طرح توجیهی تولید ایزوپرن سال 1400 + کامفار ( Word و Pdf )

Isoprene

جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید ایزوپرن سال 1400 با نرم افزار کامفار به صورت فایل word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی تولید ایزوپرن را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.

ایزوپرن از لحاظ شیمیایی 2- متیل بوتادین بوده كه به صورت پلی ایزوپرن یا لاستیك مصنوعی پلیمریزه شده و به دلیل شباهت مكانیكی و شیمیایی بسیار زیاد این پلیمر به لاستیك طبیعی ، جایگزین بسیار مناسبی برای آن محسوب می شود .

مصارف ایزوپرن عبارت است از ماده خام برای بهبود شاخص جریان روغن ها ، الاستومر خاص ایزوپرن و مشتقات ایزوپرن كه در عطرها و طعم دهنده ها ، سخت كننده های اپوكسی ، ویتامین ها و مواد شیمیایی استفاده می شود . كوپلیمر بلوكی هیدروژنه شده استایرن - ایزوپرن ، شاخص ترین كاربرد ایزوپرن محسوب می شود . همچنین ایزوپرن به عنوان یك ماده واسط در تولید تراپن ها ( كه در ویتامین ها كاربرد دارد ) می باشد .

 


نکاتی درباره محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید ایزوپرن


 

ایزوپرن از لحاظ شیمیایی 2- متیل بوتادین بوده كه به صورت پلی ایزوپرن یا لاستیك مصنوعی پلیمریزه شده و به دلیل شباهت مكانیكی و شیمیایی بسیار زیاد این پلیمر به لاستیك طبیعی ، جایگزین بسیار مناسبی برای آن محسوب می شود . این لاستیك در واقع یك الاستومر بوده كه هم می توان آن را به صورت طبیعی از مزارع Hevea برداشت نمود و هم به صورت مصنوعی از طریق پلیمریزاسیون زیگلرناتا به دست آورد .

ایزوپرن تولیدی و قابل عرضه دارای غلظت های متفاوتی است . ایزوپرن خام ، دارای درجه خلوصی مادل 15 تا 65 درصد بوده كه با نام ایزوپرن تغلیظ شده ارائه می شود . زمانیكه ایزوپرن دارای خلوصی در حدود 65 تا 95 درصد باشد ، با نام ایزوپرن پالایش یافته و یا استخراجی شناخته می شود و ایزوپرن با خلوص 59 تا 99 درصد ، به نام ایزوپرن با خلوص بالا مطرح گردیده و در صورت دستیابی به خلوص بالای 5/99 درصد به آن ایزوپرن گرید پلیمریزاسیون ( Polymerization Grade ) گفته می شود .

در این طرح اینگونه فرض شده است كه خوراك ورودی به واحد ، برش C5 بوده كه به صورت ایزوپرن تغلیظ یافته با خلوص 51 الی 65 درصد درآمده و در واقع منبع تولید ایزوپرن استخراجی و پالایشی می باشد . سپس آن را به خلوص 95 درصد می رسانند و در نهایت محصول طرح به عنوان ایزوپرن خلوص بالا و به صورت گرید پلیمریزاسیون بوده كه این گرید خلوص بالای 99 درصد در داخل كشور قابلیت مصرف و كاربرد فراوانی داشته و می تواند به پلی ایزوپرن و یا لاستیك ایزوپرن تبدیل شود .

نوع ایزوپرن خلوص بالا ( بالای 59 درصد) نیز قابل صدور به صادر كردن به سایر كشورهای منطقه و حتی پلیمریزاسیون می باشد . مونومر ایزوپرن یكی از ساختارهای طبیعی قابل توجه در میان مونومرهای پلیمری بوده كه امكان تولید سنتزی آن نیز وجود دارد . این مونومر نه تنها در لاستیك طبیعی یا شیره درخت Hevea وجود داشته بلكه در بخش وسیعی از تركیبات استخراجی از منابع حیوانی و گیاهی نیز یافت می شود .

