ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
اسانس ها به دلیل معطر بودن و داشتن طعم های مشخص در صنایع غذایی ، عطرسازی ، لوازم آرایشی ، داروسازی و بطور كلی در صنایعی كه محصولات معطر و یا دارای طعم خاص تولید می كنند ، مورد استفاده قرار می گیرند .
اسانس ها تركیبات معطری هستند كه در اندام های مختلف گیاهان مانند برگ ، پوست ، گل ، میوه ، دانه و ریشه گرفته می شوند . در حال حاضر از حدود 90 گیاه امكان استخراج اسانس وجود دارد .
به علت تبخیر اسانس ها در اثر مجاورت هوا و در حرارت عادی ، آنها را روغن های فرار یا اتری یا اسانس های روغنی نیز می نامند .
اسانس ها به طور كلی بیرنگ هستند بخصوص هنگامی كه تازه تهیه شده باشند ولی در اثر مرور زمان به علت اكسیداسیون و رزینی شدن رنگ آنها تیره می شود . به طور كلی اسانس ها تركیبات بی رنگی هستند ، بخصوص اگر تازه تهیه شده باشند . با گذشت زمان به علت اكسید شدن رنگ آنها تیره می گردد .
آنها در الكل كاملا حل می شوند ، در صورتی كه با آب غیر قابل اختلاط هستند . اما به اندازه كافی در آب حل شده و بوی خود را به آن انتقال می دهند . مواد اصلی موجود در اسانس ها در اثر حرارت و گرما تغییرمی یابند .
بوی اسانس ها نیز بی نهایت متفاوت می باشد كه این امر به دلیل تركیبات مشخص هرگیاه است. بوی اسانس ها به طور محسوسی در معرض هوا تغییر می كند. همچنین طعم اسانس ها نیز با یكدیگر متفاوت است و می توان گفت اسانس ها دارای طعمهای شیرین ، تلخ ، ملایم ، گس و سوزاننده می باشند .
تفاوت اسانس ها یا روغنهای معطر با روغنهای معمولی در این است كه اسانس ها یا روغنهای معطر فاقد تركیبات اسیدهای چرب هستند و بر خلاف روغنهای معمولی تند نمی شوند و همچنین اسانس ها بر روی كاغذ یا پارچه ، لكه چربی بر جای نمی گذارند .
اسانس ها در اكثر مواد مخلوطی از تركیبات مختلف شیمیایی هستند كه با یكدیگر تفاوت بسیار داشته ولی در بعضی از خواص فیزیكی با هم اشتراك دارند . به عنوان مثال اسانس ها دارای بوی مشخص و نافذ می باشند .
اكثر آنها با استفاده از دوبار تقطیر، قابلیت بی رنگ شدن را دارند. البته در این مورد اسانس بابونه یك استثناء بوده و رنگ خود اسانس آبی می باشد . همچنین اسانس ها در معرض هوا رنگی می شوند . به عنوان مثال ، اسانس نعناع به رنگ زرد و اسانس دارچین به رنگ قهوه ای درمی آیند .
اسانس ها به دلیل معطر بودن و داشتن طعمهای مشخص در صنایع غذایی ، عطرسازی و لوازم آرایشی ، داروسازی و بطور كلی در صنایعی كه محصولات معطر و یا دارای طعم خاص تولید می كنند ، مورد مصرف دارند .
اسانس ها كاربردهای فراوانی در صنایع داروسازی دارند اسانس ها دارای تركیبات شیمیایی متنوع و پیچیده ای هستند و به همین دلیل نمی توان خصوصیات داروئی مشتركی را برای آنها ذكر كرد . ولی بطور كلی اسانس ها دارای خاصیت ضد نفخ (Carminative) می باشند . درطرح حاضر هدف تولید كنسانتره اسانس از مركبات می باشد .
لازم به ذكر است كه این اسانس ها خوراكی بوده و در صنایع غذائی و داروئی استفاده می گردد .
