طرح توجیهی تولید آرد سمولینا سال 1402+ pdf + word

semolina flour 1

جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید و بسته بندی آرد سمولینا سال 1402 با نرم افزار کامفار به صورت فایل  word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی تولید و بسته بندی آرد سمولینا را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.

 

کاربرد عمده آرد سمولینا در تولید ماکارونی می باشد ، ﺍﻳﻦ ﺁﺭﺩ ﺳﺮﺷﺎﺭ ﺍﺯ ﺍﻣﻼﺡ ﻣﻌﺪﻧی انواع ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﺧﺼﻮﺻﺎ ویتامین های گروه های B ﺍﺳﺖ.

همچنین کربوهیدرات های موجود در ماکارونی تهیه شده از این نوع آرد بسیار مفید بوده و با تولید ماده ای به نام سروتونین در مغز باعث هوشیاری و تنظیم عواطف و احساسات می شود .


نکاتی درباره محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید آرد سمولینا


طرح توجیهی تولید آرد سمولینا

آرد سمولینا تولید شده از گندم دوروم بوده و ماده اولیه اصلی در تولید ماکارونی به حساب می آید در صورتی که ماکارونی های تولیدی در کشور از آرد نول تهیه می شود اخیرا دو شرکت تولیدکننده ماکارونی اقدام به تولید ماکارونی با آرد سمولینا نموده که به طور کامل نیز از این آرد استفاده نمی کنند .

کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید آرد سمولینا

ﺁﺭﺩ ﺳﻤﻮﻟﻴﻨﺎ ﻛﻪ ﺍﺯ ﮔﻨﺪﻡ ﺩﻭﺭﻭﻡ ﺑﺪﺳﺖ ﻣی ﺁﻳﺪ ﻛﻪ ﮔﻨﺪﻣی ﺳﺨﺖ ﺑﻪ ﺭﻧﮓ ﺷﻴﺸﻪ ﺍﻱ ﺑﻮﺩﻩ ﻭ ﻋﻤﺪﻩ ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻥ ﺩﺭ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺎﻛﺎﺭﻭﻧی ﻣی ﺑﺎﺷﺪ ﺍﻳﻦ ﺁﺭﺩ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﺁﺯﺍﺩ ﻛﺮﺩﻥ ﺗﺪﺭﻳﺠی ﺍﻧﺮﮊﻱ ﺧﺎﺻﻴﺖ ﺭﮊﻳﻤی ﺩﺍﺭد .

ﺍﺯ ﺁﻧﺠﺎ ﻛﻪ ﺁﺭﺩ ﺳﻤﻮﻟﻴﻨﺎ بسیارﺩﺭﺷت ترﺍﺯ ﺁﺭﺩ ﻧﻮﻝ می ﺑﺎﺷﺪ . ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﺩﺭ ﻣﻐﺰ ﺫﺭﻩ ﺁﺭﺩ ﺑﺎﻗی ﻣﺎﻧﺪﻩ ﻭ ﺑﺎﻋﺚ ﻣی ﺷﻮﺩ ﻫﻴﭻ ﮔﺎﻩ ﻣﺎﻛﺎﺭﻭنی بهم نچسبد .

آرد سمولینا ﺳﺮﺷﺎﺭ ﺍﺯ ﺍﻣﻼﺡ ﻣﻌﺪﻧی انواع ﻭﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ﺧﺼﻮﺻﺎ ویتامین های گروه های B ﺍﺳﺖ . همچنین کربوهیدرات های موجود در ماکارونی تهیه شده از این نوع آرد بسیار مفید بوده و با تولید ماده ای به نام سروتونین در مغز باعث هوشیاری و تنظیم عواطف و احساسات می شود .

غنی ترین ماکارونی تولید شده ، ماکارونی تهیه شده از آرد سمولیناست این آرد با پروتیین زیاد ، کیفیت بالای گلوتن ، خاکستر پایین و دانه بندی زبرمناسب برای تولید انواع ماکارونی به روش های سنتی و مدرن می باشد .

استاندارد های قابل توجه ، جهت اجرای طرح توجیهی تولید آرد سمولینا :

  • 3104 : ﺁﺭﺩ ﮔﻨﺪﻡ ﻭ ﺩﻳﺎﺳﺘﺎ روش اندازه گیری فعالیت دیاستا
  • 7123 : ﻏﻼﺕ ﻭ ﻓﺮﺁﻭﺭﺩﻩ ﻫﺎﻱ ﺁﺭﺩ ﮔﻨﺪﻡ ﺩﻭﺭﻭﻡ ﺳﻤﻮﻟﻴﻨﺎ
  • 7436 : گندم دوروم ‐ سمولینا ‐ تعیین اندازه های ذرات ریزتر

کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید آرد سمولینا

آرد سمولینا تهیه شده از گندم دوروم یکی از انواع گندم های تولیدی در جهان می باشد لذا در بررسی کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده این محصول به بررسی کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده گندم اقدام شده که گندم دوروم را نیز شامل می گردد .

کشورهای مصرف کننده گندم تحت سه گروه کشورهای مناطق آسیایی ( چین ، ژاپن ، کره و تایوان ) ، مناطق آفریقایی ( الجزایر ، مصر، موروکو و تونس ) و آمریکای لاتین ( مکزیک ، برزیل و ونزویلا ) تقسیم بندی می شوند و عمده تولید کنندگان گندم را کشورهای آمریکا ، کانادا ، استرالیا ، آرژانتین و کشورهای عضو اتحادیه اروپا شامل می گردند .