85 درصد از لاستیك طبیعی را همین مونومر ایزوپرن تشكیل داده است و از این رو در كشورهایی كه به لاستیك طبیعی دسترسی ندارند ، لاستیك حاصله از ایزوپرن و یا همان پلی ایزوپرن ، جایگزین مناسبی برای لاستیك طبیعی به شمار می رود .

 


کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید ایزوپرن


 

• لاستیك پلی ایزوپرن

این نوع لاستیك با نشانه IR و با نام شیمیایی لاستیك سیس 1و4 پلی ایزوپرن شناخته شده است . مصرف جهانی این نوع لاستیك در سال 1998 بالغ بر 10827 هزار تن بوده است . این ماده با پلیمریزاسیون در حلال و در حضور كاتالیزور زیگلر و یا فروسن ( 98 درصد ساختار سیس ) و كاتالیست لیتیم (92 درصد ساختار سیس ) تولید می شود . از خصوصیات عمده این محصول می توان به شفافیت و یكنواختی بیشتر نسبت به لاستیك طبیعی اشاره كرد .

قیمت آن نسبت به لاستیك طبیعی در اروپا و آمریكا بیشتر بوده و سایر خصوصیات آن مشابه لاستیك طبیعی می باشد كاربردهای آن به طور عمده در لاستیك هایی با عملكرد بسیار بالا، بسته بندی مواد غذایی و تولید دستكش های پزشكی می باشد . حال با جایگزینی پلی ایزوپرن به جای لاستیك طبیعی در فرمولاسیون های تولید تایر سواری و خودروهای سنگین ، میزان مصرف آن به 60 هزارتن در سال می رسد .

در واقع این جایگزینی صرفه جویی ارزی قابل توجهی در اثر كاهش واردات لاستیك طبیعی به همراه خواهد داشت . یكی از نكات مهم دیگر در تولید ایزوپرن ، ارزان بودن خوراك C5 در بخش تولید مونومر ایزوپرن می باشد كه از پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی كشور به راحتی قابل تامین خواهد بود .

• كوپلیمرهای استایرن – ایزوپرن - استایرن ( SIS )

از دیگر تركیبات قابل تولید توسط ایزوپرن ، كوپلیمر استایرن- ایزوپرن- استایرن ( SIS ) بوده كه در آن از مونومر استایرن استفاده می شود . با توجه به توصعه صنعت چسب سازی در جهان به ویژه منطقه آسیا و ایران و نیز عدم استفاده از چسب های پایه حلالی و روند توسعه ای و رشد چسب های گرما ذوب ، از تركیبات قابل توجه و كاربردی در تولیدی چسب های گرماذوب ، كوپلیمرهای SIS می باشند كه مصرف گسترده ای در جهان به خود اختصاص داده اند .

ولی به لحاظ عدم آشنایی ، عدم دسترسی كافی ، قیمت بالا و عدم تولید داخل ، متاسفانه در حال حاضر در كشور كاربرد چندانی ندارد . ولی در آینده با رشد صنعت چسب ، به خصوص در مورد چسب های گرما ذوب ، مصرف بالایی خواهند داشت .

• تولید بیوتیل رابر

در سال 2007 حدود 8 هزار تن كه معادل 4 ال 5 درصد از مصرف ایزوپرن در آمریكا می باشد ؛ به تولید رابر بیوتیل اختصاص یافته است . پیش بینی می شود كه این كاربرد ایزوپرن ، سالانه رشدی معادل 4/2 درصد را تجربه نماید .

• سایر مصارف

مصارف عمده دیگری كه ایزوپرن در آن مصرف می شود عبارت است از ماد خام برای بهبود شاخص جریان روغن ها، الاستومر خاص ایزوپرن و مشتقات ایزوپرن كه در عطرها و طعم دهنده ها، سخت كننده های اپوكسی ، ویتامین ها و مواد شیمیایی استفاده می شود .