همچنین باید گفت كه مركبات شامل میوه های زیر می گردد :
پرتغال - لیمو ترش - لیمو شیرین – نارنج – بالنگ - گریپ فورت – نارنگی – دارابی
اسانس ها به دلیل معطر بودن و داشتن طعمهای مشخص در صنایع غذایی ، عطرسازی و لوازم آرایشی ، داروسازی و بطور كلی در صنایعی كه محصولات معطر و یا دارای طعم خاص تولید می كنند ، مورد مصرف دارند اسانس ها كاربردهای فراوانی در صنایع داروسازی دارند .
همانطور كه گفته شد ، اسانس ها دارای تركیبات شیمیایی متنوع و پیچیده ای هستند و به همین دلیل نمی توان خصوصیات داروئی مشتركی را برای آنها ذكر كرد . ولی بطور كلی اسانس ها دارای خاصیت ضد نفخ (Carminative) می باشند . از دیگر خصوصیات داروئی كه برای اسانس ها ذكر شده است ، كه به برخی موارد در زیر اشاره شده است :
• ضد عفونی كننده
• ضد تشنج
• ضد تورم و التهاب
• خلط آور
• ضد قارچ ، باكتری و كرم
• محرك
• مسكن درد دندان
• ضد خارش موضعی
• محرك دستگاه گوارش
• ضد رماتیسم
برای اسانس ها در صنایع مختلف نیز كاربردهای متنوعی ذكر شده است ، از این صنایع می توان به بعضی اشاره كرد :
• تهیه حشره كش ها
• تهیه آدامسهای معطر
• صنایع صابون سازی
• تهیه خمیر دندان
• تهیه مواد پلاستیكی
• صنایع عطرسازی
• فرآورده های خوراكی
در واقع مهمترین كاربرد اسانس ها علاوه بر موارد ذكر شده ، اثرات درمان كننده آنهاست .
واضح ترين اثر اسانس ها تحريك حس بويايي مي باشد . بوها تاثيري بر احساسات ما داشته و مستقيما بر روي مغز اثر مي گذارند . دستگاه بويايي به سيستم ليمبيك كه مركز كنترل هيجان ، حافظه و احساسات جنسي است متصل بوده و در كنترل ضربان قلب ، فشار خون ، استرس ، تنفس و تعادل هورمونها دخالت دارد .
همچنين اسانس ها بعد از استعمال موضعي و يا مصرف بصورت استنشاقي جذب خون شده و اثر خود را از راه خون اعمال مي كنند .
استاندارد های قابل توجه ، جهت اجرای طرح توجیهی اسانس گیری از مرکبات :
شماره استاندارد های ملی : 2051 ، 2054 ، 2173 ، 2176 ، 2233
استاندارد جهانی 5 13531, CSIC GB/T برای اسانس های صنعتی استخراج شده است .
• کشورهای عمده تولید کننده
آمریكا - چین - برزیل - تركیه - اندونزی - روسیه - مراكش - بلغارستان - هند - فرانسه - ایتالیا - مصر - اسپانیا - استرالیا - پرتغال - كانادا یوگسلاوی - یونان
• کشورهای عمده مصرف کننده
اسانس ها یك ماده افزودنی هستند كه در بسیاری از محصولات غذایی بهداشتی و آرایشی دارای كاربرد می باشند .
لذا مصرف آن در نزد واحدهای صنعتی تولید كننده این محصولات می باشد و با توجه براینكه واحدهای صنعتی فوق در كلیه نقاط جهان گسترده می باشند ، ازاین رو نمی توان كشور خاصی را در این مورد به عنوان مصرف كننده عمده تلقی كرد .
• شرایط واردات محصول
با مراجعه به کتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی ، نتیجه گیری شده است که محدودیت خاصی برای واردات محصول مورد مطالعه وجود ندارد . لذا با پرداخت حقوق گمرکی که به این شرح است : اسانس ترنج : 4 درصد ، اسانس پرتغال : 15 درصد ، اسانس لیمو ترش : 4 درصد ، اسانس لیمو عمانی : 4 درصد ) واردات انجام می گیرد .
