ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
روغن ماهی از جمله روغن های خوراكی است ، كه از انواع ماهیان گرفته شده و در تهیه غذاها مورد استفاده انسان قرار می گیرد . عامل اصلی كه سبب ایجاد مزیت در روغن ماهی به نسبت سایر روغن ها و چربی های نباتی و حیوانی می گردد ، ماده ای به نام امگا 3 می باشد .
روغن ماهی از جمله روغن های خوراكی است كه از انواع ماهیان گرفته شده و در تهیه غذاها مورد استفاده انسان قرار می گیرد . عامل اصلی كه سبب ایجاد مزیت در روغن ماهی به نسبت سایر روغن ها و چربی های نباتی و حیوانی می گردد ، ماده ای به نام امگا 3 است .
3 Omega- كه یك نوع Essential Fatty Acid می باشد ( Essential به این معنی است كه بدن آن را نمی سازد و ما باید از طریق تغذیه آن را به بدن برسانیم ) ماهی یكی ازبهترین منبع های امگا 3 می باشد و نوعی از آن كه در ماهی وجود دارد دارای 2 نوع Acid Fatty می باشد كه در سلامت انسان نقش بسیار مهمی دارد ، این دو نوع Fatty Acid شامل :
Docosahexonic Acid-DHA كه نقش مهمی در فعالیت مغز دارد و همچنین خاصیت ضد تورم و التهاب را دارد و برای سلامتی مفصل ها بسیار مؤثر است .
EisosahexonicAcid -EPA كه نقش مهمی در خاصیت ضد ورم و التهاب دارد و همچنین تنظیم كننده دستگاه ایمنی بدن ، دستگاه گردش خون و همچنین انعقاد خون می باشد .
از خاصیت های دیگر امگا 3 تأثیر آن در دستگاه گردش خون است كه كمك به زیبائی پوست و مو می كند . این چربی می تواند در درمان امراضی چون آسم ، سرطان ، بیماریهای قلبی ، بالا بودن فشار خون ، مبالا بودن چربی خون ، پوكی استخوان ، آرتروز ، افسردگی و ناراحتی های روحی و روانی مؤثر باشد .
بهترین منبع این چربی روغن ماهی و Flaxseed Oil می باشد . ماهی هائی كه دارای میزان بیشتری از این نوع چربی می باشند عبارتند از : ماهی آزاد آتلانتیك چون Atlantic Salmon ، Atlantic Herring Mackerel ، Sardine Atlantic و ماهی هائی چون Trout ، Swordfish ، Tuna ، Atlantic Halibut دارای میزان كمتری از این چربی می باشند .
همچنین3 Omega - در مواد غذائی دیگری چون Flaxseed Oil ، Canola Oil ، Walnut Wheat Germ و Soy bean یافت می شود . خوردن روزانه 1 تا 2 گرم از این نوع چربی كمك به جلوگیری از امراض مختلف می كند .
گنجانیدن اسید های چرب ضروری (Essential Fatty Acid ) در برنامه غذائی روزانه بسیار لازم می باشد ، زیرا كه این چربیهای مفید كمك بسیارمؤثری در سلامتی بدن، سلامتی قلب و مغز دارند .
اسید های چرب ضروری ( Essential Fatty Acid) نقش بسیار مهمی در زیبا سازی و سالم نگاه داشتن پوست و مو دارند ، زیرا كه در رقیق سازی و دستگاه گردش خون مؤثر می باشند .
امگا 3 یكی از مهمترین اسید های چرب ضروری ( Fatty Acid Essential ) می باشد كه تأثیر فراوانی روی انرژی ، خلق و خو و خواب می گذارد . كمبود امگا 3 ممكن است ایجاد خستگی ، افسردگی ، بی خوابی و اضطراب و ناراحتی ها جسمی و روحی شود .
امگا 3 برای سلامتی سلولهای بدن و سوخت و ساز Cholesterol و Triglycerides نقش مهمی دارند و در نتیجه می توانند میزان آنها را در خون كاهش دهند و در دراز مدت با مصرف امگا 3دربرنامه غذائی می شود كه از بیماریهای قلبی جلوگیری كرد .
