جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید شاتون خودرو سال 1400 با نرم افزار کامفار به صورت فایل word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی تولید شاتون خودرو را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.
شاتون یك قطعه ای در خودرو است كه ارتباط پیستون را با میل لنگ برقرار نموده و ضربه حاصله از نیروی سوخت ، كه بر روی پیستون فشار می آورد را به میل لنگ منتقل و میل لنگ را پایین برده و نهایتاً حركت رفت و برگشتی پیستون به وسیله شاتون به میل لنگ وارد می شود ، كه در لنگ به حركت دورانی تبدیل می گردد . در دورهای زیاد فشار نیروهای كششی زیادی به شاتون وارد می شود ، بنابراین بایستی جنس آن بسیار مرغوب و حتی الامكان سبك باشد .
معرفی محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید شاتون خودرو
شاتون یك قطعه ای در خودرو است كه ارتباط پیستون را با میل لنگ برقرار نموده و ضربه حاصله از نیروی سوخت كه بر روی پیستون فشار می آورد را به میل لنگ منتقل و میل لنگ را پایین برده و نهایتاً حركت رفت و برگشتی پیستون به وسیله شاتون به میل لنگ وارد می شود كه در لنگ به حركت دورانی تبدیل می گردد .
در دورهای زیاد فشار نیروهای كششی زیادی به شاتون وارد می شود بنابراین بایستی جنس آن بسیار مرغوب و حتی الامكان سبك باشد . قسمت بزرگ شاتون توسط كپه یاتاقان به وسیله پیچ و مهره روی یك لنگ میل لنگ سوار می شود و یك یاتاقان دو نیمه ای بین شاتون و میل لنگ قرار می گیرد و انتهای كوچك شاتون توسط گژن پین به پیستون متصل می گردد .
داخل محل قرار گرفتن گژن پین از یك بوش جهت كم كردن اصطكاك استفاده می شود روغنكاری به وسیله شاتون انجام می شود و به دو صورت می باشد . در بعضی موتورها یك مجرای سرتاسری در طول شاتون بوده و روغن را از سوراخ یاتاقان گرفته و به بوش گژن پین می رساند . در بعضی دیگر از موتورها سوراخ روغن پاش در یك سمت شاتون قرار گرفته و سبب روغن كاری دیواره سیلندر می گردد .
هنگام گردش میل لنگ موقعی كه سوراخ میل لنگ و شاتون در یك امتداد قرار می گیرند روغن از مجرای میل لنگ و شاتون عبور كرده و از سوراخ بغل شاتون به دیوار سیلندر پاشیده می شود . روغن دیواره سیلندر نیز به وسیله رینگ روغنی وارد شیار و سورا خ های پیستون شده و روی بوش گژن پین می ریزد و آنرا روغنكاری می كند .
عیب های شاتون ها
معمولاً به ندرت اتفاق می افتد كه شاتون احتیاج به تعویض پیدا كند مگر اینكه صدمه شدیدی در اثر تصادف به شاتون وارد شود و یا در اثر كار مداوم موتور شاتون كج شده و یا تاب بردارد .
به طور كلی محور گژن پین كاملا موازی محور لنگ متحرك میل لنگ و برای اطمینان هنگام جمع كردن موتور باید شاتون نو یا كار كرده را قبل از بستن روی موتور از نظر خمیدگی ( تاب داشتن ) پیچیدگی امتحان و آزمایش نمود و به خاطر این كه اگر شاتون خم شده باشد محور گژن پین با محور لنگ میل لنگ موازی نبوده و باعث اعمال نیروی جانبی نامناسب به میل لنگ و یاتاقانهای متحرك و همچنین به گژن پین وارد می شود .
تذكر مهم برای شاتون
بلندی طول شاتون با قدرت موتور نسبت مستقیم دارد یعنی اگر طول شاتون بلند باشد موتور دارای قدرت زیاد است ولی تعداد دور آن در دقیقه كمتر است . اختلاف وزن شاتون ها در موقع تعویض در موتورهای سواری از پنج گرم و در موتورهای سنگین از ده گرم نباید بیشتر باشد .
