طرح توجیهی تولید سیکلوهگزان سال 1400 + کامفار ( Word و Pdf )

Cyclohexane

جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید سیکلوهگزان سال 1400 با نرم افزار کامفار به صورت فایل  word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی سیکلوهگزان را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.

 

سیکلو هگزان به صورت مایع بی رنگ و دارای بویی شبیه به اترها می باشد ، که به راحتی تبخیر شده و بصورت نامحلول در آب می باشد ، همچنین در مقایسه با بنزن میزان سمیت کمتری دارد . از سیکلوهگزانول در تولید کاپرولاکتام ، اسیدآدیپیک ، تولید سیکلوهگزیل آمین ، استرهای سیکلوهگزیل مرکاپتان ، آفت کش دی کلروهگزیل فتالات ، تولید کاپرولاکتون به عنوان حلال در تولید نوارهای مغناطیسی و ویدیویی ، در پوشش های صنعتی و به عنوان حلال برای استرهای سلولزی و .... استفاده می شود .

 


نکاتی درباره محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید سیکلوهگزان


 

سیکلوهگزان دارای فرمول شیمیایی C6H12 می باشد ، که با نامهای هگزا هیدروبنزن ، هگزامتیلن ، هگزانافتن شناخته می شود و وزن ملکولی آن 16/84 می باشد .

این ماده به صورت مایع بی رنگ و دارای بویی شبیه به اترها می باشد که به راحتی تبخیر می شود و بصورت نامحلول در آب می باشد و در مقایسه با بنزن میزان سمیت کمتری دارد بنزین طبیعی معمولا حدود 15%-5% سیکلوهگزان دارد و بسته به نوع نفت خامی که از آن استخراج شده است جداسازی کامل سیکلوهگزان به دلیل وجود هیدروکربن ها با نقطه جوش نزدیک به هم مشکل می باشد لذا خلوص سیکلوهگزان بدست آمده بین 85%-75% می باشد .

بطور کلی سیکلوآلکانها در نفت به مقدار زیاد یافت می شوند و در صنعت پالایش نفت تحت عنوان نفتن ها شناخته می شوند و معمولا بجز ترکیبات با جرم مولکولی کم ، نظیر سیکلو پنتان و سیکلو هگزان ، به صورت ترکیب جدا یافت نمی شوند . سیکلوآلکانها ط ی واکنش ریفرمینگ قابلیت تبدیل شدن به هیدروکربورهای آروماتیک را دارند و از این رو به عنوان منبع بزرگی برای تولید با ارزش آروماتیکها می باشند .

سیکلوهگزان دارای کمترین زاویه و زنجیره پیچشی در میان سیکلوآلکانهاست و این عامل سبب بیشترین پایداری در بین سیکلوآلکانها می شود . لذا در مقایسه با سایر سیکلو آلکانها در نتیجه احتراق آن گرمای کمتری حاصل می شود .

خواص فیزیکی و شیمیایی سیکلوهگزان

نام ماده : سیکلوهگزان

فرمول شیمیایی : C6H12

حالت : مایع

بو : شبیه اترها

رنگ : بی رنگ

دمای اشتعال خودبخودی : 245 oC

حلالیت در آب در دمای Co20 : نامحلول

نقطه جرقه : -18 oC

نقطه جوش : 81 oC

نقطه ذوب : 7 oC

فشار بخار : 77 mmHg at 20 oC

وزن مخصوص : 0.8 at 20 oC

پایداری : تحت شرایط معمولی پایدار

 


کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید سیکلوهگزان


 

حدود 90% سیکلوهگزان تولید شده در جهان در تولید سیکلوهگزانون و سیکلوهگزانول بکار می رود و عمده مصرف این مواد در تولید کاپرولاکتام و اسیدآدیپیک می باشد . از سیکلوهگزانول در تولید سیکلوهگزیل آمین و استرهای سیکلوهگزیل مرکاپتان و آفت کش دی کلروهگزیل فتالات استفاده می شود و نیز از سیکلوهگزانون در تولید کاپرولاکتون به عنوان حلال در تولید نوارهای مغناطیسی و ویدیویی ، در پوشش های صنعتی و برای جوهرهای چسب PVC بکار می رود .

