ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
روی یکی از فلزات دانه درشت می باشد ، که در درجه حرارت محیط از شکنندگی زیاد برخوردار است . تعداد و تنوع صنایع فعال در هر یک از زمینه های مصرف روی در کشور بسیار زیاد می باشد .
این صنایع شامل انواع صنایع مختلف تولید کننده ورق ، لوله ، مفتول و پروفیل گالوانیزه ، تولید کنندگان انواع ورق ، لوله ، شمش ، مفتول و پروفیل برنجی ، تولید کنندگان انواع ورق های از جنس روی ، تولید کنندگان آلیاژهای روی ( عمدتا زاماك ها ) ، تولید کنندگان محصولات شیمیایی بر پایه روی و . . . می باشند .
نام و کد محصولات ( آیسیک ) :
فلز روی و آلیاژهای آن در دسته فلزات غیرآهنی ( Nonferrous ) و از نقطه نظر متالورژیکی و علی الخصوص از دید ریخته گری ، در دسته فلزات و آلیاژهای سفید قرار دارد .
روی یکی از فلزات دانه درشت می باشد ، که در درجه حرارت محیط از شکنندگی زیاد برخوردار است . در حرارت 100 تا 200 درجه سانتیگراد دارای قابلیت تغییر شکل مکانیکی می باشد ، که با توجه به ساختمان کریستالی آن که منشور و با اضلاع ثابت= 1 .85 نسبت و C = 4 .936A وa = 2 .569A a c می باشد .
از خاصیت آنیزوتروپیک ( چند سویی ) شدید برخوردار است . روی با وجود تبلور در شبکه منشور فشرده برخلاف منیزیم و برلیوم از خواص شدید فلزی برخوردار نمی باشد و به دلیل عدم تطابق همسایگی در صفحات افقی نسبت به قائم عددهای همسایگی 6 و6 در بعضی از منابع فقط عدد همسایگی 6 برای آن منظور گردیده است که از قانون N-A که مختص غیرفلزات می باشد نیز تبعیت می کند .
روی فلزی است به رنگ سفید مایل به آبی که در درجه حرارت 4/419 درجه سانتیگراد ذوب و در درجه حرارت 906 درجه سانتیگراد تبخیر می گردد . روی از فشار بخار بسیار زیاد برخوردار است و عملاً در حالت مذاب خاصیت جذب و حل گازهای متعارف را ندارد .
روی با علامت اختصاری Zn جرم اتمی 38/65 و عدد اتمی 30 همراه با کادمیوم و جیوه بین ستون دوم و سوم جدول تناوبی قرار دارد . عدد اکسیداسیون فلز روی همیشه (2 +) می باشد . روی در هوا از فیلم نازکی از اکسید و یا کربنات پوشیده می شود ، که فلز را از اکسیداسیون بعدی حفاظت میکند .
فیلم ZnO که در درجات حرارتی کمتر از 200 درجه سانتیگراد از فشردگی زیاد برخوردار است ، مقاومت روی را در مقابل اکسیژن و خورندگی آب و املاح دریایی تضمین می کند .
بدین ترتیب گرچه روی در سری نیروی الکتروموتوری ( F .M .E )بسیار بالاتر از هیدروژن قرار دارد ، با این حال آب به سختی بر آن تأثیر می کند . علت عدم تأثیر آب بر روی ، حضور لایه اکسید روی است ، که در آب نامحلول می باشد .
روی همچنین در مقابل آهن نقش آند را بازی می کند و سرعت خوردگی کم و یکنواختی دارد . از لحاظ خواص متالورژیکی و ریخته گری روی دارای خواص ویژه و بالایی می باشد .
فشار بخار بالای آن ، عدم جذب گازها ، شدت اکسیداسیون پائین ، نقطه ذوب کم و سیالیت خوب باعث شده که روی از خواص ریخته گری بالایی برخوردار گردد ، بویژه آلیاژهای روی که در ریخته گری تحت فشار مصرف زیادی در ساخت قطعات ظریف و با اشکال پیچیده دارند .
هر چند که روی در مقایسه با مس و آلومینیوم به صورت مستقیم در مقیاس بسیار کمتری در ساخت قطعات و ابزارهای مختلف صنعتی بکار می رود ، ولی استفاده گسترده از آن در بخش های دیگر صنعت مانند گالوانیزاسیون و تهیه آلیاژها بر اهمیت صنعتی آن به عنوان یک فلز مهم در صنعت امروزه دنیا افزوده ، بطوریکه در دسته فلزات غیرآهنی امروزه پس از آلومینیوم و مس ، روی در رده سوم تولید جهانی قرار دارد .