شرایط واردات و صادرات محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید آرد سمولینا


semolina flour 3

شرایط واردات آرد سمولینا

ﺩﺭﺳﻨﻮﺍﺕ ﮔﺬﺷﺘﻪ ﺑﺎ ﻭﺟﻮﺩ ﺍﻋﻼﻡ ﺧﻮﺩ ﻛﻔﺎﻳی ﺩﺭ ﺯﻣﻴﻨﻪ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻨﺪﻡ ﻭ ﺣﻤﺎﻳﺖ ﺍﺯ ﺻﻨﺎﻳﻊ ﻭﺍﺑﺴﺘﻪ ﺍﺯ ﻭﺍﺭﺩﺍﺕ ﺁﺭﺩ ﮔﻨﺪﻡ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮﻱ ﺑﻪ ﻋﻤﻞ ﺁﻣﺪﻩ ﻭ ﺑﺎ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎﺕ ﻣﻴﺪﺍﻧی ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﮔﻴﺮﻱ ﺷﺪﻩ ﻛﻪ ﻫﻤﭽﻨﺎﻥ ﻭﺍﺭﺩﺍﺗی ﺩﺭ ﺯﻣﻴﻨﻪ ﺁﺭﺩ ﺳﻤﻮﻟﻴﻨﺎ ﻭﺟﻮﺩ ﻧﺪﺍﺭﺩ ﺍﻣﺎ ﺟﻬﺖ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺫﺧﻴﺮﻩ ﺍﺳﺘﺮﺍﺗﮋﻳک ﻭ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﻛﻤﺒﻮﺩ ﺩﺭ ﻳک ﺳﺎﻝ ﮔﺬﺷﺘﻪ ، ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﺧﺸﻜﺴﺎﻟی ﻭﺍﺭﺩﺍﺕ ﮔﻨﺪﻡ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ ﻛﻪ ﺍﻟﺒﺘﻪ ﮔﻨﺪﻡ ﺩﻭﺭﻭﻡ ﺭﺍ ﺷﺎﻣﻞ شده ﺍﺳت .

شرایط صادرات  آرد سمولینا

از نقطه نظر مقررات وزارت بازرگانی صادرات کلیه محصولات یارانه ای ممنوع می باشد .

در این میان صادرات آرد نیز ممنوع می باشد و در صورتی مجاز می باشد که یک واحد تولیدی اقدام به واردات گندم نموده و با هزینه خود آن را عمل آوری کرده و به آرد تبدیل کرده باشد .

با این وجود ورود به بازارهای جهانی مستلزم برخورداری تولید کننده از شرایطی می باشد که بشرح ذیل ارایه شده است .

  • صادرات آرد با گواهی شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ذیربط مجاز است .
  • آرد آزاد مخصوص صادرات باید در بسته بندی های مشخص بوده و با آرد بسته بندی و کیسه گیری شده دولتی تمایز داشته ولمه آرد صادراتی روی بسته ها باید درج شده باشد .
  • صادر کننده آرد موظف است آرد صادراتی را مطابق با ضوابط استاندارد داخلی و اخذ گواهی استاندارد صادر نماید.
  • ثبت سفارش توسط وزارت بازرگانی به منزله اجازه ورود می باشد .
  • استرداد حقوق ورودی صادرات آرد حداکثر تا شش ماه پس از ترخیص کالا امکان پذیر خواهد بود .

اهمیت استراتژیک محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید آرد سمولینا

امروزه تغذیه و تامین غذای مورد نیاز جمعیت های روزافزون از موضوعات مهم و حساس مورد توجه سازمان های بین المللی نظیر سازمان خواروبار جهانی ( FAO ) می باشد . از طرف دیگر کشاورزی یکی از مهمترین بخش های تاثیرگذار در اقتصاد هر کشور بوده و نقش بسزایی در استقلال سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی دارد .

گندم ( ماده اولیه تولید آرد ) به عنوان اولین و اصلی ترین منبع تامین غذایی و زراعی از اهمیت بالایی بخصوص در ایران برخوردار بوده و از همین رو در سالهای اخیر تلاش های بسیاری در جهت رسیدن به خودکفایی در این زمینه صورت گرفته است آرد سمولینا تولید شده از گندم دوروم نیز به به دلیل اینکه محصول اولیه گندم دوروم بوده و به دلیل وابستگی به یک محصول استراتژیکی و به دارا بودن ارزش غذایی بالا از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد .


فرایند تولید در طرح توجیهی تولید آرد سمولینا

semolina flour 9

تمیزکردن گندم

گندم در بدو ورود به آسیاب دارای مقدار زیادی ناخالصی های مختلفی است که نوع و مقدار آنها بسته به نحوه برداشت محصول و محل کاشت آن متفاوت است و بخصوص در مورد گندمهای بومی در مقایسه با گندم وارداتی نوع این ناخالصیها متفاوت است بنابراین آسیابهای مجهز باید دارای وسایل لازم جهت جدا نمودن این ناخالصیها باشند .

ناخالصی های موجود در گندم را می توان به صورت زیر طبقه بندی کرد :

  • تخم علفهای هرز، دانه سایر غلات و باقیمانده های گیاهی از قبیل کاه و کوزل
  • موادی که منشا حیوانی دارند مانند فضولات و باقیمانده های حشرات
  • مواد معدنی ، گل و لای ، گردو خاک ، سنگ ریزه و قطعات فلزی گوناگون
  • سایر ناخالصیها از قبیل پارچه ، کاغذ ، اشیاء پلاستیکی و نخ

ناخالصیهای فوق همراه با دانه های آسیب دیده ، دانه های لاغر و چروکیده و دانه های شکسته را اصطلاحاﹰ Screening نامند که به اسمهای دیگری از قبیل Besatz در اروپا و Dokage در آمریکا هم خوانده می شود . این مواد لزوما باید قبل از آسیاب کردن از گندم جدا شوند .

