ایمان حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09126277388
امیر حبیبی (سفارش طرح توجیهی)
09127975250
ایمان حبیبی (سفارش ماشین آلات)
09360555304
جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی پرورش کبک و قرقاول سال 1402 با نرم افزار کامفار به صورت فایل word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی پرورش کبک و قرقاول را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.
کبک و قرقاول ازجمله پرندگانی می باشند ، که از گوشت آن ها در صنایع غذایی استفاده می شود . به علاوه از این پرندگان در شکارگاه های خصوصی استفاده می شود .
کبک پرنده ای است با نام علمی chukar Alectoris و نام انگلیسی partridge Alectoris ، که از تلاقی چندین زیرگونه بوجود آمده و از آسیای میانه و اروپای شمالی به ایالات متحده مهاجرت کرده است .
زیستگاه طبیعی این پرنده از کوه های منطقه خاورمیانه و آسیا از شرق یونان و جنوب بلغارستان ، آسیای صغیر تا منچوری چین گسترده است .
کبک در آمریکای شمالی ، هاوایی و نیوزیلند نیز از جمعیت خوبی برخوردار شده است
پراکندگی کبک :
14 گونه مختلف از این نوع پرنده تا کنون شناسایی شده است .
زیستگاه طبیعی این پرنده از کوه های منطقه خاورمیانه و آسیا از شرق یونان و جنوب بلغارستان ، آسیای صغیر تا منچوری چین گسترده است .
کبک در آمریکای شمالی ، هاوایی و نیوزیلند نیز از جمعیت خوبی برخوردار شده است .
زیستگاه طبیعی کبک :
کبک را می توان در دامنه ها ، کوه ها و صخره ها یافت.
مشخصات ظاهری کبک :
وزن کبک از 510 تا 680 گرم با متوسط 595 گرم نرها ( با وزن 510 تا 800 گرم ) کمی از ماده ها ( با وزن 450 تا 680 گرم ) از لحاظ طول و وزن بزرگترند .
ترکیب پرها در هر دو جنس نر و ماده یکسان است و رنگ این پرنده قهوه ای مایل به خاکستری در بالا و زرد کمرنگ در قسمت شکم است .
یک خط سیاه از قسمت جلوی سر آغاز شده و پس از عبور از چشم ها و گردن ، در قسمت بالای سینه تمام می شود و سر و سینه خاکستری پرنده را از قسمت سفید رنگ گلو جدا می کند .
پهلوی پرنده با ترکیبی از رنگ سیاه و شاه بلوطی متمایل به سفید پوشانده شده و پرهای انتهایی بال ، به رنگ شاه بلوطی هستند .
نوک ، لبه پلکها ، ساق و پاهای کبک به رنگ صورتی تا قرمز سیر هستند . اگرچه هر دو جنس نر و ماده ممکن است دارای یک سیخک کوچک در قوزک پا باشند ، ولی این معمولا از مشخصات جنس نر است .
کبک های نابالغ کوچکتر هستند و به رنگ قهوه ای و خاکستری هستند . در زیستگاه طبیعی این پرنده ، رنگ آن بسته به موقعیت جغرافیایی منطقه متغیر است .
رنگ پرندگان مناطق خشک تر ، بیشتر متمایل به خاکستری و سفید است . این پرنده زیست گاه خود را در مناطق ناهموار و سخت ، دره ها با درختان پراکنده و در مناطق کوهستانی انتخاب می نمایند .
معمولا 4 تا 5 پرنده با هم دیده می شوند ولی در پاییز در دسته های 50 تایی نیز مشاهده می شوند .
غذای این پرنده را درشرایط طبیعی شامل علف ها و دانه های آن ها ، برگ گیاهان و حشرات تشکیل می دهند .
هم زمان با تغذیه ، مقدار زیادی سنگ ریزه نیز می بلعد . فصل آشیانه سازی برحسب ارتفاع منطقه جغرافیایی متغیر است ولی معمولا بین اردیبهشت و تیرماه بوده و گاهی تا اواسط تابستان طول می کشد .
آشیانه خیلی ساده و روی زمین زیر یک صخره یا درختچه و در پناه توده ای از گیاهان بنا می گردد .