تعداد و تنوع صنایع فعال در هر یک از زمینه های مصرف روی در کشور بسیار زیاد می باشد . این صنایع شامل انواع صنایع مختلف تولید کننده ورق ، لوله ، مفتول و پروفیل گالوانیزه ، تولید کنندگان انواع ورق ، لوله ، شمش ، مفتول و پروفیل برنجی ، تولید کنندگان انواع ورقهای از جنس روی ، تولید کنندگان آلیاژهای روی ( عمدتا زاماك ها ) ، تولید کنندگان محصولات شیمیایی بر پایه روی و . . . می باشند .
بررسی کاربردهای شمش روی :
فلز روی با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی خود در زمینه های مختلف مصرف می شود ، که مهمترین آنها عبارتند از: محصولات گالوانیزه (Galvanizing) § (Zinc-base Alloys) روی آلیاژهای § §، آلیاژهای حاوی روی ( عمدتا برنج ) ( Brass ) § نورد روی محصولات شیمیایی ( Chemicals ) بزرگترین مصرف کننده جهانی شمش روی ، صنایع گالوانیزاسیون می باشد .
محصولات تولیدی در این صنعت برای محافظت از خوردگی محصولات تمام شده از جمله فولاد برای ساختمان ها و پل ها ، پیچ و مهره ، ورق ، سیم و لوله از روی استفاده می شود . فلز روی به علت دارا بودن مقاومت زیاد در برابر خوردگی به عنوان پوشش محافظ برای آهن و فولاد کاربرد زیادی دارد ، بطوریکه این صنعت بزرگترین مصرف کننده روی جهان می باشد .
دومین زمینه اصلی مصرف شمش روی در جهان در تولیدات برنج می باشد . برنج ها آلیاژهای مس- روی با میزان روی در محدوده 20 تا 45 درصد می باشند . این آلیاژ گاهی حاوی سایر فلزات نیز می باشد .
برنج های آلفا با میزان روی در حدود 28 تا 37 درصد آلیاژهای ریخته گری یک فازی می باشند ، که برای کارهای سرد از قبیل عملیات نورد ، پرسکاری ، کشیدن و برای کارهای ریخته گری در ظرفیت پائین مناسب می باشند .
از آنجایی که هر محصولی برای حضور در بازار باید از یکسری استاندارد ها و قواعد پیروی کند ، و دارای شماره استاندارد باشد ، لذا شمش روی نیز دارای خصوصیات و استانداردهایی می باشد و دارای شماره استاندارد ملی 4997 می باشد .
استاندارد شمش روی - روش تعیین مقادیر عناصر ناخالصی بوسیله کمیسیون فنی مربوطه تهیه و تدوین شده و در یکصد و پنجاه و یکمین کمیته ملی استاندارد شیمیایی مورخ 10/12/77 مورد تایید قرار گرفته ، اینک به استناد بند 1 ماده 3 قانون اصلاحی قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب بهمن ماه 1371 به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر می گردد .
هدف از تدوین این استاندارد تعیین روش های آزمون اسپکتروسکپی اتمی جهت اندازه گیری عناصر ناخالص در شمش روی می باشد . در این زمینه باتوجه به محدوده غلظتی عناصر ناخالص به دو روش جذب اتمی و نشر اتمی اشاره می ود . از روش جذب اتمی در محدوده غلظتی بالاتر و از نشر اتمی ترجیحأ برای محدوده های غلظتی پایین که به حساسیت بالایی نیز احتیاج دارند استفاده می شود .
عمده کشورهای تولید کننده شمش روی در جهان به ترتیب الویت عبارتند از :
چین ، کانادا ، کره جنوبی ، هند ، برزیل ، آمریکا ، آرژانتین و آسیا بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده روی در جهان می باشد .
در حدود 49 درصد از تولید جهانی روی در سال 2005 در منطقه آسیا تولید شده است و اروپا با دارا بودن حدود 25 درصد از تولید این محصول در جهان در رتبه بعد قرار دارد . بر اساس آمار منتشره در حدود 70 کارخانه تولید روی در منطقه آسیا و اقیانوسیه ، در حدود 35 کارخانه تولیدی در اروپا ، درحدود 20 کارخانه تولید روی در آمریکا و 3 کارخانه تولید کننده روی در آفریقا قرار دارد .
