ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
شکلات خرما که یکی از مشتقات خرما می باشد ، دارای طعم بسیار دلچسب و شیرین می باشد و به عنوان یک میان وعده مقوی ، مورد توجه اکثر مردم قرار گرفته است .
شكلات یكی از شیرینی های پر طرفدار در بین مردم جهان می باشد . این محصول از ویژگی های جالبی برخوردار است ، چرا كه در دمای اتاق به حالت جامد میباشد ، اما به محض قرار گرفتن در دهان ذوب میگردد ، دلیل این خاصیت وجود نوعی چربی در تركیب شكلات است كه كره كاكائو نامیده میشود .
كره كاكائو در دمای زیر 25 درجه سانتیگراد جامد است و به هنگام تهیه شكلات با كاكائو و شكر تركیب میشوند . نقطه ذوب این چربی تقریباً برابر با دمای بدن است و به همین دلیل هنگامی كه با سایر اجزاء تشكیل دهنده شكلات مخلوط میشود باعث میگردد كه تركیب جدیدی به محض قرار گرفتن در درجه حرارت دهان تبدیل به یك مایع نرم و مطبوع شود .
علاوه بر این شكلات دارای طعم بسیار دلچسب و شیرین است ، كه اكثر مردم آنرا میپسندند . نكته جالب توجه اینست كه در ابتدا شكلات تنها به صورت یك نوشیدنی پر چربی و نامطلوب مصرف میشود ، ولی به مرور تا حد چشمگیری توسعه و گسترش یافت كه شاید این خود یكی از رموز تاریخ باشد .
شكلات در ابتدا به صورت نوشیدنی مورد استفاده قرار میگرفته است كه هم پر انرژی و هم مفید میباشد . با پیشرفت علم و تكنولوژیكی تولید شكلات ، این محصول به صورت جامد درآمد و اكنون حتی به صورت روكش برای سایر مواد غذایی ( از جمله بیسكوییتها و خشكبار و میوه جات ) ارائه میشود .
ضمناً این محصول به صورت یك ماده غذائی به صورت مستقل نیز مورد استفاده قرار میگیرد . همچنین شكلات به صورت پودر شده برای طعم دادن به انواع شیرینی جات و كیكها مورد مصرف قرار میگیرد .
استاندارد های قابل توجه ، جهت اجرای طرح توجیهی تولید شکلات خرما :
در بررسی و ارائه استاندارد میتوان به استاندارد ملی صنایع غذایی به شماره 608 و اصلاحیه این استاندارد یعنی استاندارد شماره 608-a اشاره نمود كه ویژگیها ، بسته بندی ، نمونه برداری روشهای آزمون ، تعریف ، ساخت و نشانه گذاری انواع شكلات را بیان میكند . این كد و ستاره از سایت رسمی استاندارد http : www . isiri. org قابل دسترسی است .
سه ناحیه عمده برای كشت كاكائو وجود دارد . افریقا غربی ، آسیای جنوب غربی و امریكای جنوبی . در حال حاضر بیش از 40% كاكائوی دنیا ، در ساحل عاج كشت داده میشود .
در طول 30 سال اخیر این تولید افزایش چشمگیری داشته و مواد اولیه حجم عظیمی از شكلاتهای اروپایی از این كشور تهیه میگردد . عناوین تولید كننده بزرگ جهان با در دست داشتن 10% سهم بازار كل دنیاست . امروز اندونزی كشت و كار كاكائو را توسعه بخشیده است و تقریباً تولید خود را هم سطح تولید كشورغنا كرده است.
اما از جمله كشورهای تولید كننده عمده محصول شكلات میتوان در اروپا كشورهای آلمان ، تركیه و اتریش را نام برد كه بیش از 70% از تولید كل اروپا و 50% از تولید كل جهان را به خود اختصاص میدهند و در واقع تولید كنندگان اصلی این محصول و تكنولوژی تولید آن میباشند .
• شرایط واردات محصول
با مراجعه به كتاب مقررات صادرات و واردات ، در خصوص واردات كاكائو و محصولات وابسته آن تعرفه مختلفی وضع شده است كه از میزان 4 تا 65 درصد در خصوص این محصول تعرفه گمركی در نظر گرفته شده است که به شرح زیر است :
دانه كاكائو كامل یا خردشده به صورت خام یا بو داد : 30
غلاف كاكائو ، پوسته و پوست و سایر آخال : 30-15
خمیر كاكائو به صورت چربی گرفته و یانگرفته : 15
كره، چربی و روغن كاكائو : 15
پودر كاكائو بدون افزودن قند یا شكر : 30-25
شكلات و سایر فراورده های خوراكی دارای كاكائو : 60
• شرایط صادرات محصول
به منظور صادرات این محصول از جانب ایران هیچگونه محدودیتی وضع نگردیده است و كشورهای مبدا بر حسب سیاستهای خود دارای شرایط مختلفی برای صادرات ایران وضع خواهند نمود .