• شرایط صادرات محصول
از نقطه نظر مقررات وزارت بازرگانی ، برای صادرات محصولات تولیدی طرح هیچگونه شرایط و محدودیتی وجود ندارد و انتظار می رود كه با توجه بر وفور مواد اولیه ( انواع مركبات ) از نظر تنوع واریته ها و گستردگی تولید در سطح كشور و همچنین شرایط اقلیمی كشور و چهار فصل بودن تولید محصولات كشاورزی ، كشورمان دراین باب دارای مزیت نسبی است و لذا توسعه صادرات آن به راحتی امكان پذیر می باشد .
لیكن از آنجایی كه این محصولات ، یك كالای افزودنی صنعتی محسوب می گردند ، از اینرو ورود به بازارهای جهانی مستلزم برخورداری تولید كننده از شرایطی می باشد كه در زیر به شرایط فوق اشاره شده است .
برخورداری از مزیت رقابتی به لحاظ قیمت
یكی از معیارهای مهم در صادرات ، برخورداری از قیمت های رقابتی جهانی می باشد كه این مورد نیز به شرایط اقتصاد كلان كشور در مقایسه با كشورهای مقصد صادرات باز می گردد . محصولات مورد مطالعه در نقاط مختلف جهان از قیمت های متفاوتی برخوردار است كه لازم است هر صادر كننده قبل از ورود به بازار از این قیمت ها بطور كامل اطلاع داشته باشند .
برخورداری از مزیت رقابتی به لحاظ كیفیت
كیفیت در این محصولات شامل كیفیت درانتخاب مواد اولیه ، كیفیت فرآوری و تولید محصول مطابق استانداردهای جهانی ، كیفیت بسته بندی و ارسال كالا تا مقصد صادراتی می شود .
برخورداری از توان مالی مناسب
دوره وصول مطالبات در صادرات عموما بالا است از اینرو لازم است صادر كننده از توان مالی مناسب برخوردار باشد .
آشنایی كامل با امور تجارت جهانی
فعالیت در بازارهای جهانی مستلزم آگاهی كامل صادر كننده از مقررات و الزامات تجارت جهانی می باشد .
رعایت كامل استاندارد های جهانی
این استانداردها شامل مرغوبیت مواد اولیه ، رعایت بهداشت تولید و محصول ، فرمولاسیون دقیق ، كنترل كیفیت مطابق استاندارد كشور مقصد صادرات ، بسته بندی صحیح و ..... می باشد .
تولید اسانس از مرکبات با گرید مورد نظر بازار مصرف
اسانس ها در موارد كاربرد مختلف خود از گریدهای مختلف برخوردار می باشد كه تولید كننده لازم است با شناخت كامل از نیاز بازار ، تركیب تولیدی خویش را بر طبق آن قرار دهد .
محصولات مورد مطالعه هر چند به عنوان ماده اولیه در تولید بسیاری از محصولات غذائی و بهداشتی و داروئی دارای كاربرد است ، ولی از نگاه كلان می توان گفت كه این محصولات اهمیت استراتژیك خاصی در داخل كشور و بازارهای جهانی ندارند و تنها از نگاه یك ماده اولیه مصرفی صنعت می توان این محصولات را مورد مطالعه و بررسی قرار داد .
مراحل تولید محصول مورد بررسی :
1. پوست مرکبات
2. جداسازی ناخالصی ها
3. خرد کردن پوست
4. خیس کردن پوست
5. خیس کردن در حلال
6. جداسازی فاز مایع
7. خشک کردن
8. آسیباب
9. جدا کردن حلال از طریق تبخیر
10. تخلیص با استفاده از مواد شیمیایی
11. تاغیظ اسانس و تولید کنسانتره
12. کنسانتره اسانس
در حالت كلی ، فرایند تولید كنسانتره مركبات در دو مرحله تقسیم می گردد .
مرحله اول : تولید اسانس
انواع روش ها ی تولید اسانس ها را می توان به صورت زیر جمع بندی كرد .
• روش تقطیر
• روش فشرده كردن
• روش استخراج با حلال
در حال حاضر عمومی ترین روش استخراج اسانس ها دربیشتر واحدهای صنعتی داخل و خارج كشور روش حلال می باشد .