در مواقع ضروری می توان به مقدار كم از پای شاتون تراشیده و وزن شاتونها را یكسان نمود . در هنگام جا زدن بوش كوچك شاتون ( بوش گژن پین ) باید به مجرای روغن بوش دقت نمایید كه اشتباه قرار نگیرد به خاطر این كه مسیر روغن شاتون را كور میكند البته این موضوع برای شاتون هایی است كه مسیر روغن گژن پین از وسط شاتون می گذرد .
باید توجه داشته باشیم هنگام جا زدن خار گژنپین حتما دهانه خار به سمت بالای پیستون قرار بگیرد و در غیر این صورت این امكان وجود دارد كه خار از محل خود خارج شود . به این دلیل در هنگام احتراق ضربه وارده بر روی پیستون اگر دهانه به سمت پایین باشد باعث جمع شدن فنر و خارج شدن آن میگردد ولی اگر به سمت بالا باشد در اثر ضربه دهانه بازتر شده و كاملاً در محل خود قرار می گیرد .
در ﺣﺎﻟﺖ ﻛﻠﻲ ﺷﺎﺗﻮن ﺧﻮدرو ﺑﻪ دو ﮔﺮوه ﻋﻤﺪه وﻟﻲ ﻣﺸﺎﺑﻪ زﻳﺮ ﺗﻘﺴﻴﻢ ﺑﻨﺪی ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ :
• ﺷﺎﺗﻮن ﻓﺮﺟﻴﻨﮓ ﺷﺪه
• ﺷﺎﺗﻮن رﻳﺨﺘﻪ ﮔﺮی ﺷﺪه
کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید شاتون خودرو
شاتون ها به صورت گسترده ای در انواع خودروهای سبك و سنگین به كار می رود . شاتون خودرو یك قطعه بسیار كند مصرف است و معمولاً در حالت عادی در طول عمر یك خودرو تعویض نمی گردد ولی در پاره ای از موارد به ندرت در اثر حوادث و یا سوانح این قطعه باید تعویض گردد .
بازار قطعات خودرو كه شاتون نیز در آن جای دارد خود به گروه های زیر تقسیم بندی می گردد .
بازار فروش شاتون خودرو
بازار OEM ( بازار خودروسازان )
بازار OES ( بازار خدمات پس از فروش وابسته به خودروسازان )
بازار AM ( خدمات پس از فروش آزاد )
بازار OEM :
این بازار را خودروسازان كشور تشكیل می دهند كه شركت های تأمین كننده آنها اقدام به تأمین قطعات مورد نیاز خود از قطعه سازان می نمایند . شركت های ساپكو ( تأمین كننده شركت ایران خودرو ) ، شركت سازه گستر سایپا ( تأمین كننده شركت سایپا ) و شركت اپكو ( تأمین شركت ایران خودرو دیزل ) از شركت اصلی فعال در این بازار به شمار می آیند .
بازار OES:
این بازار خدمات پس از فروش خودروها می باشد كه وابسته به شركت های خودروساز است . سازمان خدمات پس از
فروش ایران خودرو ( ایساكو ) ، شركت سایپا یدك ، شركت گسترش خدمات پارس خودرو و مزدا یدك از شركت های این گروه محسوب می شوند .
بازار AM:
این بازار قطعات خودرو شامل كلیه لوازم یدكی فروش های مختلف در سطح كشور می باشدكه به صورت آزاد و بدون ارتباط خاص با خودرو سازان ، اقدام به فروش قطعات خودرو می نمایند .
مصرف شاتون خودرو اكثراً در بازار OEM می باشد كه برابر تعداد خودروی تولیدی می باشد و همچنین به ندرت در بازار OES نیز استفاده می گردد .
کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در طرح توجیهی شاتون خودرو :
ﻛﺸﻮر ﻫﺎی ﻋﻤﺪه ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻨﺪه ی ﺷﺎﺗﻮن ﺧﻮدرو ، در واﻗﻊ ﻛﺸﻮر ﻫﺎی اﺻﻠﻲ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﻨﻨﺪه ﺧﻮدرو ﻣﻲ ﺑﺎﺷﻨﺪ، که عبارتند از :
چین - ژاپن - آمریكا – آلمان - كره جنوبی - برزیل – هند - اسپانیا - مكزیك - فرانسه -كانادا - تایلند - ایران
شرایط واردات و صادرات محصول مورد بررسی در طرح توجیهی شاتون خودرو
شرایط واردات محصول
با مراجعه به كتاب مقررات واردات و صادرات وزارت بازرگانی ، نتیجه گیری شده است كه محدودیت خاصی برای واردات قطعات صنعتی وجود ندارد و با توجه به اینكه قطعه مورد مطالعه نیز در فهرست قطعات صنعتی خودرو و غیره طبقه بندی می شود لذا مشمول این عدم محدودیت واقع می گردد و لذا كلیه واردكنندگان می توانند به هر تعداد اقدام به واردات این قطعه بنمایند .
مطابق مقررات منتشر شده از سوی وزارت بازرگانی ، هیچگونه محدودیت قانونی برای واردسازی قطعات صنعتی وجود ندارد ، لیكن لازم است به مورد بسیار مهم زیر توجه شود .
بازار قطعات خودرو دركشورمان به سه گروهOES ، OEM و AM تقسیم می گردد. و شرایط خرید این گروه ها به صورت زیر است .
بازار OEM :
در این بازار به طوركامل قطعات از داخل كشور تهیه می شود و لذا در صورتی كه امكان ساخت داخل برای قطعه ای موجود نباشد . خودروساز خود رأساً اقدام به واردسازی قطعه مورد نیاز می نماید . لذا واردات توسط غیر و فروش آن به خودروساز اتفاق نمی افتد . ( خودروساز قطعات وارداتی را خرید نمی كند )
بازار OES :
شرایط این بازار نیز مشابه شرایط عنوان شده برای بازار OEM است .
بازار AM :
در این بازار شرایط رقابتی برقرار است . لذا در صورتی كه قطعات وارداتی قابلیت رقابت به لحاظ كیفی و قیمت به موارد مشابه داخلی را داشته باشند ، امكان واردات وجود خواهد داشت . می توان عنوا ن كرد كه عملاً امكان واردات و فروش قطعات در OES و OEM تنها برای شركت های خودرو ساز قابل انجام بوده ولی در بازار AM واحدهای مختلف امكان واردسازی و فروش قطعات منفصله خودرو را دارا هستند .
شرایط صادرات محصول
شاتون ، یك قطعه مصرفی در خودرو است . از اینرو بازار جهانی آن تابع فضای حاكم بر بازار این صنعت می باشد و ورود به این بازار نیز مستلزم برخورداری از توانایی ها و شایستگی هایی است كه در طرح حاضر به آنها اشاره شده است .
اهمیت استراتژیک محصول مورد بررسی در طرح توجیهی شاتون خودرو
در كشور ما توسعه صنعت خودرو از سال 1371 شروع شده و سیاست های دولت در گسترش این صنعت و كسب سهم از بازار جهانی می باشد . توسعه صنعت خودرو سبب توسعه صنعت قطعه سازی در كشور شده است همچنین بر اساس چشم انداز صنعت خودرو در افق 1404 كه " دستیابی به جایگاه نخست صنعت خودروی منطقه ، رتبه پنجم آسیا و رتبه یازدهم در جهان از طریق رقابت پذیری مبتنی بر توسعه فناوری " است ؛ صنعت خودرو به عنوان پیشتاز و لوكوموتیو صنعت كشور از طریق ایجاد توانمندی ها و قابلیت های علمی ، فنی و .. می تواند در دستیابی به چشم انداز كشور ایفای نقش نماید .