مصرف ایزوپرن در این موارد در سال 2007 بیش از 38 هزار تن برآورد شده است . كوپلیمر بلوكی هیدروژنه شده استایرن - ایزوپرن شاخص ترین كاربرد ایزوپرن محصوب می شود . همچنین ایزوپرن به عنوان یك ماده واسط در تولید تراپن ها كه در ویتامین ها كاربرد دارد؛ محسوب می شود .

کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده ایزوپرن

سه كشور آمریكا ، ژاپن و روسیه از عمده ترین كشورهای تولید و مصرف كننده ایزوپرن به حساب می آیند . شركت تایرسازی و لاستیك Goodyear ، به عنوان خریدار اصلی ایزوپرن در سطح دنیا معرفی شده است .

 


فرایند تولید ایزوپرن


 

ایزوپرن را می توان از طریق سنتزی و یا تقطیر جریان های C5 حاصله در واحدهای اتیلن، تولید نمود. خوراك واحد الفین ، شامل برش های پروپان تا گازوئیل ، از نظر تجاری جریان های C5 قابل استخراج را به دست می دهند . توسعه متعاقب فرایندهای مناسب و اقتصادی استخراجی و افزایش امكان دستیابی به جریان های C5 ، تعطیلی واحدهای سنتزی و راه اندازی واحدهای بازیافت و استخراج ایزوپرن را در پی داشت .

روش های عمده تجاری كه تا امروز به كار رفته اند، به شرح زیر می باشند :

• تقطیر استخراجی

از كراكینگ مایعات سنگین ( نفتا یا گازوئیل ) به اتیلن ، جریان های C5، به صورت یك محصول فرعی تولید می شوند كه معمولا شامل 10 تا 20 درصد ایزوپرن بوده و ممكن است این مقدار، كم و به اندازه 5 درصد نیز باشد . به منظور كاهش هزینه های حمل و نقل و جابه جایی ، تركیب مذكور را تا سطح 20 الی 62 درصد تغلیظ می نمایند . آنگاه از تقطیر استخراجی با یك حلال مثل دی متیل فرمامید یا استونیتریل یك محصول با خلوص بالا تولید می گردد . این روش ، اصلی ترین روش تولید ایزوپرن در جهان است .

• هیدروژن زدایی از آمیلن

جریان C5 به دست آمده از كراكینگ كاتالیستی در پالایشگاه، شامل 20 تا 30 درصد از آمیلین های نوع سوم می باشد. ای آمیلین ها با استفاده از اسید سولفوریك به همراه جداسازی با حلال و تقطیر، از جریان C5 استخراج می گردند . سپس با استفاده از هیدروژن زدایی كاتالیستی یك تركیب ایزوآمیلن - بخار ، ایزوپرن تولید می گردد .

• واكنش ایزوبوتیلن و فرمالدهید

یك جریان C4 پالایشگاه كه شمامل 45 درصد ایزوبوتیلن می باشد ، به منظور تولید 4و4- دی متیل متا دی اكسان ، با فرمالدهید واكنش می دهد و این ماده ی تولید شده در حضور كاتالیست اسیدی به ایزوپرن ، فرمالدهید و آب تجزیه می گردد . این فرایند فقط در روسیه و ژاپن استفاده می شود

• واكنش استن و استیلن

این فرایند سه مرحله ای ، شامل واكنش استن و استیلن و تولید متیل بوتینول می باشد كه ماده ی تولید هیدروژن زداییی شده و به متیل بوتانول و پس از آن با آب زدایی به ایزوپرن تبدیل می شود . واحدهای تولیدی در ایتالیا و آفریقای جنوبی از این روش استفاده می كردند كه در حال حاضر تعطیل شده اند.

• دیمر كردن پروپیلن

پروپیلن به 2- متیل1- پنتن دیمریزه گردیده كه خود در فاز بخار، به 2- متیل 2- پنتن ایزومره می شود . آخرین مرحله ، پیرولیز 2- متیل2- پنتن به ایزوپرن و تركیبات دیگر می باشد. از طریق تقطیرهای متعاقب ، ایزوپرن جدا می شود .