امگا 3 به رقیق شدن خون كمك می كند ، باعث انبساط رگهای خون می شود ، از ورم و التهاب كم می كند و در نتیجه كمك به رفع سردرد ، درد مفاصل و ناراحتی مربوط می كند . تحقیقات نشان داده اند كه مصرف روزانه امگا 3 می تواند از رشد بدخیم تومورها جلوگیری كند . ماهی و روغن ماهی یكی ازمهمترین منابع امگا 3 می باشد .
معمولا برای روغن ماهی و یا ماهی، نوعی را كه از دریای عمیق ( Deep Sea ) تهیه شده ، مصرف نمائید تا آلودگی جیوه ( Mercury) كمتری داشته باشد . بهترین منابع امگا 3 در غذاهای دریائی شامل می باشد :
• ماهی آزاد ( Salmon)
• قزل آلا ( Trout)
• تُن ( Tuna)
• ماكرل ( Mackerel )
• شاه ماهی ( Herring )
• ساردین ( Sardine )
• انچوی ( Anchovies )
لیكن در اینجا باید گفت كه استفاده از ماهیان ذكر شده در بالا برای استخراج روغن ماهی اقتصادی نبوده و لذا در عمل از ماهیان ارزان قیمت كه مطلوبیت كمتری در بازار از نظر مصارف خوراكی دارند ، استفاده می گردد كه فانوس ماهی و ماهی كلیكا از جمله آنها می باشد .
مصارف غذائی انسان
روغن ماهی یك ماده غذائی است كه در تهیه انواع خوراك های انسانی مورد استفاده قرار می گیرد . این روغن به دلیل داشتن مواد مفید ارزش تغذیه ای بالائی برای انسان دار د كه ذیلا به آنها اشاره شده است . روغن ماهی برای بهبود بیماری قلبی بسیارمفید است .
روغن ماهی حاوی نوعی چربی بنام چربیهای امگا 3 با خاصیت پائین آوردن تری گلیسیرید خون است . از اینرو پزشكان توصیه می كنند روغن ماهی به رژیم غذایی بیماران قلبی اضافه شود . برخی از خاصیتهای چربی های امگا 3 عبارتند از :
رقیق كردن خون
این ویژگی روغن ماهی در درمان لختگی خون به كار می آید .
كاهش سنتز VLDL
VLDL یكی از انواع كلسترول بدخون است كه موجب كاهش تولید HDL كه كلسترول مفید خون است می شود . روغن ماهی در كاهش VLDL مؤثر است .
كاهش چسبندگی پلاكت ها
ثابت شده است كه روغن ماهی موجب می شودكه پلاكتها كمتر به یكدیگر بچسبند و از تولید لخته های پلاكتی داخل رگها جلوگیری می كند . تحقیقات نشان داده است كه مرگ و میر در میان بیمارانی كه از روغن ماهی استفاده می كنند 30 درصد كمتر از كسانی است كه آنرا مصرف نمی كنند .
چربی های امگا 3
در ماهی و روغن آن با بلوكه كردن پروستا گلندین سبب استحكام استخوانها می شوند . علت استحكام استخوانها در كسانی كه ماهی میخورند دریافت زیاد كلسیم نیست بلكه وجود چربیهای امگا 3 است .
این چربیها همچنین سبب تحریك ترشح هورمون رشد میشوند بنابراین مصرف 2 نوبت ماهی در هفته باعث می شود كه علاوه برپیشگیری از ایجاد بیماریهای قلبی ، استخوانها نیز استحكام یابد . محققان دریافته اند كه تعادل میان اسید های چرب امگا 3 و امگا 6 از بروز سرطان پروستات در مردان جلوگیری میكند .
از آنجایی كه اسیدهای چرب امگا 6 نیز در روغن های مایع گیاهی وجود دارد، توصیه میشود در تهیه ماهی های سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 جهت طبخ به مقدار اندك از این روغنهای گیاهی استفاده شود . محققان دریافته اند ، امگا 3 از پیشرفت تومورهای سرطانی در مغز استخوان نیز جلوگیری میكند .
مادرانی كه در دوران بارداری امگا 3 كمتری دریافت كرده اند ، فرزندانشان از ضریب هوشی پایین تری برخوردارند . به علاوه ، این كودكان در فعالیت های اجتماعی خود ناتوان تر هستند و با اختلالات رفتاری در بزرگسالی روبه رو خواهند بود .