بر اساس این سند ، در افق مورد نظر صنعت خودروی كشور باید به موارد زیر دست یابد :
- تولید حداقل 3 میلیون دستگاه خودرو ی سبك ، 120 هزار دستگاه خودروی تجاری و
- تامین حداقل 52 میلیارد دلار قطعه توسط قطعه سازان برای خودروهای ساخت داخل
- صادرات قطعات به ارزش 6 میلیارد دلار توسط قطعه سازان به بازار های مستقل خارجی
- كسب سهم ارزش افزوده صنعت خودرو حداقل 4% از تولید ناخالص ملی
- كسب سهم ارزش افزوده صنعت خودرو حداقل 19% از ارزش افزوده كل صنعت كشور
توسعه صادرات از دیگر سیاست های دولت است كه قطعات خودرو نیز در این حركت قرار دارند . در سند چشم انداز صنعت خودرو ، انواع حمایت ها از نوع فراهم سازی زیرساخت ها و همچنین مشوق های بسیار زیادی دیده شده است . همچنین نگاه ویژه مسیو لین به صادرات قطعات خودرو ، در حال حاضر از جمله ایجاد ستاد ویژه توسعه صادرات این قطعات در سازمان توسعه تجارت ایران و بسیاری از موارد دیگر ، نشان از وجود حركت عظیم در توسعه تولید و صادرات قطعات خودرو می باشد .
بنابراین می توان گفت كه هر چند قطعات خودرو در ردیف كالاهای اساسی و استراتژیك قرار ندارند ولی این قطعات در ردیف كالاهای مهم و حساس كشور قرار دارند . محصول مورد مطالعه یك قطعه ای از قطعات خودرو محسوب می شود . از اینرو اهمیت استراتژیك آن نیز در ردیف صنایع و بازار خودرو طبقه بندی می گردد .
فرایند اجرای این طرح توجیهی شاتون خودرو
1 - برش میلگرد :
میلگرد توسط اره نواری فلزبری افقی ، برش داده می شود .
2 - عملیات پیش گرم :
میلگردهای برش خورده جهت انجام عملیات فرجینگ داخل كوره پیش گرم ركوپراتیو به مدت 1 ساعت در درجه حرارت 850-1050 درجه سانتیگراد قرار می گیرد .
3 - پرس فرجینگ :
جهت شكل دادن، قطعه درون قالب های 4 مرحله ای قرار گرفته و توسط پرس فرجینگ46 كیلوژول عملیات فرجینگ صورت می گیرد .
4 - پوسته گیری و بازرسی :
جهت جدا كردن پوسته های به وجود آمده در اثر عملیات حرارتی و بدست آمدن دقت ابعادی در مرحله مهرش توسط برس سیمی پوسته های قطعه جدا گردیده و تحت بازرسی پس از عملیات فرجینگ قرار می گیرد .
5 - پلیسه گیری :
جهت بریدن و جدا كردن لایه اضافی توسط پرس هیدرولیك 400 تن این عملیات صورت می گیرد .
6 - عملیات مهرش :
جهت ایجاد مارك ها و علامت ها روی قطعه و دقت ابعادی قطعه توسط پرس 600 تن هیدرولیك عملیات مهرش صورت می گیرد
7 - عملیات حرارتی :
عملیات حرارتی ( تنش زدایی ، سختكاری ، بهسازی ) جهت آزاد شدن تنش های باقی مانده از مراحل قبلی در كوره ی الكتریكی مافلی به مدت 1 ساعت در درجه حرارت 700 درجه سانتیگراد صورت می گیرد و عملیات حرارتی بهسازی جهت بهبود بخشیدن خواص مكانیكی قطعه از جمله سختی داخل كوره مافلی به مدت 20 تا 40 دقیقه این عملیات در درجه حرارت 1000 برای سخت كاری و 700 درجه سانتیگراد برای بازپخت صورت می گیرد .