همچنین از سیکلوهگزان به عنوان حلال برای استرهای سلولزی ، چربیها ، روغنها و لاستیک ها و به عنوان رقیق کننده در صنایع پلیمری بکار می رود .

استاندارد های قابل توجه سیکلوهگزان :

استاندارد ملی برای تولید هر ماده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تعیین می شود و با توجه به اینکه سیکلوهگزان در کشور تولید نمی شود تاکنون برای آن استاندارد ملی تعریف نشده است .

استاندارد بین المللی هر ماده شیمیایی بیانگر تست های آزمایشگاهی مورد نیاز جهت تعیین خلوص و خواص شیمیایی و فیزیکی ماده می باشد که برای مواد شیمیایی از استانداردهای بین المللی بسیاری از قبیل ISO , DINE , BS , GOST، ASTM استفاده می شود ، لذا شماره استاندارد بین المللی این ماده ASTM D5309-97 معرفی می شود .

 


کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید سیکلوهگزان


 

• کشور های عمده تولید کننده

ایالات متحده امریکا - چین - ژاپن - آلمان - روسیه - عربستان سعودي - انگلستان - کره جنوبی - هلند -هند - اسپانیا – سنگاپور- لهستان جمهوري کرواسی – بلژیک - آرژانتین – بلاروس – تایلند – برزیل – اوکراین - تایوان - کلمبیا

آمریکا با ظرفیت تولید 1563 هزار تن بزرگترین تولید کننده سیکلو هگزان به شمار می رود و22% از ظرفیت تولید جهانی را در اختیار دارد . پس از ان چین ، ژاپن و انگلستان بزرگترین تولید کنندگان این ماده شیمیایی می باشند . در بین کشورهای آسیایی نیز ژاپن با ظرفیت تولید 734 هزار تن بزرگترین تولید کننده به شمار می رود و عربستان سعودی نیز با ظرفیت 325 هزار تن پس از ژاپن رتبه دوم را در کشورهای آسیایی در اختیار دارد .

آسیا و آمریکای شمالی هر کدام با سهم 37 و 22 درصد از ظرفیت تولید جهانی بالاترین ظرفیت را در مناطق مختلف جهان دارند و پس از آنها اروپای غربی با ظرفیت تولید 21% از ظرفیت دنیا در رتبه 3 قرار دارد .

• کشور های عمده مصرف کننده

ایالات متحده آمریکا - لهستان – بنلوکس ( بلژیک ،هلند ، لوکزامبورگ ) - مکزیک - ژاپن - اسپانیا - کشورهاي تازه استقلال یافته شوروي سنگاپور - چین – برزیل - آلمان - کلمبیا - کره جنوبی - ایتالیا - تایوان - سوئیس - فرانسه - آمریکاي مرکزي – انگلیس - عربستان سعودي کانادا - شیلی - تایلند - ونزوئلا - هند - جمهوري اسلواکی

آمریکا ، بنلوکس ، ژاپن ، کشورهاي تازه استقلال یافته شوروي ، چین ، آلمان ، کره جنوبی و تایوان به ترتیب بالاترین میزان مصرف را دارا می باشند و مجموع مصرف این کشورها از80% مصرف جهانی بالاتر است .

 


شرایط واردات و صادرات محصول مورد بررسی در طرح توجیهی تولید سیکلوهگزان


 

• شرایط واردات

طبق قانون مقرارت صادرات و واردات ایران کالاهای صادراتی و وارداتی به سه گروه زیر تقسیم می شوند :

کالای مجاز: کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد .

کالای مشروط : کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوز امکان پذیر است .