تنظیم بازار از طریق واردات است و سیاست دولت برای این محصول تعادل بازار از طریق واردات است و هیچ گونه شرایط خاصی برای واردات این محصول در نظر گرفته نشده است . فلز روی به شکل های مختلفی نظیر سنگ معدن و کنسانتره ، شمش و زاماك ، پروفیل ، تخته ، نوار ، پولک ، گرد ، مجسمه ، آخال و . . . ، به کشور وارد می شود .
ایران در تولید شمش روی به خود کفایی رسیده است در زمان حاضر با تلاش مردم و بخش خصوصی شرکت توسعه معادن روی ایران به نقطه ای رسیده است ، که علاوه بر مصرف داخلی نیاز برخی از کشور ها به شمش روی را تامین می کند . این کشور به جمع صادر کنندگان روی و سرب در جهان پیوسته است و هیچ گونه محدودیتی برای صادرات وجود ندارد .
در دنیای امروز صنعت روی به عنوان یکی از صنایع مادر و تعیین کننده ، مطرح می باشد و از اهمیت بسزایی برخوردار است . امروزه با توجه به رشد روز افزون صنعت و افزایش جمعیت جهان و به تبع آن افزایش نیاز بشر به روی و محصولات روی بر اهمیت آن ها روز به روز افزوده می شود .
هنگامی که از میزان توسعه یافتگی کشورها سخن به میان می آید ، شاخص هایی را برای رتبه بندی و شناخت توسعه یافتگی در نظر می گیرند ، به عنوان مثال مصرف شونده روی در هر کشور نشان دهنده وضعیت سرمایه گذاری ها و اجرای طرح های عمرانی و بالاخره توسعه یافتگی است .
این رسم دنیای ماست که سخت ترین ها در تعیین انسانی ترین پدیده ها مانند توسعه موثر هستند و ایران هم در این جریان ناگزیر از کسب مراتب بالاتر تا بتواند ساکنانش را از مواهب توسعه بهره مند سازد . به هر حال موقعیت ایران از لحاظ توسه یافتگی نشان می دهد ، همچنان ظرفیت های فراوانی برای رسیدن به رتبه های بهتر وجود دارد که نتیجه آن افزایش مصرف روز افزون محصولاتی مانند شمش روی است .
روش های تولید روی بطور کلی به دو دسته پیرومتالورژیکی و هیدرومتالورژیکی تقسیم می شوند . حدود 90 -85 درصد روی تولیدی در جهان به روش هیدرومتالورژی است .
در روشهای پیرومتالورژی ماده معدنی فلز مورد نظر در دمای بالا و توسط توده های مخصوص احیاء شده و استحصال می گردد ، مکانیزم عمل فرایندهای پیرومتالورژیکی ایجاد حرارت زیاد و محیط مناسب برای انجام واکنش های احیاء است .
در روش های پیرومتالورژیکی تولید روی ، اساس فرایند براساس واکنش های زیر می باشد: ZnO + C ® Zn + CO (1) ZnO + CO ® Zn + CO2 (2) CO2 + C « 2 CO (3) عامل احیاء کننده در این فرآیند کک متالورژی بوده و از آهک برای کنترل بازیسیته استفاده می شود . دانه بندی مواد اولیه در این فرآیند بسیار مهم می باشد .
در صورت استفاده از کنسانتره روی باید آنرا به صورت گندله درآورد و در صورت استفاده از ماده معدنی اکسید روی ، ابتدا mm باید آنرا به دانه بندی 10 -5 رسانده و پس از انجام کلسیناسیون مورد مصرف قرارداد . عملیات این ZnCO3 → ZnO +CO2 عملیات کلسیناسیون طبق واکنش مقابل انجام می شود ، بیشتر در کوره های دور (kiln Rotary ( و یا کوره های واگنی انجام می رسد .
در روش های هیدرومتالورژیکی ماده معدنی حاوی فلز مورد نظر در یک حلال مناسب حل شده و پس از جداسازی ناخالصی ها ، توسط جریان برق مستقیم و از طریق فرایند الکترولیز (Electrowinning )استحصال می گردد .
در روش های هیدرومتالورژیکی به دمای بالا نیاز نیست و استحصال فلز توسط واکنش های الکتروشیمیایی انجام می شود . فرآیندهای هیدرومتالورژی عمدتاً در دو روش خلاصه می شوند ، روش مرسوم یا Conventional و روش استخراج انحلالی یا Extraction Solvent .