بعضی از ناخالصیها مانند ارگو و تخم گیاه سرشکافته مقداری مواد سمی یا رنگی به محصول اضافه می کنند و برعکس بعضی از آنها موجب رنگبری آرد می گردند بعلاوه سنگ ریزه ها و قطعات فلزی موجب خرابی دستگاه ها و خطر آتش سوزی در کارخانه می شوند و بهرحال وجودشان در محصول مطلوب نیست .

عملیات تمیزکردن گندم در اطاقکهای مخصوص انجام می گیرد . ناخالصیهایی از قبیل گل و گرد و خاک و مو که به دانه ها چسبیده اند به وسیله شستشو جدا می شوند .

ناخالصیهای دیگر را با توجه به اینکه در مقایسه با دانه گندمدارای ابعاد ، شکل ، سرعت پرتاب در مقابل جریان هوا ، وزن مخصوص ، ویژگیهای مغناطیسی و الکترواستاتیک ، رنگ و ناصاف بودن سطح متفاوت هستند را می توان بر اساس عوامل فیزیکی گوناگون از محصول جدا نمود .

شستشوی گندم

برای شستشوی گندم آن را در آب غوطه ور می سازند . برای این منظور مقدار آب لازم به ازای هر کیلوگرم گندم در حدود ١٠ لیتر می باشد .

پس از عمل غوطه ورسازی ، گندم به دستگاه سانتریفوژ مخصوص به نام Whizzer می رود و مقداری از آب اضافی آن حذف می شود در طی این عمل رطوبت گندم به حدود ٣ درصد افزایش می یابد و بنابراین شستشو دادن گندم قبل از آسیاب کردن بخصوص برای گندمهای خشک مناسب است زیرا بدین ترتیب عمل مشروط کردن بعدی آنها با سهولت بیشتری انجام خواهد گرفت .

در مواردی که دانه ها تمیز بوده و نیازی به شستشوی مرطوب نداشته باشد یا خیس کردن گندم اشکالاتی را به وجود می آورد برای جداکردن بعضی از ناخالصی ها از روش تمیزکاری خشک استفاده می شود .

در این روش گرد و خاک سطحی و بال حشرات و سایر مواد سبک توسط جریان هوا با شدتهای متفاوتی به خارج پرتاب می شود . ب

رای هر نوع ناخالصی سرعت جریان هوا متفاوت و قابل تنظیم است و به هر صورت اساس عمل جداسازی مواد سبک تر ازگندم می باشد ، در بیشترکشورهای پیشرفته و مجهز به سیستمهای مدرن آردسازی از این روش استفاده می شود .

جداسازی بر اساس شکل و اندازه

ناخالصی ها ی بلندتر یا کوتاه تر از گندم را بوسیله الک های مخصوص جدا می کنند . این الکها دارای سوراخهای مختلفی هستند که ابعاد آنها بر اساس اندازه دانه گندم تعیین شده است و همگی به همدیگر متصل بوده و بطور افقی حرکت می کنند و گاهی افقی و دایره مانند سوراخهای ریز و به قطر مساوی طول دانه گندم موجب جدا شدن دانه هایی نظیر ذرت می شوند که روی سطح می مانند و همچنین موجب جدا شدن دانه های کوچکتر از گندم می شود که از این سوراخها عبور کرده و روی الک بعدی جمع می شوند و در صورت لزوم مجددا برای جداسازی بعدی الک می شوند در این روش دانه های گندم خارج از استاندارد خواه دانه های بزرگ تر از حد معمول و یا کوچکتر از حد معمول هم همراه ناخالصی ها جدا می شوند .

ناخالصی های بلندتر یا کوتاه تر از دانه گندم که دار ای قطر مساوی آن باشند را می توان بوسیله دیسکهای دندانه دار و استوانه های Trieur جدا نمود .

سطح این دیسکها دارای فرورفتگی و یا دندانه هایی است که دارای شکل و اندازه خاصی بوده و می تواند فقط دانه گندم را در خود جای دهد ، دندانه های صفحات و استوانه ها برای جداکردن انواع مختلف ناخالصی با همدیگر متفاوت هستند .

شیارها و دندانه های باریک برای جدا کردن ذرات گرد و کوچکتر از گندم مثل تخم علفهای هرز و دندانه هایی به اندازه دانه های گندم برای جداکردن این ماده از ناخالصی های بلندتر مثل جو و چاودار بکار می روند .

جداکردن بذر علفهای هرز

برای جداکردن ذراتی که دارای شکل متفاوتی نسبت به گندم هستند می توان با معلق محصول در استوانه مارپیچ بلند آنها را جدا کرد . ذرات کروی در این دستگاه سرعت بیشتری نسبت به ذرات بیضوی و اشکال دیگر دارند و در آخر مسیر می توان آنها را به طور جداگانه جمع آوری نموده و در قسمت دیگر محصول خالص را بدست آورد .

سرعت جریان و یا به عبارت دیگر سقوط یک ذره در هوای آرام بستگی به وزن مخصوص آن دارد . بنابراین ذرات کروی شکل یا مکعب در مقایسه با ذرات مسطح و پهن سرعت بیشتری دارند . در عمل به جای معلق کردن ذرات در هوای ساکن آنها را در معرض هوایی با جریان معین به حالت تعلیق در می آورند .