کبک ها در هنگام صبح و بعد از ظهر در روی زمین به چرا مشغولند ، آنها مهاجرت نمی کنند و جابه جایی های فصلی آن ها فقط در ارتفاع است .
پرواز کبک در هنگام احساس خطر انجام می شود و به مسافت های کوتاه و در سراشیبی محدود است .
کبک ها در هنگام شب زیر بوته ها و داخل صخره ها به سر می برند و نرها به طور فعال از قلمرو خود دفاع می کنند .
در هنگام احساس خطر ، به سرعت به سوی حاشیه بالایی کوهستان می دود . پروازی پر سرو صدا دارد و پرنده ای اجتماعی است .
تولید مثل کبک :
فواصل تولید مثل : کبک ها بسته به شرایط محیطی ، یک مرتبه در سال تولید مثل می کنند .
فصل تولید مثل کبک ها از فروردین آغاز شده و بسته به منطقه جغرافیایی ممکن است تا اواخر تیر و اوایل مرداد نیز در مناطق سردسیر ادامه یابد .
تعداد تخم ها کبک ها از 7 تا 21 عدد مدت زمان خوابیدن بر روی تخم ها: 24 روز به طور متوسط کبک ها تک همسر هستند .
نرها با نشان دادن تمایل خود به ماده با کج کردن سر و باز کردن بالها و نمایش آنها در اواخر اسفند اقدام به جفت گیری می کنند .
هنگام خشکسالی و کمبود غذا ، عمل تولید مثل ممکن است محدود به چند پرنده شود . نرها از ماده ها در مقابل نرهای دیگر محافظت می کنند .
آشیانه کبک از ساقه های ساده که گاهی با پر و خاشاک پوشانده می شود ، در میان صخره ها و یا مناطق پر از بوته و خاشاک ، تشکیل می گردد .
یافتن آشیانه کبک ها مشکل است و به خوبی تحت مطالعه قرار نگرفته اند . تعداد تخم ها بسته به شرایط محیطی از 7 تا 21 عدد متغیر است .
دوره خوابیدن روی تخم ها معمولا 24 روز است و این عمل معمولا وظیفه ماده است .
از اواسط اردیبهشت تا اواسط مرداد ، جوجه ها از تخم بیرون می آیند که بستگی به موفقیت تخم اول دارد .
جوجه ها در هنگام بیرون آمدن از تخم ، باهوش و توانا هستند و می توانند پس از چند هفته ، پرواز کنند . پس از گذشت 12 هفته ، جوجه ها بالغ می شوند .
نرها معمولا تا زمان پرورش جوجه ها با خانواده می مانند ، اگرچه بعضی از آنها پس از تخمگذاری ماده ، خانواده را ترک و به نرهای دیگر ملحق می شوند .
هنوز زمان زیادی تا شناختن کامل عادات تولید مثل کبک ها مانده است .
گوشت کبک ، گوشت این پرنده از گوشت های بسیار سودمند و لذیذ است ، اگرچه دسترسی به آن حداقل در حال حاضر درکشور ما برای همه مهیا نیست .
ویژگی های گوشت این پرنده به شرح زیر است :
در هر صد گرم گوشت کبک 5 .24 گرم آلبومین ، 4 .1 گرم چربی و حدود 1 تا 5 .1 گرم مواد معدنی وجود دارد .
وجود مقدار زیادی از مواد معدنی در گوشت کبک ، نشان دهنده ارزش حیاتی آن است .
مقدار پتاسیم این گوشت زیاد است و کلسیم ، فسفر ، منیزیم ، آهن و گوگرد موجود در آن نیز بدن را تامین می کند .
کانی های موجود در گوشت کبک به خوبی جذب بدن می شود و به همین جهت ، در این زمینه مواد مورد نیاز بدن را در دسترس سلول قرار می دهد .
گوشت کبک برای همه افراد اعم از کودک و سالمند ، غذایی سالم و سلامت بخش است .
گوشت کبک کمتر تولید اسید اوریک می کند ، فعالیت کلیه را افزون می سازد و به دفع سموم بدن یاری فراوان می رساند .
باتوجه به این ویژگی ها برای همه افراد و در مورد همه بیماری ها ، غذایی خوب و موثر است .