به علاوه مادرانی كه در دوران بارداری از این روغن استفاده كرده اند به احتمال كمتر كودكانی با وزن كم را به دنیا خواهند آورد .
دریافت مناسب امگا 3 در دوران بارداری می تواند از بروز بیماری فشار خون دیابت و بیماریهای قلبی در میانسالی بكاهد و به این دلیل است كه به مادران باردار توصیه می شود حداقل دوبار در هفته از ماهی استفاده كنند . با وجود تمامی فوایدی كه روغن ماهی دارد ، نباید آن را بی مورد و بی رویه مصرف كرد .
گاهی نیز مصرف بی رویه این روغن ها موجب بروز خونروی شده كه بر اثر ضربه ، عمل جراحی و یا اعمال دندانپزشكی آشكار می شود . به علاوه این روغن نیز مانند روغن های دیگر دارای كالری بالایی است كه مصرف بی رویه آن می تواند انرژی مازادی را به بدن رسانده و موجب چاقی شود .
مصارف داروئی روغن ماهی
در قسمت بالا خواص غذائی روغن ماهی در بدن انسان شرح داده شد . لذا با استفاده از خواص فوق روغن ماهی در ساخت داروهائی كه هدف آنها ایجاد اثر گذاری ذكر شده در بالا می باشد ، استفاده می گردد .
استفاده از روغن ماهی در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی
خواص منحصر به فرد روغن ماهی سبب شده است كه مصرف آن در لوازم آرایشی و بهداشتی نیز وارد گردد . لطافت پوست و تقویت آن از جمله مزیت هایی است كه این مصرف بوجود می آورد .
مصارف روغن ماهی در ساخت رنگ ها
خاصیت نرم دهندگی و لطافت روغن ماهی سبب شده است ، كه از آن در صنایع تولید رنگ نیز استفاده گردد .
کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید و تصفیه روغن خوراکی :
• کشورهای عمده تولید کننده محصول
ژاپن ، چین ، آمریكا ، هند ، پرو ، آرژانتین ، مكزیك
• کشورهای عمده مصرف کننده محصول
روغن ماهی یك ماده افزودنی غذائی است كه در بسیاری از محصولات غذائی همچنین در برخی از داروها و محصولات بهداشتی دارای كاربرد است . لذا مصرف آن در نزد خانوارها و واحدهای صنعتی تولید كننده محصولات غذائی می باشد و لذا با توجه بر گسترده بودن الگوی مصرف خانوارها و واحدهای صنعتی مصرف كننده روغن ماهی ، نمی توان كشور خاصی را در این مورد به عنوان مصرف كننده عمده تلقی كرد .
شرایط واردات و صادرات محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید و تصفیه روغن خوراکی :
• شرایط واردات محصول
با مراجعه به كتاب مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی ، نتیجه گیری شده است كه محدودیت خاصی برای واردات محصول مورد مطالعه وجود ندارد . لذا با پرداخت حقوق گمركی 4 درصد واردات انجام می گیرد .
• شرایط صادرات محصول
از نقطه نظر مقررات وزارت بازرگانی ، برای صادرات روغن خوراکی هیچگونه شرایط و محدودیتی وجود ندارد .
محصولات مورد مطالعه طرح حاضر ، هر چند بعنوان یك ماده غذائی مهم در تهیه انواع خوراك های انسانی دارای كاربرد است ، ولی از نگاه كلان می توان گفت كه این محصول اهمیت استراتژیك خاصی در داخل كشور و بازارهای جهانی ندارند و تنها از نگاه یك ماده اولیه مصرفی صنعت غذا ( و مصارف خانگی غذا ) می توان این محصولات را مورد مطالعه و بررسی قرار داد .