• هیدروژن زدایی از ایزوپنتان

در این فرایند كه به طور صنعتی در روسیه استفاده می شود ، ایزوپرن با یك برش C5 از كراكینگ کاتالیستی ، هیدروژن زدایی شده و به ایزوپرن تبدیل می شود . چندین فرایند دیگر برای سنتز ایزوپرن ، توسعه یافته كه هیچكدام به صورت تجاری استفاده نمی شوند . مانند هیدروفرمولاسیون انتخابی 2- بوتن به 2- متیل بوتانول كه به همراه آب زدایی و هیدروژن زدایی به ایزوپرن تبدیل می شود.

امروزه تقریبا تمام واحدهای سنتزی تولید ایزوپرن در دنیا تقریبا تعطیل شده اند و تقریبا همه واحدها ایزوپرن را از تقطیر استخراجی برش C5 تولید می كنند . در ایران نیز با توجه به در دسترس بودن این برش و قیمت ارزان آن ، این روش تولیدی نسبت به سایر روش های مزایای قابل توجهی دارد .

• شرح فرایند تهیه ایزوپرن از جریان C5 به وسیله تقطیر

برش C5 ( حاوی 15 درصد وزنی ایزوپرن ) از كارخانه اتیلن برای خوراك ستون اول تقطیر به كار رفته و محصول مقطر حاصله از ستون دوم آزئوتروپ نرمال پنتان - ایزوپرن جهتاستفاده به عنوان خوراك واحد پلی ایزوپرن به اندازه كافی خالص است .

هر ستون از نظر تئوری 118 سینی داشته و نسبت جریان برگشتی 100:1است . برای راندمان بالا ، ستون ها با 200 سینی تئوری و نسبت جریان برگشتی 30:1 در فشار psia 32-22 كار می كردند . یك مورد پایه ارزیابی شده آن است كه جریان C5 حاوی 46 درصد وزنی ایزوپرن به وسیله تقطیر استخراجی در دو ستون فرآوری می شود . تقطیرها در فشارهای بالا (100-130 psia) انجام شده تا قطر ستون كاهش یابد و یك بازدارنده ( نظیر نیتروبنزن ) برای جلوگیری از پلیمریزاسیون ایزوپرن به كار می رود .

بر طبق نمودار فرایند ، خوراك C5 از مخزن كروی ذخیره خوراك T-151 عبور كرده و پس از حرارت داده شدن در مبدل E-101 به ستون مواد سبك C-101 تغذیه می شود كه در آن 257 سینی ستون تحت فشار بالای 130 psia و دمای 114 C و نسبت جریان برگشتی 80:1 كار می كند . محصول مقطر C-101 در مخازن كروی T-152 A,B ذخیره می شود .

جریان پایینی ستون C-101 به محصول ستون C-102 وارد شده كه در آن 237 سینی ستون در فشار بالای ستون 100 psia و 106 C و نسبت جریان برگشتی تقریبی 18:1 كار می كند . محصول پایین ستون C-102 در مبدل E-107 خنك شده و به برج بعدی به منظور تخلیص بیشتر ارسال می شود . در انتها نیز PFD مربوط به این واحد به صورت ضمیمه آورده شده است .

در تقطیر استخراجی به كمك DMF به صورت زیر عمل می كنیم :

جداسازی شامل دو تقطیر استخراجی به كمك DMF به عنوان حلال است كه در میان آن دو یك مرحله تقطیر جز به جز قرار می گیرد . البته امروزه در فرایندهای جدید از NMP استفاده می شود . مرحله آخر تقطیر به منظور تولید گرید پلیمریزاسیون ایزوپرن استفاده می شود . تجهیزات تخلیص حلال نیز بایستی در نظر گرفته شود . خوراك C5 به صورت بخار وارد اولین ستون تقطیر استخراجی می شود . DMF كه شامل 1 درصد وزنی NMP و همچنین 1 درصد فورفورال است ؛ به عنوان حلال و به صورت مایع استفاده می شود .