شرح فرآیند به روش پیرومتالورژی پس از آماده سازی مواد اولیه روی ، کک و آهک با دانه بندی 15-5 به مقدار لازم ( که طبق mm محاسبات متالورژیکی بدست می آید ) به آن اضافه شده و پس از اختلاط به کوره های ذوب و احیاء شارژ می گردد .
فرآیندهای مرسوم در روش پیرومتالورژی استحصال روی ، بیشتر ISP ترکیب شیمیایی می باشند . ( Electric Arc Furnace) EAF و یا ( Imperial Smelting Process ) سرباره حاصل از واکنشها باید به نحوی کنترل شود که علاوه بر نقطه ذوب پائین و در نتیجه سیالیت بالا در دمای کاری ، باعث تشدید خوردگی آجرهای نسوز کوره نشود .
روی 1250 -1200 به صورت بخار است و از oC حاصل از انجام واکنش ها به علت دمای بالای کوره طریق کانالی که به کندانسور متصل می باشد ، وارد کندانسور می گردد . در کندانسور دمای بخار روی کاهش می یابد و بخار روی به مذاب تبدیل شده و با افزایش سطح مذاب داخل کندانسور ، روی مذاب به صورت شمش روی ریخته گری می گردد .
شمش روی بدست آمده بسته به ترکیب شیمیایی مواد اولیه مصرفی ، حاوی ناخالصی های سرب ، آهن ، کادمیوم ، آلومینیوم و مس است ، که باید در کوره های مناسب ، تصفیه شود .
روش متداول جهت تصفیه ، استفاده از کوره های تقطیر روی می باشد . این کوره ها از دو برج سرب و کادمیوم تشکیل شده اند ، در برج سرب کلیه ناخالصی هایی که نقطه تبخیر آنها بالاتر از نقطه تبخیر روی است ، به صورت مذاب از بخار روی حاوی کادمیوم جدا می شوند و بخار روی حاوی کادمیوم پس از سرد شدن در کندانسور برج سرب ، به شکل مذاب در آمده وارد برج کادمیوم می شود .
در برج کادمیوم ، کادمیوم موجود در مذاب تبخیر شده و به همراه مقداری بخار روی از مذاب روی خالص جداشده و در کندانسور برج کادمیوم استحصال می گردد . روی خالص به دست آمده ، به صورت شمش SHG ریخته گری شده و مذاب فلز روی حاوی ناخالصی های سرب ، آهن ، کادمیوم و . . . که از برج سرب خارج می شود ، جهت بازیابی روی آن مجدداً به سیستم شارژ می گردد .
کادمیوم در این فرآیند نیز بسته به نوع کندانسور به صورت پودر حاوی کادمیوم ( %5 جدا شده و با تهیه محلول مناسب حاوی روی و با استفاده از جریان برق مستقیم در سلول های الکترولیز (Electrowinning )فلز روی SHG( Grade High Special ) با عیار بیش از 995,99 % روی استحصال می شود .
بررسی فرایند هیدرومتالورژی ، روش مرسوم (Conventional ) کنسانتره سنگ معدن ، به واحد لیچ منتقل می شود . در بخش انحلال ( Leach ) مواد اولیه حاوی روی ، با محلول برگشتی از واحد الکترووینینگ ( Spent ) در مخزن های مخصوص بصورت پالپ ( Pulp ) در می آید . از محلول اسید سولفوریک تازه جهت تعادل سولفات ( مورد نیاز ) استفاده می شود .
پس از لیچ اسیدی که با هدف انحلال حداکثر روی موجود در ماده معدنی انجام می شود ، دوغاب حاصل به مخزن های لیچ خنثی پمپ می شود . در این مخزن ها با افزودن آب آهک ، pH دوغاب جهت ایجاد شرایط مناسب برای ترسیب برخی از ناخالصی ها مانند Si، Fe ، Al ،Ge ،As و Sb و . . . . افزایش می یابد .
ناخالصی های یاد شده به صورت جامد از محلول جدا شده و محلول جهت جداسازی سایر ناخالصی ها به واحد تصفیه منتقل می شود . تصفیه محلول حاصل از لیچ طی سه مرحله انجام می شود . در مرحله اول ، غلظت یون کلر در محلول توسط کات کبود (SO4 Cu ) تا حد مجاز c کاهش می یابد .