سرعت جریان هوا را می توان به نحوی تنظیم کرد که ذراتی که دارای وزن مخصوص زیادی هستند پایین بیافتد و آنهایی که دارای وزن مخصوص کمتری هستند به خارج پرتاب شوند و در مسیر دیگری بیفتند . با استفاده از این اصل ذرات کاه ، ساقه ، گرد و غبار، دانه های کوچک و بذر علفهای هرز از محصول جدا می شوند .

پوست گیری

عمل پوست گیری در دستگاهی انجام می گیرد که از یک استوانه افقی یا عمودی تشکیل شده که در داخل آن پره هایی حول یک محور حرکت دورانی دارد . دانه گندم پس از ورود به این دستگاه بوسیله پره های متحرک داخل استوانه به شدت به شبکه فلزی استوانه برخورد کرده و پوست و غبار از آن جدا میشود و گندم تمیز شده از داخل استوانه خارج می شود .

آهن گیر

وجود ذرات و قطعات فلزی در گندم موجب آسیب غلطکها و ایجاد جرقه و در نتیجه آتش سوزی می شود به همین جهت در مسیر حرکت گندم و در چند محل مختلف آهن ربا برای جذب آنها قرار داده می شود تا با اطمینان کامل از توده گندم حذف شوند .

شن گیر

برای جداکردن شن از جدا کننده لرزشی استفاده می شود . در این دستگاه گندم به طرف پایین و شن ها به طرفین رفته و خارج می شوند .

جدا کننده الکترواستاتیک

این دستگاه مخلوط گندم و ناخالصیهای مختلف را بر اساس قابلیت هدایت الکتریکی آنها از هم جدا می کند .

سیکلون ها

در قسمت تمیزکردن گندم در سیلوها و آسیاب ها مقدار زیادی گرد و غبار ایجاد می شود که باید جمع آوری شوند ، برای این منظور از دستگاه سیکلون استفاده می شود . این دستگاه هوای آلوده به گرد و غبار محل را گرفته و گرد و خاک آن را جدا می کند .

آماده سازی گندم

آماده سازی در درجه اول برای بهبود ویژگیهای فیزیکی دانه گندم هنگام آسیاب کردن و سهولت جدا شدن پوسته از آندوسپرم صورت می گیرد که لایه خارجی آن ترد و شکننده است و لایه داخلی محکم و چسبیده به آندوسپرم می باشد . همزمان با این عمل ویژگیهای پخت محصول هم بهبود می یابد .

عمل آماده سازی در اصل عبارت است از تعدیل مقدار رطوبت و پخش یکنواخت آن درتمام دانه های محصول . هنگام مشروط کردن گاهی لازم است از گرم کردن و سرد کردن برای مدتهای حساب شده و معین هم استفاده شود زیرا این عملیات به جذب مقدار معینی آب توسط گندم کمک می کند .

هنگاهی که آماده سازی در شرایط مطلوب انجام گیرد پوسته گندم سفت ، محکم و الاستیک می شود ولی اتصال آن به آندوسپرم شل می شود و بعلاوه جدا شدن پوسته از دانه سریعتر و راحت تر انجام می گیرد .

از طرفی سفت شدن و محکم شدن پوسته موجب کاهش شکنندگی آن می شود و درنتیجه از خرد شدن ذرات جلوگیری شده و این امر باعث میشود که ذرات پوسته با ذرات آرد مخلوط نشده و آرد با رنگ سفید تروخاکسترکمتر حاصل گردد . از مهمترین عوامل موثر در مشروط کردن گندم می توان دما ، رطوبت ، مقدارهوا و زمان را نام برد .

انواع روشهای آماده سازی عبارتند از :

١) مخلوط کردن گندم مرطوب و خشک

٢) مشروط کردن سرد

٣) مشروط کردن گرم

٤) مشروط کردن داغ

٥) مشروط کردن به وسیله بخار

فرآیند آسیاب کردن گندم

به طور کلی هدف از آسیاب کردن گندم عبارتست از جداکردن آندوسپرم از پوسته و جوانه و نرم کردن و کوچک کردن اندازه ذرات آندوسپرم برای تولید آرد ، این عمل اگر به خوبی انجام گیرد بازدهی تولید آرد بالا می رود و ذرات پوسته و جوانه در آرد باقی نمانده و درنتیجه قابلیت ذخیره سازی آرد هم طولانی تر می گردد . ب

دیهی است به دست آوردن آرد به نحوی که اندازه ذرات آن دارای اندازه مناسبی باشند ( نه خیلی درشت باشند و نه خیلی کوچکتر از حد مورد نظر ) کار ساده ای نیست . در عمل اندازه ذرات آندوسپرم در آرد خوب باید حدود ١٤٠ میکرون باشد و هر گز تحت هیچ شرایطی تمام گندم تبدیل به ذراتی به این اندازه نخواهد شد بلکه همواره بعضی از ذرات درشت تر و بعضی از آنها کوچکتر از این حد خواهند شد . در نتیجه آسیاب کردن آرد ، دو محصول به دست می آید یکی آرد که همان آندوسپرم است که به ذرات ریز تبدیل شده است و دیگر ی جوانه و پوسته و سایر موادی که به آندوسپرم چسبیده اند و در طی عمل آسیاب کردن از آن جدا شده اند .

این عمل را در انگلستان wheat feed و در آمریکا Mill feed نامند که در تغذیه حیوانات از آنها استفاده می گردد .

مراحل مختلف فرآیند آسیاب کردن

برای جداکردن آندوسپرم از دانه و یا به عبارت دیگر جداکردن آندوسپرم از پوسته و جوانه و تبدیل کردن آن به ذرات ریز آرد عملیات بخصوصی لازم است و نمی توان تنها با خردکردن دانه به هر شکل و وسیله ای آرد مناسب برای تولید فرآورده های آن را بدست آورد .