این دو ماده به منظور جلوگیری از شروع واكنش های پلیمریزاسیون به DMF اضافه می شود . ماده خروجی از بالای برح عمدتا شامل ایزوپنتن ، نرمال پنتان و الفین های C5 می باشد كه می توان آن را به طور مستقیم به بنزین اضافه نمود . جریان پایینی از ستون به برج دفع وارد می شود . جریان پایین برج عمدتا از DMF تشكیل شده است . بخشی از این جریان به مرحله خالص سازی حلال ارسال می شود . به باقیمانده این جریان ،DMF خالص اضافه شده و جریان حاصل به برج تقطیر استخراجی بازیابی می شود .

جریان بالای ستون دفع به عنوان خوراك برج تقطیر در نظر گرفته می شود . جربان بالایی از برج تقطیر حدود 97 درصد وزنی دارای ایزوپرن است . جریان پایینی برج به میزات قابل توجهی از دی الفین ها به غیر از ایروپرن تشكیل شده است .

این جریان تنها ارزش سوختی دارد . جریان با 97 درصد وزنی ایزوپرن به صورت بخار به دومین ستون تقطیر استخراجی فرستاده می شود . DMF در این برج نیز به صورت مایع اضافه می شود . جریان خروجی از بالای برج حاوی بیشتر از 98 درصد وزنی از ایزوپرن است كه به ستون خالص سازی نهایی ارسال می شود . در ستون نهایی ایزوپرن با گرید پلیمریزاسیون حاصل می شود .

 

:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید ایزوپرن

تذکر مهم : لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 1400 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 1400 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد . درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .

در صورتی که برای اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، نیاز به تدوین طرح توجیهی تولید ایزوپرن ، کاملا به روز ، اختصاصی و بانکیبل ، با پشتیبانی تا زمان اخذ وام دارید از طریق شماره های موجود در همان صفحه با ما تماس بگیرید تا از مشاوره کارشناسان ما ، در مورد شرایط تدوین طرح توجیهی بهره مند شوید . همینطور در صورت انعقاد قرارداد طرح توجیهی با ما ، میتوانید از کارشناس مربوطه خود ، مشاوره های لازم در مورد روشهای اخذ وام و اخذ مجوز را نیز دریافت نمایید .

کانال یوتیوب ما  را سابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم تا در حد امکان ، کاملترین فیلم های آموزشی کشاورزی و دامپروری و فرایند های کسب و کار  ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب و همینطور در آپارات ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار خواهد گرفت.

سخن مدیر با کاربران

از سال 83 تا امروز کنار شما کارآفرینان و سرمایه گذاران عزیز کشورمان بوده ایم و تمامی تلاش خود را کرده ایم تا در شرایط خوب و بد اقتصادی ، بتوانیم باری از دوش شما برداریم و مسیرتان را هموار سازیم.

بیش از 1100 فقره طرح توجیهی را با نهایت دقت و کیفیت و به سفارش شما کارآفرینان ایران زمین تدوین نمودیم و امروز نیز همچنان با نهایت توان در خدمت شما هستیم و خواهیم بود.

آنچه که باعث دلگرمی ما در این مسیر شده موج تقدیرها و لطف شماست که برخی از این تقدیرنامه ها را جهت مشاهده در صفحه درباره ما کانون مشاوران صنعتی ایران قرار داده ایم.

ما در این مسیر همچنان با شما خواهیم بود و به کار خود میبالیم.

لینک های مفید

دانلود رایگان طرح توجیهی

آدرس و اطلاعات تماس

تهران ، تهرانپارس، خیابان فرجام شرقی (جهت دریافت لوکیشن به ما در واتساپ پیام دهید)

iranicc.ir@gmail.com

021-77869979

09126277388 (ایمان حبیبی)

09127975250 (امیر حبیبی)

09360555304 (ایمان حبیبی واتساپ)

شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید
© 1383, 1403 تمامی حقوق این سایت محفوظ است.