در اینجا باید توجه گردد كه اسانس مركبات در پوست آنها قرار دارد و از آنجائیكه این پوست روغنی نیز می باشد لذا استخراج اسانس لازم است با استفاده از روش حلال صورت گیرد .
مرحله دوم : تلغیظ اسانس و تولید كنسانتره
در این مرحله آب محتوی اسانس به طریق حرارت در خلاء تبخیر گردیده و با تلغیظ اسانس ، كنسانتره آن تولید می گردد.
در حالت كلی تكنولوژی عمومی تولید اسانس های صنعتی در دو حالتی است كه در بالا تعریف گردید و كلیه واحدهای صنعتی از همان روش ها استفاده می نمایند .
فرایند تولید اسانس های صنعتی در بالا آورده شده است و همانطوریكه از آن مشخص است عملیات مختلفی در فرایند تولید انجام می گیرد كه ذیلا اشاره كوتاه بر آن شده است .
• جدا سازی ناخالصی های مواد اولیه
ماده اولیه تولید انواع محصولات كشاورزی و یا ضایعات آن می باشد و از آنجائیكه این مواد در موقع رسیدن به كارخانه از ناخالصی های ناخواسته برخوردارهستند لذا پس از ورود به كارخانه ، این ناخالصی ها از آن جدا می گردند .
• خرد كردن
به منظور ایجاد شرایط نفوذپذ یری بهتر آب یا حلال مواد اولیه رسیده و تمیزشده بوسیله ماشین های مخصوص به قطعات ریزتر خرد می گردند.
• خیس كردن مواد در حلال
پوست خرده شده مركبات در حلال شیمیائی خیس می گردند تا بواسطه آن اسانس موجود در بافت گیاه استخراج گردد . عملیات خیس كردن با هم زدن و حرارتدهی همراه است تا استخراج اسانس با راندمان بیشتری صورت گیرد .
• جدا سازی فاز مایع
در بسیاری از مواد اولیه پس از خیس خوردن آن ها در حلال ، فاز مایع جدا شده و جهت جدا سازی اسانس به قسمت بعدی منتقل می گردد . لیكن در بخشی دیگر نیزمخلوط گیاه در حال خیس خوردن به قسمت تقطیریا مرحله بعدی منتقل می گردد .
• جدا سازی حلال بوسیله تبخیر
حلال مورد استفاده برای استخراج اسانس معمولا بوسیله تبخیر از اسانس جدا شده و سپس جمع آوری و برای استفاده مجدد به قسمت خیس كردن مواد اولیه منتقل می گردد .
• تقطیر سه مرحله ای در خلاء
پس از استخراج اسانس ، به منظور كنسانتره سازی آن از روش تقطیر استفاده می گردد . تقطیر مورد استفاده از نوع سه مرحله ای تحت خلاء بوده و آب اسانس بصورت بخار از مخلوط جدا شده و اسانس باقی مانده تلغیظ می گردد .
• بسته بندی
آخرین مرحله در تولید اسانس ، بسته بندی آن است كه برای این منظوراز بسته بندی بشكه ای در ظروف 20 – 50 – 100 لیتری استفاده می گردد .
• خشك كردن تفاله ها
تفاله های باقی مانده از فرایند استخراج اسانس ، قابلیت استفاده به عنوان خوراك دام را دارا هستند . از اینرو این تفاله ها جمع آوری ، خشك و سپس آسیاب و در سطح قابل استفاده دام تبدیل و روانه بازار می گردد .
• ماشین سورتینگ
• ماشین خرد كن
• ماشینهای خشك كن تفاله ها
• مخازن خیساندن
• برج تقطیر
• فیلترها
• ماشین تبخیر كننده
• ماشین مخلوط كن
• ماشین آسیاب تفاله های خشك شده
• مخازن مختلف
• ماشین استخراج اسانس با حلال
• ماشین تقطیر در خلاء سه مرحله ای
• ماشین بسته بندی بشكه