کالای ممنوع : کالایی است که صدور یا ورود آن به موجب شرع مقدس اسلام ( به اعتبار خرید و فروش یا مصرف ) و یا بموجب قانون ممنوع گردد .

سیکلوهگزان با تعرفه گمرکی 29021100 جزء گروه 1 می باشد و واردات این کالا بلا مانع است و نیز حقوق پایه طبق ماده (2) قانون اصلاح موادی از قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ، شامل حقوق گمرکی ، مالیات ، حق ثبت سفارش کالا، انواع عوارض و سایر وجوه دریافتی از کالاهای وارداتی می باشد و معادل % 4 ارزش گمرکی کالاها تعیین می شود .

به مجموع این دریافتی و سود بازرگانی که طبق قوانین مربوطه توسط هیات وزیران تعیین می شود ، حقوق ورودی اطلاق می شود . برای تعرفه 29021100 حقوق ورودی 4% می باشد . تنها نک ته قابل توجه اینکه با توجه به اینکه مایعات شیمیایی وارداتی نیاز به آزمایش دارند امکان واردات این ماده تنها از طریق گمرکهایی که دارای تجهیزات آزمایشگاهی مایعات شیمیایی هستند وجود دارد .

• شرایط صادرات

طبق قانون مقرارت صادرات و واردات ایران سال 1387 این کالا با شماره تعرفه 29021100 جزء کالاهاي مجاز ( گروه1) می باشد و بدون هیچگونه شرایط خاص امکان صادرات را دارا می باشد . در صورتی که کالاي تولیدي ازاستانداردهاي لازم برخوردار بوده و قابل رقابت با قیمت جهانی این محصول باشد صادرات آن میسر خواهد بود .

اهمیت استراتژیک سیکلوهگزان

اگرچه کاربردهای سیکلوهگزان متنوع بوده و در زمینه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد اما با توجه به سادگی فرایند تولید این ماده و زمینه های مصرف نمی توان این کالا را جزء کالاهای استراتژیک به شمار آورد ولی در صورت احداث مجتمع تولید اسید آدیپیک ، اهمیت این ماده دو چندان می شود چرا که می تواند زنجیره تأمین مواد اولیه اسید آدیپیک را خودکفا نماید .

 


فرایند تولید سیکلوهگزان

 

سیکلوهگزان از دو روش به شرح ذیل تولید می شود :

• روش 1 : تولید سیکلوهگزان از تقطیر جز بجز هیدروکربنها و سپس خالص سازي آنها

بنزین طبیعی معمولا حدود 15%-5% سیکلوهگزان دارد و بسته به نوع نفت خامی که از آن استخراج شده است جداسازي کامل سیکلوهگزان به دلیل وجود هیدروکربن ها با نقطه جوش نزدیک به هم مشکل می باشد لذا خلوص سیکلوهگزان بدست آمده بین 85%-75% می باشد در نتیجه این روش تنها در مواردي که از سیکلوهگزان به عنوان حلال استفاده می شود، کاربرد دارد . شرکت Philips Petroleum در امریکا از بنزین طبیعی، سیکلوهگزان تولید می نماید .

جهت تولید سیکلوهگزان با درجه خلوص بیش از 85%، می توان از روش تقطیر جز بجز برش هگزان حاصل از نفت خام استفاده نمود . بطوریکه در این فرایند ابتدا متیل سیکلوپنتان از مخلوط جدا می شود سپس این جریان با بنزینLow-End-Point مخلوط شده و در مجاورت کاتالیست ، سیکلوهگزان موجود به بنزن و متیل سیکلوپنتان تبدیل می شود . از محصول بدست آمده ابتدا پنتان ها و مواد سبکتر را جدا نموده و سپس طی فرایند تقطیر جز بجز مخلوط 90% سیکلوپنتان و 10% بنزن بدست می آید .