در مرحله دوم با افزایش دمای محلول به 80 -70 و افزودن پودر روی و تری اکسید آرسنیک ، ناخالصی های Cu ،Co و Ni به صورت کیک از محلول جدا شده و محلول به مرحله بعد منتقل می شود . در مرحله نهایی با کاهش دما تا 50 درجه سانتی گراد و افزودن پودر روی ، کادمیوم به صورت اسفنجی از محلول جدا شده و محلول به برج های خنک کننده منتقل می شود .
در برج های خنک کن با کاهش دما حلالیت Ca،Mg در محلول کاهش یافته و در نتیجه کریستال های CaSO4 و MgSO4 شکل می گیرند و بر روی کف و دیواره برج خنک کن و بخش داخلی مخزن ذخیره محلول ، رسوب می کنند . محلول عاری از Ca و Mg به بخش الکترووینینگ هدایت می شود .
در واحد الکترووینینگ ، الکترولیت از سلول ها عبور نموده و یون +2 Zn بر روی کاتد احیاء و نسشته می شود و پس از گذشت زمان مشخصی به صورت ورقه روی SHG استحصال می گردد . ورقه روی حاصل ، پس از کنده شدن از کاتد در واحد ورقه کنی ، شسته شده و به واحد ذوب و ریخته گری منتقل می گردد .
در واحد ذوب و ریخته گری ، ورق ها پس از خشک شدن به کوره القایی شارژ می شوند . سرباره گیری توسط کلرید آمونیوم انجام می شود و مذاب روی به صورت شمش روی SHG ریخته گری می گردد . دقت در بهره برداری و تعدیل نمودن نوسانات کاری به خصوص در ظرفیت های تولید بالا و بازیابی حداکثر میزان روی از جمله پارامترهای بسیار مهم در اقتصادی بودن فرآیند تولید روی بشمار می آید .
چگونگی انحلال و خنثی سازی ، مهمترین عامل در بازیابی روی می باشد . سیستم انحلال در نظرگرفته شده جهت این طرح در برآورد نمودن دو هدف اصلی یعنی محلول خام مناسب جهت تصفیه و همچنین بازیابی بالای روی از ماده معدنی روی می تواند بسیار موثر واقع گردد .
به دلیل عدم آماده سازی مواد ، بخصوص عملیات فلوتاسیون سرب در ابتدای مدار و خارج نشدن برخی از کانی ها از خوراك ورودی به فرآیند تولید روی ، در اثر انحلال کانی هایی چون می متیت 3 AsO4(Pb5Cl ) در اسید ، میزان کلر در محلول افزایش می یابد ، به همین دلیل به غیر از مرحله منیزیم زدایی که باعث کاهش غلظت منیزیم ، کلر و فلوئور در مدار می گردد ، یک مرحله کلرزدایی نیز در نظر گرفته می شود .
به طور معمول با قرار دادن مراحل رسوب گذاری سولفات روی قلیایی (BZS) (منیزیم زدایی) و مرحله حذف کلر سعی براین است ، که غلظت کلر ، فلوئور و منیزیم در غلظتی پایین تر از سطح مجاز نگه داشته شود .
• جرثقیل سقفی
• فیلتر پرس
• ترانسفورماتور رکتی فار
• الکتروموتور مختص پمپ اسید
• پمپ ضد اسید
• الکتروموتور گیربکس
• میکسر-پالپ-لیچ و خنثی
• میکسر تصفیه
• میکسر آهک
• نوار نقاله لاستیکی
• نوار نقاله رولری
• مخزن فلزی
• مخازن
• مخزن پیشگرم
• مخازن شیر آهک
:: دانلود طرح توجیهی تیپ تیپ احداث کارخانه تولید شمش روی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش آلومینیوم
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش استیل | ریخته گری قطعات استیل
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش منیزیم از دولومیت و سیلیس
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش منیزیم از دولومیت
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شمش فولاد از قراضه
تذکر مهم : لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 98 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد .درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .
کانال یوتیوب ما را سابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم کاملترین فیلم های آموزشی کشاورزی و دامپروری و فرایند های کسب و کار ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب و همینطور در آپارات ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار خواهد گرفت.
:: این مطالب هم ممکن است برای شما جذاب باشند :
:: نگارش طرح توجیهی بانکی با کامفار
:: دانلود هزاران طرح توجیهی تیپ صنعتی و معدنی
:: دانلود طرح های توجیهی سال 96 و 97 و 98