ویژگی های منحصر به فرد گوشت کبک :
پروتئین های حیوانی مانند گوشت دام و طیور ، به دلیل داشتن مقادیر بالای عناصر کلسیم و فسفر ، ویتامین هایB کمپلکس ، اسیدهای آمینه ضروری ، متیونین و لیزین و تعادل مناسب اسیدهای آمینه ضروری در مقایسه با منابع پروتئین گیاهی مانند سویا ، ذرت و . . . ارزش بیولوژیکی بالاتری دارند .
حال گوشت کبک نه تنها مضرات گوشت قرمز دام های بزرگ را که روزانه از سوی متخصصان پزشکی گوشزد می شود ندارد ، بلکه توانسته نیازهای مردم به تنوع گوشت سفید در بازار را برآورده کند .
حتی به لحاظ طعم و مزه هم به بسیاری از گوشت های سفید همچون مرغ ، بلدرچین و . . . ارجحیت دارد و گوشت این حیوان دارای طبیعت گرم بوده و زود هضم می باشد و خواص دارویی و درمانی فراوانی دارد .
از خواص دارویی گوشت کبک می توان به موارد زیر اشاره کرد :
برخلاف تصور بسیاری افراد ، خواص گوشت کبک پرورشی کمتر از نوع وحشی آن نمی باشد ، زیرا همان طور که اشاره شد در تغذیه این پرنده از مواد کاملا طبیعی استفاده می شود . بنابراین گوشت حاصل ، طعم و بوی طبیعی خود را حفظ می کند .
وجود مقدار زیادی از مواد معدنی در گوشت این پرنده ، نشان دهنده ارزش حیاتی آن است . مقدار پتاسیم این گوشت زیاد است و کلسیم ، فسفر ، منیزیم ، آهن و گوگرد موجود در آن نیز ، می تواند نیاز بدن را تامین کند .
کانی های موجود در این گوشت به خوبی جذب بدن می شود و به همین جهت زمینه مواد مورد نیاز بدن را در دسترس سلول قرار می دهد .
کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در طرح توجیهی پرورش کبک و قرقاول :
گونه کبک پرورشی در ایران با نام علمی chukar chukar Alecktorisبه نام کبک چوکار معروف است .
در حالی که در سایر کشور ها انواع دیگری از کبک نیز تولید تجاری دارند . البته غالب جمعیت کبک حیات وحش ایران را نیز همین نوع تشکیل می دهد .
با این حال از نظر علمی کبک چوکار شانزده زیرگونه دارد . اما مانند سایر بخشهای قبلی که آمار دقیقی به صورت اختصاصی برای این محصول وجود ندارد .
نمیتوان آمار دقیقی از تولید کبک بدست آورد ، ولی طبق مطالب عنوان شده در بخش اول میتوان کشورهای مختلفی را بعنوان تولید کننده ومصرف کننده گوشت کبک عنوان کرد
شرایط واردات و صادرات محصول مورد بررسی در طرح توجیهی پرورش کبک و قرقاول :
از لحاظ قانونی محدودیتی برای واردات این محصولات وجود ندارد . به طبع محصولات خریداری شده و وارداتی از سایر کشورها ، بر طبق استانداردهای خاص و ویژه تعریف شده در سطح ملی و بین المللی ارزیابی و آزموده می شوند .
پرورش کبک رخدادی است ، که شاید موفقیت افراد شاغل در این حرفه به اضافه ایجاد عنوانی متفاوت از لحاظ شغلی ، مزید علت صرفه اقتصادی آن شده است .
رشد چشمگیر این صنعت طی سال های اخیر به دلیل اقبال عمومی در مصرف گوشت کبک به عنوان منبع پروتئینی ، می تواند به این دیدگاه نگریسته شود ، که ضمن استفاده از خواص درمانی و تنوع در آشپزی ، گریزی نیز به مجموعه غذاهای ارگانیکorganic زده شود .
علی رغم این که تعریف واژه ارگانیک که در برخی کشور ها بیولوژیک نیز گفته می شود ، بسیار مرتبط با قوانین ملی هر کشوریست و سازمان هایی همچون فائو استاندارد قطعی بر آن ننهاده اند ، معذالک از جمله شروطی که در منابع از آن یاد شده است.