این جریان همراه با سیکلوپنتان حاصل از اولین تقطیر توسط هیدروژن و در حضور کاتالیست کلرید آلومینیوم به ایزومر خود یعنی سیکلوهگزان تبدیل می شود . پس از تقطیر جریان خروجی از راکتور ایزومریزاسیون، سیکلوهگزان با درجه خلوص 98% بدست می آید . شایان ذکر است که برخی کارخانجات تولید اسیدآدیپیک پس از جدانمودن 2% ناخالصی، از این نوع سیکلوهگزان در تولید محصول استفاده می نمایند .

• روش 2 : تولید سیکلوهگزان از هیدروژناسیون بنزن

حدود 89% از شرکتهاي تولید کننده سیکلوهگزان طی واکنش هیدروژناسیون بنزن به شرح ذیل به محصول دست می یابند :

C6H6+3H2→C6H12

در این روش درجه خلوص محصول وابسته به خلوص خوراك بنزن و هیدروژن و نوع کاتالیست می باشد و خلوص محصول قابل دستیابی به 99/99% می باشد . لذا شرکتهاي تولید کننده کاپرولاکتام و اسیدآدیپیک از این نوع سیکلوهگزان جهت تولید محصول استفاده می نمایند . شرکتهاي صاحب لیسانس Tory, Xop و Mitsubishoi از این روش در تولید سیکلوهگزان استفاده می نمایند .

• تشریح فرایند منتخب تولید سیکلوهگزان از بنزن

در این بخش به تشریح فرایند هیدروژناسیون در فاز بخار تحت لیسانس TORY پرداخته شده است . خوراك بنزن با دماي F o80 به همراه گاز برگشتی حاوي 25% حجمی هیدروژن به راکتور هیدروژناسیون اصلی ارسال می شود ، به منظور تامین خوراك به شکل گاز، مخلوط بنزن و هیدرژن در تبخیر کننده به شکل فاز گازدر می آیند و تا دماي F o 250 گرم می شود .

نسبت مولی بنزن به هیدروژن 4 به 1 است به علت گرمازا بودن واکنش و ثابت نگهداشتن محدوده دماي عملیاتی بینF o - 428 338 به منظور تبادل حرارتی بهینه از راکتور لوله اي استفاده می شود . کاتالیست مورد استفاده در این واکنش نیکل می باشد و میزان تبدیل بنزن به سیکلوهگزان حدود 90% می باشد . در پوسته راکتور آب جریان دارد که پس از تبادل حرارت از طریق لوله هاي راکتور به بخار تبدیل می شود .

با توجه به اینکه محصولات جانبی مانند متیل سیکلو پنتان در دماي بالا تولید می شوند به منظور جلوگیري ازتولید این ترکیبات دماي راکتور بایستی کنترل شود ، همچنین انجام دیگر واکنش هاي جانبی مانند باز شدن حلقه بنزن و ایزومریزاسیون در دماي کمتر ازF o 428 به حداقل کاهش می یابد . به علت وجود ترکیبات گوگردي در خوراك پس از مدتی کاتالیست نیکل غیرفعال و سمی می شود از اینرو می توان با افزودن رودنیم مقاومت کاتالیست را افزایش داد .

جریان گاز خروجی از راکتور اصلی با گاز هیدروژن تازه با فشار435psi مخلوط شده و پس از پیش گرم شدن به منظور تکمیل واکنش هیدروژناسیون ، درون راکتور آدیاباتیک بستر ثابت ارسال می شود . جریان گاز خروجی از این راکتور طی دو مرحله سرد شده و به دماي F o 100 می رسد ، سپس در مخزن جداکننده تحت فشار 390psi هیدروژن گازي از مخلوط سیکلو هگزان و بنزن جدا می شود . گاز هیدروژن پس از ارسال به کمپرسور و افزایش فشار 475psi به عنوان خوراك به راکتور اصلی هیدروژناسیون برگردانده می شود .

جریان مایع که عمدتا شامل سیکلوهگزان و بنزن می باشد در مبدل حرارتی تا دمايF o 260 گرم می شود سپس جهت جداسازي به ستون پایدارکننده منتقل می شود . محصول سیکلوهگزان از پایین ستون خارج می شود ، بنزن و محصولات جانبی نیز از بالاي ستون خارج و کندانس می شوند و از آنجا جهت سوزاندن به Burn Pit فرستاده می شوند.