در عمل آسیاب کردن گندم از نیروهای مختلفی از قبیل Scraping ،Shearing forceو Crushing استفاده می شود . اساس استفاده از نیروهای مختلف در عمل آسیاب کردن بر این اصل استوار است که سه قسمت مختلف گندم یعنی جوانه ، آندوسپرم و پوسته درمقابل نیروهای مختلف عکس العملهای گوناگونی از خود نشان می دهند و به طور یکسان تغییر حالت نمی دهند بنابراین به طور کلی در آسیاب کردن دو عمل اساسی وجود دارد :

١‐ خردکردن دانه که در آن دانه و یا قسمتهای دیگر آن به قطعات کوچکتری تبدیل می شوند و تا حدی عمل تفکیک قسمتهای سه گانه فوق صورت می گیرد .

٢‐ الک کردن که عبارتست از جداکردن و طبقه بندی ذرات مختلف آرد که به اشکال ، انواع و اندازه های گوناگون در مخلوط وجود دارند بدین ترتیب که ذرات جدا شده در هرگروه ، یک اندازه ، یک نواخت و دارای شکل یکسان باشند . طی این فرآیندها جداکردن پوسته کار مشکلی است زیرا لایه خارجی آن ترد و شکننده است و لایه داخلی محکم وچسبیده به آندوسپرم که اگر عمل خرد کردن به خوبی انجام نگیرد این لایه ها خرد شده و با آرد مخلوط می شوند .

سیستم آسیاب های غلطکی

پس از آماده سازی گندم برای تولید آرد مراحل بعدی عبارتست از عبوردادن دانه ها از یک سری غلطک به اندازه ها و حالات مختلف که در آن دانه کامل به ذرات کوچکتری تقسیم می شود .

در هر مرحله خرد کردن مقداری از مواد که اصطلاحاﹰ Grind خوانده می شوند و شامل ذرات درشت ، زبر، ریز و نرم است بدست می آید که ممکن است قبل از رفتن به مرحله بعدی از همدیگر جدا شوند و بنابراین در این عم ل پس از هر مرحله خردکردن به وسیله غلطکها یک مرحله الک کردن وجود دارد .

ذرات درشت که روی هر الک باقی می مانند ممکن است هنوز محتوی مقداری از آندوسپرم باشند و بنابراین به قسمت بعدی مخصوص خردکردن می روند و آنهایی که دارای محتوای آندوسپرم نیستند لزوما حذف می شوند .

باید توجه داشت که ذرات با اندازه های مختلف دارای ترکیب شیمیایی متفاوتی هستند که عبارتست از :

Break Rolls: غلطکهای خردکننده که دارای شیار گود و درشت هستند .

Scratch Rolls: دارای شیارهای کوچکتر از غلطکهای خردکننده هستند .

Reduction Rolls: دارای سطح نسبتا صاف هستند و عاری از شیار می باشند . هریک از این غلطکها دارای عمل مخصوص به خود هستند و ممکن است یک سری چند تایی از آنها همزمان مشغول کار باشند .

غلطکهای خردکننده

سیستم غلطکهای خردکننده شامل ٤ الی ٦ غلطک است که هریک به یک الک ختم می شوند . در بعضی از سیستمها الکها فقط در غلطکهای سوم و چهارم وجود دارند و سایر غلطکها بدون الک هستند .

گندم کامل وارد این سیستم شده و ابتدا به غلطک خردکننده اول و سپس به غلطکهای خردکننده بعدی می رود ، عمل غلطک اول شکافت دانه است ولی غلطکهای بعدی آندوسپرم را از پوسته و جوانه جدا کرده و آنرا نرم می کنند . غلطکهای خردکننده به صورت جفت جفت قرار دارند که دانه گندم در فاصله بین آنها قرار گرفته و خرد و نرم می شود .

در سیستمهای انگلیسی شیارها به طور مورب و موازی قرار دارند . فاصله بین دو غلطک قابل تنظیم است . در هر زوج غلطک یکی از آنها بر خلاف جهت دیگری و یکی از آنها با سرعت بیشتری نسبت به دیگری حرکت می کنند . مقطع دهانه شیارها شبیه عدد ٧ است که یک بازوی آن کوتاه تر از بازوی دیگر است .

هنگام کار غلطکها شیارهای موجود روی سطح آنها طوری قرار می گیرند که دهانه آنها مقابل همدیگر قرار می گیرد با این تفاوت که بازوی بلند شیار یک غلطک مقابل شیار بلند غلطک دیگر قرار گرفته و موقع حرکت با ایجاد Shearing Force دانه را خرد و یا ذرات را به اندازه کوچک تبدیل می نماید و به این ترتیب در اولین غلطک خردکننده دانه فقط شکافته می شود و مقدار آرد حاصل معمولا صفر و در صورت ساخته شدن مقدار آن بسیار ناچیز است .

درهر حال نقش اصلی غلطکهای خرد کننده در درجه اول خرد کردن دانه و تبدیل آن به ذرات با اندازه های مختلف است . در محصول حاصل از غلطکهای خرد کننده اول بزرگترین ذرات ، پوسته چسبیده به آندوسپرم است . ذرات متوسط حاصل از این غلطکها عبارتند از سمولینا ، Middling و کوچکترین آنها آرد است .

ذرات حاصل از غلطکهای خرد کننده اول از روی الکهای سیمی که متناسب با اندازه آنها انتخاب شده عبور داده می شود و باقیمانده روی این الکها به غلطک دوم فرستاده می شود . طرز کار غل طکهای بعدی مشابه غلطکهای اول است با این تفاوت که فاصله غلطکها کمتر است و درنتیجه محصول را به ذرات ریزتری تبدیل می نماید .