امروز مشكلات یكی كالای تولیدی و مصرفی بسیار مهم در بازار جهانی میباشد . زیرا موارد مصرف آن و تنوع تولید و مصرف آن بسیار زیاد و همچنین پرسود میباشد .
بسیاری از كشورهای آفریقایی و آمریكایی ( بخصوص امریكای جنوبی ) از تولید كنندگان عمده كاكائو میباشند و تقریباً میتوان گفت تولید شكلات در هر 5 قاره جهان یكی از شاخههای صنایع غذایی مهم میباشد . از این نظر در كشورها تولید محصولات شكلاتی میتواند دریچه دیگری برای بازگشایی طرحهای اقتصادی و مناسبات اقتصادی با سایر تولید كنندگان مواد اولیه آن از یك طرف و از طرف دیگر برقراری مناسبات اقتصادی با كشورهای مصرف كننده به خصوص كشورهای آسیای میانه و اسیای دور و اروپا باشد.
اهمیت این محصول در ایران نیزبه خصوص از جنبه صادراتی به كشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای میانه بسیار حائز اهمیت است ودر این زمینه نیز در یك دهه اخیر سرمایه گذاریهای نسبتاً قابل توجهی صورت گرفته است . و لیكن در صورت امكان شایسته است به سمت تولیداتی با برند جهانی در ایران پیش برویم .
فرایند کلی تولید شکلات خرما
1. روغن جامد – شکر – پودر کاکائو
2. مخلوط کردن
3. والس
4. مخلوط کن
5. همگن ساز
6. مخزن تجمع
7. خنك كن
8. غالب زن و تزریق شیره خرما
9. بسته بندی
10. انبار
در تولید شكلات ، ابتدا شكر را بوسیله آسیاب چكشی به حالت پودر با دانههای بسیار ریز، آسیاب میكنند ، سپس پودر شكر را به همراه پودر كاكائو و 30% از روغن اولیه را وارد یك مكیسر ( همزن ) میكنند و 3 تا 4 ساعت آن را هم میزنند . سپس مخلوط را وارد دستگاهی به نام والس میكند .
این دستگاه عبارتست از یك سری غلظتكهای صاف و صیقلی كه به موازات هم قرار دارند و یكی در میان بالا و پایین هستند وجه حالت چرخان باشند . مخلوط وارد این دستگاه شده تا مواد اولیه به طور كامل له شوند . و در انتهای دستگاه شكلات به صورت ورقه از دستگاه خارج میشود بعد از این مرحله ورق شكلات به همراه 70% از باقی روغن وارد یك مخزن همزن دار شده و شكلات به حالت مایع از مخزن وارد دستگاه همگن سازی (conch) میشوند .
دستگاه كنچ عبارتست از یك مخزن كه در آن همزنهایی به شكل غلظت قرار دارد و حول یك محور میچرخند و یك مخزن دیگر موازی با مخزن اصلی قرار میگیرد كه شكلات پس از ورود به دستگاه كنچ و انجام عملیات از آن خارج شده و وارد مخزن دوم میشود و بعد از پرشدن مخزن مجدداً به دستگاه كنچ باز گردیده میشود كه عملیات همگن سازی به خوبی انجام شود ، عملیات كنچ یا همگن سازی حدود 12 الی 14 ساعت به طول میانجامد .
بعد از این مرحله شكلات وارد یك سری سینیهای خنك كن میشود كه در واقع بعد از خنك شدن به صورت شكلات تخته ای حاصل میشود محصول شكلات ما هم در این مرحله قابل ارائه به بازار میباشد و شكلات تختهای در انواع اندازه و طعم و شكل ( چه سفید و چه بصورت قهوهای ) در بازار عرضه میشود .
اما برای طعمهای مختلف و اندازههای مختلف قیمت متفاوت وجود دارد . برای تولید شكلات مغزدار چند مرحله دیگر وجود دارد . بعد از تولید شكلات به صورت تخته ای ، شكلات تخته را مجدداً با حرارت آب كرده وارد دستگاههای غالب زن میریزند . این دستگاهها در واقع از یك طرف شكلات را به صورت پوسته غالب ریزی كرده و مغز را ( چه بصورت شیره خرما و یا عسل و یا شكلات نرم تر و دیگر مغزها ) به داخل پوسته شكلاتی تزریق میكند .
بعد از انجام این عملیات شكلات جهت بسته بندی وارد دستگاه بسته بندی میشود و در بستههای مختلف نسبت به وزن و اندازه بسته بندی میشوند شایان ذكر است ، در تهیه شكلات سفید، پودر كاكائو از مواد اولیه تهیه شكلات حذف می شود و ممكن است شیر خشك هم به مواد اولیه آن اضافه شود كه به طمع دهی محصول كمك خواهد كرد .
• ماشین مخلوط كن
• والس
• ماشین همگن ساز ( CONCH )
• ماشین غالب زن و تزریق كن