شرح فرآیند تولید آرد ماهی جهت تدوین طرح توجیهی و آشنایی با خط تولید آرد ماهی

ard sokhari

خط تولید آرد ماهی یکی از تکنولوژی های ارزان قیمت است که به توضیح فرایند تولید آرد ماهی می پردازیم . امیدوارم این مطلب برای تدوین طرح توجیهی تولید آرد ماهی مناسب باشد و اطلاعات خوبی در خصوص فرآیند تولید این محصول به شما بدهد . این مجموعه توانایی خرید ماشین آلات خط تولید آرد ماهی را با جدیدترین تکنولوژی روز و پایین ترین قیمت را دارا میباشد .

شرح فرآیند تولید آرد ماهی جهت تدوین طرح توجیهی و آشنایی با خط تولید آرد ماهی

مواد خام اولیه مورد استفاده برای تهیه آرد ماهی :

در واقع هر ماهی یا سخت پوست و نرمتن موجود در دریا می تواند برای تولیدآرد ماهی مورد استفاده قرار گیرد ، اگرچه ممکن است تعداد کمی از گونه های بهر ه برداری نشده نادر وجود داشته باشد که آرد سمی تولید کند. ارزش غذایی پروتیینهای ماهیان مهره دار از گونه ای به گونه دیگر کمی متفاوت است. تمام Shell Fish ها (سخت پوستان و نر متنان) یک آرد فقیر از نظر مواد غذایی دارند.

به خاطر اینکه پوسته محتویات پروتیینی کمتری دارد.بیشترین میزان آرد ماهی تولیدی جهان از خود ماهی می باشد.برای این منظور گونه های پلاژیک به بیشترین میزان مورد استفاد ه قرار می گیرند. در صنعت، مهمترین محصولاتی که برای تبدیل به آرد ماهی مورد استفاده قرار می گیرند در سه گروه عمده گروه بندی می شوند :

الف : ماهیان صنعتی Industrial fish یا ماهیانی که صرفاً برای تهیه پودر ماهی صید می شوند. این ماهیان عمدتاً ریز و پلاژیک هستند و به دلیل استخوانی بودن و داشتن چربی زیاد در شرایط معمول ارزش خوراکی نداشته و فقط مناسب تبدیل هستند .

از جمله این ماهیان می توان به منهادن در آمریکای جنوبی ، کاپلین در اسکاندیناوی و ساردین ماهیان در ژاپن اشاره نمود که هر کدام در کشور مورد نظر گونه غالب برای تهیه پودر ماهی به شمار می آیند.

ب : ماهیانی که با عنوان By catch ، با صید اصلی از آب خارج می گردند. این ماهیان همراه با صید میگو با ترال از آب بیرون کشیده می شوند.

ج : مازاد کارخانجات کنسرو سازی و دیگر کارخانجات فرآورده های دریایی (سر ،دم و محتویات حفره شکمی). به عنوان مثال در کشور انگلیس بیشتر از این روش استفاده می شود. آرد ماهی بدست آمده از این روش دارای پروتیین پایینتر و مواد معدنی بالاتر نسبت به آرد ماهی حاصل از ماهی کامل می باشند.

نکات مهم برای یک صید صنعتی در موقع انتخاب گونه ها

1- گونه مورد نظر باید به مقدار فراوان موجود باشد تا مقدار صید بالایی در بر داشته باشد. این امر ضروری است به خاطر اینکه ارزش ماهیان صنعتی کمتر از ارزش ماهیان جهت مصارف مستقیم انسانی می باشد .

2- صید و صیادی باید ترجیحاً براساس بیش از یک گونه باشد تا تاثیر نوسات صید هر گونه کاهش یابد .

3- فراوانی کلی گونه های با عمر طولانی از سالی به سال دیگر، کمتر تغییر می کند و نباید از این گونه ها برای تهیه پودر استفاده کرد.

4- گونه های دارای مقدار چربی زیاد صرفه اقتصادی بیشتری دارند بخاطر اینکه این ماهیان حتی در حالت منجمد نیز به سرعت اکسیده می شوند و لذا لازم است برای نگهداری طولانی آنها متحمل هزینه زیادی گردید که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نخواهند بود.

روش های تولید آرد ماهی

امروزه تبدیل ماهی به آرد ماهی یا روغن آن به روشهای مختلف از جمله: روشهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی قابل انجام است. اما معمولی ترین روشی که در حال حاضر در تمامی نقاط دنیا از آن استفاده می گردد، روش پرس مرطوب (( Wet Pressing )) است که مشتمل بر مراحل زیر می باشد :

• حرارت دادن ماده خام : که در طی آن، پروتیین منعقد شده و با گسسته شدن ذخایر چربی موجود، روغن آزاد گردیده و آبی که در شرایط طبیعی بصورت متصل با پروتیین قرار دارد بصورت آب آزاد قابل استخراج در می آید.

• پرس یا سانتریفوژ : که در طی آن ، قسمت عمده مایعات موجود بوسیله فشار حاصل از پرس یا سانتریفوژ از توده پخته شده جدا می گردد.

• جداسازی محیط مایع به دو قسمت اصلی یعنی روغن و آب ((Stick Water)) این مراحل در مورد ماهیانی که کمتر از 3 درصد چربی دارند حذف می گردد.