الک کردن

بعد هر جفت غلطک یک دستگاه الک برای جداکردن آندوسپرم ، جوانه و پوسته از یکدیگر قرار دارد . قطر سوراخها برای تولید آردهای مختلف و جدا کردن مواد مختلف استاندارد شده است و جنس الکها بیشتر از تورهای سیمی مخصوص است . اما از نخ ابریشم و نایلون هم برای بافتن تورها استفاده می شود .

به طور کلی سیستم الکها را Plan sifter نامند که شامل چند الک با اندازه های مختلف است که بطور موازی یکدیگر و با فاصله مناسبی روی همدیگر قرار دارند و دارای ٥‐٤ اندازه متفاوت می باشند که با توجه به هریک از مراحل خرد کردن انتخاب می شوند و یا با توجه به نوع آرد مورد نظر به کار برده می شوند .

مخلوطی که باید الک شود به وسیله جریان Pneumatic بر روی این سیستم ریخته می شود و در اثر نوسانات و حرکات مکانیکی و وزن ذرات از سوراخهای آن عبور کرده و ذرات کوچکتر از چند الک عبور کرده و به محل جمع آوری آرد می رود در حالیکه ذرات درشت نسبت به اندازه آنها بر روی الک باقیمانده و به قسمتهای دیگر منتقل می شوند .

برای اینکه عمل الک کر دن به خوبی انجام شود لازم است مقدار محصول در هر بار از حد معینی تجاوز نکند زیرا هرقدر ضخامت لایه محصول بر روی سطح الک کمتر باشد سرعت عمل بیشتر است . معمولا جوانه در مرحله سوم الک کردن به طور کامل از آرد جدا می شود در غیر اینصورت در مراحل بعدی بیش از حد نرم شده و جداکردن آن مشکل می شود .

دستگاه تصفیه کننده

این دستگاه برای درجه بندی ذرات حاصل از غلطکهای خردکننده است که در عمل دارای اشکال ، ابعاد و وزنهای مختلف هستند . گرانولهای نشاسته گرد و حدود ٥٠ میکرون هستند . ذرات پروتیین دارای شکل نامنظم و کوچک حدود ٢٠ میکرون هستند و ذرات نشاسته و پروتیین به هم چسبیده بزرگتر هستند . دستگاه شامل یک الک طویل می باشد که با زاویه کمی نسبت به سطح زمین به طور مورب قرار گرفته و دارای یک هود یا سرپوش است .

الک تصفیه کننده معمولا داری ٤ قسمت است که اندازه سوراخهای آن به ترتیب از بالا به پایین درشت تر می شود . هود یا سرپوش دستگاه نیز قسمت بندی شده است به نحوی که با قسمت بندی الک از نظر اندازه مطابقت می کند . ابتدا هوای با فشار نسبتا زیاد که بوسیله شیرهای تنظیم فشار کنترل می شود از پایین به بالا از هریک از قسمتهای الک عبور داده می شود .

سپس موادی که لازم است درجه بندی شوند از قسمت بالا وارد الک می شوند و در اثر نوسانات الک از بالا به پایین حرکت می کند . ذرات آندوسپرم که درجه خلوص آنها از بالا به پایین کاهش می یابد درمقابل هر قسمت از الک دستگاه که قرار گیرند چنانچه قطرشان با قطر سوراخ آن قسمت از الک برابر باشد از آن عبور کرده و در محل مخصوص جمع آوری می شوند .

اما ذرات خیلی سبکو عاری از ذرات جوانه در قسمت بالای الک و ذرات جوانه و پوسته متصل به آندوسپرم بر روی سطح الک باقی می مانند . ذرات سبک در ظروف مخصوص جمع می شوند و ذرات جوانه و پوسته از روی الک جمع آوری شده و یا به مصرف تغذیه حیوانات می رسند و یا وارد غلطکهای خرد کننده می شوند تا مجددا خرد شده و آندوسپرم آن جدا شود . عیب این کار این است که احتمال وجود ذرات جوانه در محصول دوم را افزایش می دهد .

ذرات آندوسپرم جمع آوری شده در قسمتهای مختلف دستگاه در صورت لزوم برای نرم شدن و تبدیل شدن به آرد وارد غلطکهای نرم کننده می شود.

غلطک های سایشی

تفاوت این غلطکها با غلطکهای خردکننده در این است که سطح استوانه دارای شیارهای ریزتری می باشد . موادی که وارد این قسمت می شوند عبارتند از ذرات درشت سمولینا و ذرات پوسته چسبیده به آندوسپرم . هدف از گنجاندن این غلطکها در سیستم آسیابهای مکانیکی عبارت است از جداکردن آندوسپرم از پوسته بدون اینکه اندازه ذرات آرد از حد معینی کوچکتر شوند .

عمل کلی این غلطکها شبیه غلطکهای خرد کننده است مواد بدست آمده بسته به اندازه ذرات و حالت خود به یکی از قسمتهای جمع آوری آرد یا مواد زاید و یا موادی که لزوما باید وارد غلطکهای دیگر شوند داخل می گردد .

غلطکهای نرم کننده

سطح استوانه این غلطک ها معمولاﹰ صاف است و تعداد غلطک های این سیستم بسته به نوع گندم مصرفی ، رطوبت ، درصد استخراج و سایر کیفیات آرد مورد نظر متغیر است . بطور کلی از غلطک های نرم کننده برای خرد کردن اجزای دانه استفاده می شود . موادی که وارد این غلطک ها می شوند عبارتند از سمولینا ، Dunst و Middlings همراه با مقداری از موادی که از غلطک های نرم کننده حاصل شده است .

