ای و نقطه نرم شدن و ... بررسی گردد .
عایقکاری پلاستیک سلولی ، به وسیله قالبگیری دانه های پلی استایرن قابل انبساط ، یا یکی ازکوپلیمرهای آن ساخته میشود که اساساً دارای یک ساختار سلولی بسته و پرشده از هواست . ( استاندارد ملی80 84 بند )
برای اولین بار پلی استایرن توسط یک شرکت آلمانی در سال 1940 برای عایق در صنایع الکتریکی ساخته شد و در جریان جنگ جهانی دوم جهت ساخت لاستیک مصنوعی از آن استفاده شد . محصولات پلی استایرن در سه گرید تولید می شود .
گرید -1 : مقاوم در برابرضربه که جهت مصارفی مانند : تهیه ظروف ، بدنه لوازم خانگی استفاده می شود .
گرید -2 : نوع معمولی که مقاومت کمتری در مقابل ضربه دارد ، که کاربردهای در صنایع اتومبیل سازی و الکتریکی و غیره دارد .
گرید -3 : پلی استایرن منبسط یا فوم پلی استایرن ( پلاستو فوم ) این نوع عایق از مواد یکپارچه به شکل سلول بسته ساخته شده است .
میزان هدایت حرارتی این ماده مایق ممکن است در مدت زمان بهره برداری ( افزایش طول عمر ) به علت نفوذ هوا در بین سلولهای آن افزایش پیدا کند. این گرید از فوم های پلاستیکی سبک بوده و به راحتی بریده می شود .
عایقکاری پلاستیک سلولی صلب است که به وسیله قالبگیری دانه های پلی استایرن قابل انبساط یا یکی ازکوپلیمرهای آن ساخته میشود که اساسا" دارای یک ساختار سلولی بسته و پرشده از هواست . ( استاندارد ملی80 84 بند )
دانه های قابل انبساط پلی استایرن را نیز می توان به صورت صفحاتی برای نما در ساختمان سازی ساخته و به کار برد . در مواردی که کاربرد عایق حرارتی مورد نظر است ، مقاومت بالا لازم نبوده و پلی استایرن منبسط به اندازه کافی مقاومت دارد . فوم پلی استایرن را در جرم ویژه های بسیار پائین نیز می توان تولید کرد .
ولی کاهش جرم ویژه به افزایش ضریب هدایت حرارتی با کاهش عایق حرارتی و افزایش انتقال بخار آب می انجامد . از این رو از این نوع فوم های بسیار سبک در کارهای بسیار حساس نمی توان استفاده کرد . کاربردهای EPS عبارتند از : بسته بندی ، عایق کاری ، ساختمان سازی ، لیوان ها و ظروف یکبار مصرف .
• 1 1584 : در روش آزمون صفحه های پلی استایرن قابل انبساط برای مصارف عایق حرارتی
• 2 1473 : ویژگی های دیوارپوش های پلی استایرن صنعتی ایران
کشورهای بزرگ تولید کننده پلی استایرن آمریکا ، چین ، آلمان ، فرانسه ، کره جنوبی ، سنگاپور و ژاپن می باشند . با توجه به آمار و ارقام ، تولید حدود 34 درصد تولیدات پلی استایرن در دنیا را فوم پلی استایرن انبساطی ضد آتشبه خود اختصاص می دهد . این مقدار حدود 1600 هزار تن می باشد . لازم به ذکر است ، که این مقدار پلی استایرن ضد آتش تبدیل به فوم می شود .
صادرات و واردات این محصول با توجه به حجیم بودن و اشغال فضای زیاد در حمل و نقل رایج نیست . همچنین فرایند تولید ساده و سرمایه گذاری کم واحد تولیدی باعث شده است ، تا اکثر مصرف کنندگان خود مبادرت به تولید این محصول کنند و از محصول وارداتی استفاده نکنند . خوراك این محصول تحت عنوان پلی استایرن ضد آتش داد و ستد می شود .
همچنین ورود این مواد موکول به موافقت وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی می باشد .