عدم اصلاح نژاد و حفظ توانایی طبیعی پرنده در برابر بیماری ها و عدم استفاده از برخی مواد غذایی در جیره طیور ، منجمله فراورده های سایر حیوانات مانند پودر خون ، گوشت یا ماهی است.
با توجه به توانایی طبیعی این پرنده ، با تغذیه از منابع گیاهی کلیه احتیاجات غذایی پرنده برآورده شده و نیاز به استفاده از این فراورده ها در جیره کبک نیست ، که بالطبع قدم موثری در اطمینان بخشی از ارگانیک بودن محصولات آن است .
در صنعت طیور توانایی مدیریتی که همان آگاهی از خم و چم کار است ، عامل اصلی اختلاف میان افراد موفق و ناموفق است . پیشگیری از مشکلات بسیار آسان تر و ارزان تر از حل آنهاست .
محدودیت دسترسی به درمان های موثر علیه بیماری ها ، مدیریت صحیح را مبدل به تنها راه موفقیت نموده است .
براورد می شود که 80 درصد مشکلات سلامت گله ها ، که پرورش دهندگان با آنها روبرو می شوند ، با دقت و تمرکز بر جزئیات قابل پیشگیری اند .
پرورش کبک چوکار می تواند با دلایل مختلفی همراه باشد : تفریح ، زیبایی پسندی ، کار اقتصادی .
در برخی کشورها تامین پرندگان مورد نیاز برای شکارگاه های خصوصی ، از طریق مراکز پرورشی صورت می گیرد .
گرچه این کار نیز به روش های مختلفی انجام گرفته و روشی که در آن پرندگان رها شده در محیط شکار می شوند ، نیاز به دانش فنی و مدیران حرفه ای در امر پرورش دارد .
برای موفقیت در این برنامه ، گله پرورشی باید تحت شرایط مناسبی رشد یابد ، تا از توانایی پرنده در حفظ بقا اطمینان حاصل شود .
دلیل آغاز بکار پرورش کبک هرچه که باشد ، باید سه نکته مهم را به خاطر داشت :
به هر حال پرورش کبک بدون صرف وقت ، دقت و پشتکار ، هزینه های زیادی را به پرورش دهنده تحمیل خواهد کرد .
محلی را که کبک ها در آن پرورش می یابند ، اصطلاحاً جایگاه می گویند . جایگاه پرورش کبک می بایستی از نوع پرورش تبعیت کند .
بدین معنی که جایگاه پرورش کبک گوشتی ، با جایگاه پرورش کبک تخم گذار و سالن هایی که به صورت قفسی تجهیز شده اند ، تفاوت محسوسی دارد ، که در جای خود تشریح خواهند شد .
ولی قبل از هر چیز اشاره و تاکید بر چند نکته در مورد پرورش کبک ضروری است :
اول اینکه کبک ها پرندگانی عادت پذیر هستند و خود را با شرایط مختلف وفق می دهند ، ولی با این حال می بایستی حداقل امکانات را برای آنها فراهم نمود .
دوم اینکه قبل از ساخت جایگاه برای کبک ، می بایست ضوابط نظام دامپروری کشور که حدود ، فواصل و شرایط سالن های پرورش ماکیان را مشخص می کند ، در نظر گرفت بدین معنی که می بایستی از سازمان جهاد کشاورزی استان مربوطه ، پروانه تاسیس اخذ نمود .
بنابراین قبل از تهیه زمین برای ایجاد مزرعه پرورش کبک ، بهتر است به واحد صدور پروانه معاونت امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان مراجعه نموده و با کارشناسان آن واحد مذاکره و محل و موقعیت زمین را به اطلاع آنها برسانید ، تا با در نظر گرفتن ضوابط نظام دامپروری کشور ، اقدامات لازم انجام شود .
ضمن آن که بعد از دریافت موافقت اصولی ؛ ادارات دامپزشکی ، محیط زیست ، میراث فرهنگی ، امور اراضی و . . . می بایستی درخصوص بلامانع بودن ایجاد واحد پرورشی کبک اعلام نظر نمایند .
در هر صورت برای ایجاد یک مزرعه پرورش کبک توجه به موارد زیر ضروری است:
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث مزرعه پرورش کبک
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث مزرعه پرورش قرقاول گوشتی و مولد