1. سورت کردن ماهی ( فانوس ماهی )
2. خرد کردن پیکر ماهی به قطعات ریزتر ( ماهی درشت )
3. پخت ماهی
4. جداسازی قطعات پخته شده ماهی به وسیله پرس مکانیکی
5. تغلیظ و تبدیل پساب به کنسانتره
6. خشک کردن مقدماتی ( پودر ماهی مرطوب ) ( جهت فروش به شرکتهای تولید کننده پودر ماهی )
7. صاف کردن عصاره از قطعات گوشت باقیمانده
8. جدا کردن روغن از آب به وسیله دستگاه سانتریفیوژ
9. خنثی سازی
10. رنگ بری
11. بی بو کردن
12. رنگ بری
13. روغن ماهی آماده
فانوس ماهی پس از صید از محل ذخایر توسط كشتی های صیادی ، در مخازن آب سرد (RSW ) نگهداری و به اسكله مجتمع حمل می شوند . ماهی ها پس از آبگیری و توزین به داخل مخازن سرد كارخانه پمپ می شوند ؛ سپس به دستگاه طبقه بندی ( Classifier ) فرستاده شده تا ماهی های ریز و درشت از هم جدا شوند .
ماهی های درشت پس از عبور از خرد كن ( Mincer ) در مخزن موقت ( Buffer Tank ) برای توزیع بین دستگاه های پخت ( Cooker ) به همراه ماهی های ریز ذخیره می شوند .
ماهی ها به مدت 20 دقیقه در دستگاه های پخت توسط بخار تولید شده در دستگاه های بویلر( Boiler ) پخته شده و به دستگاه های جدا كننده ( Tricanter ) منتقل می شوند . سوپ حاصله در دستگاه جدا كننده به سه فاز تقسیم می شود :
1. پودر ماهی ( مرطوب )
2. روغن ماهی
3. پساب
روغن ماهی به مخازن موقت هدایت شده و برای ورود به دستگاه سانتریفوژ در یك مبدل حرارتی گرم می شود ؛ این روغن پس از خالص سازی در سانتریفوژ در مبدل حرارتی دیگری سرد شده ، به مخازن روغن جهت ارسال به قسمت خنثی سازی هدایت می شود . در محل خنثی سازی ، اسیدهای چرب آزاد خنثی می شوند و این كار توسط اضافه كردن محلول ضعیف قلیائی در حرارت 90 درجه سانتی گراد انجام می گردد .
محلول صابونی حاصل به تدریج ته نشین می شود . عمل رنگبری بعد از خنثی سازی انجام می گردد تا روغن بی رنگ گردد . روغن در 85-80 درجه سانتی گراد خشك می شود سپس خاك و رنگبر اضافه می گردد و در همان درجه حرارت مدتی بهم زده می شود . سپس آنرا با صافی صفحه ای قابدار صاف می كنند .
حال نوبت بی بو كردن رسیده است . هدف این مرحله برطرف كردن موادی است كه طعم و عطر خاصی به روغن می دهند . در این سیستم روغن را به كمك بخار گرم می كنند و با عبور بخار ، روغن بی بو می گردد حرارت را به 135 درجه می رسانند و در مرحله دوم حرارت را به 60 درجه سانتی گراد تع دیل می دهند سپس روغن به یك مخزن وارد می شود و از آنجا توسط پمپ به سمت دستگاه پركن حركت می كند .
در این دستگاه روغن در بطری ها پر شده و درب آنها بسته می شود . پودر ماهی مرطوب نیز پس از عبور از دستگاه همگون ساز ( Wet Mill ) ، توسط كانوایر به خشك كن اول هدایت میشود . رطوبت پودر در این مرحله توسط گرمای حاصله از مشعل های گاز سوز به آرامی گرفته می شود .
این پودر سپس برای فروش ارسال می گردد . پساب به دستگاه اواپراتور (Evaporator ) رفته پس از تبخیر در چند مرحله تغلیظ گشته و به صورت كنسانتره در می آید . این كنسانتره آماده ارسال به بازار می باشد .
• كانوایر سورت – كانوایر پودر ماهی
• ماشین های خرد كن پیكر ماهی
• تجهیزات پخت
• ماشین پرس عصاره گیری قطعات پخته شده ماهی
• توربو فیلترها
• اواپراتور تلغیظ پساب
• كوره خشك كن پودر ماهی
• سانتریفیوژها
• تانك های خنثی سازی با تجهیزات جانبی
• ستون های رنگ بری روغن با استفاده از خاك رنگبر و رزین
• ستون بی بو كردن روغن با استفاده از بخار
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید و تصفیه روغن ماهی