• تبخیر محلول آبی ((Stick Wate)) و تهیه کنسانتره از مواد انحلال پذیر ماهی ((Fish soluble )) .

• خشک کردن مواد جامد ((Press cake )) و مواد انحلال پذیر، از طریق جدا کردن مقدار مناسب آب از مواد مرطوب و شکل دهی ترکیب خشک و پایدار.

• خرد کردن ماده بدست آمده به ذراتی با اندزه های مورد نظر.

آرد ماهی معمولاً از چهار جز ء اصلی مثل پروتیین، چربی، رطوبت و خاکستر تشکیل شده است.

مقدار و کیفیت این اجزا ء تا حدودی مربوط به ماده خام مورد استفاده دارد. کیفیت آرد ماهی تا مقدارزیادی بستگی به درصد استخوان، رطوبت و روغن و پروتیین موجود در آن دارد.

اندازه گیری کیفیت آرد ماهی

از آ نجاییکه آرد ماهی بسیاری از اجزاء ضروری یک رژیم غذایی را در بر دارد لذا کیفیت آن را فقط بر اساس اجزاء تشکیل دهنده اختصاصی آن می توان اندازه گیری کرد. هیچ تست آزمایشگاهی به تنهایی وجود ندارد که بتواند کیفیت کلی آرد ماهی را محاسبه و اندازه گیری کند.

بعلاوه، همه آزمایشا ت غیر از آزما یشا ت تغذیه ای، نسبتاً مصنوعی هستند و ثبت رشد حیوان در این زمینه، بهترین استاندارد است. آزمایشات تغذیه ای، گران و زمان بر است و بنابراین امکان استفاده از آزمایشات فیزیکی یا شیمیایی وجود داشته و جا لب توجه است.

آزمایش هضم پپسین جهت تشخیص دادن آرد بسیار نا مرغوب که دچار آسیب حرارتی شده ازآرد خوب و صحیح فرآوری شده، بسیار مفید است اما اینها را بر اساس رنگ نیز می توان تشخیص داد و بنابراین، این آزما یش استفاده عملی محدودی دارد. آنا لیز اسید آمینه کل، اطلاعات سودمندی راجع به گوشت ماهی در اختیارمان می گذارد اما بسیار گران بوده و چیزی راجع به مقدار هر یک از اسیدهای موجود جهت تغذیه حیوان، در اختیارمان نمی گذارد.

راه دیگر اینکه مقدار یک اسید آمینه مهم نظیر لیزین غالبا اندازه گیری می شود که این احتمالاً سودمندترین شیوه می باشد اما چیزی راجع به دیگر اجزاء و عناصر دانسته نمی شود. خلاصه،هیچ آزمایش جامعی به تنهایی برای اندازه گیری کیفیت وجود ندارد. شرایط و نیازهای فرد استفاده کننده نیز فرق می کند.

برای مثال، آرد ماهی ممکن است که عمدتا" بخاطر متیونین آن در یک رژیم غذایی وجود داشته باشد اما در بقیه موارد، متیو نین موجود در آرد ماهی ممکن است مهم نباشد زیرا توسط سایر غذاها تامین می شود. یک معیار اندازه گیری بسیار مهم کیفیت آرد ماهی، این است که عاری از میکرو ارگانیسم هایی باشد که از طریق آلوده کردن حیوانات مورد تغذیه انسان باعث ایجاد بیماری در انسان می شوند. سالمونلا معمولا" در این خصوص بسیار نگران کننده است.

به همین دلیل نیاز به عملیات نگهداری خوب و نظافت کافی در کارخانه آرد ماهی و انبار کردن آن بسیار مورد تاکید بوده است.

لینک های کمکی :

:: دانلود یک مجموعه ی بینظیر از هزاران طرح توجیهی آماده صنعتی ، معدنی ، کشاورزی ، خدماتی و گردشگری

سخن مدیر با کاربران

از سال 83 تا امروز کنار شما کارآفرینان و سرمایه گذاران عزیز کشورمان بوده ایم و تمامی تلاش خود را کرده ایم تا در شرایط خوب و بد اقتصادی ، بتوانیم باری از دوش شما برداریم و مسیرتان را هموار سازیم.

بیش از 1100 فقره طرح توجیهی را با نهایت دقت و کیفیت و به سفارش شما کارآفرینان ایران زمین تدوین نمودیم و امروز نیز همچنان با نهایت توان در خدمت شما هستیم و خواهیم بود.

آنچه که باعث دلگرمی ما در این مسیر شده موج تقدیرها و لطف شماست که برخی از این تقدیرنامه ها را جهت مشاهده در صفحه درباره ما کانون مشاوران صنعتی ایران قرار داده ایم.

ما در این مسیر همچنان با شما خواهیم بود و به کار خود میبالیم.

لینک های مفید

دانلود رایگان طرح توجیهی

آدرس و اطلاعات تماس

تهران ، تهرانپارس، خیابان فرجام شرقی (جهت دریافت لوکیشن به ما در واتساپ پیام دهید)

iranicc.ir@gmail.com

021-77869979

09126277388 (ایمان حبیبی)

09127975250 (امیر حبیبی)

09360555304 (ایمان حبیبی واتساپ)

شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید
© 1383, 1403 تمامی حقوق این سایت محفوظ است.