 


ماشین آلات مورد نیاز ، جهت اجرای طرح توجیهی تولید سیکلوهگزان

 

• راکتورها

• ستونها

• تانکها

• ماشین حرارتی

• ماشین کمپرسور

• پمپها

 

:: دانلود طرح توجیهی تیپ احداث کارخانه تولید سیکلو هگزان

تذکر مهم : لازم به ذکر میباشد در صورت موجود نبودن آپدیت 1400 ، نسخه های قدیمیتر این طرح ، در همان لینک قرار داده میشود . ولی به محض تهیه کردن آپدیت 1400 و یا جدیدتر این طرح ، ورژن جدیدتر نیز در همان صفحه قرار داده خواهد شد . درصورتی که ورژن طرح مربوط به سال 97 یا 98 و یا جدیدتر از آن باشد ، سال نگارش طرح روی متن لینک دانلود قید میگردد . در صورتی که روی لینک دانلود طرح ، سال تدوین طرح توجیهی قید نشده بود ... مشخصا آن طرح مربوط به سال های قبل از سال 97 میباشد .

در صورتی که برای اخذ مجوز یا ارائه به بانک ، نیاز به تدوین طرح توجیهی تولید سیکلوهگزان ، کاملا به روز ، اختصاصی و بانکیبل ، با پشتیبانی تا زمان اخذ وام دارید از طریق شماره های موجود در همان صفحه با ما تماس بگیرید تا از مشاوره کارشناسان ما ، در مورد شرایط تدوین طرح توجیهی بهره مند شوید . همینطور در صورت انعقاد قرارداد طرح توجیهی با ما ، میتوانید از کارشناس مربوطه خود ، مشاوره های لازم در مورد روشهای اخذ وام و اخذ مجوز را نیز دریافت نمایید .

کانال یوتیوب ما  را سابسکرایب کنید . در این کانال ما سعی داریم تا در حد امکان ، کاملترین فیلم های آموزشی کشاورزی و دامپروری و فرایند های کسب و کار  ، و خبرهای مهم مربوطه را برای شما کاربر گرامی جمع آوری کنیم. با سابسکرایب کانال ما در یوتیوب و همینطور در آپارات ، جدیدترین فیلمهای آموزشی کسب و کار ، در معرض تماشای شما قرار خواهد گرفت.

سخن مدیر با کاربران

از سال 83 تا امروز کنار شما کارآفرینان و سرمایه گذاران عزیز کشورمان بوده ایم و تمامی تلاش خود را کرده ایم تا در شرایط خوب و بد اقتصادی ، بتوانیم باری از دوش شما برداریم و مسیرتان را هموار سازیم.

بیش از 1100 فقره طرح توجیهی را با نهایت دقت و کیفیت و به سفارش شما کارآفرینان ایران زمین تدوین نمودیم و امروز نیز همچنان با نهایت توان در خدمت شما هستیم و خواهیم بود.

آنچه که باعث دلگرمی ما در این مسیر شده موج تقدیرها و لطف شماست که برخی از این تقدیرنامه ها را جهت مشاهده در صفحه درباره ما کانون مشاوران صنعتی ایران قرار داده ایم.

ما در این مسیر همچنان با شما خواهیم بود و به کار خود میبالیم.

لینک های مفید

دانلود رایگان طرح توجیهی

آدرس و اطلاعات تماس

تهران ، تهرانپارس، خیابان فرجام شرقی (جهت دریافت لوکیشن به ما در واتساپ پیام دهید)

iranicc.ir@gmail.com

021-77869979

09126277388 (ایمان حبیبی)

09127975250 (امیر حبیبی)

09360555304 (ایمان حبیبی واتساپ)

شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید
© 1383, 1403 تمامی حقوق این سایت محفوظ است.