در مقایسه روش تولید معمول کشورمان با دیگر کشورهای جهان می توان اذعان نمود تکنولوژی مورد استفاده در تولید آرد سمولینا با توجه به ماشین آلات مورد نیاز که عمدتا وارداتی می باشند تکنولوژی واحدهای تولیدی همان تکنولوژی مرسوم در دنیا می باشد.


ماشین آلات مورد نیاز ، جهت اجرای طرح توجیهی تولید آرد سمولینا

  • بخش بوجاری مقدماتی به ظرفیت ٣٠ تن در ساعت
  • ماشین بالابر گندم به ارتفاع ٨٥,٢٩ متر مدل AMBE-18/65
  • ماشین بوجاری مغناطیسی تخت مدل AMFMS-30
  • مخزن بالای بوجاری دورانی با نشاندهنده
  • ماشین بوجاری دورانی مدل AMRS-100/100
  • ماشین سوپراتور لرزشی مدل AMVAA-150
  • ماشین گردگیر مدل AMDC-380 با بارریز مدل AMAL-220/C
  • ماشین آلات بخش بوجاری مقدماتی به ظرفیت ۳۰ تن در ساعت
  • ماشین آلات بخش بوجاری اولیه به ظرفیت ۱۰ تن در ساعت
  • ماشین آلات بخش بوجاری ثانویه به ظرفیت ۱۵۰ تن در ۲۴ ساعت
  • ماشین آلات بخش آسیاب به ظرفیت ۱۵۰ تن در ۲۴ ساعت
  • ماشین آلات بخش کیسه گیری
  • هواکش فشار متوسط مدل AMMF-260/240 ( 18.5 kw )
  • جت فیلتر ۶۰ کیسه ای با مارپیچ و بارریز موتور گیریبکسی مدل AMPF-60/C
  • ماشین بوجاری نوسانی مدل AMSPR
  • سوپراتور هوا مدل AMAA-150
  • ماشین گردگیر مدل AMDC-380 با بارریز مدل AMAL-220/C
  • ماشین بالابر گندم به ارتفاع ٤٠,٢٦ متر مدل AMBE-18/65
  • نقاله زنجیری به طول ۷ متر مدل AMCC 195
  • دریچه کشویی الکتروپنوماتیک با جک و شیر برقی
  • ماشین نشاندهنده فوقانی سیلوهای گندم خشک
  • ماشین نشاندهنده تحتانی سیلوهای گندم حشک
  • بخش بوجاری اولیه به ظرفیت ١٠ تن در ساعت
  • دریچه کشویی الکتروپنوماتیک با جک و شیر برقی
  • فلومتر مدل AMCC-195
  • نقاله زنجیری به طول ۷ متر مدل AMCC-195
  • ماشین بالابر به ارتفاع ۴۰,۲۶ متر مدل AMBE-10/35
  • بوجاری مغناطیسی تخت مدل AMTMS-18
  • بوجاری نوسانی مدل AMSPR
  • ماشین سوپراتور سبک و سنگین مدل AMCAA-150
  • ماشین گردگیر مدل AMDC-380
  • ماشین شن گیر مدل AMGS-T/10
  • هواکش فشار متوسط مدل AMMF-90/270 ( 7.5 kw )
  • ماشین سوپر سیکلون با قیف استیل مدل 800-AMHC
  • ماشین بارریز مدل AMAL-250/C
  • ماشین تریور سیاه دانه گیر مدل AMTB-90/200
  • ماشین تریور جو گیر مدل AMTB-90/200
  • ماشین سیاه دانه گیر مارپیچی مدل AMSS
  • ماشین پوستگیر افقی مدل AMHS-50/165-15
  • سوپراتور هوا مدل AMVAA-125
  • میز لرزشی مدل AMGT
  • هواکش فشار متوسط مدل AMMF-160/270 (15 kw)
  • ماشین سوپر سیکلون با قیف استیل مدل AMHC-1200
  • جت فیلتر ۶۰ کیسه ای با مارپیچ و بارریز موتور گیربکسی مدل AMPF-60/C
  • ماشین هواکش فشار متوسط مدل AMHS-50/165-15
  • ماشین بالابر به ارتفاع ۴۰,۲۶ متر مدل AMBE-10/35
  • نم زن مدل AMID-40/200
  • نقاله مارپیچ به طول ۴ متر مدل AMSC-250
  • دریچه کشویی الکتروپنوماتیک با جک و شیر برقی
  • نشاندهنده فوقانی سیلوهای گندم خشک
  • نشاندهنده تحتانی سیلوهای گندم خشک
  • سیستم کامل تخلیه سیلوهای گندم شسته شده با لوله های مربوطه
  • فلومتر مدل AMFM
  • نقاله مارپیچ به طول ۵ متر مدل AMSC-250
  • بالابر به ارتفاع ۴۰,۲۶ متر مدل AMBE-10/35
  • ماشین نم زن اتوماتیک با سیستم PLC
  • همزن مدل AMMX
  • نقاله مارپیچ به طول ۴ متر مدل AMSC-250
  • دریچه کشویی الکتروپنوماتیک با جک و شیر برقی
  • بخش بوجاری ثانویه به ظرفیت ۱۵۰ تن در ۲۴ ساعت
  • سیستم کامل تخلیه سیلوهای گندم شسته شده با لوله های مربوطه
  • نقاله مارپیچ به طول ۵ متر مدل AMSC-250
  • بالابر به ارتفاع ۴۰,۲۶ متر مدل AMBE-10/35
  • پوستگیر افقی مدل AMHS-50/165-15
  • سوپراتور لرزشی مدل AMVAA-125
  • هواکش فشار متوسط مدل AMMF-90/270 (7.5 kw)
  • سوپر سیکلون با قیف استیل مدل 800-AMHC
  • بارریز مدل AMAL-250/C
  • الک تک کاناله مدل AMAD
  • نقاله مارپیچ به طول ۸ متر مدل AMSC-250
  • بوجاری مغناطیسی تخت مدل AMFMS-18
  • مخزن بالای والاس
  • جت فیلتر ۳۰ کیسه ای با با بارریز و الکتروگیربکسی مدل AMPF-30/A
  • هواکش فشار متوسط مدل AMMF-160/240 ( 15 kw )
  • بخش آسیاب به ظرفیت ۱۵۰ تن در ۲۴ ساعت
  • والس مدل AMRM 250*1000
  • الکتروموتور والس با پولی مربوطه و تسمه V
  • الک ۸ کاناله ۲۲ طبقه کامل مدل AMDP-8/22
  • الک مغز گندم گیر مدل AMVP-68/3
  • ماشین کمک والس سانتریفوژ مدل 3/68 -AMCP
  • ماشین کمک والس ضربه ای مدل 60/33 -AMDD
  • ماشین سبوس جداکن دوبله مدل 90/40-AMBF
  • الک ویبره عمودی مدل AMTS
  • هواکش فشار قوی مدل AMHF-250/1200 ( 90kw )
  • جت فیلتر ۹۰ کیسه ای با دو مارپیچ و بارریز و الکتروگیربکسی مدل AMPF-90/2C
  • فیدر مدل AMRF-500
  • مخزن بالای فیدر
  • جت فیلتر ۳۰ کیسه ای با بارریز و موتورگیربکسی مدل AMPF-30/A
  • هواکش فشار متوسط مدل AMHF-90/240
  • فیدر مدل AMRF-500
  • سیستم بازیابی شامل تغذیه کننده مدل ۵۰۰ با مخزن و تبدیل ها و لوله های مربوطه
  • نقاله مارپیچی سه ردیفه آرد ( بدنه از جنس استیل ) به طول ۱۰ متر با موتور گیربکسی مدل AMTC-250
  • نقاله مارپیچ به طول ۴ متر مدل AMSC-250
  • سیستم کامل بلوثر جهت انتقال آرد و سبوس با بارریز و لوله ها و کلیه ملزومات مربوطه
  • نقاله مارپیچ به طول ۸ متر مدل AMSC-300
  • بالابر به ارتفاع ۴۰,۲۶ متر مدل AMBE-13/50
  • دریچه کشویی الکتروپنوماتیک با جک و شیر برقی
  • نشاندهنده فوقانی سیلوهای گندم خشک
  • نشاندهنده تحتانی سیلوهای گندم حشک
  • جت فیلتر ۱۶ کیسه ای با بارریز و موتورگیربکسی مدل AMPF-16/A
  • هواکش فشار متوسط مدل AMMF-90/270 ( 7.5kw )
  • سوپر سیکلون با قیف استیل مدل 800-AMHC
  • بارریز مدل AMAL-250/C
  • بارریز ویبره مدل AMVD-1500
  • نقاله لوله ای مدل AMDS-250
  • نقاله مارپیچ به طول ۸ متر مدل AMSC-300
  • سیستم کامل پنوماتیک شامل شاه لوله و میکروسیکلون ها و بارریزها و لوله و شیشه های دیده بانی و قیف ها
  • بخش کیسه گیری آرد
  • بالابر به ارتفاع ۴۰,۲۶ متر مدل AMBE-13/50
  • الک کنترل مدل AMCS-40/100
  • دریچه کشویی الکتروپنوماتیک با جک و شیر برقی
  • نقاله مارپیچ به طول ۷ متر مدل AMSC-250
  • بارریز ویبره مدل AMVD-1800
  • نقاله لوله ای مدل AMDS-250
  • ماشین مخزن زیر بارریز ویبره با نشاندهنده
  • جت فیلتر ۹ کیسه ای با بارریز و موتورگیربکسی مدل AMPF-9/A
  • مخزن فلزی کیسه گیری سبوس
  • کیسه گیری و ترازو

:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید آرد سمولینا

:: طرح توجیهی کارخانه تولید آرد ( هزینه احداث + قیمت خط تولید )

سخن مدیر با کاربران

از سال 83 تا امروز کنار شما کارآفرینان و سرمایه گذاران عزیز کشورمان بوده ایم و تمامی تلاش خود را کرده ایم تا در شرایط خوب و بد اقتصادی ، بتوانیم باری از دوش شما برداریم و مسیرتان را هموار سازیم.

بیش از 1100 فقره طرح توجیهی را با نهایت دقت و کیفیت و به سفارش شما کارآفرینان ایران زمین تدوین نمودیم و امروز نیز همچنان با نهایت توان در خدمت شما هستیم و خواهیم بود.

آنچه که باعث دلگرمی ما در این مسیر شده موج تقدیرها و لطف شماست که برخی از این تقدیرنامه ها را جهت مشاهده در صفحه درباره ما کانون مشاوران صنعتی ایران قرار داده ایم.

ما در این مسیر همچنان با شما خواهیم بود و به کار خود میبالیم.

لینک های مفید

دانلود رایگان طرح توجیهی

آدرس و اطلاعات تماس

تهران ، تهرانپارس، خیابان فرجام شرقی (جهت دریافت لوکیشن به ما در واتساپ پیام دهید)

iranicc.ir@gmail.com

021-77869979

09126277388 (ایمان حبیبی)

09127975250 (امیر حبیبی)

09360555304 (ایمان حبیبی واتساپ)

شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید
© 1383, 1403 تمامی حقوق این سایت محفوظ است.