پلی استایرن ضد آتش دارای اهمیت بسیار زیادی در دنیای امروز است ، بدین معنی که این محصول با توجه به اهمیت عایق کاری ها و سبکی ساختمان ها ، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است . این محصول با توجه به این که ضد آتش می باشد ، از این جهت نیز دارای اهمیت است . لذا این محصول به علت ضد آتش بودن اهمیت بسیار زیادی در مقایسه با سایر رقبای خود دارد و به مرور جای محصولات رقیب را پر خواهد کرد .
پلی استایرن انبساطی یا EPS ، از روش پلیمریزاسیون تعلیقی تولید می شود . پلیمریزاسیون عموما در فرآیندهای پیوسته حاصل می شود . درجات مختلف EPS ، بر اساس دانه های ریزی ( که پنتان ( CFR ) آزاد عامل حجم دهنده آن هاست ) آزادانه در جریانند .
در مرحله اول ، دانه های مجهز به همزن و ورودی بخار Pre می نامند و در این مرحله امکانسنجـی مقـدماتی ١٩ یک ماده فوم پلاستیک عایق ، سخت و سبک وزن از دانه های پلی استایرن انبساط خاصیت مقادیر کم گازی پنتانی است ، که در ماده اولیه پلی استایرن در طی تولید ، به وجود می آید . دانه های منبسط شده در این مرحله اصطلاحاً ، پوف اولیه ( Prepuff ) نامیده می شوند ، که حجمشان تا 40 برابر قبل از انبساط افزایش یافته است .
این دانه ها در این مرحله تا چندین ساعت در ظروف در باز نگهداشته می شوند ، تا خلاء ایجاد شده در داخل دانه ها با اتمسفر به تعادل برسد . بعد از مرحله ثبات فشار ، دانه های پف شده اولیه به داخل یک قالب بسته ریخته می شود و مجدداً تحت حرارت بخار قرار می گیرد .
در این مرحله ، دانه های پف شده اولیه در یکدیگر نفوذ کرده و قطعه یکپارچه ای که به شکل قالب است را ایجاد می کند . سطح تکنولوژی تولید در کشور ما در مقایسه با کشورهایی همچون آلمان ، فرانسه ، چین و ... ، از نظر استانداردهای بین المللی می باشد ، که هنوز در کشور ما استانداردها به گونه ای که باید رعایت شود نمی باشد و همچنین نوع ماشین آلاتی که مورد نیاز این کار می باشد ، در برخی از واحدهای تولیدی ما بصورت سنتی بوده لذا سطح تکنولوژی تولید را تا حدودی پایین می آورد .
• قالب ها
• دستگاه پخت مواد اولیه
• دستگاه پخت مواد ثانویه
• پمپ های سانتریفیوژ
• مبدل های حرارتی
• کوره آشغال سوز
• دمنده های حمل کننده دانه های پلیمر
• مخازن تحت فشار
• همزن ها
• پکیج خشک کن آنی
• پکیج هوای لازم برای خشک کن
• پمپ های انتقال دوغاب و تزریق مواد شیمیایی
• سیستم کنترل
• غربال ها
• کمپرسورهوای فشرده
• برج خنک کننده
• واحد تولید بخار
• سیستم بسته بندی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه بازیافت فوم پلی استایرن
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شیلنگ های فشار قوی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه بازیافت روی و آلومینیوم از ظروف آبمیوه
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید تسمه بسته بندی از مواد بازیافتی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه بازیافت طلا و نقره از ضایعات الکترونیکی و فیلم عکاسی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید لانولین یا چربی پشم
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه بازیافت زباله و تولید کود ورمی کمپوست
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه بازیافت ضایعات سنگی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه بازیافت شیشه
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه بازیافت ضایعات پلاستیک و پت
تذکر مهم : لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 99 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد .درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .
کانال یوتیوب ما و همینطور کانال آپارات ما راسابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم تا در حد امکان ، کاملترین فیلم های آموزشی کسب و کار ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار گیرد
:: این مطالب هم ممکن است برای شما جذاب باشند :
:: نگارش طرح توجیهی بانکی با کامفار
:: دانلود هزاران طرح توجیهی تیپ صنعتی و معدنی
:: دانلود طرح های توجیهی سال 96 و 97 و 98