8 - پرداختكاری :
جهت پرداخت سطح قطعه این عملیات توسط دستگاه شات بلاست و ساچمه های فولادی صورت می گیرد .
9 - خان كشی سطوح جانبی :
این عملیات توسط دستگاه خان كشی با تیغه های مسطح صورت می گیرد .
10 - برش :
برش برای جداكردن گپه های بالا و پایینی شاتون انجام می گیرد . این عملیات توسط دستگاه اره نواری صورت می گیرد .
11- خان كشی سوراخ گژپین :
این عملیات توط ماشین خان كشی صورت می گیرد تا سطح سوراخ گژن پین دارای راستا و انطباق صحیح باشد .
12- فرزكاری :
فرز كاری نشیمنگاه پیچ ها و سطوح جدایش دو گپه : این عملیات توسط فرز افقی و عمودی و تیغه فرز پولكی و كف تراشی صورت می گیرد .
13- خان كشی سوراخ تكیه گاه :
خان كشی سوراخ تكیه گاه یاتاقان میل لنگ توسط دستگاه خان كشی صورت می گیرد .
سوراخ كاری كوپه ها ، پخ زنی و سوراخكاری :
این عملیات توسط دریل MSB20 صورت می گیرد .
14- اندازه گیری پنوماتیكی سوراخ ها :
جهت اطمینان از نحوه سوراخكاری و قطر سوراخ ها توسط دستگاه اندازه گیری پنوماتیكی این عملیات صورت می گیرد .
15- ماشینكاری :
جهت ماشینكاری جای زباله دان یاتاقان از ماشین فرز افقی شكاف تراش یاتاقان استفاده می شود .
16 - مونتاژ :
توسط پرس دستی بوش گژن بین داخل شاتون قرار می گیرد و سپس شاتون تحت بازرسی قرار می گیرد .
17- بسته بندی :
هر 4 عدد از شاتون های ایجاد شده داخل جعبه های مقوایی قرار گرفته و سپس هر 100 بسته از این جعبه ها داخل پالت چوبی قرار می گیرند و در قفسه های انبار نگهداری می شوند .
ماشین آلات مورد نیاز ، جهت اجرای طرح توجیهی شاتون خودرو
• ماشین تراش
• ماشین سنگ زنی
• ماشین اسپارك
• ماشین اندازه گیری پیچیدگی
• ماشین اندازه گیری خمیدگی
• اره تواری
• كوره عملیات پیش گرم
• ماشین پرس فرجینگ
• ماشین شات بلاست
• ماشین پرس هیدرولیك
• ماشین قرز
• اره نواری
• دستگاه اندازه گیری نیوماتیكی
• دریل ستونی
• ماشین خانكشی
• دستگاه بازرسی ترك
• كوره عملیات حرارتی تنش گیری
• كوره عملیات حرارتی سختكاری
• كوره عملیات حرارتی بازپخت
• پرس دستی
:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید شاتون خودرو
تذکر مهم : لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 99 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 98 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد .درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .
- در صورتی که برای اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، نیاز به تدوین طرح توجیهی تولید شاتون خودرو ، کاملا به روز ، اختصاصی و بانکیبل ، با پشتیبانی تا زمان اخذ وام دارید از طریق شماره های موجود در همان صفحه با ما تماس بگیرید تا از مشاوره کارشناسان ما ، در مورد شرایط تدوین طرح توجیهی بهره مند شوید . همینطور در صورت انعقاد قرارداد طرح توجیهی با ما ، میتوانید از کارشناس مربوطه خود ، مشاوره های لازم در مورد روشهای اخذ وام و اخذ مجوز را نیز دریافت نمایید .
کانال یوتیوب ما را سابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم کاملترین فیلم های آموزشی کشاورزی و دامپروری و فرایند های کسب و کار ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب و همینطور در آپارات ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار خواهد گرفت.